vineri, 22 iulie 2011

Sarcina: semne de sarcina, sarcina pe saptamani, nasterea



Sunteti insarcinata: v-ati planificat acest lucru sau de-abia ati descoperit asta!....Din momentul in care testul de sarcina si rezultatul confirmat de medic a fost pozitiv, viata dumneavostra se schimba. Si, constient sau instinctiv, o stiti prea bine. Vi se pun in fata ochilor si aspectele bune si cele mai dificile ale sarcinii. In functie de felul in care priviti acest lucru si ideea de nastere ulterioara, mai ales daca nu ati mai trecut prin asa ceva, se va dezvolta relatia dumneavostra cu copilul.

Primele semne de sarcina anunta aventura celor 40 de saptamani de sarcina

Cum va dati seama ca sunteti insarcinata? Sarcina este calculata de la ultima zi a ciclului anterior. Presupunand ca ati avut contact sexual neprotejat in perioada cuprinsa intre cele doua cicluri, iar menstruatia inca nu a aparut, puteti sa va ganditi la sarcina.

Primul semn este acela ca menstruatia intarzie sa apara. In mod normal, pentru un ciclu regulat, acest lucru poate ridica semne de intrebare. Daca nu aveti ciclu regulat sau stiti ca va confruntati cu anumite probleme, de ordin hormonal, fiziologic sau treceti printr-o perioada generatoare de stress intens, atunci puteti sa mai asteptati cateva zile.

Pentru a confirma o posibila sarcina puteti efectua teste de sarcina, pe baza de probe de urina sau de sange (care se realizeaza doar in laboratorul medical). Testele de sange se pot face la 3 zile de la contactul pe care l-ati considerat cu risc mare si au o precizie totala. In sange apar mult mai repede semnele unei sarcini. Testele de urina se fac la 2 saptamani de la contactul respectiv, cand in urina este prezent deja un hormon ce confirma sarcina. Daca testul este pozitiv, este obligatorie si o vizita la medicul ginecolog pentru o ecografie si pentru luarea in evidenta a dumneavostra si a copilasului ce se dezvolta deja.

Semnele de sarcina nu intrazie sa apara dupa 5 saptamani. La aproximativ 6 saptamani de la contact, poate aparea deja senzatia de sani umflati, greturi matinale si stare generala labila. Unele mamici incep sa nu mai suporte fumul de tigara sau diferite mirosuri. Desi la nivel abdominal nu se observa schimabari pana in luna a 4-a, la nivelul organismului mamei se petrec destule transformari, odata cu dezvoltarea principalelor functii ale fatului. De regula greturile, care se pot resimti si pe durata intregii zile, dispar dupa 8 saptamani de sarcina. Urinarea mai frecventa poate fi de asemenea un semn de sarcina, ca si aparitia poftelor specifice gravidei (valabil in primul trimestru de sarcina).

Odata primul trimestru de sarcina instalat, gravida trebuie sa se protejeze cat mai bine in fata factorilor ce ar putea declansa un avort spontan (in aceasta perioada pot avea loc cele mai dese astfel de manifestari). De aceea nu sunt indicate calatoriile lungi pe drumuri accidentate, mersul pe bicicleta sau exercitiile fizice intense. Tot in aceasta perioada se va putea urmari evolutia toxicologica a sarcinii- daca apar complicatii, daca se inregistreaza semne ce pot determina o sarcina toxica etc.

Incepand din a 16-a saptamana de sarcina, se poate vedea sexul copilului la ecograf. Femeia gravida se linisteste incetul cu incetul: al doilea semestru de sarcina este potrivit pentru calatorii (dar pe drumuri cat mai line, cu mijloace de transport adecvate), pentru relatii sexuale (deoarece libidoul femeii este in continua crestere), pentru exercitii fizice moderate (mersul pe jos, inotul, exercitii medicale de pregatire pentru nastere).

Al treilea trimestru este, de asemenea, mai complicat, in sensul ca burta mamei se mareste vizibil, apar durerile mai acute de spate, retentia de lichid in organism si alte manifestari fizice, dar si psihice (mama poate deveni neincrezatoare cu privire la nastere, la cum se va desfasura, cat va dura...devine si mai sensibila si are nevoie de tot sprijinul celor din jur). Monitorizarea la medic se face din ce in ce mai des, iar mama poate sa invete cum sa-si dea seama cand se anunta momentul nasterii si cand sa realizeze ca e vorba despre o alarma falsa.

Nasterea: miracolul fiecarei femei

Gandul la durerile facerii si la orele de travaliu le poate inspaimanta pe multe femei. Pentru a scapa de imaginile negative, este bine sa va ganditi ca nasterea este un fenomen absolut normal, iar in acele momente nu veti fi singura. Mai ales pentru femeile care se afla la prima sarcina, gandurile pozitive si relaxarea este obligatorie. Daca sunteti extrem de speriata, exista anumite societati care va pot pune la dispozitie o persoana care sa stea cu dumneavostra pe tot parcursul momentului nasterii, care sa va ajute sa va controlati respiratia, sa cautati pozitiile cele mai bune, sa va incurajeze. Evident, acest lucru trebuie facut cu acordul partenerului de viata, care poate, de asemenea, sa fie cat mai aproape de dumneavostra pe perioada travaliului. Daca sarcina a decurs normal, iar totul este bine pana in acest moment, ganditi-va ca in curand va veti vedea copilul - si atunci orice mama uita rapid de dureri.

Este de preferat nasterea pe cale naturala fata de cezariana, deoarece organismul se reface mult mai repede decat dupa o operatie ale carei efecte (durerile) se resimt cateva zile dupa aceea. Cezariana se efectueaza cu recomandarea medicului.

Sfaturi Info-ghid:

Daca ati ramas insarcinata si fumati sau consumati des alcool, renuntati cat mai repede: mai ales alcoolul trece imediat in sangele fatului, provocand anomalii ale dezvoltarii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu