luni, 26 septembrie 2011

1. Care sunt avantajele si dezavantajele nasterii naturale/cu cezariana?
1. Nasterea naturala este fiziologica, deci de prima intentie, recuperarea fiind mai rapida cu toate avantajele care decurg de aici, iar la Isis incurajam nasterea naturala (in functie de fiecare situatie insa).Asta nu inseamna ca cezariana trebuie privita cu reticenta/teama -in majoritatea cazurilor este o operatie care decurge fara probleme si cu o recuperare rapida.

2. Care sunt motivele pentru care trebuie sa se opteze pentru cezariana?
2. Motivele tin de starea de sanatate a gravidei, cum decurge sarcina, in functie de patologia asociata sarcinii (daca exista),pozitia fatului, complicatiile travaliului...etc...Trebuie retinut ca orice travaliu se poate termina cu o operatie cezariana atat din motive care tin de fat cat si de mama.

3. In cazul unei paciente cu trombofilie cu tratament anticoagulant ce tip de nastere e indicat si de ce?
3. Trombofilia implica o problema de coagulare a sangelui. Nasterea poate fi naturala (cu oprirea anticoagulantului inainte) daca nu exista alta patologie/complicatii asociate sarcinii. Daca se indica operatia cezariana anticoagulantul se opreste cu 24 de ore inainte existand un risc mai mare de hemoragie vs nasterea naturala.

4. In cazul unei nasteri premature ce tip de nastere e indicat si de ce?
4. Depinde de varsta sarcinii, complicatiile asociate, starea fatului, cat de avansat este travaliul s.a.m.d;cum in majoritatea cazurilor exista probleme se opteaza pentru cezariana.

5. Cand inaltimea mamei devine un impediment pentru nasterea naturala?
5. Inaltimea mica (<1,50 m) poate incadra o gravida in asa numita categorie de gravida cu risc obstetrical crescut (implica si modificarea diametrelor bazinului osos care nu ar permite o nastere naturala). Cu toate acestea daca diametrele bazinului sunt bune, o nastere naturala ar fi posibila.

6. Cum si in ce conditii se poate intarzia/opri travaliul in cazul unei nasteri premature?
6. Daca travaliul nu este avansat, daca nu este prezenta infectia, daca starea fatului si a mamei este buna si nu exista alte complicatii care ar influenta starea, iar lista de daca poate continua. Medicatia folosita se adapteaza de la caz la caz (de la simpla la combinatii intre diferitele substante active)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu