joi, 23 februarie 2012

Stimularea prin joc a copilului pana la 1 an

0-3 luni:

Copilul de 15 zile urmareste figura umana, iar experimentele au aratat ca aceasta capacitate de a privi fig. umana-privita din fata abia mai tarziu din profil-ar fi innascuta. Toate aceste aspecte dovedesc ca nou-nascutul inregistreaza ceea ce vede, ce aude si ce simte. El incearca senzatii de placere de cand se naste, asa ca jocul ii este necesar. Nu ne vom juca acum de-a "cucu-bau" cu el ci ne vom limita la jocuri simple.
- stimularea auditiva prin joc: ii place sa asculte cantece, vorbe spuse pe un ton linistit si placut. Astfel ne va recunoaste mai repede si mai precis. Puteti sa va jucati cu el punandu-l sa asculte sunete diferite cum ar fi: tic-tacul ceasului, sunete ca zanganitul unei lingurite pe sticla, etc.
- alt joc ar putea fi cel de stimulare a pielii: sugarului ii plac foarte mult atigerile linistitoare pe piele- mangaierile, masarea usoara; facute de preferat inainte si dupa baie.
-stimularea vizuala: infrumusetarea mediului in care traieste copilulul: agatarea unui joc mobil deasupra patutului, jucariile vor produce si sunete placute care vor incanta pe micut. Este bine sa fixam aceste jucarii in partea dreapta si apoi in partea stanga a patutului, pentru ca in primele saptamani de viata copilulul sta cu capul putin intors in aceste pozitii si numai asa poate sa vada, pe la 6 saptamani poate sa vada si in fata. Este important sa schimbam pozitia copilului atat in patut cat si in camera, pt. a vedea din unghiuri diferite.
Alt mod de a-l stimula poate fi si agatarea unei oglinzi langa patut, pentru a-i largi campul vizual si pentru a se privi si a se cunoaste mai bine.
Pe langa toate acestea, trebuie sa-l invatam pe copil ca poate sa actioneze asupra mediului. Pentru asta suspendam deasupra patutului o jucarioara sunatoare legata de un elastic, un clopotel sau alte lucruri colorate si stralucitoare. Copilul trebuie sa ajunga la aceste jucarii. Asta ii va da incredere in el si in cei din jur.

3-6 luni

Copilul poate apuca si pipai cu mainile dar si cu gura, care este pana mai tarziu "un al treilea ochi". Jucariile pe care i le oferim sunt: jucarii sunatoare, animale din materiale diverse. Aceste jucarii trebuie sa fie nu numai stimulatoare dar trebuie sa fie si sigure; sa fie obiecte robuste care nu pot fi inghitite ( atentie la animalele cu ochi de sticla).

6-9 luni

Aceasta perioada se caracterizeaza prin jocul "circular", jocul prin repetitie. Copilului ii place foarte mult un anumit joc pe care-l repeta pana are impresia ca il stapaneste bine: loveste un cub de masa, iar si iar.
Acum este momentul sa punem copilul in tarc, astfel va avea o libertate mai mare de miscare. Un joc ce-l distreaza mult pe copil acum sunt obiectele in cadere; el apuca o jucarie si o priveste cum cade din tarc. Ii face deosebita placere repetand la nesfarsit acest joc. La sfarsitul lunii a-8-a copilul sta in tarc si se poate juca singur aproximativ o jumatate de ora. Jucariile care ii face placere sunt tot felul de cutii, sticlute, hartii; sigur ca-i putem cumpara unele jucarii care produc sunete, animale din plastic/cauciuc, mingii sau bile. Baia este un prilej de joc. Ii plac jucariile plutitoare si plescaitul apei.

9-12 luni

El devine agitat in aceasta perioada, mai ales la imbracat. Se recomanda sa-i vorbim calm si sa initiem un joc. De exemplu la imbracat, jucam "cucu-bau" , iar cand ii punem piciorul in pantalon, ii spunem: "unde este piciorul?". Astfel obtinem colaborarea lui si il ajutam sa invete partile componente ale corpului. Il putem invata acelasi lucru ducandu-l in fata oglinzii si aratandu-i nasul, gura, ochii. Copilul acum asimileaza multe informatii si de aceea este foarte important sa-i aratam diferite obiecte si sa le denumim. De asemenea, camera trebuie sa fie decorata cu imagini colorate, cu animale sau fotografii cu persoane din familie. Cartile cu imagini (din carton sau plastic) sunt bine venite. Alte jocuri sunt: scoaterea si introducerea obiectelor in cutie, ciocnirea a 2 obiecte, cuburi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu