miercuri, 22 februarie 2012


PRIMA LUNA A BEBELUSULUI


Sosirea acasa din maternitate e un eveniment mult asteptat de toata lumea asa incat va genera o serie interminabila de vizite iar mamica numai de musafiri nu este pregatita. Este foarte obosita si, sigur are o multime de intrebari, temeri si ingrijorari. Tocmai de aceea vizitele trebuie limitate daca nu chiar eliminate pentru a asigura nou – nascutului si mamicii multa liniste necesara pentru refacerea amandurora.

Camera bebelusului

E foarte importanta alegerea camerei bebelusului, in asa fel incat sa fie cat mai retrasa si, foarte important sa nu existe mucegai. Camera trebuie aerisita zilnic iar temperatura trebuie sa fie in intervalul 20 – 22 C; daca ne aflam in sezonul rece este importanta umiditatea din camera astfel incat pe calorifer se poate aseza un vas cu apa sau un prosop ud. Nou – nascutul/sugarul nu va purta caciulita in casa si nu va fi imbracat foarte gros ( e suficient un body si peste o camasuta si un pantalonas); de asemenea este posibil ca in prima luna ( uneori si mai mult) sa aiba piciorusele si manutele usor vinetii si mai reci (acest fenomen se numeste acrocianoza ), ceea ce nu trebuie sa ingrijoreze mamica si nici s-o determine sa-l imbrace mai gros. In timpul somnului trebuie acoperit cu o paturica ( in functie de sezon, vara putand fi acoperit cu un scutec de bumbac).

Aspectul nou – nascutului

Nou-nascutul pastreaza din viata intrauterina pozitia caracteristica a fatului, cu piciorusele si mainile indoite si stranse pe langa corp; aceasta pozitie devine tot mai relaxata, pe masura ce nou-nascutul creste.
Capul nou-nascutului masoara un sfert din dimensiunea totala a copilului si poate fi usor diform, deoarece oasele craniului nu sunt inca sudate si s-au adaptat trecerii prin canalul de nastere ; are nasul turtit si acoperit de mici puncte de grasime galbui, care pot acoperi si restul fetei.Pentru a putea iesi din corpul mamei, craniul nou-nascutului nu are toate oasele sudate, astfel incat se pot suprapune, facand capul mai mic. Spatiile neosificate dintre oasele capului se numesc fontanele – anterioara si posterioara. Cea posterioara este mai dificil de sesizat si se inchide in 2 – 3 luni de la nastere. Fontanela anterioara (moalele capului) are dimensiuni mai mari ( 2-3-4 cm) si este de forma romboidala ;se simte ca o suprafata moale pe capul nou-nascutului; de obicei pulseaza cu fiecare bataie a inimii, sau pot fi mai umflate atunci cand nou-nascutul plange sau se incordeaza. Aceasta nu se va inchide pana cand copilul nu va implini un an, de obicei pe la 18 luni. Nu va feriti sa atingeti fontanelele nou-nascutului; acestea sunt acoperite cu o membrana groasa si, daca va purtati cu delicatete, nu se va intampla nimic rau.
Capul nou-nascutului este foarte maleabil astfel daca este asezat in repetate randuri in aceeasi pozitie, se poate turti. Trebuie schimbata permanent pozitia nou-nascutului,cand pe o parte cand pe alta.
Nou-nascutii au in mod normal glandele mamare usor umflate, la fel ca si organele genitale ( la fetite poate sa apara chiar si o secretie galbui, uneori chiar sanginolenta care pateaza pampersul); astea se datoreaza transferului de hormoni de la mama si dispare in 10 – 14 zile, uneori chiar pana la 1 luna. La baieti scrotul este plin de lichid, aratand umflat. Lichidul dispare in 6 – 12 luni. Totodata baieteii au preputul foarte strans, astfel incat penisul nu se poate vedea. Se poate intampla ca la unii nou-nascuti un testicul sa nu coboare in scrot, iar daca acest lucru nu se intampla in urmatoarele luni, se impune un consult chirurgical.
Pielea nou-nascutilor poate fi putin “botita” si vinetie, acoperita cu o substanta grasa numita vernix caseosa si firicele fine de par numite lanugo. Pana la varsta de 1 – 2 luni, pielea nou-nascutului se descuameaza in mod continuu, din acest motiv fiind mai mereu uscata. Fatul se dezvolta in lichid amniotic, fapt ce nu ii permite pielii sa se descuameze, asa cum ar face in mod normal. Din acest motiv, dupa nastere, pielea este nevoita sa “recupereze”, descuamandu-se insa cu refacere rapida, fara tratament. Cremele emoliente nu sunt indicate, acestea acoperind pielea moarta.
Nou-nascutul este alert imediat dupa ce s-a nascut si are toate simturile bine dezvoltate (prefera gustul dulce fata de cel amar sau acru si raspunde la stimuli auditivi), in afara de vaz. Nou-nascutul nu poate inca focaliza obiectele indepartate si vede bine doar la o distanta de maxim 20 cm.
Sistemul nervos al nou-nascutului nu este pe deplin ajuns la maturitate (se matureaza in primii doi ani de viata), prezentand miscari involuntare: inghitit, supt; poate prezenta spasme( tresariri) mai ale in contextul unor zgomote cu care nu este familiarizat dar, pot sa apara si in perioade de profunda liniste. De aceea este recomandabil sa ne comportam normal, nu trebuie sa vorbim in soapta, sa umblam in varful degetelor pentru ca se va obisnui cu zgomotele de fond; se poate lasa un radio sau cd cu o muzica linistitoare.
Copilul se naste cu reflexe ce-l indeamna la supravietuire; astfel poate sa-si intoarca capul cautand cu privirea sanul sau sticla de lapte; stransul puternic este iarasi un reflex de supravietuire ( daca puneti degetul dumneavoastra in manuta lui, veti simti o stangere puternica din partea micului voinic). Acestea sunt reflexe innascute care-i ajuta sa se simta siguri cand va cauta si se prind de dumneavoastra.
Nou-nascutul doarme aproximativ 15 – 20 de ore pe zi, trezindu-se la intervale de cateva ore, in special datorita senzatiei de foame. In primele zile, mai ales dupa sosirea din maternitate, nu va avea un ” program” deoarece este normala tranzitia din burtica mamei la mediul exterior, atat de “neprietenos” cu noul venit.

Greutatea la nastere

Greutatea normala la nastere este considerata intre 2500g si 4200g, iar inaltimea medie a nou-nascutului este intre 45 si 56 cm. In primele zile dupa nastere nou-nascutul pierde 5-7%, pana la 10% din greutate, dar revine la greutatea initiala dupa alte cateva zile. Urmeaza apoi sa ia in greutate aproximativ 500 g in prima luna si sa creasca cu 1 – 4 cm pe luna. Nou – nascutul trebuie cantarit periodic, cresterea in greutate fiind cel mai fidel indicator ar unei secretii lactate suficiente. In prima luna va fi cantarit la 2-3 zile, ulterior saptamanal. Se impune cantarirea in acelasi moment al zilei, fie dimineata inaintea primei mese, fie seara inainte de baita. Copilul se cantareste dezbracat, fara pampers; este rocomandat sa aveti un carnetel unde sa notati greutatile pentru a urmari mai usor curba ponderala ( cel putin in primele luni). Nu trebuie sa abuzati de cantar, e suficent la 2-3 zile, nu trebuie cantarit zilnic.

Icterul nou – nascutului

In primele zile de viata, de obicei dupa ziua 2-a, a 3-a, apare icterul care frecvent debuteaza in maternitate si reprezinta un criteriu de externare a nou – nascutului Se datoreaza unei imaturitati a bilirubinei si de cele mai multe ori se remite spontan in cateva zile. In functie de intensitatea lui, in maternitate ” este pus la lampa”, lumina albastra folosita ajutand la ” eliminarea bilirubinei”. Icterul nu influenteaza starea de sanatate insa sunt situatii cand, fiind foarte intens, va necesita interventii suplimentare, eventual investigatii paraclinice. In mod normal, atunci cand nu mai e considerat ” un pericol” bebelusul este externat. Este foarte important daca acasa observati ca reapare icterul sau devine mai intens sa va adresati unui medic pediatru. Sunt copilasi la care apare icterul legat de alimentatia naturala ( icterul sugarului alimentat natural) insa trebuie evaluat de un medic pediatru, acesta stabilind daca este vorba despre un astfel de icter sau sunt alte probleme. In general nu se renunta la alimentatia lactata.

Ombilicul

Dupa nastere nou – nascutul prezinta bontul ombilical ( restul de la cordonul ombilical) care, de cele mai multe ori cade la 7 – 14 zile dupa nastere, dar se poate intampla ca acesta sa ramana atasat si 3 saptamani. Cordonul ombilical se ingrijeste stergand cu alcool baza acestuia, in locul in care se uneste cu burtica nou-nascutului, dupa care se poate aplica o compresa sterila cu rivanol pentru cateva minute. Este bine ca scutecul sa nu treaca peste cordon, pentru a permite aerisirea. Trebuie sa contactati medicul daca dupa detasare sangereaza mai mult de cateva picaturi sau daca arata ca si cum ar fi infectat( zona din jur este rosie, mai umflata sau prezinta secretii galbui – verzui); dupa caderea ombilicului, se mai pot aplica comprese sterile cu rivanol cateva zile. Totodata, dupa caderea ombilicului si vindecarea zonei este posibila si baita.
Pana atunci bebelusul se spala cu grija cu o carpa sau un burete umed, zona genitala fiind curatata la fiecare schimbare a scutecului; trebuie aplicata o crema la nivelul zonei genitale pentru a preveni aparitia iritatiilor care creeaza un real disconfort pentru bebelus. Dupa vindecarea ombilicului nou-nascutului i se face baie intr-o cadita speciala, preferabil in fiecare zi. Trebuie atentie la apa din cadita ca aceasta sa nu aiba o temperatura prea ridicata ( este recomandat 37 C) ; sunt in comert sapunuri, geluri de dus, sampoane, special create pentru copii; baie se face seara, inainte de culcare.

Alimentatia

Laptele matern este standardul de aur al alimentatiei in primele 6 luni.Nenumarate studii au aratat ca bebelusii alaptati la san au mai putine infectii si prezinta un risc mai scazut de aparitie a bolilor copilariei; totodata au o dezvoltare armonioasa si, cel mai important o ” caramida” de baza in dezvoltarea ulterioara a copilului.
La inceput alaptarea nu este un lucru usor si necesita cateva sfaturi din partea medicului sau a moasei. Durerile in timpul alaptarii nu sunt normale si pot fi provocate de o prindere incorecta a sanului in gura bebelusului. O alaptare corecta se realizeaza atunci cand nou-nascutul cuprinde atat mamelonul, cat si o parte a areolei; in caz contrar apar rani dureroase la nivelul mamelonului. Initial sanii sunt foarte umflati si durerosi si laptele vine cu dificultate; se pot aplica la nivelul sanilor comprese caldute, se poate efectua masaj sau se pot folosi pompele pentru muls care se gasesc in farmacii; este foarte importanta prima saptamana pentru ca, ulterior, dupa “desfundarea” canalelor nu vor mai fi probleme si alaptarea va fi o placere atat pentru bebic cat si pentru mama. Este un pic mai dificil pentru nasterile prin cezariana, mai ales daca nu au fost precedate de travaliu pentru ca, acesta este cel care declanseaza secretia lactata; dar, sunt multe mamici care au reusit sa alapteze ceea ce denota ca se poate, desigur cu un efort considerabil din partea mamei. Sunt putine situatiile in care mama nu poate alapta, de aceea este esential un sprijn din partea tuturor: medic, moasa, asistente si chiar familie Daca se prelungeste perioada in care nou – nascutul primeste lapte praf, sansele pentru o alimentatie naturala scad cu fiecare zi care trece pentru ca, nou- nascutul va refuza sanul in favoarea tetinei, din care laptele curge usor si nu e nevoit sa depuna efort. Foarte multe mamici isi pun problema daca laptele e suficient …de cele mai multe ori DA; insa frecvent se fac greseli si se introduce laptele praf, uneori din comoditate, alteori in urma unor sfaturi neavizate si se pierde cel mai bun laptic pentru nou – nascut.Cea mai buna metoda de a creste cantitatea de lapte este stimularea: cu cat nou-nascutul se hraneste mai mult, cu atat sanii vor produce mai mult lapte. Daca bebelusul mananca putin, puteti utiliza o pompa pentru san; de fapt se si recomanda golirea sanilor dupa fiecare supt pentru ca atunci organismul va produce din nou lapte; fumatul reduce semnificativ canitatea de lapte matern. Exista tot felul de ceaiuri pentru cresterea secretiei lactate, la fel cum exista si ” leacuri babesti”care insa pot facemult rau ( de exemplu exista o traditie prin a oferi tinerelor mamici bere; este absolut contraindicat). In privinta alimentatiei mamei un lucru este cert: trebuie sa consume foarte multe lichide ( exclus sucuri din comert oricat ar fi ele de “naturale”). Din punct de vedere stiintific, nu exista alimente interzise in timpul alaptarii. De obicei se recomanda testarea tolerantei si preferintelor bebelusului. Consumati un anumit aliment inainte de alaptare, apoi observati reactiile bebelusului in timpul si dupa hranire. In mod evident, trebuiesc evitate tutunul, alcoolul, drogurile si medicamentele( nu luati nici un medicament inainte de a cere sfatul medicului). Aceste substante ajung direct in laptele matern si in sistemul nou-nascutului. Se vor evita de asemenea mancarurile considerate ” grele” de genul prajelilor, rantasurilor, carnii grase, maioneze, sosuri, carene afumata, fasole uscata; dintre legume cele mai putin tolerate par a fi rosiile, castravetii iar dintre fructe prunele, strugurii. In general, li se recomanda proaspetelor mamici sa continue tratamentul cu vitamine din timpul sarcinii.
Inainte de fiecare alaptat mama se va spala pe maini cu apa si sapun, mai ales daca a schimbat scutecul bebelusului; dupa supt sanul va fi lasat liber, la aer 5-10 minute; exista creme speciale pentru prevenirea ragadelor , fisurilor ce pot sa apara la nivelul mamelonului care se aplica inainte si dupa supt ( ex. Garmastan); pe durata alaptarii se recomanda purtarea sutienelor din bumbac , comode pentru a preveni deformarea sanilor.
In ceea ce priveste pozitia de alaptat, aceasta va fi aleasa de mama, sezand sau culcata; durata unui supt nu va depasi 30-40 minute, sugarul fiind pus alternativ la cei doi sani; inainte de alaptare, mama va evacua cateva picaturi de lapte pentru a indeparta eventualii microbi. Dupa alimentatie, sanii vor fi complet goliti pentru a declansa secretia lactata pentru urmatoarea masa. In alimentatia naturala ratia nu este egala, la o masa putand suge mai putin, repsectiv mai mult decat la masa precedenta.Oricare ar fi programul de alpatare trebuie evitate atat carenta cat mai ales excesul.
In ceea ce priveste orarul de masa, acesta este foarte variabil de la copil la copil si, in general in primele 2 – 4 saptamani nu va fi unul regulat; in medie suge de 8 – 12 ori pe zi insa dupa varsta de 1 luna, uneori si mai repede, se spatiaza intervalul dintre mese , acestea ajungand la 6 – 8. Este foarte important sa nu treziti bebelusul pentru masa chiar daca a trecut ora acesteia.
De cele mai multe ori mama poate spune daca bebelusul este satul dupa expresia fetei acestuia, sau nou-nascutul renunta singur la san atunci cand se satura. Totodata fiecare bebelus este unic si reactioneaza conform cu propria personalitate. Un indiciu bun sunt numarul de scaune al copilului. In primele zile de viata nou-nascutul murdareste putin scutecul si doar de cateva ori. In urmatoarele saptamani nou-nascutul va urina de cel putin 6 ori si va avea scaun de cel putin 3 ori pe zi (acest lucru se poate intampla si dupa fiecare masa) .In cazul celor hraniti cu lapte praf, este posibil sa nu aiba scaun in fiecare zi.
Dupa masa, va fi tinut in pozitie ridicata cel putin 10 – 15 minute si nu va fi alimentat niciodata culcat ( intotdeauna tinut in brate, usor inclinat); uneori dupa masa poate regurgita ( cantitati mici de lapte care se scurg), ceea ce poate fi un indiciu al faptului ca a mancat prea mult; sunt situatii cand prezinta reflux gastric ( refluarea laptelui din stomac in gurita) acre deseori este tranzitor dar, daca se repeta trebuie consultat medicul.Atata timp cat bebelusul ia in greutate nu sunt probleme insa trebuie sa anuntati medicul daca observati sange in lichidul de varsatura, daca acesta are o culoare verzuie sau daca este proiectat cu forta ( in jet), iar stomacul bebelusului este dur sau umflat. Ce puteti face este sa miscorati cantitatea de lapte la o masa si sa tineit bebelusul in pozitie verticala timp de 15 – 20 de minute dupa hranire.

Aspectul scaunelor

Scaunele emise de nou-nascuti nu seamana deloc cu cea a adultilor, putand avea culori diverse. In primele ore de viata nou-nascutul elimina o substanta de culoare neagra-maronie si lipicioasa, numita meconiu. Dupa primele zile de viata scaunul nou-nascutilor alaptati la san capata o culoare de maroniu mai deschis, apoi verde si galben, schimbandu-si consistenta de la lipicios la granulat si cremos, aderent de scutec, niciodata cu puroi, sange sau mucus. Bebelusii hraniti cu formule de lapte au de obicei scaune mai consistente, de culoare maro deschis.
Daca apar scaune modificate, numeroase, insotite de varsaturi sau de o stare generala alterata ( iritabil sau dimpotriva somnolent) atunci trebuie sa anuntati de urgenta medicul pentru ca poate fi vorba despre o infectie digestiva.
Nu se va folosi termometrul pentru a favoriza eliminarea scaunelor; se pot utiliza supozitoare cu glicerina pentru a ameliora eliminarea scaunelor.

Somnul

In primele zile de viata nou-nascutii dorm foarte mult, in jur de 17 – 18 ore pe zi, in reprize de 3 – 4 ore, uneori mai mult, alteori mai putin. Creierul nou-nascutului inca nu face diferenta dintre zi si noapte si nu stie cum si cand trebuie sa adoarma. Acest lucru va trebui sa-l invete singur, deoarece daca il veti legana sau il veti ajuta in vreun fel, veti crea un obicei si bebelusul va plange pana cand il veti ajuta sa adoarma. Pentru a-l ajuta sa invete diferenta dintre zi si noapte, puteti pastra o liniste cat mai profunda in timpul alaptarilor din cursul noptii. Punand nou-nascutul in patut de fiecare data cand trebuie sa doarma, il veti invata cand este timpul pentru somn. Abia pe la 3 – 4 luni bebelusul nu mai necesita alaptare in timpul noptii, astfel incat il puteti lasa sa adoarma singur daca se trezeste in mijlocul noptii. Este foarte important a nu culca bebelusul cu mamica in pat, pentru ca se va crea un obicei din care foarte greu veti reusi sa-l dezobisnuit. Poate sa fie tinut in pat in timpul alaptarii, ulteriror va fi asezat in patutul lui pentru ca nu este nici igienic nici fiziologic sa doarma cu parintii in pat.

Plimbarea

In general la varsta de 2 saptamani ( pentru cei nascuti primavara, vara si toamna), respectiv 3 saptmani pentru cei nascuti iarna trebuie scosi afara la plimbare. Initial pentru 10 – 15 minute, ulterior crescand progresiv pana la minim 3 ore zilnic ( in mai multe reprize). Se vor evita locurile aglomerate, magazinele si mai ales mall-urile. Este foarte importanta cura de aer, chiar daca afara este mai frig, cu conditia sa imbracam bine bebelusul. Cei plimbati zilnic vor dormi mai bine si vor fi mai activi.

In general dupa prima luna cei doi s-au obisnuit unul cu celalalt, mamica si-a revenit dupa nastere iar bebelusul s-a adaptat la noul stil de viata.
La sfarsitul primei luni de viata copilasul nu se mai numeste nou – nascut ci, a“evoluat” la statutul de sugar care se va mentine pana la varsta de 1 an. Pe parcursul acestei luni, a dobandit unele ” achizitii” care se vor contura si mai bine in lunile urmatoare. astfel, marea majoritate pot :
- sa ridice capul insa pentru perioade foarte scurte de timp
- sa isi miste capul intr-o parte si in alta , intorcandu-l la sunete, zgomote sau
voci familiare
- sa-si duca mainile la nivelul fetei, uneori chiar le introduc in gurita
- urmari pentru scurt timp obiecte aflate la distanta de 20 -30 cm
- sa zambeasca voluntar mamei



BEBELUSUL LA 2 LUNI

In luna a doua, mamica si bebelusul se cunosc deja. Apare o schimbare a ritmului somn – veghe, orarul meselor se stabilizeaza, in asa fel incat marea majoritate au un interval de cel putin 2-3 ore intre mese. Sugarul este mai prezent, reactioneaza la vocea mamei, poate chiar zambi cand o recunoaste. E momentul ca si taticii sa se implice, dand un ajutor mamicilor de multe ori epuizate. Pot ajuta la toaleta zilnica, pot sa-l plimbe prin parc iar pentru sugarii alimentati artificial ( lapte praf) pot chiar sa le pregateasca masa si sa-i hraneasca.
In aceasta a doua luna cresc in medie 750g ( frecvent depasesc insa 900-1000g) iar in lungime 2-3cm in medie.


Dezvoltarea psiho – motorie
Cu fiecare zi care trece apar modificari, dobandind incet, incet un control asupra musculaturii. Daca este culcat pe spate inca are tendinta de a sta cu manutele si piciorusele indoite dar, pe masura ce trece timpul, va sta din ce in ce mai intins ( initial are o pozitie asimetrica cu manuta si piciorusul de o parte intinse iar de cealalta flectate; capul are si el tendinta de a sta inclinat de partea membrelor intinse). Degetele de la manuta raman inca stranse, desi nu atat de ferm ca si in prima luna de viata, urmand ca in cursul celei de-a treia luni sa poata tine palma intinsa.
Daca este sustinut de axile ( subsuoara) reuseste sa-si tina capul si paseste automat, sprijinindu-se pe varful picioarelor sau pe toata talpa.
Din punct de vedere psihic este mult mai activ decat in prima luna; se schimba ritmul somn – veghe ( inca doarme 15 – 18 ore). Somnul devine mai profund dar si mult mai variabil; pe durata noptii exista tendinta de sudare a perioadelor de somn astfel ca majoritatea dorm 5 – 6 ore, renuntand astfel la una din mesele din cursul noptii. Pe parcursul zilei are mai multe peioade in care ramane treaz, uneori manifestandu-se zgomotos, alteori stand linistit si privind in jur. In privinta somnului, la fel ca si alimentatia, acesta trebuie”educat”. Astfel, in timpul zilei, poate fi scos la plimbare daca doarme mai bine afara sau in camera, incercand o reducere a intensitatii luminii prin folosirea perdelelor sau draperiilor. Noaptea nu trebuie lasata nici o lumina aprinsa pentru ca nici un copil nu se naste cu teama de intuneric.


Consultul ortopedic
De la varsta de 6 saptamani si pana la 8 saptamani trebuie efectuat un consult ortopedic ( de catre un chirurg pediatru) pentru depistarea precoce a unei eventuale displazii de sold; este obligatoriu de a fi efectuat acest consult pentru ca el poate depista precoce existenta unor modificari, permitand astfel un tratament prompt si nedureros. Este foarte important cu atat mai mult cu cat nu este vizibila nici o modificare la nivelul soldului sau picioruselor, acestea aparand de obicei in momentul initierii mersului cand interventia terapeutica este mai dificila si mult mai dureroasa.


Alimentatia

1. Alimentatia naturala : incepand inca de la sfarsitul primei luni, secretia lactata s-a stabilizat iar bebelusul are mai multa forta pentru a suge si astfel durata unui supt se reduce comparativ cu prima luna. Asta nu trebuie sa ingrijoreze mama, cu atat mai mult cu cat copilasul creste in greutate. Nu exista o regula stricta in ceea ce priveste orarul meselor. Fiecare sugar isi are ritmul si nevoile sale alimentare. La 4-6 saptamani, cei mai multi dintre sugari s-au obisnuit cu orarul de 6 mese pe zi. Intervalele dintre mese nu sunt in mod obligatoriu perfect egale, dar ar trebui sa apara o oarecare regularitate in ceea ce priveste orele de supt, cel putin dupa 5-6 saptamani.In cea de-a doua luna de viata majoritatea sugarilor trebuie sa fie alaptati noaptea. La 6-8 saptamani cei mai multi sugari nu se mai trezesc noaptea pentru a manca. O parte dintre ei renunta mai intai la prima masa de peste noapte si apoi si la a doua.Cei mai multi sugari renunta singuri la masa de noapte.
In privinta scaunelor, acestia au un numar de scaune care variaza intre 1 si 5-6 pe zi. In acest caz constipatia adevarata este rara, fapt pentru care, daca scaunele sunt mai reduse ca numar nu e necesar sa luati nici un fel de masuri. In cazul in care exista intr-adevar constipatie, atunci trebuie sa va adresati medicului pediatru si, foarte important sa nu folositi metode empirice de declansare a defecatiei ( folosirea termometrului : nu este o metoda care inlatura constipatia si, mai mult este absolut contraindicata, intru-cat se va ajunge ca bebelusul sa poate face scaun doar cu ajutorul termometrului). Este foarte importanta si alimentatia mamei care trebuie sa fie echilibrata si cu un consum de lichide de cel putin 2l/zi. In cazul in care intr-adevar este vorba de constipatie, medicul va indica atitudinea potrivita si eventual tratamentul adecvat ( desi, de cele mai multe ori se poate regla tranzitul intestinal prin introducerea mai devreme a sucului de fructe).
2. Alimentatia mixta : in cazul in care secretia lactata este insuficienta iar copilasul nu creste bine in greutate trebuie introdusa o completare , reprezentata de laptele praf ( se folosesc formule de inceput); aceasta hotarare trebuie luata impreuna cu medicul pediatru si numai la indicatia acestuia. Asa cum spuneam in postarile precedente, este esentiala o alimentatie naturala pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, motiv pentru care trebuie depuse toate eforturile in acest sens. Daca totusi din diverse motive este necesara suplimentarea atunci aceasta trebuie facuta treptat, prin adaugarea unor cantitati crescute progresiv. Intotdeauna sugarul va fi pus intai la san si apoi va primi laptele praf care trebuie corect preparat, respectand indicatiile de pe cutie. Exista si formule speciale de lapte praf care se adreseaza prematurilor, celor cu alergii sau intoleranta la lactoza sau pentru bebelusii ce prezinta regurgitari frecvente.
In luna a 2-a, ratia de lapte pentru 24 de ore este de 150-175 ml/kg/zi, respectiv 650-800 ml, deci 130-160 ml/ masa, daca se dau 5 mese si 110-140 ml/masa, daca se dau 6 mese. Ratiile mentionate sunt doar orientative, nu trebuie fortat sa bea tot biberonul, la fel cum nu trebuie trezit daca a trecut ora mesei.


Vaccinarea :

La nastere bebelusul primeste doua vaccinuri : in prima zi vaccinul impotriva hepatitei B iar in ziua externarii se realizarea vaccinarea BCG ( impotirva tuberculozei)
La varsta de doua luni, se realizeaza prima vaccinare DTP (impotirva difteriei, tetanosului si pertusis) + Hepatita B + VPO ( antipoliomielita – oral). Acestea sunt incluse in programul national de vaccinare si se fac gratuit la cabinetul medicului de familie. Pe langa acestea sunt si alte variante, mai complexe care includ si vaccinare impotirva Hemophilus sau impotriva pneumococului care insa sunt contracost. Dupa vaccinare este posibila aparitia febrei si a unei stari generale putin modificate ( iritabilitate, modificari ale apetitului ) care insa sunt tranzitorii. Foarte important este ca, dupa vaccinare sa se aplice la locul injectiei comprese cu apa rece iar daca febra depaseste 38 C atunci sunt necesare antitermicele( paracetamol, ibuprofen). De obicei aceste reactii sunt minore si nu dureaza mai mult de 2-3zile.Nu administrati niciodata medicamente fara a cere avizul medicului, mai ales la varste atat de mici.


BEBELUSUL LA 3 LUNI

Luna a 3-a de viata vine cu multe noutati, pe drept vorbind este cunoscuta drept luna “bunei dispozitii” ( colicile sunt din ce in ce mai rare iar dintisorii inca nu au aparut asa ca, bebelusul nu are altceva de facut decat sa se descopere si sa fie mai tot timpul bine – dispus). Copilasii s-au schimbat deja foarte mult, fizionomia este din ce in ce mai expresiva iar cresterea in greutate si lungime este spectaculoasa. Majoritatea au cu 2000 – 3000 g mai mult decat la nastere si, in medie cu 10 cm mai mult in lungime.


Dezvoltarea motorie :
Capul este din ce in ce mai bine conturat, se modifica incet culoarea ochilor si a parului; musculatura cefei este din ce in ce mai puternica , astfel ca, multi dintre ei, reusesc sa-si sustina capul pentru cateva secunde, uneori chiar mai mult.Daca sunt pusi pe burtica ( si, chiar se recomanda acest lucru, chiar daca la inceput unii dintre ei nu sunt foarte incantati) pot sa-si ridice capul fiind chiar incantati de aceasta descoperire; uneori chiar incearca sa ” se tarasca” mai ales daca in fata lor este plasata o jucarie viu colorata. Daca sunt prinsi de manute si tractionati usor, au tendinta de a se ridica in fund, tinandu-si capul foarte bine, fara a-l scapa pe spate. Sunt recomandate astfel de exercitii care-l ajuta sa-si dezvolte mult musculatura si sa dobandeasca noi achizitii. Desigur, nu vor fi fortati sa faca acest lucru, plecand de la premisa ca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere atat fizica cat si motorie. Este o mare greseala aceea de a compara copii intre ei atat la varsta de sugar cat si pe mai departe pentru ca, asa cum spuneam fiecare merge in ritmul sau si, au perioade foarte bune in care achizitioneaza tot felul de miscari, urmate de perioade ” moarte” in care, parca nu se mai intampla nimic nou.
Cei mai multi dintre bebelusi au o intensa activitate motorie, in special de ” pedalare”( culcati pe spate dau viguros din picioare si se manifesta zgomotos). Manutele nu mai sunt stranse, de multe ori le aduc in fata ochisorilor si incep sa le studieze; pot de asemenea sa apuce un obiect ( cu toata palma) si, deseori il duc la gurita; sunt atrasi de jucarii frumos colorate, stralucitoare dar, nu reusesc intotdeauna sa le prinda, deoarece inca nu apreciaza corect distanta.
In timpul baitei de seara ( obligatoriu zilnic) pot fi lasati mai mult timp in cadita deoarece incep sa se imprieteneasca cu apa si, sunt dornici de putina miscare. Apa nu trebuie sa fie foarte calda, eventual se pot adauga mici cantitati de apa mai calda daca cea din cadita s-a racit.
Trebuie scosi cat mai mult la aer, cu evitarea locurilor aglomerate si, asa cum ziceam in postarile anterioare sub nici o forma plimbati prin mall-uri sau dusi in locuri publice ( restaurante, baruri). Vara vor fi scosi afara dimineata si spre seara, atunci cand temperatura nu este foarte ridicata si, vor avea intotdeauna capul acoperit cu o palarie, de preferinta de culoare deschisa. Este important de asemenea aplicarea unei creme de protectie solara, speciala pentru copii, cu factor de protectie cat mai ridicat (40 – 50).In anotimpul rece, chiar daca temperaturile sunt scazute, este obligatorie cura de aer, chiar daca se face in mai multe reprize, de preferat la orele amiezii.


Dezvoltarea psihica:
La aceasta varsta sunt din ce in ce mai prezenti, reactioneaza la vocile cunoscute, se bucura zgomotos la vederea mamei sau a persoanelor din anturaj; rad in hohote, chiuie de bucurie; cand se trezesc din somn, rar plang, de cele mai multe ori stau singuri, isi privesc manutele sau piciorusele; reactioneaza la zgomote, intorc capul sper sursa de zgomot, privesc minute in sir un anumit obiect, sunt fascinati de jocul de umbre. Nu le place lumina intensa, nici cea naturala, nici cea artificiala.
In privinta somnului, acesta este din ce in ce mai regulat, dorm in medie cate 2-3 ore in timpul zilei iar noaptea pot avea perioade lungi de somn de circa 5-6 ore, uneori chiar mai mult. Foarte important este ca bebelusul sa doarma in patul sau, sa nu fie adus in patul parintilor. Pentru aceasta trebuie mult tact si rabdare, mama trebuie sa-i vorbeasca , sa-l linisteasca, mai ales daca se trezeste noaptea plangand. De asemenea in camera trebuie sa fie aer curat, o temperatura de maxim 22 grade, ideal 20; copilul nu trebuie infofolit, la fel cum nu trebuie sa poarte caciulita in casa, nici chiar in timpul somnului

Alimentatia
La aceasta varsta, nu prea mai sunt probleme in privinat alimentatiei; secretia de lapte este constanta si continuu stimulata.Cantitatea de lichide este in medie de 160ml/kgcorp, adica pentru o greutate medie de 5500gr – 880ml/zi repartizata in 6 mese, uneori chiar 5 mese, in functie de preferintele copilasului. Ideal ar fi ca numarul de mese sa nu depaseasca 6 pe zi, deoarece in lunile urmatoare urmeaza diversificarea si, va fi dificial, daca nu exista cat de cat un orar fix al meselor. La aceasta se aduga greselile de alimentatie, din ce in ce mai frecvente care determina o crestere exagerata in greutate, cu consecinte pentru dezvoltarea ulterioara a micutului.
Este important ca bebelusul sa fie examinat de medic la aceasta varsta pentru a depista unele tulburari de nutritie, fie in sensul unui copil prea slab fie, de cele mai multe ori a unui copil prea grasut. In aceste cazuri, se recomanda respectarea orarului meselor si inceperea diversificarii cu sucuri de fructe ( morcov, mere, portocale) pentru cei cu greutate peste medie iar pentru cei mai slabuti, uneori sunt necesare investigatii in ceea ce priveste orarul meselor, tipul alimentatiei, eventualele greseli facute in administrarea laptelui. In privinta diversificarii se incepe cu o lingurita de suc, preferabil de morcovi, respectiv de mere pentru cei constipati dupa care se creste progresiv cantitatea cu cate o lingurita pe zi; dupa ce se obisnuieste cu un anumit fruct, se poate incerca cu piersica, portocale dar, tot treptat, in cantitati crescute progresiv. Dupa introducerea sucului de fructe, scaunul va deveni mai moale si-si va schimba culoarea. Se recomanda ca sucul de fructe sa se introduca la masa de ora 9-10 ( intre mic dejun si pranz).


Jucarii recomandate:

Se prefera jucariile din material plastic ( rezistent), cauciuc, lemn, nu foarte mici si, sub nici o forma jucarii care se pot descompune si, pe care le pot inghiti cu usurinta. Foarte utile sunt cele de tipul caruselelor muzicale, pe care bebelusul le priveste fascinat. Intotdeauna trebuie supravegheati cand primesc o jucarie pentru ca, tendinta generala este de a duce orice obiect la gurita. Jucariile trebuie sa fie viu colorate ( atentie la vopselele care se iau cu usurinta, mai ales in contact cu saliva), starlucitoare si, eventual sa faca zgomot. Se vor evita jucariile de plus, pentru ca sunt o sursa permanent de praf si microbi si nu pot fi curatate eficient asa cum se intamppla cu cele din cauciuc sau material plastic. Pentru copii cu alergii cunoscute ( dermatita atopica, intoleranta la proteinele laptelui de vaca) sau cu boli alergice in familie sunt total contraindicate aceste jucarii de plus pentru ca, stocheaza o mare cantitate de praf si acarieni ( microbi existenti in interiorul casei).




BEBELUSUL LA 4 LUNI

In aceasta luna ritmul dezvoltarii este tot mai accelerat, bebelusii miscandu-se din ce in ce mai mult si efectuatnd miscari tot mai variate si complexe. Chiar daca ritmul de crestere este acelasi cu luna precedenta ( im medie 750 g) mananca mai putin, majoritatea avnd 5 mese, maxim 6. Din punct de vedere psihic si motor, in fiecare zi apare ceva nou, fiind din ce in ce mai expresiv si mai activ, rasplatand astfel mamicile pentru eforturile depuse pana acum.

Dezvoltarea motorie:

Musculatura e din ce in ce mai bine dezvoltata, permitandu-i o varietate de miscari. Are un control bun asupra capului, astfel ca atunci cand est tinut in brate intoarce capul complet pentru a privi in jur si-l sustine fara probleme; asezat pe burtica isi ridica capul si pietul, sprijinindu-se pe maini; unii dintre ei pot ajunge la performanta de a se intoarce de pe spate pe burtica, necesitand din acest punct de vedere o atentie deosebita mai ales atunci cand sunt asezati pe suprafete ” nesigure” ( masa de infasat, pat). Miscarile mainilor sunt din ce in ce mai sigure, pot prinde obiecte cu toata palma, pe care le studiaza si le duc la gura ( atentie la toate jucariile periculoase alcatuite din piese mici).
Daca bebelusul nu achizitioneaza toate aceste miscari, nu este un motiv real de ingrijorarea pentru ca majoritatea vor recupera pe parcurs; totusi daca exista motive de ingrijorare, adresati-va medicului care va putea decide daca aceste temeri sunt sau nu intemeiate ( sunt multe tulburari de coordonare care, sub indrumarea unui medic specialist neurolog pediatru si a unui kinetoterapeut se pot rezolva). De asemea nu administrati vitamine sau alte produse fitofarmaceutice auzite de prin vecini sau de la prieteni fara a exista o recomandare medicala avizata. Este foarte important sa nu fortati copilul sa faca miscari pe care inca nu este capapil sa le realizeze, sa nu-l asezati intre perne inainte de a sta el in sezut sau sa-l ridicati in picoare inainte de a se ridica el singur, deoarece pot sa apara deformari grave ale coloanei vertebrale.

Dezvoltarea psihica

La aceasta varsta se joaca mult cu manutele si picioarele; de multe ori se trezeste si nu mai plange, sta singur si priveste in jur; reactioneaza bucuros la vederea mamei sau a persoanelor apropiate, zambind, dand din maini si din picioare; apreciza compania desi uneori poate fi selectiv cu unele persoane. Este atras de culori vii, in special rosu, albastru, galben. E indicata stimularea cat mai intensa a dezvoltarii cu ajutorul jucariilor specifice varstei ( inel de dentitie, cuburi, cesti din plastic, animalute) ; poate fi asezat pe burtica si inconjurat de jucarii, schimband pozitia acestora , eventual atragandu-i atentia cu suntele emise de acestea. De asemenea plimbarile prin casa pot fi ” educative” , desciind fiecare obiect sau fiecare actiune efectuata .
Este foarte importanta comunicarea inca de la aceasta varsta; de multe ori cand plange se linistete daca-i este vorbit cu blandete.

Somnul

Intre varsta de 3 si 6 luni somnul este din ce in ce mai bine conturat, astfel ca multi bebelusi sunt capabili sa doarma toata noaptea ( nu vor fi 8 – 9 ore ci in jur de 5 -6 ore). Sunt insa altii care se trezesc in cursul noptii pentru a manca, o data sau chiar de doua ori( uneori si mai des). Se poate intampla ca dupa 1-2 saptamani de somn neintrerupt in cursul noptii, sa inceapa sa se trezeasca din nou, sper disperarea mamaicilor care intotdeauna se gandesc ca este ceva in neregula. Incet, incet trebuie stabilit un orar de somn ( desigur in concordanta cu nevoiele sugarului ) iar cea mai in masura sa faca acest lucru este mama care deja stie cu aproximatie orele la care doarme bebelusul. Sunt unii copii care dau semne de somnolenta in jurul orei 18, altii dimpotriva sunt foarte activi chiar si la ora 20. Programul lor e influentat si de rutina casnica iar in acest sens, de un real folos sunt ” ritualurile” bine stabilite ( o partida buna de joaca, urmata de o baita si ulterior de masa de seara ) care de cele mai multe ori fac minuni.

Alimentatia

In privinta alimentatiei nu se intampla mari schimbari; orarul acesteia este din ce in ce mai regulat, mananca mai putin ca si durata a suptului ( uneori sug 5, maxim 10 minute), ingrijorand astfel mamele care de multe ori recurg la suplimentarea cu lapte praf. Nu este necesar acest lucru mai ales daca bebelusul creste bine si este binedispus. In general la varsta de 4 luni isi dubleaza greutatea de la nastere iar in lunginme au in plus 12 – 15 cm.
Nu se incepe diversificarea numai la indicatia precisa a medicului. Este suficienta alaptarea, respectiv alimentatia artificiala. Pentru cei carora li s-au administrat sucuri de fructe pentru reglarea tranzitului intestinal se poate folosi si pulpa fructului insa, in nici un caz adaosul de biscuiti sau piscoturi.

Vacinarea

La varsta de 4 luni se face un rapel ( revaccinare) a vaccinului DTP ; reactiile postvaccinale sunt mai putin exprimate decat la varsta de 2 luni; daca s-a inceput cu o formula pentavalenta sau hexavalenta atunci trebuie continuat cu aceasta


BEBELUSUL LA 5 LUNI

Varsta de 5 luni e marcata de o multitudine de achizitii psihice si motorii astfel incat in fiecare zi piticul va poate surprinde cu ceva placut. Este varsta la care multi dintre ei reusesc sa stea in fundulet si asta le confera un mare sentiment de independenta.
Dezvoltarea motorie:
Asa cum spuneam, multi dintre bebelusi reusesc sa stea in fundulet, insa nu trebuie fortati sa faca acest lucru daca nu sunt inca ” pregatiti”; nu-i puneti intre perne si nu-i fortati sa stea in fundulet sau sa adopte o anumita pozitie daca nu le face placere; sub nici o forma nu trebuie pusi in premergator, chiar daca par a se descurca foarte bine; fiecare copil are ritmul sau propriu de crestere si dezvoltare; miscarile lor sunt tot mai complexe si mai articulate; se pot intoarce de pe spate pe burta, se joaca cu manutele si piciorusele; pot prinde cu manuta diferite jucarii, unii le pot trece dintr-o mana in alta; la aceasta varsta, ca de altfel in primii 2 ani nu exista preferinta pentru o anumita manuta, ei folosindu-si in mod egal cele doua manute; lasati copilul sa se miste cat mai mult, stimulati-l sa fie activ; puteti cere ajutorul unui kinetoterapeut care va va arata ce miscari sunt potrivite pentru copilul dumneavoastra si va va invata cum sa le efectuati si dumneavoastra; este foarte indicat inotul chiar de la varste atat de fragede insa doar in centre specializate care au dotarile si personalul necesar pentru acest tip de activitate fizica; inotul este cel mai complex sport si, indiferent de varsta le asigura copiilor o dezvoltare armonioasa.

Dezvoltarea psihica:
Din punct de vedere psihic este din ce in ce mai activ; este foarte jucaus si se bucura zgomotos in timpul baitei; emite sunete ce exprima bucuria, rade in hohote, este incantat atunci cand ii sunt imitate sunetele sau cand va jucati cu el. Daca pana la aceasta varsta gangurea, incepand cu 5 luni apare asa numitul proces de lalatiune ( intensa emitere de repetitii de silabe); unii spun chiar ” ma-ma-ma, ta-ta-ta” fara insa o relatie precisa cu persoana dumneavoastra. Isi recunosc numele si intorc capul atunci cand sunt strigati, mai ales daca este vorba despre o persoana din anturajul apropiat. La aceasta varsta trebuie sa-i captati atentia cat mai mult, sa va jucati cu el, sa-i vorbiti, sa-l stimulati. Sunt indicate jucariile cat mai colorate si care emit diferite sunete ce starnesc interesul micutilor; de asemnea sunt fascinati de jocul ” cucu – bau”
O observatie ce merita a fi facuta este aceea potrivit careia foarte multi dintre bebelusi prezinta un interes pentru organele genitale; nu incercati sa-l opriti pentru ca, chiar de la aceasta varsta orice interdictie va starni si mai mult interesul copilului; baietii pot avea erectii cand sunt schimbati, in timpul baitei sau in momentul alaptarii; si la fetite sunt prezente erectiile clitoridiene insa acestea sunt mai putin remarcate. Nici una din aceste manifestari nu trebuie sa constituie motive de ingrijorare si nu sunt necesare interventii suplimentare din partea parintilor.

Alimentatia
Majoritatea au inca 5 mese si, acestea sunt indicate a fi reprezentate in continuare de laptele de mama.Daca insa sunt alimentati artificial atunci trebuie aleasa o alta formula de lapte, adecvata varstei ( formula de continuare). Intervalul intre mese trebuie sa fie de 4 ore, pentru a pregati bebelusul pentru etapa diversificarii care va debuta incepand cu luna a 6 -a. Pe de alta parte, este in varsta la care se poate incepe diversificarea alimentatiei la cei cu probleme de greutate. Astfel pentru sugarii subponderali ( distrofici) este recomandat a se introduce cerealele special concepute pentru aceasta varsta iar pentru cei supraponderali ( paratrofici) se introduce supica de legume care treptat prin cresterea consistentei va deveni piure de legume cu adaos progresiv de carnita ( pentru detalii suplimentare va recomnd articolul “alimentatia in primul an de viata“). Evitati supraalimentarea copilasilor si fiti atenti ca, incepand cu aceasta varsta cresterea in greutate este in medie de 500 g/luna comparativ cu 750 g/luna in primele 4 luni. Pentru sugarii cu tranzit intestinal incetinit ( constipati) este recomandat in continuare consumul sucului de fructe la care treptat se poate adauga si pulpa fructului.
Daca sugural este alimentat cu tetina, atunci este momentul ca treptat sa inlocuiti sticla cu canite speciale pentru aceasta varsta care constituie o etapa intermediara intre biberon si canile clasice; de asemenea daca bebelusul are deja dintisori, atunci acestia trebuie ingrijiti cu mare atentie ( vezi articolul ” eruptia dentara“). Aveti mare grija daca copilasul bea singur din biberon ; nu-l lasati niciodata nesupravegheat deoarece daca sticla este prea plina se poate ineca iar daca adoarme, lichidul poate curge in ureche provocand infectii la acest nivel.

Somnul
Somnul se diferentiaza vizibil existand o alternanta a ritmului somn veghe cu perioade scurte de somn ( 1-2 ore) pe timul zilei, in rest fiind activi si plini de viata. Noaptea dorm in general fara intrerupere 10 – 11 ore; unoeri se trezesc noaptea si ” povestesc” fara insa a fi necesara alimentarea lor; oricum, la aceasta varsta nu mai este recomandata alimentarea in timpul noptii; cei obisnuiti cu acest mod de alimentare se vor trezi in continuare daca pana la aceasta varsta nu au renuntat la masa de noapte. Foarte eficienta este o plimbare seara, inainte de baita si culcare. De asemenea somnul poate fi perturbat de aparitia primilor dintisori, necesitand multa rabdare si blandete pentru a trece si de acest hop.


BEBELUSUL LA 6 LUNI

Timpul a trecut repede si acum sunteti prieteni in adevaratul sens al cuvantului asa incat aproape toate nevoile bebelusului pot fi intuite cu usurinta. Evolueaza de la o zi la alta si asta nu poate decat sa va rasplateasca eforturile depuse pana acuma.

Dezvoltarea motorie:

Realizarile sunt spectaculoase astfel incat se intorc cu usurinta de pe o parte pe spate si invers; uneori se rostogolesc si asta declanseaza chiote de bucurie. E mandru de ce poate realiza si e indicat sa-l ajutati atunci cand vedeti ca nu prea ii reuseste de fiecare data. Cu putin ajutor ( intinzandu-i mainile) se poate ridica insa aveti grija sa nu-l fortati sa faca acest lucru daca nu doreste. Majoritatea stau in sezut insa stabilitatea si-o dobandesc in jur de 7 -8 luni, de aceea ce nu trebuie sa va ingrijorati daca se mai intampla sa se dezechilibreze.


Miscarea e esentiala de la aceasta varsta asa incat puteti apela la un kinetoterapeut sau, de ce nu la bazinele de inot care, asa cum spuneam trebuie sa fie exclusiv pentru bebelusi si copii mici, sa aiba personal calificat pentru astfel de activitati si sa indeplineasca conditiile sanitare necesare.
De asemenea nu uitati de plimbarile in aer liber, indiferent de anotimp acestea ar trebui sa insumeze minim 3 ore zilnic. Daca este vara atunci plimbarile sunt indicate dimineata si seara, intotdeauna cu capul protejat de o palariuta si, nu uitati de crema protectoare ( cu factor de protectie 50). Iarna poate fi scos in reprize afara daca este foarte frig. Oricum daca bebelusul este obisnuit sa fie dus la plimbare isi va ” anunta” dorinta, devenind nelinistit, agitat daca apar schimbari in programul zilnic.

Dezvoltarea psihica
E incantat de tot ceea ce se petrece in jurul sau si, totodata foarte curios. Isi intinde mainile catre orice obiect care-i starneste interesul de aceea trebuie sa aveti mare grija cu obiectele mici si cele care nu prezinta siguranta. Tine bine in mana jucariile, le trece dintr-o mana in alta, le studiaza pe toate partile si-si manifesta ” indignarea” daca incercati sa-i luati jucaria. E vesel mai tot timpul, rade, ” canta”, leaga silabe ( de cele mai multe ori fara sens : ma-ma-ma, ta-ta-ta, pa-pa-pa), scoate sunete ascutite, manifestandu-si in acest fel bucuria si starea de bine.

Isi recunoaste mama intr-un grup de straini; e prietenos cu cei pe care nu-i cunoaste dar poate deveni anxios si indispus daca mama dispare din campul sau vizual.

Somnul

La aceasta varsta cei mai multi dintre sugari au un program de somn relativ bine stabilit care insa poate suferi modificari in primul rand datorita aparitiei dintisorilor. Este varsta la care nu mai trebuie alimentati in timpul noptii. In mod normal dorm in medie 14 – 15 ore cu un somn profund (de cele mai multe ori) in timpul noptii si doua reprize scurte ( 1 ora, 1 ora 30 min) in timpul zilei. E absolut contraindicat sa dormiti in acelasi pat cu bebelusul. Ideal ar fi sa adoarma singur iar pentru asta aveti nevoie de multa rabdare si consecventa. Exista cateva ” reguli” care va pot ajuta si una dintre ele ar fi rutina din cursul serii : baita, un joc scurt de cateva minute, un cantecel sau o poveste ( chiar daca are doar 6 luni e captivat atunci cand va aude vocea ). Bebelusii se simt bine atunci cand au o rutina bine determinata iar ritualul le transmite mesajul ca e timpul de culcare.
Sunt bebelusi care au dormit foarte bine pana la aceasta varsta dar la care apar dereglari ale somnului si in special treziri frecvente in cursul noptii in care ” au chef de joaca”. Aceasta se datoreaza de multe ori noilor achizitii dobandite de care nu se mai poate satura si astfel devin prea agitati si au un somn superficial. Nu este cazul sa va ingrijorati si, in nici un caz sa apelati la medicatia sedativa ( de tip Romergan, Ketof, etc). Alterori, somnul le este perturbat de aparitia dintisorilor insa atunci sunt irascibili, saliveaza des, astfel incat puteti lua masuri de alinare a durerilor ( vezi eruptia dentara).

