duminică, 5 februarie 2012

Copilul plange incontinuu si tu nu stii ce sa-i mai faci. N-ai idee ce vrea sa-ti transmita si cum sa-l potolesti din tipete.

Un sentiment de frustrare te cuprinde de fiecare data cand bebe incepe sa planga si nicio metoda nu pare sa dea roade pentru a-l calma. Ai grija sa nu te lasi prada cedarii nervoase, asa cum li se intampla uneori parintilor care ajung sa isi raneasca sugarii prin scuturare sau alte forme de bruscare.

Aminteste-ti ca este normal pentru copii sa planga. Acestia incearca de fapt sa comunice cu tine, sa iti spuna ceva. Specialistii considera ca este normal ca un copil sa planga in medie pentru 2-3 ore pe zi, insa 20% dintre bebelusi depasesc acest timp.

Asigura-te ca nevoile de baza ale sugarului sunt implinite. Trebuie sa stii sigur daca ii este foame, somn sau daca vrea sa ii fie schimbat scutecul inainte de a incepe sa te ingrijorezi pentru alte motive. Poate fi de asemenea cazul unei dureri sau daca l-ai hranit peste masura, sa nu se simta prea bine. Daca nu stii cum sa procedezi, suna mai bine medicul pediatru pentru a te sfatui. Ar mai putea fi vorba si de un factor de stres, in cazul in care a avut un numar mai mare de vizitatori in ziua respectiva sau daca a fost supus unor evenimente iesite din rutina.

Incearca ceva diferit. Mangaie-l pe manute, pe picioare sau pe spate. Este posibil sa fie doar o nevoie de dezmierdare si confort. Infasoara-l intr-o paturica pentru a-i oferi caldura. Incearca sa-l iei in brate si sa te plimbi cu el prin casa, ori chiar sa iesi pe afara. Poate o plimbare cu masina sau un simplu cantecel ar putea sa il faca sa se calmeze. Unii copii reactioneaza si la contactul vizual cu parintii.

Ia o pauza. Daca ai incercat toate variantele posibile si te simti coplesita, nu ceda nervos. Lasa-l pe micut sa planga intr-un loc sigur si verifica-l din cinci in cinci minute.

Poti sa apelezi si la ajutor. Suna o ruda sau o prietena pentru a veni sa te ajute daca simti ca situatia te depaseste si esti singura.

In general, copiii au excese de plans intre varsta de sase saptamani si patru luni. Nu uita insa ca nu trebuie sa il bruchezi sub nicio forma pe bebe, pentru ca ii poti face rau, iar atitudinea ta poate avea consecinte grave.

Este adevarat ca formele severe de bruscare sunt cele periculoase, dar este mai bine sa nu aplici niciun fel de violenta. Gatul este slabit, vasele de sange sunt fragile, iar creierul este sensibil, asa ca micutul poate fi usor ranit. Nu ezita insa sa te joci cu el, dar cu atentie.

Ce poate sa transmita plansul unui sugar?

-mi-e foame
-mi-e somn
-sunt stresat
-nu ma simt bine
-am nevoie de afectiune si confort

Ce nu transmite plansul sugarului?

-sunt nervos pe tine
-vreau sa ma razbun
-ma simt abandonat
-vreau sa iti stric ziua
-mi-as dori sa fiu copilul altcuiva

Primele baite ale odorului tau, mari incercari pentru toata familia, au trecut cu bine. O singura problema nu s-a rezolvat si pare sa nu aiba leac, micile cruste de pe capul micutului. Cum sa-l scapi de ele?

Puiul tau n-a trecut inca pragul primelor trei luni de viata si are deja o problema. Asa esti tentata sa crezi, vazand ca nu-l poti ajuta sa scape de cojitele galbui, aderente, grase de pe pielea capului. Nu-i nimic grav si aceste neplacute aparitii nu sunt dovada lipsei de igiena. Nu te speria, aproape toti copiii au trecut prin asta.

Cum se manifesta?

In formele usoare, de altfel, cele mai frecvente, se manifesta prin aparitia unor scuame groase, galbui, grase, localizate pe pielea capului, mai ales in regiunea parietala si a fontanelei mari. Uneori, acestea pot afecta si fata: fruntea, obrajii, sprancenele, fiind insotite de un usor eritem (roseata tegumentelor).

In forme mai severe, eruptia afecteaza si trunchiul, axilele, zona anogenitala. In zona pliurilor, scuamele sunt mai putin proeminente, dominand eritemul. Cel mai adesea, leziunile nu sunt pruriginoase, adica produc mancarimi, de aceea copilul nu va fi agitat, nu i se va modifica pofta de mancare sau programul de somn.

Leziunile se pot infecta cu candida (o ciuperca ce se gaseste si in intestinul copilului) sau cu diferiti germeni bacterieni, dar aceasta se intampla, de cele mai multe ori, in cazul unei igiene precare sau al unei imunitati scazute.

Care este tratamentul?

In formele usoare, dermatita seboreica a sugarului necesita doar o ingrijire normala. Igiena locala rezolva totul. De aceea, n-ai voie sa amani baia zilnica, inclusiv spalarea pe cap a bebelusului. Scuamele se inmoaie cu ulei de corp special pentru copii sau in cazul in care vrei ceva mai la indemana, cu ulei de bucatarie fiert si racit, ca pe vremea bunicii.

Aplica uleiul pe pielea capului cu blandete si dupa ceva timp, fara sa freci, incearca indepartarea scuamelor cu prosopul sau cu o perie foarte moale. Nu-i o problema daca nu vei reusi din prima, cu timpul, ele se vor desprinde singure. Daca leziunile sunt mai intinse, poti incerca sa-l speli cu sampon continand ketoconazol 2% (nizoral), dar cel mai bine este ca in acest caz sa ceri sfatul medicului dermatolog.

De retinut!

-Dermatita seboreica nu este contagioasa.
-Nu spala copilul cu sapun de casa pentru ca este foarte iritant.
-Nu aplica gaz sau alte substante, decat cele speciale pentru copii.
-Ingrediente permise in dermatita seboreica, precum gudronul, acidul salicilic, sulfura de seleniu, zinc piritionul sau alti aditivi cosmetici la moda, se pot adauga doar in sampoanele pentru adolescenti si adulti.
-Nu incerca indepartarea mecanica a cojitelor. Nu vei face decat sa agravezi leziunile.

inapoi

Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului


In primele zile dupa nastere, organele genitale ale bebelusilor de ambele sexe sunt tumefiate. Acest lucru se datoreaza mai multor factori, printre care expunerea la hormonii materni sau traumatismele din timpul nasterii.
La fete, se constata uneori o secretie vaginala albicioasa, sau chiar o sangerare usoara, la 2 -3 zile dupa nastere. Aceste manifestari sunt normale si se datoreaza hormonilor la care a fost expus fetusul in uter. In schimb, contactati pediatrul daca secretia este urat mirositoare, ceea ce ar putea indica o infectie. De asemenea, o sangerare abundenta sau care nu se opreste necesita atentie medicala.
Organele genitale trebuie curatate la fel ca orice alta zona a corpului. Se sterg cu un servetel umed, indepartand usor labiile pentru a curata pliurile, intotdeauna din partea anterioara spre anus.
La baieti, scrotul poate parea tumefiat, datorita unei colectii de lichid in jurul testiculelor nou-nascutilor, numita hidrocel, care dispare de obicei in primele 3 -6 luni de viata. Se recomanda consultarea medicului in cazul unui edem al scrotului care persista dupa 3 -6 luni sau care apare cu intermitente. Aceste semne pot indica prezenta unei hernii inghinale, care necesita in general tratament chirurgical.


Pentru toaleta baieteilor nu este nevoie de astringenti, betisoare de bumbac sau alte produse speciale de toaleta – apa calda si sapunul sunt suficiente pentru ingrijirea corespunzatoare a zonei.


Nu fortati niciodata decalotarea preputului pentru curatarea zonei - acest lucru este dureros si poate duce la formarea de cicatrici permanente si de aderente. In schimb, degajati usor extremitatea glandului, pentru a curata smegma (substanta albicioasa formata din celule moarte si din secretiile glandelor sebacee ale preputului, care se acumuleaza intre gland si preput).


In timp, preputul se va retracta de la sine, acest lucru producandu-se la momente diferite de la un copil la altul. Odata ce preputul este retractabil (de obicei la varsta de 5 ani), copilul poate fi invatat sa isi faca singur toaleta locala cel putin o data pe saptamana. La baietii mici aceasta igiena personala nu va deveni un obicei decat daca este incurajata de catre mame.