sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ginecologul raspunde- dimensiunea colului

Sunt insarcinata in 21 saptamani. La ecografia din saptamana 13, colul uterin avea 30mm dar OI inchis. Mi s-a recomandat sa nu fac efort, sa nu ridic greutati, sa ma protejez in general. Urmeaza eco-morfologie fetala la 23 saptamani. Daca dimensiunea colului este mai mica sau egala se recomanda repaos la pat? Multumesc.


In general, repaosul la pat este prima masura recomandata in cazul scurtarii colului, amenintarii de avort sau nastere prematura, impreuna cu tratament de specialitate. Lungimea normala a colului uterin= 25-50 mm intre 14 si 30 de saptamani de amenoree,astfel cu cat se detecteaza mai devreme o lungime redusa a colului, cu atat riscul de nastere prematura este mai ridicat.O lungime a colului de peste 35 mm intre 18 si 26 de saptamani permite un regim normal de viata al pacientei, fara repaus prelungit la pat si evitarea oricarui efort fizic (din pacate, gradul de predictie este scazut la doar 30%).
Semnalul de alarma il reprezinta o lungime a colului sub 25 mm.Pacientele cu o LC>30 mm si fibronectina fetala negativa au sub 1% sanse sa nasca in interval de o saptamana si sub 10% sanse sa nasca inainte de 35 de SA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu