duminică, 18 decembrie 2011

Colicile

Nou nascut
Colicile sunt o problema comuna, manifestandu-se la 10- 20 % dintre copiii nou nascuti. De obicei colicile apar fara simptome. Copilul incepe sa planga fara nici o cauza, isi strange piciorusele, se agita.
Starile acestea apar de la 2-3 saptamani si tin pana la varsta de 4 luni. Parintii speriati incearca sa calmeze copilu: il leagana, il plimba, ii canta reusind sa-l opreasca din plans pentru o perioada, apoi problemele reapar.

Copilul este agitat, isi agita mainile si picioarele, se strange ghemuit. Colicile apar de obicei dupa masa sau in timpul suptului. Este stiut ca starea emotionala a mamei se transmite copilul nou nascut, de aceea nervozitatea, panica, oboseala, stresul ii pot creea sugarului neliniste si pot cauza chiar colici.

De ce apar colicile?

O cauza a colicilor poate fi si laptele matern. In timpul alaptarii compozitia chimica a laptelui matern se schimba si astfel sugarul care mananca prea putin se hraneste cu laptele primar concentrat bogat in grasimi si lactoza. Exista cazuri (foarte rare) cand copilul nu poate digera laptele sau are intoleranta la lactoza. In astfel de situatii se va consulta medicul pediatru care poate oferii sfaturi sau schimba formula de lapte. Pentru copiii cu intoleranta la lactoza exista in comert lapte praf fara lactoza.

In incercarea de a prevenii colicile, mamele trebuie sa respecte anumite reguli:

Alaptarea copilului:

Se va face rational - cate 20 minute la masa (10 minute la un san, 10 la celalalt). Este recomandat ca un nou nascut sa fie lasat sa suga atat pana cand el singur refuza sanul sau a adormit. In acest caz mama il va trezi apasand usor pe san. Copilul nou nascut poate sta la san si 2 ore timp in care el va manca doar cateva minute.

Sugarul ar trebui sa goleasca sanul la o masa, iar la cea de-a doua mama sa il puna sa suga la celalalt san. Organismul femeii se va obisnui repede si sanii nu se vor angorja. Mamele trebuie sa fie atente ca cel mic sa apuce corect sanul (cu areola mamara in gura) pentru a se putea hrani usor, fara sa depuna efort si sa oboseasca repede.

Frecventa meselor:

Colicile pot sa apara si din cauza unei alimentatii prea dese. Sugarul care mananca prea mult intr-un timp scurt poate avea colici. De aceea mamele ar trebui sa respecte programul si timpul alocat suptului. Este foarte important, ca dupa fiecare masa, mamele sa tina copilul ridicat in pozitie verticala pentru a putea scoate aerul inghitit in timpul suptului.

Ce poti face:
Daca copilul tau are colici vorbeste cu medicul pediatru, care iti va prescrie unele siropuri speciale precum: Sabb Simplex, Debridat, altele sau ceaiuri impotriva colicilor. Ca mama poti incerca sa bei ceai de chimen si ii poti da si micutului cateva lingurite. Atentie la alimentatia zilnica. Nu manca fructe ce provoaca acidititate: portocale, kiwi, mandarine si evita: muraturile, varza, fasolea, ceapa, usturoi, castraveti.

Intre timp nu va putem recomanda decat multa, multa rabdare si intelegere fata de copil. Cand bebelusul nu se mai opreste incearca sa il asezi cu burtica direct pe pielea ta, el se va incalzi si se va simti ocrotit.

Atentie, trebuie sa stii ca: niciun articol de pe acest site nu inlocuieste vizita la medicul de specialitate. Sfaturile oferite de noi sunt suplimentare si generale, recomandarea fiind ca pentru orice problema de sanatate sa apelati mai intai la medicul dumneavostra in masura sa va prescrie tratamentul tolerat de copilas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu