sâmbătă, 17 septembrie 2011

Care sunt analizele necesare inaintea sarcinii?

Aparitia unui copil este un pas important in viata oricarei femei, iar momentul stabilit este gandit si planificat in detaliu cu mult timp inainte. Metodele contraceptive, precum si legalizarea avortului, ne permit sa evitam sarcinile nedorite si ne dau posibilitatea alegerii momentului optim pentru a deveni mame.

Din acest motiv, majoritatea sarcinilor duse la termen apar in jurul varstei de 30 de ani. Constientizarea importantei acestei stari, le determina pe viitoarele mame sa se informeze din timp pentru a se investiga si a depista diferite afectiuni patologice care fie se pot agrava in timpul sarcinii, fie pot influienta evolutia normala a dezvoltarii fatului. Vom prezenta in acest articol protocolul de investigare in presarcina.

Hemoleucograma


Prin aceasta investigatie se obtin urmatorii parametri, cu valorile normale:

  • hemoglobina (HGB): 12-16 g/dl
  • hematocrit (HCT): 37-47%
  • numar de eritrocite (RBC): 4,2-5,4 x 10 6/ ?L
  • indicii eritrocitari: care furnizeaza informatii asupra dimensiunilor, greutatii si concentratiei hemoglobinei in hematii
  • leucocite totale (WBC): 5000-10000/mm?, alaturi de formula leucocitara
  • numarul de trombocite (PLT): 150-400.000/mm? .

Cu aceasta ocazie se pot descoperi niveluri scazute ale hemoglobinei si/sau hematocritului care se coreleaza cu prezenta anemiei. Foarte important este a stabili tipul anemiei si originea acesteia; tratamentul - odata ce cauza a fost descoperita, este in general usor de realizat si cu rezultate bune care se observa relativ repede.

Numarul crescut de leucocite se coreleaza frecvent cu prezenta infectiilor si a starilor inflamatorii. Este indicat sa fie tratate inainte de sarcina, mai ales ca infectiile pot induce numeroase complicatii in timpul sarcinii.

Trombocitele au rol important in coagulare, scaderea numarului acestora evidentiaza tendinta la sangerare, iar cresterea lor se asociaza cu starile de hipercoagulabilitate (tromboze vasculare).

Grup sanguin si Rh


Determinarea grupului sanguin si Rh este importanta pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO (sunt foarte rare si rar produc izoimunizare) si Rh. In caz de incompatibilitate de tip Rh - atunci cand mama are Rh negativ si tatal are Rh pozitiv, pot apare complicatii care pot conduce la pierderea sarcinii. Complicatiile pot surveni in cazul in care femeia se afla la a doua sarcina, a avut sarcini anterioare extrauterine sau a suferit avorturi provocate in antecedente. Pentru a le evita este necesara supravegherea izoimunizarii fata de factorul Rh prin testarea anticorpilor anti-Rh.

Glicemie (valorile normale: 70-115mg/dl


Determinarea nivelului glucozei in sange este investigatia prin care se diagnostigheaza diabetul zaharat. Frecvent se depisteaza niveluri normale ale glicemiei, atragem insa atentia asupra valorilor aflate la limita superioara a normalului - ele semnifica scaderea tolerantei la glucoza (este o stare prediabetica ce se poate agrava in timpul sarcinii). De aceea se impune recomandarea unui regim alimentar si monitorizare atenta a valorilor glicemiei pe parcursul sarcinii.

Transaminaze

(TGP : 4-36U/l, TGO : 10-35U/lavaj)

Sunt markeri fideli ai functionalitatii ficatului, a carui activitate poate fi perturbata in numeroase situatii (hepatite, afectiuni biliare, consum de medicamente, alcool, etc.).

Hepatita virala B


Absenta antigenului pentru hepatita virala B (Ag HBs) semnifica faptul ca pacienta nu a venit in contact cu virusul si , mai ales daca lucreaza in mediu cu risc de infectie, ar trebui sa se vacineze. Intre ultima doza de vaccin si conceptie este bine a se pastra un interval liber de cel putin 3 luni.
Prezenta AgHBs ridica o serie de probleme. Pe de o parte exista riscul ca boala sa se agraveze punand astfel nivel pericol viata mamei, pe de alta parte virusul hepatitei B poate fi transmis copilului (acest lucru se intampla mai rar).

Sumar de urina


Sumarul de urina reprezinta o investigatie foarte uzitata, pe baza acesteia se evalueaza balanta hidroelectrolitica, se pot identifica infectii ale tractului urinar si disfunctii renale/hepatice sau ale metabolismului glucidic.

Testul Babes Papanicolau


Prin aceasta investigatie se realizeaza depistarea precoce a cancerului de col uterin. Cu aceasta ocazie se descopera multe leziuni precanceroase care se trateaza relativ usor, dar care ignorate ar putea avea o evolutie galopanta in sarcina.

Toxoplasma


Infectia se poate preveni prin evitarea contactului cu pisicile, evitarea contactului cu solul murdar, prepararea termica a carnii, spalarea miinilor dupa manipularea carnii, spalarea fructelor si legumelor. Este foarte importanta depistarea bolii si tratarea ei. In cazul infectiei acute in primele trei luni ale sarcinii se indica avort terapeutic, peste trei luni - se recomanda tratament antibiotic.

Chlamydia trachomatis


Depistarea ei se face usor, iar tratamentul consta in administrarea de antibiotice specifice. Infectia genitala cu chlamidia la femei este corelata cu o rata mare a infectiilor amniotice, precum si cu un risc mare de avort spontan sau ruptura prematura de membrane. Tratamentul corect si precoce scade riscul aparitiei acestor complicatii. Poate fi transmisa la copil.

Infectia cu virusul citomegalic


Este bine de testat prezenta virusului citomegalic deoarece infectia este de cele mai multe ori asimptomatica. Ea poate induce complicatii grave produsului de conceptie - numai atunci cand infectia s-a produs in timpul sarcinii. Infectiile mai vechi de cel putin 3 luni fata de momentul conceptiei nu implica nici un risc in sarcina.

Rubeola


In cazul in care anticorpii anti-rubeola sunt absenti este recomandabil a se efectua vaccinarea inainte de debutul sarcinii si pastrarea unui interval de cel putin 3 luni intre momentul vaccinarii si conceptie. Prezenta anticorpilor tip IgG semnifica faptul ca s-a produs imunizarea (infectia este mai veche de 3 luni) - astfel pacienta este ferita de complicatiile grave ce apar la fat in cazul unei infectii in timpul sarcinii (cataracta congenitala, surditate, malformatii cardiace, retard mintal, decesul fatului, etc. sau avortul in primele luni de sarcina). Prezenta anticorpilor anti-rubeola nu necesita tratament, dimpotriva absenta lor presupune vaccinare.

Recomandam ca aceste ca aceste investigatii preconceptuale sa fie realizate numai sub supravegherea medicului specialist (ginecolog, medic de familie, medic generalist sau de alta specialitate ,in functie de patologia asociata). Orice interpretare eronata din partea unor persoane necalificate ar putea duce la erori de diagnostic, auto-medicatie gresita sau alte atitudini ce ar putea periclita evolutia sarcinii. O parte dintre investigatii sunt gratuite (parte ale protocoalelor diagnostice), iar altele se platesc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu