vineri, 9 septembrie 2011

Nasterea, semne pentru a merge la maternitate

Adesea, ezitam sa plecam la maternitate de teama de a nu fi nevoie sa revenim acasa. Pentru a va ajuta, iata cateva semne ce nu trebuie neglijate daca se produc.
Mai intai, contractiile. Ati mai avut deja, insa acestea sunt diferite, mai puternice, mai frecvente. Daca aveti indoieli, faceti o baie nu prea calda. Daca nu se calmeaza, iar intervalul intre ele este intre 5 si 10 minute, este momentul plecarii. Pentru anumite femei, durerea contractiilor adevaratului travaliu se aseamana cu aceea a unei cistite ce urca spre rinichi.
Apoi, este ruperea membranelor sau pierderea apei. Este vorba despre lichidul amniotic ce se pierde prin ruptura sacului amniotic sau o simpla fisura. In ambele cazuri, trebuie sa plecati la maternitate. Este o scurgere calduta pe care anumite femei o iau ca pe o pierdere urinara. Dar aceasta scurgere se va reproduce. Nu intrati in panica, nu veti pierde niciodata tot acest lichid in care traieste fatul.
Pierderea dopului mucilaginos este deasemenea unul dintre semnele ce anunta momentul nasterii. Este vorba despre secretii mucilaginoase, de culoare maron deschis. Este dopul care pe parcursul celor noua luni a blocat colul uterin. Chiar daca travaliul nu debuteaza imediat, este indicat sa mergeti la maternitate pentru o consultatie. Moasele va vor spune daca ziua cea mare a venit.
Puteti avea si cateva sangerari. Intotdeauna este neplacut sa sangerezi, mai ales daca sunteti aproape de termen. Mergeti sa va vada un medic de urgenta. Dar poate fi vorba si de bucatele din dopul mucilaginos unde regasim cateva urma de sange.
Exista si alte semne, mai putin importante si pe care nu le veti intalni neaparat. Unele femei vorbesc despre o vitalitate foarte mare, altele au o dorinta puternica de a face o curatenie de primavara, chiar daca timpul nu se preteaza la asta…

Semne ale travaliului

anonymousMajoritatea femeilor stiu cand incepe travaliul din instinct, noroc si, mai adesea, in urma unor contractii extrem de dureroase. Nu se stie ce anume declanseaza travaliul, dar o serie de substante produxse de organism stimuleaza contractarea muschiului uterului.
Este posibil ca travaliul sa fie rezultatul actiunii concomitente a unor factori care tin de fat, placenta si maternitatea in sine. Semnalele care anunta travaliul pot sa apara cu luni sau doar cateva ore inaintea travaliului propriu-zis.
Medicul poate detecta inceperea procesului de subtiere si dilatare a colului uterin, dar exista semene pe care le poate recunoaste si viitoarea mama:

1. Femeile care se afla la prima nastere simt de obicei cum fatul coboara cu 2 pana la 4 saptamani inaintea inceperii travaliului. La nasterile ulterioare coborarea fatului nu se va mai petrece atat de devreme, ci chiar in momentul inceperii travaliului.
2. Crampele si durerile de burta sunt fenomene obisnuite incepand de la a doua sarcina si pot fi insotite de usoare dureri de spate.
3. De obicei cresterea greutatii se opreste in a noua luna si, pe masura ce travaliul se apropie, unele femei chiar pierd din greutate.
4. Unele mame resimt o oboseala puternica. Se declanseaza un impuls incontrolabil de a face curat prin locuinta, asociat cu instinctul pasarilor de a-si construi cuibul, pregatind astfel sosirea noului nascut.
5. Scurgerile vaginale se pot inmulti.
6. Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida, „tamponul" format din mucus, care acopera deschizatura uterului este inlaturat. Eliminarea lui prin vagin se poate intampla cu o saptamana sau doua inaintea contractiilor propriu-zise sau chiar in momentul de incepere a travaliului.
7. Transformarea colului duce la rupturi frecvente ale capilarelor si in consecinta la inrosirea mucusului. Acesta este de obicei un semn ca travaliul va incepe in 24 de ore, dar el mai poate intarzia totusi cu cateva zile.
8. Contractiile Braxton Hicks, care au inceput cu cateva saptamani in urma pot deveni mai frecvente si mai puternice. Ele pot fi chiar si dureroase9. Uneori pot fi resimtite usoare deplasari ale intestinelor chiar inaintea travaliului.

Travaliul propriu-zis nu a inceput, daca:
1. Contractiile nu sunt regulate sau nu devin mai frecvente
2. Durerea este resimtita in zona inferioara a abdomenului mai degräba decat in partea inferioara a spatelui.
3. Contractiile slabesc in intensitate in timpul mersului sau daca se schimba pozitia.
4. Mucusul are culoarea maro si nu roz.
5. Miscarile fatului cresc in intensitate odata cu contractile. (Aceasta ar putea semnala neplaceri ale fatului) Cand contractiile devin mai rapide sau mai dureroase femeia isi poate pune intrebarea daca este vorba realmente de travaliu sau daca este doar o alarma falsa.

Este posibil ca travaliul sa fi inceput intr-adevar daca:
1. Contractile se intensifica in urma schimbarii pozitiei sau a desfasurarii unei activitati.
2. Durerea radiaza din partea inferioara a spatelui catre abdomen sau / si catre picioare. Contractiile pot fi resimtite si ca o deranjare stomacala si pot fi acompaniate de diaree.
3. Contactiile devin mai frecvente, mai dureroase si uneori mai regulate. (Aceasta poate varia in functie de persoana. Nu fiecare contractie este in mod necesar mai dureroasa sau mai lunga dar aceasta este regula generala).
4. Apar scurgeri de culoare rozalie sau patate de sange.
5. Apar rupturi ale membranelor si in 15 % din cazuri, placenta cedeaza (aparand scurgeri sau doar picurari) chiar inainte de inceperea travaliului.
Daca exista vreo urma de nesiguranta doctorul trebuie chemat imediat. Chiar daca lista de mai sus a fost consultata de nenumarate ori tot mai pot sa apara dubii.

8 august, 2005 | afisari: 23678 | comentarii: 0

Viitoarea mama nu ar trebui sa astepte semnele inconfundabile ale travaliului decat daca vrea sa nasca acasa. Nu trebuie sa se simta jenata daca este doar o alarma falsa, doctorul nu va rade de ea.

1. Sunati medicul in orice moment, fie zi sau noapte, daca semnele arata ca a venit timpul.

2. Probabil ca medicul i-a dat mamei sfaturi prealabile dar daca se asteapta sa apara intervale absolut regulate este posibil ca ele sa nu apara deloc.

3. Mama a fost probabil informata de catre medic asupra ruperii mebranelor inaintea inceperii travaliului. Daca mai sunt cateva saptamani pana la data la care ar trebui sa aiba loc nasterea, daca fatul este prea mic sau nu se afla deja in zona pelvisului, sau daca lichidul amiotic are o culoare maro-verzuie, sunati-va medicul imediat!

4. Daca mama nu este sigura daca este vorba despre travaliu sau nu, ea nu ar trebui sa presupuna ca nu este. Este mai bine sa fii in siguranta decat sa regreti mai tarziu.



Anestezia peridurala

Astazi, 50% dintre femei beneficiaza de peridurala. Este anestezia cea mai utilizata in maternitate. Este locala si are ca scop de a insesibiliza nervii durerii prezenti in partea inferioara a corpului. Durerea este blocata dar nu si functiile motrice. O peridurala facuta bine ii permite femeii sa simta cand copilul coboara fara sa sufere. Foe ca sunteti pro sau contra, o consultatie cu anestezistul este prevazuta in luna a 8-a. Aceasta vizita va permite sa cunoasteti contra-indicatiile si sa primiti toate informatiile necesare.
Punerea sub anestezie peridurala este facuta de catre un medic – anestezist. Veti fi asistata in pozitia cu spatele arcuit si el va va pune un antispetic la baza spatelui. Dupa o mica anestezie locala, el va cauta vertebrele a 3-a si a 4-a lombare (zona numita spatiu peridural). Va fi injectata o prima doza, apoi va fi retras acul, dar ramane un cateter care va permite reinjectarea produsului dupa nevoi. Sunt suficiente 10 minute pentru ca produsul sa isi faca efectul.
Acest confort este exceptional. Fara niciun efect asupra bebelusului, ii da femeii posibilitatea de a trai nasterea copilului sau fara neliniste si teama.
Este cu atat mai adevarat ca peridurala poate fi folosita si in cazul utilizarii forcepsului, a spatulelor sau al operatiei cezariene.
Exista bineinteles contra-indicatii dar toate aceste mici dezavantaje sunt astazi cunoscute de medici si controlate. Unele femei ar putea avea febra la nastere, altele probleme de coagulare, infectii locale sau crestere a greutatii. In toate cazurile, nu mai exista riscuri in zilele noastre.

Epiziotomia

Autor:
anonymous
Anonymous

Pentru prima nastere, este un gest curent (aproape 60 %), mai mult realizat de catre medici decat de moase. Este vorba de o incizie a perineului pentru 2 sau 3 cm.

Practicata sub anestezie locala, epiziotomia permite protejarea femeii de o incontinenta urinara si de o destindere musculara. Insa astazi, dezbaterea este relansata. Se estimeaza de fapt ca un procent de 30 % ar fi mai acceptabil si aproape de nevoile reale.

Epiziotomia este realizata pentru a evita o ruptura a tesuturilor ce se situeaza intre organul sexual si anus. Ea este facuta in momentul unei contractii care forteaza nervii si blocheaza deci toata durerea. Ea este cusuta minutios dupa nastere pe trei grosimi, vaginul, muschiul si pielea. Firele vor fi retrase cateva zile mai tarziu.

Perineul este mai mult sau mai putin fragil, in functie de fiecare femeie. iar riscul de a avea o epiziotomie depinde de mai multe criterii. Mai intai, greutatea copilului, un perineu prea scurt sau prea tonic (este cazul marilor sportive), tesuturile pielii fragile si sensibile si in final, o luare in greutate mai importanta in timpul sarcinii. Dar aceste criterii nu sunt sistematice, deci nu va ingrijorati. In orice caz, suferinta bebelusului determina realizarea unei epiziotomii.

In ultimii ani, studiile au aratat ca nu exista o legatura intre o epiziotomie si problemele de incontinenta.Unii medici merg chiar pana la a pleda pentru o mica ruptura naturala si meticulos cusuta, mai degraba decat o epiziotomie. De fapt, nasterea pe cale naturala diminueaza tonicitatea perineului, nu epiziotomia.

Indiferent de caz, nu ezitati sa vorbiti cu moasa sau cu medicul care va urmareste sarcina despre aceasta problema.



Bagajul pentru spital



Bagajul pentru mama:

- Buletin de identitate
- Adeverinta de salariat in care se precizeaza plata CAS si contul in care s-a facut plata ( daca nu lucrati dvs a sotului )
- Analizele din toata perioada de sarcina

- Vata (multa)+fasa tifon+rivanol
- Hartie igienica
- Servetzele de nas
- Sosete + papuci
- Halat + camasa de noapte sau pijama cu nasturi in fata
- Tampoane sani sau 4 batiste subtiri de bumbac
- Apa plata (obligatoriu)
- Prosop mic + sapun + pasta si periuta de dinti
- Chiloti lati 4-5 bucati
- Supozitoare cu glicerina
- cutit, lingurita, furculita, farfurie, cana
- Ceva de citit
- inainte de sarcina: unguent pentru sani Garmastan (ultima luna) sau crema de galbenele si catina
- alaptare: Bepanten sau crema de galbenele si catina - in cazul in care apar rani la nivelul mamelonului in timpul alaptarii, pompa de muls
- pentru cele care vor epidurala: trusa epidurala

Pentru bebe

(in principiu maternitatile iti ofera strictul necesar pentru bebe, chiar si scutece dar de bumbac si care sunt schimbate zilnic):

- sapun + prosopel
- Pampersi - marimea nou - nascuti
- costumasul pentru plecat acasa


Pentru primele zile acasa:

-Ser fiziologic pt ochi si urechi + pipeta (sau siringa de plastic de unica folosinta) pt ser fiziologic
-Pompa pt nas cu varf de silicon
-Glicerina boraxata cu stamicin sau permanganat de potasiu (solutie slab rozacee: 1 pahar de apa+1-2 granule) pt gura
-Spirt pt buric + pansament de tifon steril
-Baneocin pudra si unguent pt buric (nu neaparat)
-Cutaden pt iritatii funduletz sau crema de galbenele
-Supozitor Paracetamol (Eferalgam pt 0-3 luni)
-Supozitor Novocalmin pentru copii >1 an pentru cei mici jumatate sau un sfert
-Bonisan sau Sabsimplex pt colici
-Comprese sterile patrate -multe
-Tetine ergonomice + Biberone (de preferat de sticla termorezistenta, pentru a se putea steriliza prin fierbere) - 8-10 buc pentru cele care nu au lapte si minim 2 buc pentru cele care alapteaza (pentru apa si ceai)
- servetzele umede sau servetzele impregnate cu ulei
- Haine: body-uri pt 0-3 luni 4-6 buc
- costumase cu totul-tip cosmonaut 2-3 buc
- sosete 2-3 perechi
- caciulitze de interior 2-3 buc
- prosop cu colt pt baie
- Patut / Salteluta / Carucior / Lenjerie + aparatoare / Paturica
- Cantar
- Batistute / Termometru corp / Termometru camera / termometru pt apa de baie/ Proasoape / Caditza
- Sapun / Sampon / Ulei corp / Perie par
- Forfecutza unghii / Betzisoare urechi / Perii biberoane
- Solutie sterilizat sau aparat de sterilizat (biberoanele se pot fierbe)
- Pipeta nazala / Pompa san / Veioza / Masa infasat / Monitor audio-video (pt cine are bani)
- Pampersi - marimea nou - nascuti - newborn
- manusi speciale pentru cel mic ca sa nu se zgarie pe fata cu unghiutele ascutite cu care se va naste