duminică, 18 septembrie 2011

Top 10 nume de fete in 2011

Sofia Cunoscut inca din epoca bizantina, atunci cand era purtat de sotiile imparatilor, numele Sofia este folosit astazi in toate tarile europene, cu precadere in cele din jurul Marii Mediterane si Marii Negre. Sofia deriva din grecescul sophia, care inseamna intelepciune si cunostinta. Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci. Asadar, Sofia inseamna "intelepciune divina".
2. Daria Forma feminina a prenumelui Darius, prenumele Daria are origine persana si a patruns in Romania pe filiera greaca. Inca de la inceputul anilor 1600, numele Darius si Daria au fost des intalnite in mediile urbane si intelectuale, in timp ce prenumele Darie a fost folosit mai mult in mediul rural. Daria inseamna "cea care stapaneste binele".
3. Alexandra Numele Alexandru si Alexandra isi au originea in numele de origine greaca Alexandros (Αλεξανδρος ). Forma feminina a numelui Sfantului sarbatorit la data de 30 august, Alexandra este un nume pe cat de rezonant pe atat de vechi si inseamna "cea care protejeaza oamenii".
4. Olivia Olivia este un nume pe care latinii l-au preluat de la numele arbustului maslin si fructul lui - maslina (oliviae). De asemenea, Olivia este forma feminina a numelui Olivier. Forma Oliverius, atestata in izvoarele istorice, este legata de numele sarbatorii crestine "dies olivae" sau "domenica olivarum", care corespund "duminicii floriilor". Olivia inseamna "finete", iar daca vrei sa ai un motiv de dublu sarbatoare pentru fetita ta, poti sa ii serbezi ziua numelui pe 29 mai, atunci cand este sarbatorit Sf. Mucenic Olivian.
5. Ilinca Delicat si totusi puternic, prenumele Ilinca reuneste legendele grecesti si intelepciunea crestina straveche. Potrivit celor mai multe pareri, prenumele Ilinca este o forma feminina a numelui Ilie, nume cu origini ebraice care inseamna "Domnul este adevaratul Dumnezeu". Ilinca este considerata si o forma a numelui Elena, nume cu multe semnificatii legendare si origine greaca. In limba greaca antica Elena inseamna "lumina" si "stralucire solara". In interpretare romaneasca, Ilinca inseamna "lumina" si "stralucire dumnezeiasca". Avand in vedere dubla interpretare dar si in functie de data nasterii fetitei tale, puteti alege sa serbati ziua numelui pe 21 mai (Sf. Mari Imparati Constantin si Elena) sau pe 20 iulie (Sf. Mare Prooroc Ilie) �
6. Ioana Nume de origine ebraica, in acelasi timp specific romanesc, Ioana si Ioan (Ion) sunt sarbatoriti pe 7 ianuarie. Numele Ioana este derivat dintr-un nume ebraic vechi, Johanan, insemnand "a face o favoare", "a avea mila". Numele este la origine o formula de multumire fata de Dumnezeu, care a facut posibila nasterea unui copil, de aici semnificatia "dar de la Dumnezeu".
7. Mara Numele Mara este considerat unul dintre cele mai frumoase derivate ale numelui Maria, pe care o sarbatorim la data de 15 august sau 8 septembrie. Este derivat din ebraicul marah, iar in limba italiana numele Mara are un echivalent chiar simpatic: marrucina. Mara inseamna "bucurie" dar si "inversunare". Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt puternice, ambitioase, sociabile si un membru echilibrant al familiei din care fac parte.

8. Iulia Prenumele Iulia si Iulian sunt un amestec al numelor latine nobile Iulius si Iulia si al mitologiei romane. Astfel, in lumea latina numele Iulius si Iulia erau intotdeauna folosite ca al doilea nume pentru persoanele din familiile conducatoare. In mitologia romana, toti descendentii zeului Jupiter, divinitatea suprema, purtau si acest nume. Astfel, numele Iulia inseamna "fiica lui Jupiter", "lumina cerului", "dar de la divinitate" dar si "blandete, finete".
9. Raluca Raluca nu este un nume vechi printre romani, ambasadoarea acestui nume in Romania fiind considerata Domnita Ralu, fiica lui Ioan Caradgea, domn al Tarii Romanesti. Numele Raluca este un amestec interesant de origini latine, origini englezesti si mitologie. Originea din engleza veche arata ca Raluca inseamna "camp cu pasari", insa originile latine sunt mult mai pregnante in compozitia numelui. Astfel, Raluca provine din numele mitologic Herakleios (Hera - zeita casatoriei si kleos - glorie). In greaca veche inseamna "printesa", "regina" si "conducatoare", iar in latina veche inseamna "raza de lumina" ( raz - raza si lus - lumina). Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt o explozie de culoare si ca le place sa ii faca pe cei din jurul lor sa se simta bine.
10. Elena Cu origini puternic latine, indo-europene dar si crestine, numele Elena este explicat de doi termeni din limba greaca: helane - torta, foc sacru si hele - lumina arzatoare a soarelui. Helena este zeita indo-europeana a luminii solare, iar in mediul crestin Elena este marea Sfanta, mama Sf. Constantin, pe care ii sarbatorim la data de 21 mai. In lumea crestina, numele Elena este cel mai raspandit imediat dupa numele Maria. In concluzie, Elena inseamna "foc sacru", "lumina arzatoare" si "lumina soarelui".

Afla mai multe pe Qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu