luni, 30 ianuarie 2012


Ce facem cand copilul are febra?


Una dintre cele mai frecvente urgente medicale la copii este febra. Un numar foarte mare de parinti ajung cu micutii lor la camerele de garda ale spitalelor de urgenta pentru febra ridicata.
Consideram ca este util ca parintii sa cunoasca masurile de baza care trebuie aplicate in cazul aparitiei unui episod febril la copil, sa intervina rapid si apoi, daca totusi febra nu scade, sa se adreseze unui serviciu de urgenta spitalicesc. Uneori se pierde timp pretios cu transportul copilului la camera de garda, timp in care, acasa, parintele ii poate scadea febra.

Ce este febra?
Febra inseamna o crestere a temperaturii corporale peste limita obisnuita a normalului, adica peste 38 grade C.Temperatura normala a corpului, atat la copil, cat si la adult este de 36.5 – 37 grade C. Temperatura corpului intre 37 C si 38 C se numeste stare subfebrila. Trebuie tinut cont ca dimineata temperatura normala este putin mai mica decat seara.
Temperatura corpului este produsa continuu si este expresia activitatii intregului organism. Tot in mod continuu aceasta caldura este pierduta in mediul in care se afla organismul. Cand cantitatea de caldura produsa de organism este egala cu caldura pierduta, persoana respectiva se afla in echilibru termic. Temperatura corpului este reglata aproape in intregime de un centru care se afla in creier.

Febra apare in urmatoarele situatii:
1. Boli infectioase (cu microbi sau virusuri);Ce facem cand copilul are febra?
2. Deshidratare (pierdere prea mare de apa din organism).
3. Substante toxice care afecteaza centrul de reglare a temperaturii din creier;
4. Boli ale creierului;
5. Tumori cerebrale
.
Apariţia febrei indică o imbolnavire, febra fiind de fapt un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie. In mod normal, febra apare ca simptom al unor boli comune, precum raceala, otita, amigdalita. De asemenea, poate fi asociata cu probleme respiratorii precum pneumonia sau bronsiolita. Prin febra organismul impiedica multiplicarea unor virusi si ajuta la omorarea virusilor si microbilor. Unii copii fac febra dupa ce au fost vaccinati, ca expresie a intensificarii activitatii sistemului imunitar.

Cum se masoara corect temperatura la copil?
La copilul mai mic de 4 ani masurarea corecta a temperaturii corpului se face intrarectal folosind un termometru cu mercur. Masurarea temperaturii la nivelul axilei poate da o diferenta de 0.5 grade C in minus. La copilul mai mare se poate masura si axilar, dar trebuie verificat daca rezervorul termometrului este plasat corect in axila intre brat si torace.
Care sunt simptomele febrei la copil:
• Pielea copilului este fierbinte, “frige”, este uscata sau transpirata;
• Copilul isi pierde vioiciunea, este apatic, fara pofta de mancare, de joaca, de socializare, este somnolent;
• Poate manifesta simptomele bolii care a cauzat febra: tuse, varsaturi, diaree, eruptie cutanata, etc.

Masuri de urgenta de aplicat in cazul febrei:
• Dezbracati copilul si lasati-l acoperit doar de un body fara maneci;
• Administrati-i un antitermic (Paracetamol sau Nurofen in doza corespunzatoare greutatii corporale). Nu administrati niciodata Aspirina la copilul mai mic de 12 ani.
• Daca temperatura este mai mare de 38.5 grade C, puteti administra un supozitor cu Novocalmin intrarectal.
• Incepeti scaderea temperaturii corpului copilului folosind “impachetarile” in prosop rece: udati un prosop mare in apa mai rece cu 2-5 grade decat temperatura corpului, stoarceti-l si inconjurati corpul, capul si membrele copilului. Cand prosopul se incalzeste, udati-l din nou si repetati procedura de impachetare pana cand temperatura corpului scade sub 38.5 grade C.
• Dati-i sa bea multe lichide (apa plata, ceai, lapte);
• Tineti copilul imbracat subtire, intr-un body fara maneci, uscat.
• Evitati baia generala in ziua in care a prezentat un episod febril.

ATENTIE!
Nu se scufunda copilul in apa rece in cada sau sub dus! Risc de stop respirator!
• Nu folositi prisnite cu alcool sau otet! Nu ajuta mai bine decat apa rece, in plus exista riscul iritarii mucoaselor respiratorii si chiar al absorbtiei prin piele a alcoolului si imbatarii copilului.
• Dupa reducerea febrei sunati medicul pediatru pentru a va recomanda conduita de urmat!
Complicatiile febrei!
• Deshidratarea -poate aparea ca urmare a pierderii de lichide din corp in timpul procesului febril. O puteti combate administrand copilului cat mai multe lichide.
• Convulsiile febrile (la copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani) sunt caracterizate de perioade scurte de timp in care copilul poate deveni inconstient si are spasme musculare in diverse zone ale corpului.
Acest articol nu se substituie unei consultatii medicale. Informatiile oferite au ca scop educatia medicala generala si prevenirea imbolnavirilor

Cu drag, Dr. Melania Iancu
Medic specialist Neonatolog
Colaborator Motherhood Center
http://www.motherhood.ro/curs-prim-ajutor.html


Citeste mai mult: http://www.prokid.ro/sfatul-medicului/sfaturi_pentru_parinti_si_copii/ce_facem_cand_copilul_are_febra_-524/#ixzz1kxxW6MpC
Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascutul la termen si sugarul din primele 6 luni de viata atat datorita proprietatilor nutritionale dar si datorita faptului ca desavarseste relatia afectiva mama-copil, cu certe implicatii in dezvoltarea ulterioara a acestuia.
Prin alimentatia naturala se intelege alimentatia sugarului cu laptele de mama in primele 4-5 luni de viata (adica in perioada cand alimentatia este exclusiv lactata).
Introducerea progresiva de alimente semisolide si solide in alimentatia sugarului cu dezvoltare staturo ponderala normala cu varsta mai mare de 4-5 luni, inlocuind treptat alimentatia exclusiv lactata, se numeste diversificare. Nou-nascutul va fi pus la san dupa primele 4-6 ore, la inceputul cate cinci minute la fiecare san, cu crestere progresiva la 10-15-20 minute. Singura metoda eficienta de a stimula si mentine o secretie lactata adecvata cantitativa este suptul “la cerere”, care confera o curba de crestere ponderala optima pentru varsta. Mulsul sistematic si repetitiv sfarseste prin a scadea nedorit cantitatea de lapte. Pentru prematurii cu o greutate mica sau nou-nascutii cu probleme la nastere (de exemplu neurologice) sau cu unele malformatii care nu permit suptul (cum sunt despicaturile labiopalatine) se administreaza laptele matern muls prin diverse tehnici (cu lingurita, gavaj, biberon). Momentul alaptarii intareste conexiunea afectiva dintre mama si copilul ei si este necesar sa aiba loc intr-un climat de liniste, confort si calm. Contraindicatiile alaptarii care tin de mama sunt: starile febrile, anumite medicamente, starile septice, tuberculoza, malnutritia, stari neoplazice, infectia HIV. Compozitia biochimica a laptelui matern se refera la continutul in glucide, lipide, proteine, minerale, oligoelemente si difera in functie de „varsta” lactatiei: COLOSTRUM (primele 1-6 zile dupa momentul nasterii), LAPTE DE TRANZITIE (ziua 6-14) si LAPTE MATUR (dupa 14 zile), dar si pe durata aceluiasi supt. Principalul zahar – lactoza are rol fermentativ, stimuleaza absorbtia calciului. Alte glucide – glicopeptide cu rol in stimularea dezvoltarii florei intestinale (Lactobacillus bifidus), cu rol in producerea de acizi care creeaza un mediu inapt pentru microorganisme ca E.Coli, sbigella, fungi. Lipidele – componenta cea mai variabila, sunt usor absorbabile. Continutul in proteine este mai scazut decat in laptele majoritatii altor mamifere si se modifica si ele cu varsta lactatiei, concentratia scade pe masura ce lactatia progreseaza. Ele sunt usor digerabile si posibil raspunzatoare alaturi de lactoza de scaunele moi ale sugarului alimentat la san. Cazeina din laptele matern formeaza agregate stabile care includ calciul si fosforul realizand concentratii ale acestora in lapte mai mari decat prin simpla solubilitate a acestor minerale. Alte proteine au rol in apararea imuna (protejeaza sugarul de diverse boli), rol de hormoni sau carausi pentru vitamine si minerale.
Comparativ cu laptele de vaca, laptele uman contine de trei ori mai putin Na, Cl, K, Ca, Mg si de sase ori mai putin fosfor. Desi Ca si P sunt in concentratii mai mici, raportul Ca/P este favorabil absorbtia calciului (se absoarbe in proportie de 75-80%). Mineralele si vitaminele sunt suficiente sugarului si asigura un echilibru perfect pentru dezvoltare. Exista transportori pentru fier, vitamina B12, vitamina D prezenta in laptele de mama, protejeaza impotriva rahitismului si concentratia ei variaza in functie de varsta lactatiei, expunerea la soare, scazuta la mama cu carente in vitamina D. Continutul scazut in proteine si saruri minerale constituie un avantaj pentru noul-nascut la care in mod normal functia renala nu este inca matura. Compozitia antimicrobiana a laptelui uman furnizeaza protectia imunologica necesara, in timp ce sistemul imunitar al sugarului se maturizeaza deci laptele uman compenseaza sistemul de aparare deficitar al sugarului. Contine astfel anticorpi pentru E.Colli, Sbigella, Salmonella, Haemoflus influenzae, S. Pneumoniae, etc. Lactoferina – are rol de transport pentru fier si previne anemia, dar are si rol antiinfectios.
Factorii imunomodulatori ai laptelui de mama au rol in prevenirea bolilor dupa perioada de sugar, scad riscul de a dezvolta diabet zaharat insulino-dependent, limfoame b. Crohn si scad incidenta bolilor diareice si a spitalizarii pentru boli gastrointestinale alimentati la san timp de peste trei luni. De asemenea, se remarca scaderea frecventei infectiilor respiratorii si chiar de tract urinar. Efectele contraceptive ale alaptatului au eficienta daca alimentarea copilului se face numai la san pana la sase luni, fara supliment de lapte praf, fara diversificare, cu perioade de supt sustinut si noaptea. Alimentatia naturala prin numeroasele sale beneficii ramane piatra de temelie pentru dezvoltarea copilului, atat din punct de vedere fizic cat si psiho-afectiv.
Dr. Adyna Zelenac, medic specialist pediatrie Centrul Medical Unirea

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ceai de musetel pentru bebelusi

Ceaiul de musetel pentru bebelusi este folositor pentru a alina disconfortul la nivelul stomacului. Bebelusii care sufera de afectiuni ale stomacului plang foarte mult. In astfel de cazuri, ceaiul de musetel este un remediu sigur pentru alinarea durerilor…
Atunci cand bebelusii plang noi presupunem ca este un lucru natural. Adesea, copiii plang pentru ca vor lapte de la mama lor. Este un lucru normal si nu este nimic de speriat. Plansul este singura modalitate prin care bebelusii ne pot anunta nevoile lor. De fapt, medicii spun ca plansul este benefic pentru copii. Totusi, in unele cazuri, par ca nu se mai opresc din plans. Acest lucru indica faptul ca bebelusul are o problema. Cum putem opri plansul interminabil al copilului in astfel de situatie? Ei bine, ceaiul de musetel ne vine in ajutor.

Bebelusii care plang mai mult de 3 ore sunt considerati bebelusi cu colici. Desi cauza exacta a plansului de necontrolat este inca o necunoscuta, medicii, dupa cercetari aprofundate, sunt de parere ca acest comportament neobisnuit este cauzat de probleme ale stomacului sau afectiuni digestive. Ceaiul de musetel are proprietati vindecatoare si este folosit de ani buni pentru a ne ajuta sa dormim bine. De asemenea, este utilizat pentru alinarea stresului si anxietatii. Nu e de mirare ca ultimele studii au descoperit ca zilnic se consuma peste 1 milion de cesti cu ceai. Multi oameni il beau inainte de a merge la somn, pentru a ii ajuta sa doarma.

Asa cum am mentionat si mai sus, bebelusii care plang in continuu pot fi deranjati de probleme gastrointestinale. Odata cu administrarea ceaiului de musetel, durerile dispar, iar bebelusul se opreste din plansul insuportabil pentru parinti. Studiile au aratat ca ceaiul de musetel pentru copii este chiar foarte eficient impotriva crizelor de colici. Acest ceai din plante va alina durerea si va diminua considerabil disconfortul resimtit la nivelul stomacului.

Cantitati de ceai de musetel pentru copii

Ceaiul de musetel, caldut si nu fierbinte, administrat in cantitati mici bebelusilor cu colici ajuta la reducerea durerilor stomacale. Consumul de ceai de musetel imbunatateste functionarea sistemului digestiv, usurand si durerile de stomac. Totusi, nu este nevoie de o ceasca intreaga de ceai unui bebelus. Cateva lingurite sunt suficiente pentru alinarea durerilor. Dozele prea mari nu sunt recomandate.

Ceaiul de musetel este sigur pentru bebelusi?

O burtica suparata la bebelusi si copilasi poate fi tinuta sub control cu ajutorul ceaiului de musetel. Dar multi parinti sunt ingrijorati si se tem pentru siguranta copiilor lor si intreaba adesea daca ceaiul de musetel poate cauza efecte secundare adverse. Reactiile alergice asociate cu consumul de ceai de musetel sunt o raritate. Pentru a tine la distanta efectele secundare trebuie sa va asigurati ca ceaiul de musetel este preparat din forma pura a plantei de musetel. Asa ca este esential sa cumparati plantele dintr-o sursa sigura.

In loc sa administrati copiilor medicamente eliberate fara reteta, mai bine le dati ceai de musetel, este o optiune mult mai buna. Musetelul este una dintre putinele substante care pot fi administrate fara pericol copiilor cu afectiuni stomacale. Dupa administrarea ceaiului de musetel de 3 ori pe saptamana crizele de colici vor disparea cam dupa o luna. Acest ceai de plante este de departe cel mai sigur remediu pentru a scapa de problemele copiilor cu colici.

luni, 2 ianuarie 2012

Cum scăpam de vergeturi şi burtică după sarcină?

Una dintre problemele pe care majoritatea femeilor o confruntă atât în timpul sarcinii, cât şi după naştere, o reprezintă vergeturile. Dacă şi cum se poate evita apariţia acestora cât timp eşti însărcinată şi care este soluţia pentru a le elimină ulterior sunt întrebările la care cauţi întotdeauna răspuns.

O dată ce constaţi că au apărut vergeturile, nu trebuie să te alarmezi. Acestea pot fi albicioase sau maronii, însă culoarea nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece ţine de pigmentul pe care pielea ta îl are. Poţi folosi uleiuri sau creme puternic hidratante, cu vitaminele A şi E, care contribuie la recăpătarea elasticităţii pielii şi ajută la regenerarea fibrelor elastice.

Ceea ce trebuie să ştii este că nu există nici un produs minune care să te ajute să scapi de vergeturi – cu ajutorul produselor cosmetice poţi, cel mult, să reduci apariţia lor.

La apariţia vergeturilor contribuie şi factorii genetici sau dezechilibrele hormonale. De aceea, sarcina, când corpul tău se confruntă cu modificări la nivel hormonal, este o perioadă în care creşte posibilitatea apariţiei acestora.

Pentru a le preveni, ai nevoie de un masaj al zonelor predispuse la apariţia vergeturilor, de un consum ridicat de lichide (peste 2 litri pe zi), pentru a evita deshidratarea, un regim alimentar sănătos, bazat pe legume şi fructe, dar şi de multă mişcare.

