luni, 30 ianuarie 2012


Ce facem cand copilul are febra?


Una dintre cele mai frecvente urgente medicale la copii este febra. Un numar foarte mare de parinti ajung cu micutii lor la camerele de garda ale spitalelor de urgenta pentru febra ridicata.
Consideram ca este util ca parintii sa cunoasca masurile de baza care trebuie aplicate in cazul aparitiei unui episod febril la copil, sa intervina rapid si apoi, daca totusi febra nu scade, sa se adreseze unui serviciu de urgenta spitalicesc. Uneori se pierde timp pretios cu transportul copilului la camera de garda, timp in care, acasa, parintele ii poate scadea febra.

Ce este febra?
Febra inseamna o crestere a temperaturii corporale peste limita obisnuita a normalului, adica peste 38 grade C.Temperatura normala a corpului, atat la copil, cat si la adult este de 36.5 – 37 grade C. Temperatura corpului intre 37 C si 38 C se numeste stare subfebrila. Trebuie tinut cont ca dimineata temperatura normala este putin mai mica decat seara.
Temperatura corpului este produsa continuu si este expresia activitatii intregului organism. Tot in mod continuu aceasta caldura este pierduta in mediul in care se afla organismul. Cand cantitatea de caldura produsa de organism este egala cu caldura pierduta, persoana respectiva se afla in echilibru termic. Temperatura corpului este reglata aproape in intregime de un centru care se afla in creier.

Febra apare in urmatoarele situatii:
1. Boli infectioase (cu microbi sau virusuri);Ce facem cand copilul are febra?
2. Deshidratare (pierdere prea mare de apa din organism).
3. Substante toxice care afecteaza centrul de reglare a temperaturii din creier;
4. Boli ale creierului;
5. Tumori cerebrale
.
Apariţia febrei indică o imbolnavire, febra fiind de fapt un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie. In mod normal, febra apare ca simptom al unor boli comune, precum raceala, otita, amigdalita. De asemenea, poate fi asociata cu probleme respiratorii precum pneumonia sau bronsiolita. Prin febra organismul impiedica multiplicarea unor virusi si ajuta la omorarea virusilor si microbilor. Unii copii fac febra dupa ce au fost vaccinati, ca expresie a intensificarii activitatii sistemului imunitar.

Cum se masoara corect temperatura la copil?
La copilul mai mic de 4 ani masurarea corecta a temperaturii corpului se face intrarectal folosind un termometru cu mercur. Masurarea temperaturii la nivelul axilei poate da o diferenta de 0.5 grade C in minus. La copilul mai mare se poate masura si axilar, dar trebuie verificat daca rezervorul termometrului este plasat corect in axila intre brat si torace.
Care sunt simptomele febrei la copil:
• Pielea copilului este fierbinte, “frige”, este uscata sau transpirata;
• Copilul isi pierde vioiciunea, este apatic, fara pofta de mancare, de joaca, de socializare, este somnolent;
• Poate manifesta simptomele bolii care a cauzat febra: tuse, varsaturi, diaree, eruptie cutanata, etc.

Masuri de urgenta de aplicat in cazul febrei:
• Dezbracati copilul si lasati-l acoperit doar de un body fara maneci;
• Administrati-i un antitermic (Paracetamol sau Nurofen in doza corespunzatoare greutatii corporale). Nu administrati niciodata Aspirina la copilul mai mic de 12 ani.
• Daca temperatura este mai mare de 38.5 grade C, puteti administra un supozitor cu Novocalmin intrarectal.
• Incepeti scaderea temperaturii corpului copilului folosind “impachetarile” in prosop rece: udati un prosop mare in apa mai rece cu 2-5 grade decat temperatura corpului, stoarceti-l si inconjurati corpul, capul si membrele copilului. Cand prosopul se incalzeste, udati-l din nou si repetati procedura de impachetare pana cand temperatura corpului scade sub 38.5 grade C.
• Dati-i sa bea multe lichide (apa plata, ceai, lapte);
• Tineti copilul imbracat subtire, intr-un body fara maneci, uscat.
• Evitati baia generala in ziua in care a prezentat un episod febril.

ATENTIE!
Nu se scufunda copilul in apa rece in cada sau sub dus! Risc de stop respirator!
• Nu folositi prisnite cu alcool sau otet! Nu ajuta mai bine decat apa rece, in plus exista riscul iritarii mucoaselor respiratorii si chiar al absorbtiei prin piele a alcoolului si imbatarii copilului.
• Dupa reducerea febrei sunati medicul pediatru pentru a va recomanda conduita de urmat!
Complicatiile febrei!
• Deshidratarea -poate aparea ca urmare a pierderii de lichide din corp in timpul procesului febril. O puteti combate administrand copilului cat mai multe lichide.
• Convulsiile febrile (la copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani) sunt caracterizate de perioade scurte de timp in care copilul poate deveni inconstient si are spasme musculare in diverse zone ale corpului.
Acest articol nu se substituie unei consultatii medicale. Informatiile oferite au ca scop educatia medicala generala si prevenirea imbolnavirilor

Cu drag, Dr. Melania Iancu
Medic specialist Neonatolog
Colaborator Motherhood Center
http://www.motherhood.ro/curs-prim-ajutor.html


Citeste mai mult: http://www.prokid.ro/sfatul-medicului/sfaturi_pentru_parinti_si_copii/ce_facem_cand_copilul_are_febra_-524/#ixzz1kxxW6MpC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu