duminică, 10 iunie 2012


                                                                Colicile


Auzim tot felul de povesti despre bebelusi care nu dorm si plang in continuu, sunt agitati caci ii doare burtica; asa ca, inca din timpul sarcinii, ne gandim cum va fi in cazul nostru. 
Asa ca, pentru noi viitoare sau tinere mamici, am discutat cu doamna doctor Ingrid Balan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana.

Colicile reprezinta dureri abdominale cu caracter colicativ care sunt insotite de iritabilitate, agitatie si plans. In general, apar de pe la varsta de 2-3 saptamani de viata si, de obicei, dispar la varsta de 3-4 luni. Vestea buna este ca nu apar la toti sugarii.

Putem recunoaste colicile dupa urmatoarele simptome: agitatie, plans inconsolabil, sugarul se inroseste la fata, isi freaca piciorusele, abdomenul se destinde de volum. Momentul aparitiei colicilor este, de regula, dupa-amiaza spre seara, cu durata de 20 – 30 de minute, dar pot ajunge sa dureze si cateva ore si se amelioreaza dupa evacuarea scaunului si gazelor.

Pentru ameliorarea simptomatologiei colicilor le recomand mamicilor sa maseze usor burtica micutilor circular, in sensul acelor de ceasornic, sa le aplice pe burtica un scutec incalzit sau sa ii tina direct pe abdomenul lor. In contact cu pielea mamei, se incalzeste si burtica micutului. In plus, copilul se linisteste caci aude bataile inimii mamei. Ca metoda de linistire puteti sa il plimbati sau leganati, sa ii cantati. Fiecare copil este unic si reactioneaza mai bine la metode diferite.

Exista in farmacii produse care pot ajuta precum: Sab Simplex, Protectis, Infacol, Espumisan, care sunt recomandate de medicul pediatru sau de familie care urmareste dezvoltarea copilului.

De asemenea, recomandam mamicilor sa isi supravegheze alimentatia, in cazul in care copilul este alaptat, si sa apeleze la traditionalele ceaiuri de chimen si anason care contribuie, intr-o anumita masura, la diminuarea frecventei colicilor.”

Deci, dragi viitoare si tinere mamici, ca sa rezumam:
  • Mare parte din bebelusi nu au colici, deci ganditi pozitiv si puiul vostru s-ar putea sa fie unul dintre ei
  • Daca are colici, acestea nu tin o vesnicie caci la 4 luni dispar si exista produse care va pot ajuta copilasul sa se simta si sa se odihneasca mai bine
  • Intrebati-va medicul caci el trebuie sa va puna acest diagnostic si, in plus, ar putea sa existe alte cauze pentru care copilul sa fie agitat
  • Cand puiul vostru manifesta o stare de disconfort, eliminati alte posibile cauze precum: haine stramte, cearsaful care s-a strans intr-un anumit fel sub el si il deranjeaza, scutecul care poate e prea strans, sau e umed, zgomote care il suprasolicit, poate este constipat, ii este foame..
Pana data viitoare, sa fiti sanatoase si sanatosi! :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu