sâmbătă, 24 septembrie 2011

Recomandari & sfaturi pentru toate gravidutele:

-lista analizelor de sarcina este construita pe un "schelet" de baza: uzuale, complementare, respectiv suplimentare (in cazul unor afectiuni acute sau cronice).
-discutati cu medicul dvs. aceasta lista precum si ce inseamna una sau alta din analize.
-nu uitati ca in sarcina foarte multi parametrii biologici ai organismului se modifica (desi si analizele) fara insa ca acest lucru sa traduca neaparat o patologie.
-nu va impacientati daca descoperiti un rezultat anormal: repetati analiza (eventual la alt laborator) apoi discutati rezultatul cu medicul dvs (ca pacient intotdeauna aveti dreptul la doua opinii).
-lista de mai jos are caracter orientativ; astfel, medicul care va urmareste sarcina poate sa nu considere necesare efectuarea unora dintre analizele listate sau , din contra, sa adauge si altele in functie de starea dvs. de sanatate, patologie anexata, etc.
-daca nu sunteti la prima sarcina si pe parcursul celei precedente a-ti avut neplaceri, acestea se pot repeta si cu ocazia sarcinii actuale, asa cum o patologie care a pus probleme -sa nu se repete.
-unele din analize (grup de sange, Rh, etc) trebuiesc efectuate si de catre sot (in functie si de analizele dvs. si altele).
-este bine sa stabiliti cu medicul dvs. planul general de urmarire a sarcinii (analize, ecografii, etc)
-nu neglijati vizitele la medicul de familie: urmarirea TA, a greutatii, etc, dupa ce va luati in evidenta; de asemenea, o parte din analizele (uzuale) de sarcina se deconteaza de catre CAS (nu si cele complementare, ex. complex TORCH).
-acordati o atentie deosebita igienii sarcinii (controlul greutatii, regim alimentar,etc).
-cu ocazia fiecarei vizite la medicul specialist -alcatuiti o lista de intrebari- oricat de banale vi s-ar parea (nimeni nu s-a nascut invatat).
-desi notiunea de "natural" este frecvent asociata cu ideea de fara efecte secundare este bine sa nu recurgeti la folosirea acestora fara a discuta cu medicul dvs.
-chiar daca a-ti efectuat analizele la o sarcina precedenta, ele isi pierd valabilitatea cu o noua sarcina (in cazul celor infectioase se poate modifica nivelul de anticorpi) deci trebuie refacute.
-in general ritmul consultatiilor este lunar pana la 28 de saptamani, apoi bilunar intre 29-36 , respectiv saptamanal intre 37-40 saptamani (stabiliti cu medicul dvs. data urmatoarei consultatii la fiecare vizita).
-lista poate fi considerata una bogata, si multi medici nu considera necesara efectuarea lor completa.
-posibil sa vi se recomande efectuarea analizelor de sarcina dupa confirmarea ecografica a sarcinii ca viabilitate (saptamanile 7-9).
-ritmul evaluarilor ecografice si a investigatiilor genetice il stabiliti impreuna cu medicul dvs;
-o parte din analize vor trebui repetate in trimestrul III de sarcina (hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, acid uric, sumar de urina, urocultura);
-inscrieti-va la Scoala gravidei, (curs Lamaze, etc) si cautati sa aflati cat mai multe informatii despre sarcina, nastere,e etc.


analize sarcina:


ANALIZE UZUALE:
-hemoleucograma, grup AB0 (si sot), grup Rh (si sot), glicemie, calcemie, uree, creatinina, acid uric, vsh, fibrinogen, vdrl, hiv, ag. hbs, ac hcv, exam. Papanicolau, exam. secretie vaginala, sumar de urina, urocultura.


ANALIZE COMPLEMENTARE:
-complex TORCH (toxoplasma, altele, rubeola, citomegalovirus, herpes virus), serologie (listeria, brucella, leptospira, chlamydia, rickettsia), culturi col (chlamydia, streptococ, mycoplasma, ureaplasma), coagulograma, dozare anticorpi (antigrup, anti Rh -daca este cazul), TGO, TGP, bilirubina, colesterol, trigliceride, hiperglicemie provocata (TTGO).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu