duminică, 13 mai 2012

Ca regulă, dacă bebeluşul nu mănâncă tot din recipient, nu păstraţi ce rămâne, ci aruncaţi, pentru că este contaminat cu salivă şi se pot dezvolta bacterii periculoase.


http://laurafrunza.com/2009/03/11/piure-de-fructe-pentru-bebe/

Plan alimentatie de la inceputul diversificarii pana la un an

Catinca a fost un copil mancacios din ziua 1…ca atare, la 3 luni ea avea greutatea si lungimea unui copil de 5 luni. Desi in zilele noastre cartile, pediatrii si toate forurile pediatrice spun ca nu este bine sa incepi diversificarea la un copil mai devreme de varsta de 6 luni (la cei hraniti cu formula!) si mai devreme de 1 an (la cei alaptati), mie pediatrul mi-a explicat ca fata mea, alaptata mixt pana la 2 luni si jumtate si cu formula de atunci incolo,) are dezvoltarea unui copil mai mare si deci si necesitatile acestuia. Ca atare, noi am inceput diversificarea la 4 luni fara doua saptamani. Iata cum au evoluat lucrurile:
Primul pas:
1. Se introduc : mar, portocala sau mandarina (mai rar ca sunt acide si de evitat la bebelusii care regurgiteaza des) si morcov sub forma de suc (facute la robot de suc de fructe)
- intai se introduc sub forma de suc care se da CU LINGURITA. Scriu cu majuscule pentru ca este extrem de important sa obisnuiesti un bebe, oricat de greu ti-ar fi tie, sa pape cu lingurita. In biberon e mai simplu – le trantesti acolo si gata…papa, dar mai tarziu vei regreta pentru ca bebele va ajunge sa nu stie sa inghita, sa mestece etc.
-  fructele sau morcovul se introduc pe rand, una cate una si se dau gradat: in prima zi o lingurita de morcov, a doua zi, doua pana se ajunge la 5 lingurite. Atunci se introduce marul (tot cate o lingurita), in acelasi sistem, pana ajungi la 5 lingurite. Zeama de mar se combina cu zeama de morcov. La a cincea lingurita de mar se introduce mandarina sau portocala (de preferat mandarina ca produce mai putine eriteme fesiere) sau, in locul lor banana.
- Dupa ce s-a ajuns la cate 5 lingurite din fiecare marul si morcovul se vor da sub forma de pulpa (rase fin pe razatoarea de sticla). Se amesteca cu sucurile si se da cu lingurita. Se creste portia pana se ajunge la 50 ml de fructe si morcov pe zi. Eu i-am scos Catincai morcovul pentru ca nu-i placea in momentul in care am inceput crema de legume.
- Fructele nu inlocuiesc o masa. Ele se dau cam la doua ore dupa prima masa de lapte de dimineata.
- Daca nu refuza sa manance fructele mie mi-a zis pediatrul sa-i pun cateva granule de zahar vanilat in ele si a functionat.
Inceperea diversificarii cu fructe prezinta un risc – acela ca bebe poate refuza legumele atunci cand le vei itroduce in alimentatie….de aceea foarte multi incep intai cu morcovul. Fructele sunt mai dulci si din aceasta cauza sunt preferate.

La 4 luni:
Crema de legume -  la inceput se fierb cate o feliuta din urmatoarele: morcov, cartof, dovlecel, telina si radacina de patrunjel si o feliuta foarte subtire de ceapa. Unul sau mai multe ingrediente s-ar putea sa nu-i placa, dar asta vei vedea pe parcurs…si vei pute constata ce nu-i place prin eliminarea lor…
- Se fierb bine (se pun si cateva granule de sare) si se baga la mixer (fara ceapa) pana se fac pasta (se adauga si putina apa din cea in care au fiert ca sa nu fie prea groasa). SE DAU CU LINGURITA!
- Se incepe cu o lingurita si se creste in fiecare zi cu cate doua lingurite. Supa crema se da la pranz si se completeaza imediat dupa aceea cu lapte. In timp, cam 2 saptamani, supa va deveni o masa de sine statatoare care va inlocui o masa de lapte. Un copil de 4 luni si jumatate-cinci trebuie sa manance cam 100-150ml de supa crema (un castronel micut).
- Pe la 4 luni si jumatate poti introduce si o felie de ardei gras verde sau rosu (tot fiarta)
- La inceput este bine ca aceasta crema sa nu fie foarte groasa pentru ca la aceasta varsta nu prea stiu sa inghita si de aceea e bine s-o subtiezi, nu foarte tare, cu apa din apa de la fiert. Pe masura ce trece timpul o faci mai groasa.
- Multa grija  la mixare…nu trebuie sa ramana bucatele intregi de legume…e bine sa folosesti un blender vertical din acela care paseaza si legume si fructe si carne. 
La aceasta varsta este bine sa combini apa sau ceaiul cu zeama de mandarina (cam 2 feliute la un biberon) si lamie (una- doua picaturi la un biberon)…foarte multi pediatri sustin faptul ca mandarina si lamaia sunt foarte acide pentru stomacelul unui bebelus…pe de alta parte nu neaga aportul lor de vitamine…depinde foarte tare de toleranta copilului la ele…a mea si in ziua de azi mananca lamaia cu mare pofta…si i-a placut de la bun inceput. Tot la aceasta varsta i-am dat para, piersica si nectarine.
La 4 luni si jumatate- 5
Cam acum se introduc cerealele. In unele tari, chiar si la noi, cerealele sunt recomandate ca fiind primele introduse in diversificarea alimentatiei copilului…acest lucru se intampla la copii subponderali sau la copii care nu se alimenteaza corespunzator cu lapte (si atunci se adauga cate o masura de cereale in biberonul cu lapte). Un alt motiv este acela ca, in general, cerealele sunt foarte bine tolerate de burtica micutilor. La copiii normali din punct de vedere al greutatii, majoritatea pediatrilor recomanda inceperea diversificarii cu fructe sau legume.
Mie mi s-a recomandat sa iau cereale cu fructe (folosesc cerealele de la Humana – cereale cu banana, cereale cu mar si maracuja si cereale cu vanilie). Toate aceste cereale au si lapte inclus. Cele de la Nestle nu au si atunci mai trebuie bagata o masa de lapte  sau combinate cu lapte ceea ce e cam greu (dar ele sunt foarte eficiente pentru mamele care inca alapteaza). Cerealele se incep exact ca celelalte – cate o lingurita, dar eu am inceput cu una si a doua zi i-am dat 50 ml pentru ca ii plac foarte tare.Cerealele vor inlocui o masa de lapte ceea ce inseamna ca trebuie sa ajunga sa manace in jur de 150 ml (CU LINGURITA). Pana ajungi la 150ml completezi cu lapte dupa  “masa” de cereale.
La 5 luni
Mesele arata asa – aproximativ la 4 ore.
- masa de lapte
- gustare fructe
- masa de crema legume (eventual completata cu lapte daca nu se satura)
- cereale
- masa de lapte
 La 5 luni in masa de fructe se introduce branza de vaci- se amesteca bine si se paseaza cu furculita pana devine pasta impreuna cu fructele.
Branza de vaci se face astfel:
- se pune lapte la fiert – lapte la punga nu la cutie (pentru ca ala la cutie nu se branzeste). Cand a fiert laptele, cat inca este pe foc se pun in el 8 pastile de calciu lactic pisate in el- se mai tine pe foc 30 secunde si-l vezi ca incepe sa se branzeazsca. Se ia de pe foc si cu o lingura cu gaurele se strange branza care se pune la scurs intr-un tifon steril. Nu se da din branza aia mai mult de 3 zile.
 5 luni si jumatate 
I-am introdus Catincai carnea – cu mentiunea ca trebuie intrebat pediatrul- Catinca avea greutatea unui copil de 8 luni asa ca trebuia. I-am introdus pui si vaca, alternativ, dar am inceput cu puiul- tot cu cate o lingurita, nu mai mult de trei-patru lingurite pana in jurul varstei de 7-8 luni.
Pediatrii recomanda  sa se inceapa cu  piept de pui fiert sau si mai bine cu gaina. Gaina este ideala (desi poate parea ciudat, dar este mai putin incarcata de toxine). Cum insa foarte putini dintre noi avem norocul sa avem acces la gaini de tara…incepem cu puiul. Eu i-am cumparat intotdeauna pui refrigerat (asa-zisul pui proaspat) si nu congelat. La fel si in cazul carnii de vaca (se da vaca si nu vitel- ca are mai multe toxine) fiarta.
Carnea se fierbe in mod normal separat de legume (se spune ca si in cazul supei este bine sa arunci prima apa de la carne si de abia dupa aceea sa adaugi legumele). Se pune la mixer impreuna cu legumele pana se face pasta.
5 luni si jumatate
 Se introduce si iaurt (4 pediatri diferiti mi-au zis nu-i dau niciodata danone). Eu ii dau Tnuva simplu. Nu se da iaurt cu fructe din acela care se gaseste in magazin…decat mai tarziu si atunci se da iaurt cu fructe special pentru bebei (humana, nestle)- copilul meu are 1 an si 8 si nici pana acum nu i-am dat iaurt cu fructe din comert- prefer sa-i pun eu fructe in el sau sa-i dau din aceala de la humana . Iaurtul simplu se da in masa de fructe amestecat cu branzica de vaci si fructe. Eu ii mai dadeam uneori o gustare (cateva lingurite) intre masa de legume si cereale.
Tot la aceasta varsta mi s-a zis sa-i bag piure de cartofi, spanac, supa de pui cu galuste si perisoare (in locul mesei de legume, ca alternative) .  De la aceasta varsta incolo nu i-a lipsit niciodata patrunjelul din supe ciorbe si mancare, mararul…
La 6 luni
Catinca manca: pui cu sos alb, pui cu sos de rosii proaspete, ou(galbenus), iaurtul (gustare de dupa-amiaza) – un iaurt mic Tnuva.
La aceasta varsta am inceput sa-i pun in mancare usturoi si ceapa (fierte) pe care i le-am si dat sa le manance  (pana atunci le puneam doar pentru gust)
Cam pe la aceasta varsta am inceput sa-i dau paine (in ciuda faptului ca are gluten), cantitati mici…de altfel asa a invatat sa mestece bucati mai mari si am trecut de la etapa pasat la etapa bucatele. La inceput a mancat paiine facuta in casa de mama sau socrul meu (au masini de facut paiine)…mai tarziu am inceput sa-i dau chifle de la Kaufland sau Billa…pentru ca alea-i plac. Ulterior am introdus si covrigii de Buzau…pentru ca erau tari, molfaia la ei, o ajutau la dintiosori si nici nu aveam teama ca s-ar putea ineca cu ei (nu avea puetrea sa muste efectiv din ei).
 de la 8 luni – Paste amestecate cu legume fierte gen budincuta, cu carnita tocata de mine, cu branzica de vaci. De asemenea i-am dat pepene rosu (galben mi s-a recomandat sa astept pana pe la 10 luni) , cirese si smantana (folosita in mancare!)

de la 9 luni – Cascaval de vaca (nu oaie) - il adora si in ziua de azi (nu lipseste de la micul dejun).  Am incercat sa aleg cascaval moale de la firme mari, cunoscute. Tot acum am inceput sa-i dau avocado…desi puteam sa i-l dau de la 5 luni (este unul din cele mai bine acceptate la inceput de diversificare).
de la 10 luni – fasole verde, mazare, ardei umpluti, brocolli
de la 11 luni – Chiftelute coapte si crochete de legume coapte
de la 1 an
Peste- cu pestele asta iar este iar o istorie intrega si foarte controversata. Pana acum cativa ani se recomanda introducerea pestelui in jurul varstei de 7 luni…multi pediatri recomanda in continuare acest lucru (am auzit chiar si varianta care sincer, mi se pare chiar exagerata ca pestele sa fie prima “carne” introdusa in alimentatie – inainte de pui sau vita!). Mie, pediatrul mi-a explicat foarte clar ca ultimele studii facute la nivel mondial au demonstrat ca rata de alergii la peste a crescut ingrijorator in ultimii 5 ani si mi-a recomandat sa astept pana la un an…ceea ce am si facut. Eu i-am dat Pangasius, un alt peste controversat, dar care din multe puncte de vedere se incadreaza in recomandarile pediatrilor (e slab, usor digerabil, foarte bine acceptat de copii pentru ca nu are gust aparte!).

Tot incapand cu varsta de un an i-am introdus ou cu albus (ii dadeam doar galbenus o data pe saptamana acum mananca un ou fiert o data pe saptamana+ ce pun in mancare …si nu ma sfiesc sa-i pun!), ceapa inabusita cu apa (deci calita cateva secunde si apoi inabusita cu apa), budinci dulci (cu putin zahar – gen Budinca de lamie, de mandarina, de mar), branza preparata la cuptor (mi s-a recomandat sa astept cel putin pana la un an si 6 luni pana sa-i dau branza neprocesata si pana la 2 ani pana sa-i dau branza de oaie).
I-am introdus vegeta de casa (facuta de mama mea!) – si cu asta vom merge multa vreme de acum inainte pentru ca nu am de gand sa-i dau nimic de la “plic”, i-am dat cartof dulce.
de la un an si 3 luni -
I-am dat cozonac , am inceput sa strecor cate putina faina in mancare ( ca sa leg de exemplu sosurile), i-am marit doza de sare din mancare (pana in acest moment doza era infima…pentru gustul nostru de adulti nici nu exista – era la nivelul de cateva granule…).
I-am dat dulceata  facuta in casa (de piersici) si miere
1 an si 5 luni
A mancat pentru prima data in viata ei ceva prajit…o chiftea de pui furata de la taica-su din farfurie si un cartof prajit! Ar fi mancat o farfurie intreaga…
Chiftele i-am facut in general coapte la cuptor .
I-am dat prima data pasta de rosii din borcan (pana atunci am gatit numai cu rosii proaspete bagate la blender).
1 an si 7 luni
I-am dat praz, masline desarate negre, leurda, ceapa verde cruda (a furat-o din farfurie si i-a placut!), salata verde (i-am facut ciorbita de salata)

Nu ii dau NICIODATA copilului meu: pufuleti (despre acestia voi scrie la un moment dat un subiect separat) , mezeluri, cremvursti (cea mai nociva mancare existenta pe acest pamant!), prajeli, rantasuri, afumaturi, muraturi, iaurt cu fructe de pe piata, vegeta, condimente de la pachet, ciocolata, bomboane, prajituri.
Pana la 1 an si 8 luni Catinca nu a mancat (desi multi medici le recomanda la varste mai mici!):
vinete- aport vitaminic si energetic lipsit de importanta+ greu digerabile, ciuperci - grele pentru stomac, greu digerabile, capsuni, fragi, mure, zmeura (sau preparate din acestea gen gemuri si dulceata) - alergice, interzise pana la varsta de 2 ani, kiwi- indicat dupa 6 luni, dar anturajul de bebei in care ma invart mi-a demonstrat un potential alergic foarte mare al acestuiafasole boabe -interzisa pana la 3 ani, greu digerabila, provoaca gaze si crampe, branza de oaie, urzici – potential alergic, recomandate dupa 3 ani, stevie (dupa un an).
NICIODATA  nu am cantarit mancarea copilului (in afara de lapte care, inevitabil era in biberon cu gradatie!). Mi s-a atras atentia de mai multe ori, de catre mai multi pediatri ca un astfel de obicei (cantaritul mancarii) dezvolta niste obsesii de neinachipuit…ajungi sa te panichezi de fiecare data cand copilul mananca mai putin sau sa-l indopi etc.. Copilul nu este robot..mananca cat are  nevoie …are curbe de crestere, are toane, are zile bune, zile proaste, zile in care-l dor gingiile din cauza dintilor, zile cand vrea lapte sau cand nu vrea lapte…echilibrul si intelegerea sunt cele mai importante.
 In acest moment fata mea are 1 an si 8 luni…si mananca astfel:
Lapte dimineata si seara – dimineata la 9-9.30 in jur de 200-250ml lapte, seara, dupa chef, intre 90-180ml…cam putin dupa normele indicate de medici, dar nu ma ingrijorez pentru ca avem aport de lactate suficient pe timpul zilei.
Micul dejun (in jur de 10.30-11.00) compus din: cascaval(2 feliute), fructe (in general banana si mar- o banana medie si jumatate de mar), un pahar (din ala de copii) de suc de mandarina sau portocala, ou  fiert (o data pe saptamana), branzica Philadelphia (pe paiine) – in loc de cascaval, de doua ori pe saptamana duceata sau miere.
Pranzul – un castronel de supa estimez in jur de 150g, felul doi (o farfurie- cam o treime din portia unui adult care mananca cumpatat). Mananca intotdeauna felul doi primul si supa sau ciorba la final…pentru ca altfel isi umfla burtica cu ciorba si nu mai papa.
Gustare in jurul orel 18 – un iaurt sau orez cu lapte sau iaurt cu cereale de porumb.
Cereale cu lapte in jurul orei 20.30
Are 13 kg si 88 cm




Diversificarea alimentatiei la sugarul alaptat exclusiv la san

Puiul meu  a fost hranit natural, exclusiv la san, pana la varsta de sase luni. Schema de diversificare pe care am ales-o a fost cea propusa de doctorul pediatru si care mi s-a parut accesibila si usor de pus in practica. 
    Astfel pentru primele 10 zile ale diversificarii Matei a primit pe langa masa de san de la  ora 6:30 si incercarea de a inlocui, treptat, masa de la orele 10 cu suc de mar in care poate fi adaugat si suc de morcov – in sensul sa incercati gustul cel mai placut pentru copilul dumneavoastra; in prima zi o lingurita, iar apoi cate doua lingurite de suc de mar pentru fiecare noua zi, completand apoi masa cu lapte matern. In cea de-a zecea zi Matei ar fi trebuit sa primeasca, deci, 16 lingurite de suc de mar.
    In urmatoarele zece zile i-am adaugat in alimentatie piure de mar dupa aceeasi schema, adica incepand cu o lingurita.
   In urmatoarele zece zile (a treia serie de zece zile) Matei a primit supa de legumeincercand sa inlocuiesc treptat masa de pranz, preparata astfel: un cartof mic, un morcov mic, si o ceapa mica se fierb impreuna. Legumele se fac piure, fara ceapa, si se dilueaza cu zeama in care au fiert legumele. Se poate adauga zeama de lamaie. Se incepe dupa aceeasi formula, cu o lingurita, sporind apoi numarul acestora. De fiecare data se completeaza masa cu san, indiferent cat de multa sau putina supa a mancat bebelusul pana va da de inteles ca este satul. 
    Tinand cont de aceasta formula de diversificare, in serii de zece zile, se poate adauga treptat marul copt la masa de la orele 10, iar apoi branza calcica. Branza calcica o puteti adauga in orice piure de fructe si supe doriti, dupa aceeasi formula (incepand cu o lingurita), in plus eu am folosit-o si dupa ce Matei a inceput sa primeasca in alimentatie carne, alternand mesele cu carne cu cele cu branza calcica.
    Branza calcica: 500 ml lapte de alimentara, fiert – nu mai gras de 3,5% dat fiind faptul ca laptele matern are 1,8% grasime – in care se adauga 4 tablete de Calciu Lactic (de 500mg/tableta) pisate si se fierb pana se separa branza de zer. Pentru Matei am folosit in primele saptamani lapte cu 1,5% grasime.
    Cerintele pentru Matei la varsta de 7 luni erau ca la masa de dimineata si pranz sa primeasca 180g/masa de mar, respectiv supa imbogatite cu branza calcica.
     Programul de masa la 7 luni:
orele 6:30 – san;
orele 9-10 – mar ras/mar copt si branzica;
orele 13-14 – supa de legume si branzica;
orele 17 – san;
orele 21-22 – san.
   Trebuie sa specific ca Matei a fost alaptat la cerere astfel ca indiferent de mesele regulate impuse odata cu diversificarea si pe care le respectam, Matei a beneficiat de libertate deplina in hranirea cu lapte matern, dar numai dupa ce "bifam" meniul zilei. In plus, la varsta de sapte luni Matei bea 300 ml de ceai zilnic, iae apoi treptat am inceput sa-i adaug in alimentatie si apa – fiarta si racita in prealabil, intai cu lingurita si apoi cu bineronul.
    La exact o luna de la inceperea diverificarii, dupa aceeasi schema am adaugat in alimentatie piersicile, caisele la masa de dimineata, si carnea de pui (piept de pui dezosat) in supa de legume, la pranz. Cantitatea de carne de pui din supa era de doua linguri de piept de pui tocat la o masa. Puteti adauga si carne din pulpa de pui, datorita faptului ca acesta carne, rosiatica,  a pulpei contine mai mult fier decat piepul de pui, dar este mai grasa decat aceasta din urma si este cunoscut faptul ca cei mici au nevoie de proteine, nu de grasime. Carnea se fierbe timp de 15 – 20 minute in apa, apoi se spala si se pune din nou la fiert in apa, impreuna cu legumele.
    In fiecare noua saptamana adaugam in supa noi legume, incepand cu radacinoasele, apoi ardeii, rosiile si terminand cu broccoli. Matei a primit intotdeauna supa acrita cu zeama de lamaie, iar treptat supa am inlocuit-o cu piureul de legume si piept de pui, mult mai consistent. Odata ce Matei a primit in alimentatie broccoli, i-am adaugat si spanacul care a fost un succes.
    Urmatorul pas in diversificarea alimentatiei a fost introducerea perelor si a bananelor (cate un cm.) la masa de dimineata, a carnii de manzat la masa de pranz si inlocuirea treptata a suptului de la orele 17 cu o masa de iaurt. Matei a primit de la prima incercare 50g iaurt.
    Apoi ne-am concentrat asupra mesei de la orele 22 incercand sa daugam si sa gasim sortimentul potrivit de cereale pentru bebelus. La acest capitol va pot impartasi ca micul Matei a fost mofturos, am incercat multe sortimente, combinatii cu sau fara fructe/cereale etc care se preparau cu/fara lapte. Primea la inceput cu bucurie orice gust nou pentru ca apoi sa se plictiseasca repede, astfel incat am adaugat curand orezul cu lapte si fideaua (fara gluten sau ou) cu lapte.
Programul de masa / somn la 8 luni:
orele 6:30 – san;
orele 10 – trezire si plecarea in parc'
orele 13:00 – 14:00 – somn;
orele 14:30 – piure de legune cu carne;
orele 17 – 18 – somn;
orele 19 – iaurt (75g);
orele 21:30 – baița;
orele 22:00 – cereale pentru bebelusi, san si somn.
    Urmatoarele adaosuri in alimentatie au fost: nectarine pentru micul dejun, dovlecel umplut cu piept de pui, sau cu carne de vita, pilaf de orez cu carne pentru pranz simamaliguta cu branza calcica si iaurt  sau iaurt cu biscuiti la gustare. Tot la sapte luni, am adaugat in alimentatie 1/4 dintr-un galbenus de ou amestecat in piureul de legume obtinut din diverse legume sau combinatii ale acestora. Matei a refuzat galbunusul de ou astfel incat am amanat introducerea acestuia in alimentatie pentru saptamanile ce au urmat adaugand, incet, si marind cantitatea acestuia pana am juns la consumarea unui galbenus intreg.
   Supele de legume din ce in ce mai diverse le acream cu zeama de lamaie devenin ciorbe la care adaugam taitei/fidea fara gluten sau, inlaturand zeama in care au fiert carne si legumele, le transformam in piureuri delicioase. Tot la aceasta varsta am inceput sa prepar ciorbele cu bors de casa. Le-a primit cu placere si din acel moment sunt preferatele lui.
    Specific ca in fiecare zi preparam mancarica proaspata, alternand la pranz, o zi cu un fel de mancare cu carne de pui, o zi cu un fel de mancare cu carne de vita si o zi in care adaugam, la masa de pranz, galbenus de ou.
Programul de masa / somn la 9 luni:
orele 7 – san;
orele 10 – o banana si branza calcica;
orele 13- 14 somn;
orele 14 – pranzul;
orele – 18 – iaurt si branza calcica si biscuiti sau mamaliga cu branza calcica si iaurt;
orele 19 – 20 somn;
orele 20 – san;
orele 21:30  - baita;
orele 22 – ceeale pentru bebelusi, san si somn.
    Incepand cu luna a 9 a Matei a primit pentru intaia oara pufuleti, unt brenac din smantana pasteurizata, si frunze de telina in ciorbele acrite cu zeama de lamaie. Tot din aceasta luna, a 9 a, am renuntat sa-i mai gatesc zilnic si a primit mancare preparata ca pentru noi, adultii, la fiecare a treia zi si, foarte important am renuntat la sterilizarea zilnica a veselei lui Matei, preferand sa o sterilizez de doua ori pe saptamana, dar spaland-o temeinic cu apa foarte fierbinte si detergent de vase.
    Odata cu implinirea varstei de 10 luni in locul gustarii de la ora 17-18 Matei a primit felul doi de mancare gatita in casa, iaurtul fiind doar o alternativa pentru cand aceasta era refuzata sau pentru situatiile cand ne aflam in deplasare. In zilele obisnuite insa iaurtul, de regula doua iaurturi mici, era(u) o gustare in jurul orei 19-20, adica intre masa de la orele 17 si cea de la orele 22. Acest lucru era motivat de faptul ca stateam foarte multe ore afara, la joaca, efortul era mai mare si amanam cina consistenta dupa baita de seara ca sa nu se mai trezeasca noaptea sa ceara san.
    La aceasta varsta am adaugat in alimentatie pestele, mai exact salaul. Fiert cu legume l-a refuzat intotdeuna, dar la acceptat preparat, simplu, la cuptor, astfel: intr-o tava de yena unsa cu ulei se aseaza fileurile de salau, presarat cu sare si zeama de la 1/2 de lamaie. Se tine la cuptor timp de 25 min. la 250 de grade. Tot ca varsta de 10 luni am incercat sa-i adaug si ficatul de pui pe care l-a refuzat pana la varsta de 1 an cand l-a acceptat gatit cu cartofi la cuptor. Este singurul fel de mancare cu ficat de pui sau curcan pe care il accepta si in prezent – cu cartofi la cuptor.
Programul de masa/somn incepand cu luna a10a:
orele 10 – fructe cu biscuiti;
orele 13-14 – supe, ciorbe, borsuri su carne sau ou;
orele 14-17 – somn;
orele 18 – felul doi*;
orele 20 – iaurturi sau fructe (ori suc de fructe daca stateam in casa, caci am preferat intotdeauna ca sucurile de fructe sa le bea in cel mult 30 min. de la prepararea lor pentru a-si pastra toate proprietatile);
orele 21:30 baita'
orele 22 – fidea/orez cu lapte.
    Acest program s-a mentinut si dupa implinirea varstei de 1 an, singura modificarea fiind cea a programului de somn care s-a transformat intr-o singura repriza de somn in timpul zilei, de la orele 14 la orele 16-17, iar somnul de noapte s-a amanat pana la orele 23. Acest lucru nu a fost o problema pentru noi, caci fiind vara profitam de acest orar pentru a sta cat mai mult afara cu Matei. A existat insa si o perioada, imdeiat dupa implinirea varstei de un an, in care Matei a refuzat micul dejun, dar cerea in jurul orelor 11:30 o banana. Aceasta perioada a durat in jurul a cinci saptamani. In restul zilei programul era cel obisnuit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu