joi, 1 decembrie 2011

ALIMENTATIA IN TIMPUL ALAPTARII

Regimul mamei care alapteaza nu este foarte diferit de cel al gravidei. Este de la sine inteles ca o femeie care alapteaza trebuie sa manance mai consistent decat in mod normal (deci 2000 de calorii cel putin), fara sa fie insa nevoie sa mareasca si cantitatea de mancare.

Calitatea laptelui produs de sanii proaspetei mamici este afectata doar in cazuri extreme de malnutritie sau de consumul excesiv al unui anumit aliment. Insa cantitatea de lapte depinde foarte mult de alimentatia mamei. Mancarea ingerata de o mama care alapteaza nu numai ca ii indeplineste nevoile nutritionale, care sunt mai mari in perioada postnatala, dar ii permite si sa produca lapte. Putem compara o mama care alapteaza cu un atlet participand la maraton, insa diferenta o face durata cursei: 24h a mamei fata de doar 4h a sportivului.
Secretul unei alimentatii corecte in timpul alaptarii consta in consumul alimentelor de baza, care pot ajuta la mentinerea tonusului si sanatatii, pentru a putea oferi copilului tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.


Evita alimentele care baloneaza


Este bine stiut faptul ca laptele matern poate fi cauza colicilor bebelusului. Astfel, mancand cat mai sanatos si evitand alimentele care baloneaza (guliile, telina, citricele, ceapa, varza, condimentele, conopida, broccoli, prazul, mazarea, fasolea, bauturile carbogazoase), iti poti proteja sugarul de eventualele colici si poti evita si efectul neplacut pe care il au colicile asupra ta.


De exemplu, unii oameni spun ca usturoiul creste productia de lapte, altii ca ii creeaza gaze bebelusului. Nu exista o regula universala! Fiecare bebelus reactioneaza diferit la alimentele consumate de mama sa. Daca bebelusul este vizibil deranjat intr-o zi, incercati sa va amintiti ce alimente ati consumat in ultimele 24 ore si, daca vi se pare ceva suspect, eliminati-l din dieta pentru o perioada.


Cat mai multe derivate din lapte



Ca si in perioada de sarcina, cantitatea de lapte si de produse din lapte trebuie sa ramana la fel de mare, deoarece acestea sunt bogate in proteine. De asemenea, ele sunt importante in dezvoltarea si functionarea musculaturii copilului si au cel mai mare continut de calciu. O femeie care alapteaza are nevoie de 1200 mg de calciu pe zi, de vitaminele A, B si D benefice pentru oase, creier si piele.


Fructe si legume verzi


Se recomanda consumarea a 2, 3 fructe pe zi - nu mai mult - si limitarea cantitatii de cruditati si salata verde. Excesul de alimente crude poate fi cauza unor tulburari intestinale ale copilului si pot produce un scaun moale. S-ar putea de asemenea, ca bebelusul sa nu aprecieze alimente cu un gust prea pronuntat, cum ar fi varza, conopida, ceapa, ardeiul iute, usturoiul.


Cerealele



Cerealele se asociaza perfect cu laptele, suc de fructe, iaurt, piure de fructe. Majoritatea mamelor le includ la micul dejun al copilului, cunoscandu-le valoarea nutritiva. Nutritionistii recomanda cerealele pentru ca sunt bogate in glucide, in proteine vegetale, in vitaminele din grupa B, ca si in minerale si fibre. Un avantaj in plus: cerealele sunt sarace in colesterol.


Cosumati cinci mese pe zi


Impartiti consumul caloric pe parcursul a cinci mese: mic dejun, pranz, gustare de dupa-amiaza, cina, gustare de seara. Fiecare gustare este o noua ocazie pentru a bea apa, a manca un produs lactat sarac in grasimi si un fruct. De vreme ce corpul mamicii produce lapte continuu, este nevoie si ca ingerarea alimentelor sa se faca in mod regulat.


Importanta hidratarii in timpul alaptarii


Nu uitati importanta odihnei si consumul unui cantitati de lichide mai mari decat de obicei. Acesta vor favoriza productia de lapte. Cresteti consumul de apa, ceai de lactatie cu 1l pe zi, astfel incat sa beti in jur de 2.5 – 3 litri de lichide zilnic. Mamele care alapteaza au oricum tendinta de a le fi sete mai des, mai ales in timpul sesiunilor de alaptare, deoarece o parte din consumul de apa contribuie la producerea laptelui. Insa nu exagerati! Prea mult lichid ingerat poate scadea, de asemenea, calitatea laptelui produs.


Sunt de evitat toate bauturile alcoolice, tigarile si orice alte substante toxice. Evitati cafeaua, ceaiul si toate excitantele.


Un mic ghid zilnic pentru dieta unei mame care alapteaza poate fi:


• lapte, iaurt si branza: cel putin 4 portii
• carne rosie, carne de pasare, peste, oua si alune: cel putin 3 portii
• legume: intre 3 si 5 portii
• fructe: 2 – 4 portii (2 portii bogate in vitamina C si acid folic si 1 portie bogata in vitamina A)
• paine, cereale, orez, paste : 6 – 11 portii
• grasimi, ulei si dulciuri: cat mai putine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu