Puseele de crestere
Cei mai multi bebelusi trec prin cateva pusee de crestere in timpul primele 12 luni de viata.

Ce este puseul de crestere?
In timpul unui asemenea puseu, bebelusii alaptati la san se hranesc mai des ca deobicei (cateodata la o ora) si sunt ceva mai agitati. Marirea portiilor de lapte din timpul puseelor este temporara. In cazul bebelusilor alimentati exclusiv la san, cantitatea de lapte creste in primele saptamani de viata, apoi stagneaza intre prima si a sasea luna. Pe masura ce sunt introduse solidele, la varsta de 6 luni, cantitatea de lapte bauta de bebelus va scadea treptat. Cresterea fizica nu este singurul motiv pentru care bebelusii au nevoie sa fie hraniti mai mult. Bebelusii exhiba adesea acelasi tip de comportament (alaptat des, insotit sau nu de agitatie) atunci cand inregistreaza progrese in dezvoltare, cum ar fi rostogolirea, tararea, mersul sau vorbitul. Prin urmare, laptele matern este benefic atat cresterii fizice, cat si dezvoltarii creierului.

Cand au loc puseele de crestere la bebelusi?
Aceste pusee au loc in timpul primelor zile de viata, in jurul varstei de 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, iar apoi mai mult sau mai putin la varstele de 3, 4, 6 si 9 luni. Bebelusii nu stiu sa citeasca in calendare, de aceea bebelusul tau se poate comporta diferit (adica de graficul de mai sus).

Puseele de crestere nu se opresc dupa primul an - cele mai multe mame pot observa puseele acestea la fiecare cateva luni in timpul copilariei si periodic dupa aceea, inclusiv in timpul adolescentei.

Cat dureaza puseele de crestere?
De obicei dureaza intre 2 si 3 zile, dar cateodata chiar o saptamana si mai mult.

Cum este cel mai bine sa procedam in timpul unui puseu de crestere?

Lasa-ti copilul sa te dirijeze! Bebelusii vor avea parte automat de mai mult lapte prin faptul ca se vor hrani mai des, iar cantitatea de lapte matern se va mari datorita frecventei alaptarilor. Nu este necesar (si nici recomandabil) sa suplementati bebelusul cu formula sau lapte muls in timpul puseului. Suplimentarea (si/sau introducerea alaptarii dupa program) interfereaza cu procesul natural de cerere si oferta pe care se bazeaza productia de milk si va opri corpul tau sa primeasca mesajul ca trebuie sa produca mai mult lapte in timpul puseului.

Unele mame care alapteaza se vor simti mai insetate si mai infometate cand bebelusul trece printr-un puseu de crestere. Asculta-ti organismul - s-ar putea sa ai nevoie sa te hranesti mai mult si sa consumi mai multe lichide in perioada in care bebelusul este alaptat mai des.