duminică, 26 februarie 2012

Dezvoltarea bebelusului (1 – 3 luni)

Bebelusul tau se dezvolta rapid. Poti sa remarci ca la varsta de doua saptamani iti va observa chipul si va incepe sa-ti acorde atentie, de la sase saptamani va incepe sa te recunoasca si, cu putin noroc, va incepe chiar sa-ti zambeasca.

Bebelusii incep in aceasta perioada sa se familiarizeze cu mediul inconjurator. Daca pana acum bebelusul tau a plans si a fost mai agitat, de acum incolo aceste reactii se vor diminua ca numar si frecventa, pe de o parte pentru ca in jurul lui nu mai sunt elemente necunoscute, dar si pentru ca tu esti mai sigura pe tine in rolul de mama.

Vei observa ca, pe masura ce creste, bebelusul tau devine din ce in ce mai constient de sine si de tot ce-l inconjoara. Cu cat se apropie mai mult de varsta de patru luni, aceste aspecte ale dezvoltarii sunt din ce in ce mai vizibile.

Pe masura ce copilul se apropie de varsta de sase-opt saptamani vei auzi si rasete si gangureli alaturi de clasicele plansete. Vrea cu orice pret sa iti atraga atentia. Acum este momentul perfect pentru jocurile de tipul “cucu-bau”.

Cand se aproapie de trei luni, vei observa ca bebelusul incepe sa-si tina capul drept cand sta pe burta si ca se intinde dupa lucruri colorate, asa ca nu ezita sa-i pui la indemana o multime de jucarii.

Alte semne de dezvoltare:

  • incepe sa se joace cu mainile si cu picioarele;
  • reuseste sa tina o jucarie pe care i-o pui in mana;
  • ii place sa urmareasca cu privirea lucruri si jucarii care se misca;
  • ii place sa faca zgomote diferite, asa ca atunci cand vorbesti cu bebelusul lasa-l si pe el sa raspunda pentru ca are ceva important de spus.

Aceasta este varsta la care bebelusii stiu destul de clar de cine le place si de cine nu, care sunt persoanele cu care s-au familiarizat deja, astfel incat pot incepe sa planga daca o persoana noua ii ia in brate. Pot incepe sa planga si in medii galagioase si aglomerate, asa ca e bine sa ii introduci gradual in medii noi.

Dezvoltare fizica

  • Un bebelus de aceasta varsta poate:
  • sa-si tina capul si spatele drept, atunci cand ii sprijini corpul;
  • pus pe fata poate sa-si ridice capul, sa se sprijine in coate, sa-si arcuiasca spatele si chiar sa se legene un pic;
  • pus pe spate poate sa-si miste bratele si poate sa dea din picioruse;
  • cu putin ajutor, daca sta intins poate sa vina in pozitie de sezut.

Joaca

Bebelusul inca nu are nevoie de prea multe jucarii. Important este, totusi, sa fie cateva care sa fie interesante de pipait, pe care sa vrea sa le atinga si la care sa se uite. Du bebelusul in fata oglinzii si vorbeste-i si lasa-l sa se descopere. Canta-i, vorbeste-i, joaca-te de-a “cucu-bau”, fa pe magicianul si ascunde-i lucruri ca apoi sa le faci sa apara din nou. Bebelusii la aceasta varsta inca nu realizeaza ca obiectele si persoanele continua sa existe chiar si atunci cand ei nu le vad, dar astfel de joculete ar putea sa-i ajute sa inteleaga acest concept.

Lasa-l sa fie lider

Bebelusii au atentie de scurta durata si se protejeaza de suprastimulare intorcandu-se cu spatele, inchizand ochii, plangand sau pur si simplu adormind. Cand vorbesti sau te joci cu bebelusul, lasa-l pe el sa fie lider si urmeaza-i exemplul. Daca isi intoarce fata, nu insista. Ai rabdare iar bebelusul va reveni la joaca dupa ce a luat o mica pauza.

Rutina pentru bebelus

Cei mai multi bebelusi la aceasta varsta sunt inca destul de reticenti cand vine vorba de somnul de seara, lucru care te poate afecta si pe tine. Poti, insa, sa aveti un ritual care sa-l ajute pe el sa devina mai somnoros, iar tie sa-ti ofere repaos si odihna. Poti sa ai parte de seri linistite dupa ce stabilesti o rutina: fa-i bebelusului o baie, petreceti timp in liniste, hraneste-l, ofera-i o mica perioada de rasfat si mangaieri si ai mari sanse sa aveti amandoi o noapte linistita. Copiii tind sa raspunda bine la proceduri repetitive.

Procesul de socializare

Chiar si bebelusii stiu sa se bucure de excursii, de iesiri in lume si de o schimbare de peisaj. Alatura-te grupurilor de parinti care au copii apropiati de varsta bebelusului tau, integreaza-l in astfel de cercuri si ajuta-l sa devina un copil sociabil.

Dezvoltarea bebelusului (4 – 6 luni)

Bebelusul expresiv

Aproape de varsta de sase luni, bebelusul incepe sa fie capabil sa exprime lumii mai clar ce simte, care ii este starea si care ii sunt sentimentele. Mai mult, bebelusul va putea sa stea in fund cu putin ajutor.

Cel mic va deveni un adevarat adept al rostogolirii si se va misca de pe burta pe spate si apoi inapoi, dar cu mici pauze de odihna, desigur. Atentie, unii bebelusii incep sa se miste prin camera asa ca trebuie sa fii atenta la posibilele pericole din casa.

De asemenea, bratele celui mic incep sa capete forta. Cel mai probabil, va fi un fan al statului in picioare cu putina sustinere de la tine. Daca il tii cu mainile sub brate, vei vedea cat de mult ii place sa sara si sa se zbantuie. Unii bebelusi invata cum sa stea in fund, dar vor incepe sa planga daca stau intr-o pozitie inconfortabila si au nevoie de ajutor ca sa se miste.

Dezvoltare fizica:

  • bebelusii pot tine un obiect in mana, dar si sa-l miste din mana stanga in cea dreapta si invers;
  • le place sa intoarca un obiect pe toate fetele si sa-l analizeze;
  • pot sa se intinda astfel incat sa atinga sau sa apuce ceva care le starneste interesul;
  • privesc atunci cand cade o jucarie (dar inca nu stiu ca ramane acolo unde a cazut pentru ca nu o pot vedea);
  • e momentul in care incep sa bage jucarii si tot felul de alte obiecte pe care le pot apuca in gura.

Dezvoltare sociala

  • bebelusii ganguresc si le place sa se joace cu felul in care limba si buzele se misca astfel incat sa produca tot felul de sunete;
  • imita anumite sunete si incearca sa redea si expresia faciala pe care o vad la altii;
  • vei reusi sa-l calmezi pe cel mic daca ii vei canta niste cantecele simple cu o rima usoara;
  • le face placere sa se uite la alti oameni, in special la alti bebelusi si copii;
  • e posibil ca acum sa lase la iveala urme de timiditate, sa-si ascunda privirea de oameni straini si sa caute chipuri familiare (mama si tata) pentru a se simti din nou in siguranta;
  • e posibil sa-si aleaga o jucarie preferata sau o paturica, obiect care sa le confere siguranta si confort atunci cand au nevoie;
  • se vor intoarce catre tine cand iti vor auzi vocea;
  • vor sti cand esti intr-o stare de iritare sau suparare pentru ca incep sa inteleaga sentimente si stari si cum sa reactioneze la acestea intr-o maniera proprie.

Dentitie

Dentitia apare, in mod normal, pe la 5-6 luni. Vei observa ca bebelusul tau incepe sa saliveze ceva mai mult decat de obicei. Dentitia e un subiect destul de controversat, dar in cele mai multe cazuri se verifica faptul ca bebelusii plang mai mult si sunt mai irascibili cand le apare un dinte nou. Daca ti se pare ca gingiile celui mic sunt inflamate, exista niste jucarii speciale pe care bebelusul le poate folosi ca sa-i mai treaca durerea atunci cand le roade. Incearca jucariile de dentitie care sunt fie reci, fie calde, moi sau cu striatii, ce vezi ca-l calmeaza mai repede.

Bebelusi ocupati

La aceasta varsta, bebelusii sunt cu adevarat activi. Capacitatea de a-si sustine capul le ofera control asupra tuturor lucrurilor care sunt in miscare si a absolut orice care le atrage atentia. De asemenea, faptul ca pot apuca si ca pot tine lucruri in mana le ofera si sansa de a studia obiecte atata timp cat isi doresc, si cu privirea, si cu mainile sau cu gura (acesta este momentul la care incep sa bage in gura jucarii si tot ce gasesc). Daca nu dorm, sunt intr-o continua miscare, intr-un permanent proces de cunoastere, invatare si comunicare. Bebelusul va dormi in total aproximativ 14-15 ore pe zi si va trage cate un pui de somn de 2-3 ori in timpul zilei.

Dezvoltarea bebelusului (7 – 12 luni)

Dezvoltare fizica

Bebelusul tau incepe sa invete cum sa se descurce pentru ca acum incepe sa mearga de-a busilea prin camera. E posibil ca cel mic sa inceapa sa dea cu spatele si sa nu mearga in patru labe deloc, ci doar sa dea cu fundul inapoi. Va putea sa stea in picioare fara ajutor, iar cand ajunge aproape de noua luni se va putea ridica in picioare, ajutandu-se de mobila din casa sau, desigur, de proprii sai parinti.

Tot in apropierea varstei de noua luni, cei mai multi bebelusi pot sa stea drepti in picioare pentru cateva minute. Daca pica, vor reveni la pozitia initiala fara ajutor. Cel mic poate sa se ridice singur sprijinindu-se de scaune, de mobila sau de jucariile potrivite, dar nu stie sa se puna la loc pe jos decat printr-o cazatura.

Cand se apropie de un an, bebelusul va putea sa se propulseze, fie mergand de-a busilea, fie tinandu-se de obiectele din casa. Cativa bebelusi incep sa faca primii pasi acum, iar unii chiar invata sa urce scarile, asa ca fiti atenti la ce le lasati la indemana prin casa.

Alte dezvoltari fizice:

  • bebelusii evolueaza de la capacitatea de a misca obiecte mici, mici cu degetul, pana la capacitatea de a apuca cu doua degete lucrurile de pe jos;
  • incep sa se uite dupa jucariile care au cazut, chiar si dupa cele pe care nu le vad. Dupa varsta de un an, incep sa inteleaga ca un obiect se poate ascunde intr-o cutie sau sub un castron si pot sa-l gaseasca si sunt cu adevarat surprinsi daca nu-l gasesc acolo;
  • pot arunca jucarii din carucior special ca sa le vada cum cad si pentru a-i face pe adulti sa vina si sa le aduca obiectul inapoi.

Vorbire

Vei incepe sa auzi sunete pe care le va tot repeta, expresii de genul “dadadadada”, dar si alte sunete pe care le va imita. Acestea sunt piatra de temelie pentru primele cuvinte care apar, de obicei, in jurul varstei 12-15 luni.

Bebelusul trebuie sa fie stimulat prin povesti, cantecele sau prin simple discutii. Aceasta este varsta la care trebuie sa-i formezi vocabularul prin cantece pentru copii, dar si prin conversatie. Asa ca vorbeste cu bebelusul tau!

Daca ti se pare ca cel mic nu e deloc interesat de cantece sau atunci cand ii vorbesti, consulta un doctor pentru un test de auz.

Inaltime si greutate

O modalitate prin care poti sa prevezi progresul si dezvoltarea bebelusului este prin inaltime si prin greutate. Vizitele dese lla pediatru pot sa-ti ofere informatii despre cat de bine se dezvolta bebelusul. Si desi e foarte diferit felul in care bebelusii iau in greutate, cea mai mare crestere poate fi observata in primele sase-noua luni.

Aproape 1 an

Cand se apropie prima zi de nastere a bebelusului tau, vei putea observa deja ca sta in picioare si ca pleaca la plimbare prin casa. Daca nu incepe sa mearga pana la varsta de 18 luni, e recomandat sa consulti un medic.La un an, cel mic va putea, cel mai probabil, sa arunce lucruri, sa arate cu degetul si chiar sa faca semnul de “pa-pa!”. Tine urechile ciulite pentru cuvinte precum “mama” si “tata”. Aproape de un an, bebelusul incepe sa inteleaga si sensul cuvantului “nu”.

Cel mic va dormi in continuare aproape 14 ore pe zi, doar ca puiul de somn din timpul zilei va deveni mai scurt, chiar daca va fi repetat de doua ori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu