sâmbătă, 16 iunie 2012


                                        Diversificarea la bebelusii de 2-6 luni


Supa de zarzavat si de legume

Primele saptamani ale diversificarii (ceea ce poate insemna la bebelusii hraniti cu lapte praf, undeva la 2 luni iar pentru cei cu lapte matern dupa 6 luni) pot „debuta" cu introducerea supei de zarzavat, pentru masa de la ora pranzului (orele 13- 14). Este bine sa nu contina cartof pentru ca produce fermentatie, poti introduce cartoful insa, dupa 6 luni. Este important sa introduci supa de zarzavat, treptat, pe parcursul a doua saptamani.
 Nikole la inceputul diversificarii -4 lunite
Pe langa cea de zarzavat, este bine sa introduci si supa de legume, morcovi, telina, patrunjel, dovlecel sau fasole verde. La inceput, supa se serveste mai diluata pentru ca mai tarziu, sa i se mareasca consistenta si sa devina supa-crema de legume. Diversificarea bebelusilor hraniti cu lapte praf poate debuta si cu suc de fructe: mere, morcovi, citrice, rosii, caise, piersici, la aproape 2 luni.



Diversificarea la bebelusii de 6 -8 luni


Piure de fructe si legume

Banana o poti introduce abia la 6 luni. Este unul din alimentele care, ca si kiwi, daca este introdus mai repede in alimentatia bebelusului, poate cauza alergii. Dupa aceasta varsta poti introduce si piureurile de fructe, chiar de banane, mere crude sau coapte si de piersici. Abia dupa 1 an poti sa introduci si alte fructe cum ar fi fragi, zmeura sau capsuni, sub forma de creme sau piureuri. Mancarea din fructe este nevoie sa i-o administrezi imediat dupa ce a fost pregatita, nu o pastra la frigider si nici nu o incalzi! Piureul de legume poti sa il faci din dovlecei sau morcovi.
 


Supa de carne si ficatel de pasare

Pe la aceasta varsta poti introduce cu incredere si supica de carne, chiar mai devreme daca l-ai hranit cu lapte praf. Carnea din supa este bine sa fie doar din pasare sau vita. Ficatelul poti sa i-l amesteci cu piureul de legume. Ai putea adauga mai tarziu (pe la 7, 8 luni) si un ou fiert, la inceput doar putin galbenus (cate un sfert de 2-3 ori pe saptamana), mai apoi si albus (dupa 1 an pentru ca este alergizant). Dar din nou, este bine sa verifici toleranta bebelusului la alimentele solide noi pe care vrei sa i le dai.
Copilul accepta foarte bine ficatelul de pasare daca este fiert mai intai in lapte, apoi pus pe gratar si pasat in mincare: supa sau in piureuri de legume. Carnea de porc si de oaie se recomanda numai dupa 3 ani iar perisoarele de carne dupa 9 luni. Daca vrei sa ii dai peste alb sau carne rosie, doar incepand cu 10 luni.
8-12 luni

Branzica de vaci si iaurt

Dupa 8 luni, poti sa introduci si branza de vaci, il poti pasa in piureul de legume sau chiar cu mamaliguta. Iaurtul este bine sa fie pregatit in casa si sa il amesteci cu o lingurita de dulceata. Sa nu inlocuiesti dulceata cu zaharul! Este bine sa il eviti cat mai mult si alimentele pe care i le dai sa nu depaseasca concentratia de zahar de 5%.








Fainoase cu si fara gluten

Fainoasele fara gluten cum ar fi orezul, porumbul, tapioca le poti introduce impreuna cu piureurile de fructe sau legume. Cele cu gluten (grau, orz, secara) este bine sa le introduci dupa ce bebele s-a obisnuit cu cele fara gluten. Glutenul este o proteina alergizanta pentru mucoasa intestinala a copilului, de aceea se recomanda ca produsele ce contin gluten sa fie introduse dupa 8 luni.
 
Peste 1 an, odata cu cresterea dintisorilor, poti sa incepi sa ii dai, treptat, si alte alimente, in limitele impuse de pediatri. Carnea de porc numai dupa 3 ani si evita prajelile de orice fel. Alimentele sa fie ori fierte, ori coapte. Este bine ca, dupa ce ai inceput diversificarea, sa il duci la un control sa fii sigura ca este sanatos si ca nu are nicio alergie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu