duminică, 10 iunie 2012




                                                                        DIAREEA SI CONSTIPATIA LA COPII


De cand s-a nascut copilul, organismul lui trece prin schimbari, primele fiind de adaptare la mediul extrauterin si alimentatie.
 
Este recomandat ca parintii sa fie atenti la reactiile micutului si sa semnaleze pediatrului o scadere a frecventei urinarii, numarul si aspectul scaunelor. De ce trebuie sa facem asta? Pentru ca reactiile copilului la alimentatia pe care o primeste  (care pot fi evaluate prin prezenta sau absenta colicilor, frecventa urinarii, numarul si aspectul scaunelor) ne spun daca trebuie schimbat ceva, daca trebuie intervenit cu un tratament, daca trebuie facute investigatii suplimentare.
 
E bine de stiut ca dureaza putin pana organismul se adapteaza la viata extrauterina, ca exista diferente intre copiii alaptati la san, cei pe alimentatie mixta si cei hraniti cu lapte praf. De aceea, discutia cu neonatologul in maternitate sau cu pediatrul inainte sau dupa nastere este foarte utila parintilor care vor sti ce sa urmareasca si cum sa faca astfel incat adaptarea copilului sa se faca usor si treptat. Medicul va va spune ca in primele zile, scaunele pot fi mai moi la copiii alimentati cu lapte matern sau mixt (matern si formula), ca micutii se pot constipa de la anumite tipuri de formula si, sub indrumarea medicului, se va alege laptele praf potrivit astfel incat copiii sa se dezvolte bine. 
 
Diareea acuta
 
Diareea reprezinta eliminarea zilnica a unui numar mare de scaune (> 3 – 5 ) modificate (cu continut lichidian).
Cele mai multe episoade diareice au cauze infectioase (virusuri, bacterii, paraziti), dar pot fi cauzate si de greseli de alimentatie, dupa terapia cu antibiotice, anumite medicamente sau in caz de alergie alimentara.

Cu cat un copil este mai mic, cu atat diareea este un semnal de alarma deoarece prin scaunele diareice copilul se poate deshidrata, poate sa nu asimilize, deci nu ia in greutate si nu este suficient hranit pentru a se dezvolta normal. De aceea, notati-va informatii despre frecventa scaunelor, aspectul lor, alimentatia copilului, daca ati schimbat ceva in alimentatia lui (ati introdus un nou aliment, ati schimbat sursa de apa, ati schimbat ceva in mediul copilului – de exemplu l-ati dus la un loc de joaca). 

In cazul sugarilor care sunt hraniti mixt sau doar cu lapte praf, se recomanda trecerea imediat peformula fara lactoza, rehidratarea copilului folosind pliculetele speciale pentru copii disponibile in farmacii speciale
. Si nu in ultimul rand, sunati-va medicul pediatru pentru stabilira unui consult pentru verificarea starii de sanatate a copilului si efectuarea de investigatii care sa ajute la stabilirea cauzei si inceperea tratamentului igieno-dietetic si medicamentos care difera in functie de etiologia si severitatea diareei.

In cazul in care micutul prezinta somnolenta sau agitatie, plans inconsolabil, febra, scaune frecvente lichidiene, daca vomita sau refuza alimentatia este urgenta prezentarea la medic.
 

Constipatia
 
Un copil este constipat atunci cand elimina mai putin de 3 scaune pe saptamana si/ sau creste consistenta acestora.
La copilul mai mare apare, cel mai frecvent, datorita alimentatiei. La sugar, frecvent este vorba despre o tulburare functionala aparuta prin imaturitatea tubului digestiv. De asemenea, mai poate fi determinata de factori genetici, familiali, constitutionali si poate fi favorizata de sexul copilului (fiind mai frecventa la fetite), alimentatie cu deficit de fibre, igiena defecatiei (orar neregulat) sau de factori psihologici (si anume inhibarea copilului dupa o defecatie dureroasa in antecedente).

In cazul sugarilor alaptati,
 constipatia functionala se amelioreaza prin regimul alimentar al mamei (mai bogat in fibre, lichide si cu evitarea consumului de banana, orez sau morcov). 

In cazul sugarilor care au inceput diversificarea alimentara sau al copiilor peste 1 an
 se recomanda un regim alimentar bogat in legume (cartof, spanac, dovlecei, telina), fructe (pere, mere, caise, prune), cereale, iaurt, smantana, sucuri de fructe.

De multe ori, sub influenta altor mame sau a unor persoane apropiate, mamele stimuleaza defecatia cu termometrul, dar aceasta practica este contraindicata intrucat poate leza plexurile nervoase de la nivelui orificiului anal. Ajuta insa, folosirea supozitorului cu glicerina pentru copii, dar este bine ca acest lucru sa fie facut la recomandarea medicului si respectand indicatiile acestuia.

Deci, dragi viitoare si tinere mamici, ca sa rezumam:
-Monitorizati frecventa si aspectul scaunelor micutilor; 
-Fiti atente la alimentatia copiilor si respectati si asigurati-va ca si cei care stau cu micutii respecta regulile de igiecare va veti da seama doarna personala si alimentara (precum spalatul frecvent pe maini, spalarea alimentelor);
-Tineti legatura cu medicul pediatru si mergeti la control;
-Nu ii dati tratament copilului dupa recomandarile celor din jur sau bazandu-va pe recomandarile anterioare ale medicului caci puteti ascunde simptome ale unor afectiuni grave;
-Obisnuiti de mici copiii cu o alimentatie echilibrata, cu aport regulat de fructe si legume.

Pana data viitoare, sa fiti sanatoase si sanatosi!Smile





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu