Este greu sa-ti mentii calmul atunci cand copilul tau are febra. Oare cum ar trebui (si cum nu ar trebui) sa procedam data viitoare cand se intampla ?
Pasul 1 ... nu intra in panica !
Nu uitati: Febra nu este o boala. Este doar un semn ca sistemul imunitar al copilului dumneavoastra se lupta cu o infectie bacteriana sau virala. Cea mai mare parte a microbilor care cauzeaza febra nu sunt periculosi si sunt tratabili la domiciliu.
Verificati-va copilul pentru alte simptome: Modul in care se comporta si felul cum se simte sunt de obicei indicatori mai buni pentru sanatatea lui. (Daca copilul tau are temperatura ridicata nu inseamna neaparat ca este mai bolnav decat daca temperatura sa este mai scazuta.) Ar fi bine sa sunati medicul daca copilul a devenit apatic, iritabil, daca are gatul inflamat sau daca are dureri la nivelul urechilor sau stomacului. (Negasirea unei surse a infectiei este, de asemenea, un motiv bun pentru a suna.) In cazul in care copilul are sub 3 luni si are febra sunati imediat medicul indiferent de simptome. La aceasta varsta copii sunt mult mai vulnerabili la anumite tipuri de infectii, iar medicul trebuie sa faca o consultatie pentru a se asigura ca nu este vorba de o boala grava.
Pasul 2 ... luati temperatura copilului
Scapati de termometrele de sticla: Aceste instrumente destul de vechi contin mercur, o toxina care afecteaza creierul, maduva spinarii, ficatul si rinichii. In cazul in care acesta se sparge, riscati sa va expuneti familia la vapori periculosi. In cazul in care inca mai aveti unul acasa, nu il aruncati la cosul de gunoi! Duceti-l la medicul pediatru, acesta va stii cu sa il recicleze.
Alegeti cea mai buna metoda: Pentru copii mici veti obtine cele mai exacte rezultate folosind un termometru digital rectal; puteti trece la unul oral atunci cand copilul implineste 3 ani. Cu toate ca este rapid si convenabil, termometrul pentru urechi poate fi dificil de utilizat: pentru a obtine un rezultat precis trebuie introdus perfect in canalul urechii. (Prea multa ceara in urechi poate de asemenea sa afecteze masuratoarea.) Masurarea la subrat sau unele variante de suzete sunt, de asemenea, mai putin de incredere decat termometrele digitale.
Inbunatatiti-va tehnica: Pentru a lua temperatura copilului cu un termometru rectal, ungeti intai capatul acestuia cu o solutie. Asezati copilul pe burta in poala dumneavoastra sau pe pat apoi inserati termometrul pana la 2 cm. Tineti termometrul in loc, cu doua degete pana cand auziti un bip. Pentru un rezultat cat mai precis, luati temperatura copilului dupa 15 minute de la ultima masa rece sau calda a sa.
Pasul 3 ... administratii medicamente pentru reducerea febrei
Constientizati ca medicamentele nu rezolva tot: Principalul motiv pentru care ii dati copilului dumneavoastra paracetamol sau ibuprofen este acela de a-i alina durerea si nu pentru a stopa febra. Febra nu este un lucru rau, ea ajuta corpul in lupta cu infectia. Majoritatea microbilor daunatori ‘se simt in largul lor’ cand temperatura corpului este de 37 de grade. Cand sistemul imunitar depisteaza o infectie acesta reactioneaza prin ridicarea temperaturii corpului pentru a anihila microbii. Nu va asteptati la o vindecare imediata. Medicamentele vor scadea temperatura cu 1-2 grade, de ajuns pentru a face copilul dumneavoastra sa se simta mai bine.
Alegeti cea mai potrivita medicamentatie pentru febra: Administrati bebelusilor sub 6 luni paracetamol, ibuprofenul nu este aprobat pentru administrarea copiilor cu o varsta asa mica. Pentru copii mai mari ibuprofenul actioneaza foarte rapid in reducerea febrei. Paracetamolul este recomandat si pentru copii care au stomacul mai sensibil.
Nu abandonati sau intrerupeti medicamentatia aleasa: Desi datorita studiilor recente s-a constatat ca adminsitrarea de doze de paracetamol si ibuprofen este mai eficienta decat folosirea a doar unuia dintre medicamente, unii experti ne recomanda sa nu facem acest lucru pentru a evita un posibil supradozaj.
Cititi prospectele medicamentelor cu atentie: Daca administrati copilului dumneavoastra medicamente ‘dupa ureche’, asigurati-va ca nu contin paracetamol sau ibuprofen in cazul in care copilul deja ia medicamente pentru febra. Altfel, riscati sa-i administrati copilului o doza dubla decat cea necesara. De asemenea, cantitatile nu trebuie sa fie masurate niciodata ochiometric, intotdeauna urmariti instructiunile de pe flacon, tineti cont de greutatea copilului dumneavoastra si folositi, daca e cazul, pipeta primita o data cu medicamentul. Unele medicamente pot fi mai puternice decat altele si de aceea nu trebuie folosita pipeta de la un medicament pentru administrarea altuia.
Ce se intampla daca copilul meu are o criza?
Circa 4% din copiii sub 5 ani au convulsii induse de febra (convulsii febrile), care sunt adesea cauzate de o crestere brusca a temperaturii corpului. Aceste evenimente pot fi infricosatoare, copilul dumneavoastra isi poate pierde cunostiinta, poate tremura sau chiar intepeni, dar acestea sunt de obicei inofensive. Cele mai multe crize febrile se sfarsesc intr-un minut sau doua, desi unele pot dura doar cateva secunde, sau mai mult de 10 de minute.
In cazul in care copilul are febra si incepe sa aiba convulsii, asezati-l pe o suprafata moale pe-o parte, asa nu se va sufoca. Nu-i puneti niciodata ceva in gura si nu incercati sa il tineti in jos. Cand criza se incheie sunati medicul pediatru, mai ales daca este prima data cand se intampla copilul trebuie examinat imediat. Odata ce copilul a fost diagnosticat cu convulsii febrile si cunoasteti sursa febrei, nu ar trebui sa va mai panicati daca acesta are o noua criza.
Ce e fierbinte si ce nu?
Copilul dumneavoastra are oficial febra cand termometrul arata 38 de grade. Mai jos aveti un tabel ce contine temperaturile la care trebuie sunat medicul in functie de varsta:
Varsta | La ce temperatura sunati |
Sub 2 luni | 38 de grade |
Intre 3 si 6 luni | 38.4 grade |
Peste 6 luni | 40 de grade |
|