A doua problemă cu care mămicile se confruntă după naştere este burtica.După naştere, chiar şi după ce uterul revine la dimensiunile iniţiale, în unele cazuri muşchii nu mai revin la forma de dinainte.

Îţi oferim câteva sfaturi prin care poţi să dai jos burtica fără să faci verun efort mare.

Stai dreaptă, lasă umerii să-ţi cadă şi concentrează-te asupra muşchilor burţii, în timp de îţi tragi burtă, că atunci când vrei să încapi într-o pereche de pantaloni prea strâmţi. Imaginează-ţi că porţi un corset, ale cărui sfori se strâng din ce în ce mai tare. Acest exerciţiu previne şi durerile de spate şi poate fi practicat oricând, fie că citeşti o carte, fie că stai la rând la supermarket. Nu e nimic complicat, dar va contribui la procesul de redefinire al abdomenului tău, făcându-l mai plat şi mai ferm.Dacă uiţi să faci asta de mai multe ori pe zi, leagă-ţi o sfoară în jurul abdomenului, iar când simţi că sfoara devine prea strânsă, îţi vei aminti să-ţi tragic burtă.
Un alt exerciţiu simplu este acela prin care atunci când îţi ţii copilul în braţe, în loc să-l ţii pe lateral, ţine-l în faţă, cu ambele mâini. Nu trebuie să-l ţii aşa mult, dar această poziţie repetată de mai multe ori pe zi, ajută la tonifierea muşchilor abdomenului.
Atunci când stai pe scaun, pune-ţi bebeluşul pe fluierul picioarelor şi prin, mişcări ritmice, ridică-l, apoi coboară-l, neuitând să-l ţii de mânuţe pentru a nu cădea. Este un exerciţiu plăcut şi amuzant pentru copil, iar pe tine te va ajuta să-ţi tonifici muşchii abdomenului şi ai picioarelor.
Stai pe spate şi depărtează-ţi mâinile de corp atât de mult cât poţi. Ridică, pe rând, picioarele în aer la 90 de grade faţă de corp, apoi coboară-le. Este, de asemenea, un bun exerciţiu pentru abdomen, dar şi pentru picioare.
Exerciţiile cardiovasculare sunt importante atunci când vrei să slăbeşti. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îţi dedici ore întregi mergând la sală. O plimbare de 10-15 minute cu bebeluşul în port-bebe, te va ajuta să arzi caloriile.
Pont: Dacă ai observat vergeturi proaspăt apărute, dă fuga la cea mai apropiată farmacie şi cumpără vazelină albă. În 3-4 zile, vergeturile vor dispărea. Testat, garantat.
Hidratarea pielii de 2 ori pe zi cu această vazelină va împiedica apariţia vergeturilor noi.

duminică, 1 ianuarie 2012

Laptele de mama E BUN intotdeauna! Copilul suge la cerere, cine recomanda program sa incerce sa manance el din 12 in 12 ore sa vada cum e. Laptele de mama se digera foarte repede in comparatie cu laptele praf, iar in primele saptamani de viata copilul are stomacul cat o nuca, dar are nevoie sa suga mult de la mama pentru a-i regla acesteia productia de lapte. La o saptamana, la trei saptamani si la 3 si 6 luni sunt pusee de crestere, cand copilul plange destul de mult si vrea numai la san. Puseele dureaza de la 3 la 8-9 zile.

In plus, copiii mai vor la san si pentru confortul propriu. E inuman sa le refuzi dreptul de a manca.

Daca are icter, e posibil sa fie mai somnoroasa si sa suga mai greu sau mai rar.

Indiferent cum ar fi, trebuie sa NU respecti un program si sa fii foarte atenta sa atasezi copilul corect la san (cauta pe youtube dupa good latch/ bad latch si gasesti 100 de filmulete). Si pe www.drjacknewman.com gasesti multe exemple foarte bune, plus o gramada de sfaturi utile pentru alaptat.