Alimentatia

In privinta alimentatiei se intampla mari schimbari pentru ca e necesar sa incepeti diversificarea intrucat laptele nu mai acopera nevoile nutritionale ale sugarului Nu voi insista foarte mult asupra diversificarii, detalii suplimentare fiind disponibile in cadrul articolului ” Alimentatia in primul an de viata”.

Sunt totusi necesar a fi precizate cateva dintre regulile diversificarii :
- sugar sanatos
- introducerea noului aliment se face progresiv, cate 1-2 lingurite pe zi, la inceputul mesei in cantitati progresiv crescute pana la inlocuirea completa a acelei mese; de preferat a se incepe diversificarea la masa de pranz
- nu se introduc simultan mai multe alimente noi
- nu se ofera doua mese din acelasi aliment doar pentru ca-l primeste cu placere deoarece acest fapt afecteaza echilibrul nutritional al sugarului
- in preparerea alimentelor nu se adauga sare ( pana la varsta de 1 an), vegeta, sau alte condimente
- alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor apoi triturate
- toate alimentele se vor administra cu lingurita; mancarea trebuie sa fie proaspat preparata si nu trebuie pastrata de la o zi la alta

Practic, la varsta de 6 luni au 5 mese din care :
- 4 mese de lapte ( lapte de mama , alimentatie mixta sau formula de continuare)
- o masa diversificata ( orele 13 -14 ) supa de zarzavat ( 80 – 100 ml) +
piure de legume ( 75 – 100 g) + carne mixata 20 – 30 g
In aceasta luna cresc in medie 500 g in greutate si 2-3 cm in lungime.

Vaccinarea

La varsta de 6 luni se face un rapel ( revaccinare), vaccinul ( combinatia de vaccinuri : DTP,antihepatita B, antipoliomielita) fiind acelasi cu cel administrat la varsta de 2 luni. ; reactiile postvaccinale sunt mai putin exprimate decat la varsta de 2 luni, respectiv 4 luni, insa totusi pot sa apara si, in general sunt reprezentate de febra, indispozitie.


BEBELUSUL LA 7 LUNI

A trecut jumatate de an din viata puiului dumneavoastra astfel ca acum va indreptati cu pasi repezi spre prima aniversare. Achizitiile dobandite pana acum il fac extrem de fericit si independent ceea ce nu poate decat sa va bucure mai ales ca, in aceasta luna cu exceptia ” necazurilor” provocate de dintisori nu se anunta evenimente deosebite care sa-i perturbe buna dispozitie.

Dezvoltarea motorie:
Majoritatea stau in fundulet nesustinuti si asta le provoaca mare placere putand astfel sa vizualizeze mai bine ce se intampla in jurul lor; se pot rostogoli de pe spate pe burtica si invers iar unii chiar incearca sa se tarasca sau chiar sa meraga de-a busilea; il puteti stimula in acest sens punand in jurul lui diverse jucarii care sa-i starneasca curiozitatea si care sa-l determine sa se ” deplaseze”. Daca-l apucati de subsuoara se sprijina pe varfuri, mai rar pe toata talpa si incearca sa preia greutatea corpului prin indoirea genunchilor; multi nu vor reusi, de aceea e important sa nu-l fortati sau sa-l lasati fara sprijin; nu va fi pus sa se sprijine decat in momentul cand se ridica singur sprjinindu-se de marginea patutului. Nu va ingrijorati daca copilasul nu are toate aceste achizitii si mai mult, nu comparati cu alti copii deoarece fiecare are ritmul sau de dezvoltare. Sunt copii care nu vor merge de-a busilea ci se vor ridica direct in picioare fara a exista vreo problema in acest sens.
Trebuie sa beneficieze de o atentie sporita avand in vedere multiplele modalitati de miscare; trebuie sa-i asigurati un spatiu securizat ( “tarc”) care ideal ar fi sa nu fie reprezentat de patut; spun asta pentru ca patutul trebuie folosit strict pentru somn si nu pentru jucarii; de asemenea nu-i dati copilului sa manance in pat si nici nu-l lasati cu biberonul sa adoarma in pat; masa trebuie luata intr-un loc separat, chiar daca e seara si e obosit.Toate acestea au ca si consecinta aparitia tulburarilor de somn, greu de rezolvat daca nu dovediti consecventa.
In privinta activitatii motorii trebuie continuate exercitiile din lunile precedente efectuate la indicatiile unui kinetoterapeut si, daca nu ati fost pana acuma puteti incerca si cursurile de inot. De asemenea baita poate fi un prilej de miscare; la acesta varsta puteti sa-i faceti baie in cada cu conditia achizitionarii unui dispozitiv special cu ventuze care se fixeaza de cada; il puteti lasa 10, maxim 15 minute sa se joace in apa ( sub stricta supraveghere) cu diferite jucarii, sa exersati diferite miscari in apa. Obisnuiti-l de mic cu activitate fizica si atunci veti avea un copil sanatos si viguros.


Datorita energiei debordante, exista un mare pericol de accidente; cu toate acestea nu-i limitati spatiul de explorare insa inlaturati toate potentialele pericole de la medicamente, obiecte ascutite pana la cabluri, prize, perdele.
La aceasta varsta foarte multi dintre parinti achizitioneaza premargatoare, convinsi fiind astfel ca puiul lor va invata sa mearga mai repede sau vor exista mai multe momente de respiro dat fiind faptul ca micutul se afla in premargator. Ca si pediatru sunt impotiva utilizarii premergatorului mai ales pe perioade lungi de timp. Sunt tari in care este interzisa comercializarea lor datorita numarului mare de accidente pe care le pot cauza ( se impiedeca de un obiect dur si cad, au acces mai usor la obiectele periculoase din jurul lor, etc). Din punct de vedere medical s-a stabilit cu certitudine ca nu ofera nimic benefic ba, dimpotiva pot contribui la apartitia unor tulburari de mers prin intarzierea dezvoltarii unor grupe musculare sau pot determina modificari ale pozitiei picioruselor sau soldului care necesita ulterior zeci de sedinte de kinetoterapie/fizioterapie. Deci sfatul meu este sa nu abuzati de aceste premergatoare daca nu e posibil sa renuntati la ele. Desigur ca am auzit multe mamici spunand ca bebelusul lor a stat in premergator si nu a patit nimic insa aceasta nu poate fi folosit drept argument atata timp cat exista atatea cazuri de copii afectati.. Lasati-l sa se rostogoleasca, sa se tarasca, sa exploreze spatiul din jur si renuntati la premergator.
Dezvoltarea psihica:
Daca la 6 luni era foarte sociabil cu toata lumea, incepand din luna 7-a apare ” frica” de straini sau chiar fata de persoanele din anturaj care nu-l mai “incanta”. Este o etapa normala in dezvoltare care va atinge apogeul in jurul varstei de 1 an. Cu multa rabdare si tact puteti sa-l ajutati sa treaca peste; tinut in brate si la o anumita distanta de potentialul ” pericol” se poate adapta si simti in siguranta. La aceasta varsta apare si ceea ce psihologii si neuropsihiatrii numesc ” anxietatea de separare”, adica acele crize de plans la disparitia mamei. Incepand cu acesta varsta puteti incerca sa-l lasati pentru cateva minute si in compania altor persoane de incredere ( bunici, prieteni) pentru a-l obisnui treptat cu lipsa dumneavoastra si a evita situatiile critice care apar atunci cand mama e nevoita sa lipseasca mai mult timp. Se va obisnui cu asta si se va bucura atunci cand va veti intoarce fara a mai exista acele ” despartiri” dureroase. Nu va fie teama, asta nu va avea nici o repercursiune asupra dezvoltarii sale ulterioare, dimpotiva.
Tot de la aceasta varsta se ataseaza de anumite obiecte care pot fi reprezentate de o jucarie preferata, de paturica sau de canita lui preferata.
Din punct de vedere al limbajului acesta este intr-o continua dezvoltare mai ales daca participati la micile lui “reprezentatii”. Se bucura daca-l laudati, aplaudati, daca repetati si mai ales daca-l imitati. Sunt utile cartile care emit diferite sunete, in special cele de animale sau cantecelele pentru copii pe care le puteti canta impreuna. De asemenea ii place sa fie strigat pe nume, chiar daca uneori nu raspunde prin intoarcerea capului. E indicat ca atunci cand faceti ceva impreuna, sa-i explicati exact ceea ce urmeaza sa faceti ( ex: ne imbracam sa iesim afara, facem baita, ne spalam pe dinti, papam, etc.).
Invata sa se joace; e fascinat de aruncarea obiectelor si de sunetele emise la contactul cu podeaua; daca-i inapoiati obiectul il va arunca din nou si asta il va binedispune, declansand hohote de ras; intrati in jocul lui si veti avea parte de o distractie pe cinste. Ii place de asemenea jocul in oglinda, ” cucu – bau”.
Trebuie sa-l scoateti cat mai mult la aer, sa-l duceti in parc unde va ” socializa” cu alti copii si-i va face o deosebita placere sa se dea in leagan.

Somnul
In mod normal nu ar mai trebui sa aveti probleme in acest sens. Majoritatea dorm toata noaptea iar in cursul zilei pot exista 2-3 reprize de somn ; seara este indicat sa-l culcati intre ora 20-21 iar daca se intampla sa fie mai agitat peste noapte incercati sa-l culcati cu 30 minute mai devreme. Respectati obiceiurile avute pana la aceasta varsta; administrarea unei mese mai consistente in cursul serii nu-l va determina sa doarma mai bine ci, dimpotriva pot sa apara dureri de burtica ceea ce-i creaza disconfort.
In cursul noptii se misca foarte mult, putandu-se dezveli cu usurinta de aceea se recomanda invelirea lor in saci de dormit special confectionati pentru copii. Aveti grija la temepratura din camera, aceasta nu trebuie sa depaseasca 22C iar aerul nu trebuie sa fie uscat pentru ca-i irita caile respiratorii ceea ce-l face sa se trezeasca.
Alimentatia
Sigur ati reusit pana acum diversificarea mesei de pranz astfel ca este momentul introducerii de noi alimente. Mesele de lapte se reduc progresiv lasand cale libera legumelor, fructelor, carnitei, oului si nelipsitelor cereale. Orarul si numarul meselor este acelasi si se va mentine mult timp de acum incolo.
Astfel micul dejun are la baza laptele, fie ca inca-l alaptati fie ii serviti formula de continuare ( ratia ideala ar fi 150 -170 ml). Se va diversifica urmatoarea masa, cea din jurul orei 10-11 care va avea la baza fructe ( mere coapate, piersici, necatrine, caise, avocado, mango, etc) insa toate vor fi introduse progresiv, respecatnd regulile diversificarii. Masa de paranz este deja diversificata dar este momentul sa adaugati galbenusul de ou atat de pretios pentru continutul de proteine si vitamaina D ( se va fierbe oul 10 minute si se va administra prima data 1/8 din galbenus incorporat in piureul de legume, uramand ca ulterior sa cresteti progresiv pana se ajunge la un galbenus intreg care se administreaa de doua ori pe saptamana. De asemenea se poate adauga ficatul de pui incorporat in piureul de legume.
Practic : – mic dejun – lapte de mama, alimentatie mixta sau artificiala
– 10 -11- piure de fructe ( in diferite combinatii ) eventual cu adaos de biscuiti
– pranz – supica + piureu de legume cu carne, ficat, galbenus de ou
– lapte sau cereale adaugate in lapte dar adaptate pentru varsta
– cina – lapte ( nu uitati dupa masa de seara spalarea dintisorilor daca si-au facut aparitia)
Insist asupra renuntarii la masa/mesele de noapte daca nu ati facut deja acest lucru, din cauza efectului nociv asupra dentitiei cu aparitia precoce a cariilor dentare cu dificultati de alimentatie consecutive, pierderea dentitiei temporare precoce dar si anomalii ale dezvoltarii mandibulei care vor necesita multiple interventii ortodontice.


BEBELUSUL LA 8 LUNI

Lunile trec una dupa alta si bebelusul dumneavoastra devine din ce in ce mai activ, mai prezent, intr-o continua miscare, foarte interesat de partile corpului sau. Majoritatea stau in fundulet, unii merg de-a busilea astfel mai ramane un singur pas pana la mersul in picioare, achizitie care deja ii transforma din sugari in copii mici.
Dezvoltarea motorie:

Cuvantul care poate defini aceasta varsta este ….miscarea….cat mai multa, de toate felurile, bebelusul dumneavoastra fiind ca o sfarleaza, de unde si pericolul unor accidente; de aceea mare grija cand il imbracati, cand e lasat singur in camera, chiar cand il plimbati cu caruciorul. Este varsta la care stau in fundulet fara sprijin, capatand astfel o independenta uriasa. Daca bebelusul dumneavostra nu sta in fundulet la 8 luni atunci este recomandat sa consultati un medic care e cel mai in masura sa stabileasca daca exista un retard in achizitiile motorie

Asa cum spuneam sunt intr-o continua miscare, folosindu-si din plin manutele si piciorusele; au cateva ” jocuri ” pe care le repeta la nesfarsit; unul dintre ele este acela de a sari in patut, sprijinit cu manutele de marginea patului; cand se plictiseste de obicei plange pentru ca, majoritatea nu stiu sa se aseze in fundulet ( practic nu stiu sa-si indoaie genunchii); un alt joc preferat este acela cand sta intins in patut si-si ridica picioarele in sus, izbindu-le apoi cu putere de saltea, lucru care-i provoaca multa bucurie. Il puteti ajuta, invata sa faca unele miscari mai finute, care necesita un pic de concentrare si coordonare; revin iarasi la importanta unui kinetoterapeut care va poate explica cum sa faceti aceste miscari, cat de mult sa solicitati bebelusul atat ca si durata dar mai ales complexitate.
Un alt hobby al bebelusilor este aruncarea jucariilor, ulterior cersind ajutor pentru a le recupera; puteti sa-l invatati cum sa se deplaseze spre ele ( in prima faza prin tarare ) si nu cedati daca se enerveaza si incepe sa tipe, eventual ajutati-l sa se apropie de ele sau asezati-le mai aproape de el; trebuie ajutat, sprijinit, de multe ori ” impins de la spate”; vorbiti-i cu calm, explicandu-i exact ce trebuie facut pentru ca, oricat ati fi de surpinsi pricep foarte mult si, primele caramizi ale educatiei se fac din perioada de sugar.
Daca ii oferiti o minge de dimensiuni medii o poate ridica in brate, la fel cum unii dintre pitici pot apuca obiecte folosindu-se de police ( degetul mare) si de aratator. Aici din nou intervine pericolul, acestia putand gasi diferite obiecte mici pe care cu usurinta le duc la gurita sau le baga in nas; evitati astfel de accidente prin indepartarea tuturor obiectelor mici; de asemenea verificati “integritatea” jucariilor. Nu tineti la indemana medicamente, sticlute cu tot felul de siropuri chiar daca multe dintre acestea sunt prevazute cu capace de siguranta.
La aceasta varsta foarte multi dintre parinti achizitioneaza premargatoare, convinsi fiind astfel ca puiul lor va invata sa mearga mai repede sau vor exista mai multe momente de respiro dat fiind faptul ca micutul se afla in premargator. Ca si pediatru sunt impotiva utilizarii premergatorului mai ales pe perioade lungi de timp. Sunt tari in care este interzisa comercializarea lor datorita numarului mare de accidente pe care le pot cauza ( se impiedeca de un obiect dur si cad, au acces mai usor la obiectele periculoase din jurul lor, etc). Din punct de vedere medical s-a stabilit cu certitudine ca nu ofera nimic benefic ba, dimpotiva pot contribui la apartitia unor tulburari de mers prin intarzierea dezvoltarii unor grupe musculare sau pot determina modificari ale pozitiei picioruselor sau soldului care necesita ulterior zeci de sedinte de kinetoterapie/fizioterapie. Deci sfatul meu este sa nu abuzati de aceste premergatoare daca nu e posibil sa renuntati la ele. Desigur ca am auzit multe mamici spunand ca bebelusul lor a stat in premergator si nu a patit nimic insa aceasta nu poate fi folosit drept argument atata timp cat exista atatea cazuri de copii afectati.



Lasati-l sa se rostogoleasca, sa se tarasca, sa exploreze spatiul din jur si renuntati la premergator. Daca totusi ati optat pentru un premergator atunci trebuie sa stiti ca bebelusul trebuie intotdeauna incaltat si, cele mai recomandate sunt ghetutele sau sandalutele tip ghetuta; adidasii, slapii, papuceii de casa nu sunt recomandati copiilor pana la 2-3 anisori; pana atunci se va folosi incaltaminte care sa cuprinda si glezna si care sa aiba o talpa tare cu acea intaritura in partile laterale pentru a facilita dezvoltarea normala a talpii piciorului.

Dezvoltarea psihica:
La fel ca si dezvoltarea motorie si cea psihica cunoaste o evolutie spectaculoasa. Sunt foarte veseli, binedispusi, “vorbesc” aproape tot timpul, rad in hohote dar si reactioneaza “strident” atunci cand nu le sunt indeplinite dorintele. Este momentul sa intrati in actiune si sa nu cedati pentru ca va va fi mult mai usor mai incolo, dupa varsta de 1 anisor. Trebuie invatati de mici cu disciplina ( nu ma refer aici la militarie) si pentru asta, un program bine stabilit de mancare, somn, plimbare si evident joaca constituie primul pas.
Persista ” frica” de persoanele straine; interesant este ca incepe sa reactioneze la zgomote puternice ( trantitul usii, masina de spalat, aspirator), zgomote care pana acum nu-l deranjau; se agata cu disperare de gatul dumneavoastra si incepe sa planga, uneori chiar sa tipe; trebuie sa-i vorbiti frumos, sa-i explicati ce s-a intamplat astfel incat data viitoare va fi mai familiarizat si nu va mai reactiona “violent”.
Sunt incantati de jucariile multifunctionale; de tipul cartilor care “vorbesc”, “canta” sau alte dispozitive cu multe butoane frumos colorate; trebuie sa cultivati aceasta perioada si sa-i oferiti cat mai multe alternative de petrecere a timpului liber; nu lasati copii la televizor chiar daca sunt fascinati de acesta.


Plimbati-va mult afara, duceti-l in parcuri, poenite, puteti chiar face mici excursii in afara orasului ” la iarba verde” cand este sezon. Obisnuiti-l cu copii; foarte des am intalnit mamici care evita sa-si duca copii in parc de teama infectiilor pe care le-ar putea transmite ceilalti copii, in schimb sunt purtati prin mall-uri unde este aglomeratie iar pericolul de infectii este la fel de mare, daca nu mai mare; asadar, nu-l privati de acest lucru.

Din punct de vedere al limbajului acesta este intr-o continua dezvoltare mai ales daca participati la micile lui “reprezentatii”. Se bucura daca-l laudati, aplaudati, daca repetati si mai ales daca-l imitati. Sunt utile cartile care emit diferite sunete, in special cele de animale sau cantecelele pentru copii pe care le puteti canta impreuna. De asemenea ii place sa fie strigat pe nume, chiar daca uneori nu raspunde prin intoarcerea capului. E indicat ca atunci cand faceti ceva impreuna, sa-i explicati exact ceea ce urmeaza sa faceti ( ex: ne imbracam sa iesim afara, facem baita, ne spalam pe dinti, papam, etc.).
Somnul
Spuneam in articolul dedicat lunii a 7-a ca somnul se regleaza si teoretic noptile devin mult mai linistite. La acesta varsta insa, spre disperarea parintilor reapar problemele cu somnul, numai ca de acesta data nu se mai trezesc pentru a manca asa cum cred multe mamici care-i alimenteaza astfel excesiv in timpul noptii. De multe ori se trezesc si nu ” dau de stire”, jucandu-se frumos in patut pana adorm; alteori, testandu-si limitele se ridica in picioare si, nemaistiind cum sa se aseze jos , cer ajutor; de asemenea, exersandu-si achizitiile se pot lovi si, din nou incep sa planga; intrebarea e…”ce e de facut?” foarte multe sfaturi nu sunt, intrucat aceasta este o etapa “normala” in evolutie si trebuie trecuta cu mult tact si rabdare. Cea mai mare greseala pe care o puteti face la acesta varsta e sa continuati sa-l alimentati in cursul noptii si, astfel sa reluati sirul nesfarsit al noptilor nedormite. Puteti spre exemplu sa-l luati putin in brate, sa-i vorbiti calm, sa-i cantati un cantecel si sa-l puneti inapoi in patut; in nici un caz nu-l luati cu dumneavoastra in pat deoarece creati astfel obisnuinta si vor aparea mai tarziu probleme greu de rezolvat. In aceasta perioada se pot trezi si datorita durerilor de dinti astfel incat daca-l vedeti cu gingiile inflamate si, sunteti ” in asteptarea” unui dintisor, ii puteti alina durerile cu putin gel dentar si masaj local. Pe durata zilei exista 2-3 reprize de somn mai scurte 35-60 minute sau una mai lunga de 2- 3 ore ; seara este indicat sa-l culcati intre ora 20-21 iar daca se intampla sa fie mai agitat peste noapte incercati sa-l culcati cu 30 minute mai devreme. Respectati obiceiurile avute pana la aceasta varsta; administrarea unei mese mai consistente in cursul serii nu-l va determina sa doarma mai bine ci, dimpotriva pot sa apara dureri de burtica ceea ce-i creaza disconfort.
In cursul noptii se misca foarte mult, putandu-se dezveli cu usurinta de aceea se recomanda invelirea lor in saci de dormit special confectionati pentru copii. Aveti grija la temepratura din camera, aceasta nu trebuie sa depaseasca 22C ( ideal 20-21) iar aerul nu trebuie sa fie uscat pentru ca-i irita caile respiratorii facandu-l astfel sa se trezeasca.
Alimentatia

La aceasta varsta se diversifica si gustarea de ora 16-17, astfel ca mai raman doar doua mese ” de lapte” dimineata si seara; aceasta masa are la baza fructele si lactatele; combinatii de genul branza de vaci cu fructe( banana, piersica, mar copt), iaurt de casa cu fructe, eventual 1-2 biscuiti daca bebelusul nu este mai dolofan, sau chiar cereale cu conditia ca acestea sa nu mai fie administrate si seara, la cina. Incercati sa evitati excesul de lapte, la aceasta varsta fiind suficient cat primesc la micul dejun si cina, la care se adauga si restul lactatelor de tipul branzei de vaca si a iaurtului.
Legumele se pot administra in diferite combinatii , la fel si fructele doar cu atentie sportita in cazul capsunilor, fragilor, zmeurei, care au un potential alergenic crescut.
Orarul si numarul meselor este acelasi si se va mentine mult timp de acum incolo.
Practic :

Micul dejun – are la baza laptele, fie ca inca-l alaptati fie ii serviti formula de continuare
( ratia ideala ar fi 150 -170 ml).
Gustare 10 -11- piure de fructe ( in diferite combinatii ) eventual cu adaos de biscuiti
Pranz – supica + piureu de legume cu carne, ficat, galbenus de ou
Gustare 16-17.00- iaurt cu fructe ( preparat in casa, nu din comert), branza de vaci in diferite combinatii ( banana, piersica, mar copt) , cereale (adaptate varstei)
- Cina – lapte ( nu uitati dupa masa de seara spalarea dintisorilor daca si-au facut aparitia)
Insist asupra renuntarii la masa/mesele de noapte daca nu ati facut deja acest lucru, din cauza efectului nociv asupra dentitiei cu aparitia precoce a cariilor dentare cu dificultati de alimentatie consecutive, pierderea dentitiei temporare precoce dar si anomalii ale dezvoltarii mandibulei care vor necesita multiple interventii ortodontice.

BEBELUSUL LA 9 LUNI

9 luni…mult?… putin?…eu zic ca suficient ca sa-l consideram cu un pas in lumea piticilor, gata pregatit de multa miscare, increzator in propriile forte desi, greul de acum incepe; aici ma refer la mers si la toate dificultatile pe care le va intampina. De acum aveti un mic omulet in casa care este tentat de toate noutatile ce i se arata la fiecare pas asa ca trebuie multa grija si atentie. Trebuie sa-i anticipati toate miscarile si sa indepartati toate potentialele pericole.

Dezvoltarea motorie:

Ca si in luna precedenta, miscarea este preocuparea lui de baza, experimentand in functie de posibilitati diverse pozitii, tehnici de tarare, catarare, ridicare in picioare ; unii dintre ei chiar se pornesc sprijinindu-se de obiectele din jur. Se joaca nespus de mult, sar, dau din picioare, se rostogolesc; incurajati-l sa faca cat mai multa miscare, daca sunt mai “lenesi” provocati-i, atrageti-i in jocul dumneavoastra.
Toti bebelusii de 9 luni trebuie sa fie capabili sa stea in fundulet nesustinuti;

In pat se misca foare mult, motiv pentru care, ideal ar fi sa achizitionati un tarc unde sa poata sa se desfasoare in voie; patutul in care doarme nu trebuie transformat in spatiu de joaca, la fel cum nu este indicat sa manance in pat; spun asta pentru ca este important ca bebelusul sa asocieze patutul doar cu ideea de somn; in caz contrar, cand va veni ora somnului, el va continua sa se joace, neintelegand de ce uneori este voie acest lucru iar alteori nu; lucrurile trebuiesc separate si trebuie multa consecventa pentru a reusi cu aceste mici ritualuri.


Unii dintre bebelusi, mai sprinteni, fac surprize parintilor, ridicandu-se singuri, uneori chiar pasind sprijiniti de marginea patutului sau de obiectele de mobilier; este indicat sa indepartati toate potentialele pericole din calea lor pentru ca de acum si pana pe la 3-4 ani sunt imprevizibili si se pot intampla multe accidente nedorite. Pentru cei care umbla deja se recomanda purtarea de incaltaminte special creata pentru copii : tip ghetuta, ideal din piele moale, eventual sandalute care lasa piciorul sa respire.
Scoateti-i cat mai mult la plimbare, duceti-i in parcuri, in mici excursii in afara orasului; le face bine sa stea cat mai mult afara; daca pana acum nu i-ati dus la inot, puteti incerca cu incredere insa numai in locuri special amenajate pentru bebelusi.

Dezvoltarea psihica:

Asa cum spuneam si in articolul dedicat bebelusilor de 8 luni este varsta la care puteti face putina ” educatie” cu ei; au deja personalitatea conturata si inteleg semnificatia cuvantului ” nu”. Trebuie invatati de mici cu disciplina ( nu ma refer aici la militarie) si pentru asta, un program bine stabilit de mancare, somn, plimbare si evident joaca constituie primul pas. Fiti consecventi; daca se stabileste o regula atunci toata lumea trebuie sa o respecte, nu admiteti exceptii pentru ca atunci bebelusul nu va intelege nimic si nu va coopera.
In privinta limbajului sunt din ce in ce mai receptivi, de aceea este indicat sa vorbiti in propozitii simple si sa nu deformati cuvintele ( diminutive) pentru a invata forma corecta a acestora; ori de cate ori faceti ceva, explicati-i, luati-l in considerare, aratati-i ceea ce urmeaza sa faceti; acest lucru are un impact pozitiv asupra lor si, nu mica va va fi mirarea cand veti observa ca stie unde-i locul jucariilor, al hainutelor; incet, incet se contureaza si memoria, chair daca mai sunt multe de “invatat”.
Le place foarte mult sa se joace cu cutii, diverse recipiente, cuburi sau chiar vase din bucatarie; pentru a evita accidentele puteti sa-i amenajati un sertar cu diverse obiecte care-l incanta, nemaifiind nevoiti sa ascundeti toate ustensilele; de asemenea achizitionati cuburi ( de dimensiuni mai mari) si invatati-l spre exemplu cum sa le scoata dintr-o cutie si apoi sa le introduca inapoi. Si jucariile cu multe butoane ii fascineaza insa si aici trebuie multa atentie ca acestea sa nu se desprinda ( persista inca tendinta de a introduce totul in gurita)
In ceea ce priveste jucariile si preocuparea lor de a le duce la gurita, trebuie sa fiti foarte atenti deoarece multe vopsele contin plumb, deosebit de periculos, putand duce chiar la intoxicatie; fiti atenti cand achizitionati jucarii la materialele din care sunt confectionate.
In privinta socializarii, incepe sa se contureze personalitatea, unii bebelusi fiind deosebit de sociabili, altii dimpotriva extrem de anxiosi sau dimpotriva timizi, retrasi in compania unor persoane necunoscute. Mama ramane inca in centrul atentiei, prezenta dumneavoastra facandu-l sa se simta in siguranta; incercati sa va desprindeti de el pentru cateva minute, lasati-l sa se joace singur ( evident supravegheat din umbra) si, veti reusi in scurt timp sa-l faceti sa inteleaga ca sunteti prin preajma si nu are de ce sa fie trist.; ideal ar fi ca acest lucru sa se intample la locul de joaca, inconjurat de jucarii care, cu siguranta-i vor capta atentia si va uita ca este singur.
Achizitionati jucarii multifunctionale, de tipul cartilor care “vorbesc”, “canta” sau alte dispozitive cu multe butoane frumos colorate; trebuie sa cultivati aceasta perioada si sa-i oferiti cat mai multe alternative de petrecere a timpului liber; nu lasati copiii la televizor chiar daca sunt fascinati de acesta.

Somnul

In medie au nevoie de 14 ore de somn pe zi, repartizate in 3 reprize: doua in cursul zilei de 1-2 ore iar restul pe parcursul noptii; multi dintre copii dorm noaptea fara sa se trezeasca, existand desigur si exceptii, in special in cazul copiilor obisnuiti sa manance noaptea; acesta este motivul pentru care am tot insistat in importanta eliminarii meselor din timpul noptii; daca nu ati recurs pana acuma la acesta metoda, este imperativ sa o faceti deoarece, cu siguranta nu mai are nevoie de lapte peste noapte; mai mult mesele ii fractioneaza somnul si, odata trezit, cu greu va mai adormi; la fel de gresit este sa -l puneti cu dumneavoastra in pat deoarece se creeaza precedente si, de fiecare data va dori acest lucru. O alta cauza a trezirilor frecvente poate fi eruptia dentara fiind indicat in acest sens sa aveti la dispozitie geluri dentare cu care sa-i alinati durerea.
Respectati obiceiurile avute pana la aceasta varsta; administrarea unei mese mai consistente in cursul serii nu-l va determina sa doarma mai bine ci, dimpotriva pot sa apara dureri de burtica ceea ce-i creaza disconfort.
In cursul noptii se misca foarte mult, putandu-se dezveli cu usurinta de aceea se recomanda invelirea lor in saci de dormit special confectionati pentru copii. Aveti grija la temperatura din camera, aceasta nu trebuie sa depaseasca 22C ( ideal 20-21) iar aerul nu trebuie sa fie uscat pentru ca-i irita caile respiratorii facandu-l astfel sa se trezeasca.
Alimentatia

In ceea ce priveste diversificarea, lucrurile s-au simplificat, bebelusul avand acum 5 mese din care doua de lapte ( dimineata si seara), restul diversificate.
Legumele se pot administra in diferite combinatii , la fel si fructele doar cu atentie sportita in cazul capsunilor, fragilor, zmeurei, care au un potential alergenic crescut.
Orarul si numarul meselor este acelasi si se va mentine mult timp de acum incolo.
Practic :

Micul dejun – are la baza laptele, fie ca inca-l alaptati fie ii serviti formula de continuare
( ratia ideala ar fi 150 -170 ml).
Gustare(10 -11)- piure de fructe ( mere, pere, banane, piersici, nectarine, prune, avocado, mango, etc )
eventual cu adaos de biscuiti sau chiar 1 piscot
Pranz – supica + piureu de legume cu carne, ficat, galbenus de ou; se poate introduce pestele ( cod, somon, salau) inglobat in piureul de legume
Gustare 16-17.00- iaurt cu fructe ( preparat in casa, nu din comert), branza de vaci cu piure de fructe in diferite combinatii ( banana, piersica, mar copt) , 1-2 biscuiti, 1 piscot, cereale (adaptate varstei); mai puteti incerca mamaliga cu branza, paste cu barnza, budinca de orez, budinca de macaroane, papanasi
- Cina - lapte ( nu uitati dupa masa de seara spalarea dintisorilor daca si-au facut aparitia)

Daca bebelusul dumneavoastra are dintisori ( in mod normal ar trebuie sa existe 4 incisivi – 2 superiori, 2 inferiori) puteti sa inlocuiti legumele pasirate cu bucatele mici, pentru a-i stimula masticatia si a ajuta astfle la dezvoltarea maxilarului si mandibulei; ii va face placere sa se serveasca cu manuta si, chiar este indicat sa-i permiteti

Insist asupra renuntarii la masa/mesele de noapte daca nu ati facut deja acest lucru, din cauza efectului nociv asupra dentitiei cu aparitia precoce a cariilor dentare cu dificultati de alimentatie consecutive, pierderea dentitiei temporare precoce dar si anomalii ale dezvoltarii mandibulei care vor necesita multiple interventii ortodontice.



BEBELUSUL LA 10 LUNI

Incet, incet ne apropiem de varsta de 1 an, moment al unui bilant in urma caruia va veti da seama ca ati invatat sa fiti parinti si ca multe din temerile dumneavoastra nu au fost intemeiate. A fost greu la inceput cu alaptatul, apoi cu colicile care nu mai dadeau semne ca vor sa se potoleasca, apoi, cand lucrurile pareau ca s-au linistit au aparut dintisorii si, pe langa toate astea multe intrebari si nelamuriri legate de diversificare. Dar, la final daca tragem linie vom constata ca nu a fost foarte greu, ca v-ati invatat unii cu altii si acum asteptati sa se ridice si sa mearga singur…punctul culminant al primului an de viata care parca vine sa incununeze toate eforturile si noptile nedormite.
Dezvoltarea motorie:
Ca si regula de baza, isi vor perfectiona achizitiile din luna precedenta, fiecare cu ritmul lui…cei care nu s-au ridicat in picoare o pot face acum sau, poate chiar mai tarziu ( fara a fi considerat un semn de retard motor), iar cei care au fost mai harnici vor continua sa isi consolideze pozitia verticala, fie continuand sa se sprijine de obiectele din jur, fie singurei. De asemenea isi perfectioneaza tehnica de mers in patru labe ( nu trebuie sa va ingrijorati daca merg cu spatele sau daca nu le place acest tip de miscare), se intorc cu usurinta de pe spate pe burtica si invers, se rostogolesc, stau pentru mai mult timp in fundic, pozitia devenind foarte stabila.


Multi dintre copii prezinta o incurbare in “O” la nivelul membrelor inferioare ( aspectul popular ” cracos”) care de cele mai multe ori se va rezolva in urmatoarele luni prin dezvoltarea musculaturii de la acest nivel. Daca insa aspectul presista adresati-va unui medic deoarece ar putea fi vorba de modificari de rahitism si atunci trebuie facute investigatii suplimentare si eventual tratament.
Sistemul nervos este din ce in ce mai bine dezvoltat, acest lucru concretizandu-se prin capacitatea lor de a tine obiecte mici ( scame, firmituri) intre degetul mare ( police) si cel aratator ( index), performanta incredibila daca ne gandim ca in urma cu 2-3 luni abia puteau prinde un obiect cu toata palma si, de multe ori il scapau din manuta.
Pentru cei care umbla deja se recomanda purtarea de incaltaminte special creata pentru copii : tip ghetuta, ideal din piele moale, eventual sandalute care lasa piciorul sa respire; nu incalati copii cu adidasi, tenisi decat daca acestia sunt de tip “baschet” pentru a-i sustine foarte bine glezna si a-l ajuta sa paseasca corect.
Scoateti-i cat mai mult la plimbare, duceti-i in parcuri, in mici excursii in afara orasului; le face bine sa stea cat mai mult afara; daca pana acum nu i-ati dus la inot, puteti incerca cu incredere insa numai in locuri special amenajate pentru bebelusi. Insist asupra plimbarilor, indiferent de anotimp…nu inseamna ca daca este iarna afara trebuie sa-l tinem in casa… desigur ca perioada petrecuta afara va fi mai de scurta durata insa pot fi mai multe asemenea iesiri in decursul unei zile.


Dezvoltarea psihica:
Limbajul se imbogateste la acesta varsta cu noi cuvinte mono/bisilabice uneori cu sens, alteori fara; cel mai frecvente sunt : ma-ma, ta-ta, a-pa, na-na, ne-ne, etc; sunt copilasi care nu vorbesc deloc insa asta nu constituie o problema la aceasta varsta. Trebuie sa-i ajutati vorbind in propozitii simple fara a deforma cuvintele ( diminutive) pentru a invata forma corecta a acestora; ori de cate ori faceti ceva, explicati-i, luati-l in considerare, aratati-i ceea ce urmeaza sa faceti; acest lucru are un impact pozitiv asupra lor si, nu mica va va fi mirarea cand veti observa ca stie unde-i locul jucariilor, al hainutelor; incet, incet se contureaza si memoria, chair daca mai sunt multe de “invatat”.
Jocurile vor fi simple la aceasta varsta iar cel mai mult le place clasicul ” cucu – bau”; se bucura de jucariile simple dar frumos colorate ,le place foarte mult sa se joace cu cutii, diverse recipiente, cuburi sau chiar vase din bucatarie; pentru a evita accidentele puteti sa-i amenajati un sertar cu diverse obiecte care-l incanta, nemaifiind nevoiti sa ascundeti toate ustensilele; de asemenea achizitionati cuburi ( de dimensiuni mai mari) si invatati-l spre exemplu cum sa le scoata dintr-o cutie si apoi sa le introduca inapoi


Si jucariile cu multe butoane ii fascineaza insa si aici trebuie multa atentie ca acestea sa nu se desprinda ( persista inca tendinta de a introduce totul in gurita).
In ceea ce priveste jucariile si preocuparea lor de a le duce la gurita, trebuie sa fiti foarte atenti deoarece multe vopsele contin plumb, deosebit de periculos, putand duce chiar la intoxicatie; fiti atenti cand achizitionati jucarii la materialele din care sunt confectionate.
In privinta socializarii, incepe sa se contureze personalitatea, unii bebelusi fiind deosebit de sociabili, altii dimpotriva extrem de anxiosi sau dimpotriva timizi, retrasi in compania unor persoane necunoscute. Mama ramane inca in centrul atentiei, prezenta dumneavoastra facandu-l sa se simta in siguranta; incercati sa va desprindeti de el pentru cateva minute, lasati-l sa se joace singur ( evident supravegheat din umbra) si, veti reusi in scurt timp sa-l faceti sa inteleaga ca sunteti prin preajma si nu are de ce sa fie trist.; ideal ar fi ca acest lucru sa se intample la locul de joaca, inconjurat de jucarii care, cu siguranta-i vor capta atentia si va uita ca este singur.
Achizitionati jucarii multifunctionale, de tipul cartilor care “vorbesc”, “canta” sau alte dispozitive cu multe butoane frumos colorate; trebuie sa cultivati aceasta perioada si sa-i oferiti cat mai multe alternative de petrecere a timpului liber; cartile cu animale sunt iarasi foarte utile, cu multa rabdare o sa reusiti sa-l faceti sa emita sunetele specifice fiecarui animal; vor fi incantati de asta .
In ultima vreme am constatat ca, din ce in ce mai multi copilasi se uita la televizor….si aici nu ma refer la cei mai mari, trecuti de 3 anisori ci, chiar la bebelusi…este absolut contraindicat acest lucru chiar daca este un canal dedicat exclusiv bebelusilor ( asta nu inseamna ca sunt potrivite pentru ei). Nu – i lasati la televizor de la aceasta varsta frageda….este pacat de acel timp pe care l-ati putea petrece in parc, rasfoind o carte sau jucandu-va cu cuburile; mai mult, din ce in ce mai multe studii citeaza privitul la televizor printre factorii favorizanti in aparitia ADHD-ului ( Deficit atentional cu tulburare hiperkinetica). Seara spre exemplu puteti sa-i citit o poveste chiar daca nu va pricepe foarte multe din ea…vocea dumneavoastra il calmeaza si-l face sa stie ca este timpul de culcare iar pe masura ce va creste se va obisnui cu ” povestea de seara”.

Somnul

Nevoiea de somn este cam aceeasi de la 9 luni, in medie 13-14 ore pe zi, repartizate in 2-3 reprize: una sau doua in cursul zilei cu durata de 1-2 ore iar restul pe parcursul noptii; multi dintre copii dorm noaptea fara sa se trezeasca, existand desigur si exceptii, in special in cazul copiilor obisnuiti sa manance noaptea; acesta este motivul pentru care am tot insistat in importanta eliminarii meselor din timpul noptii; daca nu ati recurs pana acuma la acesta metoda, este imperativ sa o faceti deoarece, cu siguranta nu mai are nevoie de lapte peste noapte; mai mult mesele ii fractioneaza somnul si, odata trezit, cu greu va mai adormi; la fel de gresit este sa-l puneti cu dumneavoastra in pat deoarece se creeaza precedente si, de fiecare data va dori acest lucru. O alta cauza a trezirilor frecvente poate fi eruptia dentara fiind indicat in acest sens sa aveti la dispozitie geluri dentare cu care sa-i alinati durerea.
Respectati obiceiurile avute pana la aceasta varsta; administrarea unei mese mai consistente in cursul serii nu-l va determina sa doarma mai bine ci, dimpotriva pot sa apara dureri de burtica ceea ce-i creaza disconfort.
Fiind foarte activ, va adormi cu greu, miscandu-se intruna si exersandu-si abilitatile, de aceea am tot insistat asupra respectarii micilor ” ritualuri” care-i vor semnala ca este ora de culcare. Multi dintre ei se ataseaza de un obiect drag…fie ca este vorba de o jucarie de plus, fie chiar de o paturica; acestea-i confera siguranta si atunci cand le are prin preajma se simte ocrotit; aveti grija cand plecati de acasa sa le aveti cu dumneavoastra pentru a se simti cat mai in “mediul ” lui.
Printre cauzele cele mai frecvente ale trezirilor din timpul noptii sunt orele tarzii de culcare si, implicit de trezire, la care se adauga un somn fragmentat in timpul zilei sau chiar absenta acestuia care va accentua starea de oboseala si-l va face sa devina foarte iritabil, nervos, capricios. Aceasta stare are repercursiuni si asupra meselor care nu vor mai fi luate in liniste, bebelusul pierzandu-si rabdarea si refuzand mancarea solida in favoarea laptelui, ceea ce nu este bine la aceasta varsta cand importanta majora o are mancarea solida.
Alimentatia

Orarul si numarul meselor este acelasi ca i in luna precedenta si anume 3 mese principale si 2-3 gustari. Am vazut foarte multe mamici care ofera bebelusilor pufuletisau chiar chipsuri. Atrag inca o data atentia asupra efectului nociv al acestor ” alimente” ( vezi articol Alimente interzise beblusului ) care nu aduc nici un beneficiu bebelusului, ba dimpotriva ii ofera un aport caloric care va potoli foamea, determinadu-l pe acesta sa refuze urmatoarea masa.

Practic :

Micul dejun

- are la baza laptele ( ratia ideala ar fi 150 -170 ml)., fie ca inca-l alaptati fie ii serviti formula de continuare; in functie de greutatea copilului se pot adauga cereale in lapte sau se poate servi o felie de paine unsa cu unt sau pasta de branza la care se adauga laptele. Nu-i mai serviti laptele din biberon; invatati-l sa bea din cana chiar daca la inceput va fi reticent.

Gustare(10 -11)

- piure de fructe ( mere, pere, banane, piersici, nectarine, prune, avocado, mango, etc )
eventual cu adaos de biscuiti sau chiar 1 piscot

Pranz ( 12-13)

- supica de legume, galuste, perisoare ( de vita , pui, curcan) + piureu de legume cu carne, ficat, galbenus de ou, peste ( cod, somon, salau).

Gustare 16-17.00

- iaurt cu fructe ( preparat in casa, nu din comert), branza de vaci cu piure de fructein diferite combinatii ( banana, piersica, mar copt, etc) , 1-2 biscuiti, 1 piscot, cereale (adaptate varstei); mai puteti incerca mamaliga cu branza, paste cu barnza, budinca de orez, budinca de macaroane, papanasi


Cina

- lapte ( nu uitati dupa masa de seara spalarea dintisorilor )

Daca bebelusul dumneavoastra are dintisori ( in mod normal ar trebuie sa existe 4, uneori chiar 8 ) trebuie sa inlocuiti legumele pasirate cu bucatele mici, pentru a-i stimula masticatia si a ajuta astfle la dezvoltarea maxilarului si mandibulei; ii va face placere sa se serveasca cu manuta si, chiar este indicat sa-i permiteti

Insist asupra renuntarii la masa/mesele de noapte daca nu ati facut deja acest lucru, din cauza efectului nociv asupra dentitiei cu aparitia precoce a cariilor dentare cu dificultati de alimentatie consecutive, pierderea dentitiei temporare precoce dar si anomalii ale dezvoltarii mandibulei care vor necesita multiple interventii ortodontice.
Aceste poze au rolul de a va sensibiliza in a lua masurile corecte ( renuntarea la biberon si la mesele de noapte) pentru a preveni aparitia acestor carii ce pot determina mult mai multa suferinta copilului fiind adevarate focare de infectie.


BEBELUSUL LA 11 LUNI


Iata-ne ajunsi aproape de final (in ceea ce priveste denumirea de bebelus, desigur)…deja cautam locatie pentru aniversare, ne gandim la lista de pitici ce urmeaza a se bucura alaturi de noi la primul tortulet, la prima lumanare si primele cadouri primite de cel care pana acuma era bebelus iar de luna viitoare va trece in randul piticilor. Pe langa pregatirile de petrecere, aceasta luna vine pentru multi dintre bebelusi cu noutati demne de remarcat si in primul rand cu primii pasi, mai timizi la inceput, presarati cu multe accidente insa din ce in ce mai siguri pe masura ce-si perfectioneaza tehnica.

Atat in ceea ce priveste dezvoltarea motorie cat si cea psihica sunt multe aspecte comune lunilor 10-11-12, acest lucru datorandu-se ritmului diferit de dezvoltare al fiecarui bebelus in parte. De aceea veti regasi multe chestiuni identice in cele 3 luni la care se adauga noi achizitii pe masura ce se apropie varsta de un an.

Dezvoltarea motorie:

Principala preocupare a bebelusilor este ridicatul in picioruse, sustinut sau chiar nesustinut si efectuarea primilor pasi, la inceput mai timid iar apoi pe masura ce-si consolideaza pozitia verticala din ce in ce mai sigur pe ei; unii pasesc pe varfuri, altii merg leganat sau sacadat insa nici unul din aceste aspecte nu constituie motive de ingrijorare; este ceva tranzitor.

Daca observati o diferenta de lungime intre cele doua picioruse sau faptul ca varful piciorului este indreptat spre interior sau isi taraste unul dintre picioruse, adresati-va de urgenta unui medic ( pediatru sau ortoped pediatru). De asemenea o parte din bebelusi pot prezenta o incurbare in “O” la nivelul membrelor inferioare ( aspectul popular ” cracos”) care de cele mai multe ori se va rezolva in urmatoarele luni prin dezvoltarea musculaturii de la acest nivel. Daca insa modificarea persista adresati-va unui medic deoarece ar putea fi vorba de modificari de rahitism si atunci trebuie facute investigatii suplimentare si eventual tratament.

Sunt copilasi care incearca sa se ridice insa nu reusesc singuri, avand nevoie de ajutor : daca sunt sustinuti de axile ( subsuori) reusesc sa paseasca fara probleme. Pentru cei care umbla deja se recomanda purtarea de incaltaminte special creata pentru copii : tip ghetuta, ideal din piele moale, eventual sandalute care lasa piciorul sa respire; nu incalati copii cu adidasi, tenisi decat daca acestia sunt de tip “baschet” pentru a-i sustine foarte bine glezna si a-l ajuta sa paseasca ceva

Sunt foarte incantati daca pot trage ceva dupa ei ( un calut, un scaunel, etc) si se enerveaza cumplit daca intalnesc ceva obstacole in drumul lor pe care inca nu le pot depasi; mare atentie la accidente; nu-l lasati nesupravegheat intrucat cateva secunde pot fi suficiente pentru mari tragedii. Sunt foarte curiosi si dornici sa exploreze tot ceea ce este nou pentru ei.

Plimbati-va mult cu ei, evitand zonele inchise aglomerate si, in special spatiile de joaca din marile centre comerciale.

Sistemul nervos este din ce in ce mai bine dezvoltat, acest lucru concretizandu-se prin capacitatea lor de a tine obiecte mici ( scame, firmituri) intre degetul mare ( police) si cel aratator ( index), performanta incredibila daca ne gandim ca in urma cu 2-3 luni abia puteau prinde un obiect cu toata palma si, de multe ori il scapau din manuta

Dezvoltarea psihica:

La aceasta varsta se dezvolta limbajul, atentia, memoria, toate functiile psihice care pe masura ce trece timpul se perfectioneaza din ce in ce mai mult, uneori luandu-va prin surpirndere cu anumite abilitati.

Limbajul se imbogateste cu fiecare luna, aparand noi si noi cuvinte desi sunt copilasi care nu vorbesc deloc fara a semnifica vreo intarziere in acest sens. Trebuie sa-i ajutati vorbind in propozitii simple fara a deforma cuvintele ( diminutive) pentru a invata forma corecta a acestora; ori de cate ori faceti ceva, explicati-i, luati-l in considerare, aratati-i ceea ce urmeaza sa faceti; acest lucru are un impact pozitiv asupra lor si, nu mica va va fi mirarea cand veti observa ca stie unde-i locul jucariilor, al hainutelor; incet, incet se contureaza si memoria, chiar daca mai sunt multe de “invatat”. Incepe sa se dezvolte memorie vizuala ; au o atentie deosebita pentru detalii ( pus in fundic pe covor va incerca sa identifice scame, firimituri pe care le va prinde tacticos intre degetul mare si aratator).


Jocurile vor fi simple la aceasta varsta iar cel mai mult le place clasicul ” cucu – bau” sau ascunderea diferitelor jucarii ; intelege notiunile de “acolo”, ” departe”, “mai aproape”, astfel incat va puteti juca impreuna, dumneavoastra ascunzand o jucarie iar el pornind in cautarea ei; va fi extrem de fericit cand o va gasi si va dori sa va jucati la nesfarsit.

Se bucura de jucariile simple, frumos colorate; le plac cartile cu imagini simple ( in general animale) si sunt foarte incantati daca le pot rasfoi ( e recomandat sa achizitionati carti cu pagini cartonate, mai usor de manuit si mai rezistente pentru ca, oricat de indemanatici ar fi se mai intampla mici incidente); foarte utile sunt si cartile sau jucariile care ” vorbesc”, acestea reusind sa le capteze atentia; puteti achizitiona mingiute de diferite dimensiuni si culori precum si jocuri cu diferite forme; incet incet se contureaza preferintele in materie de jucarii, fetele inclina catre papusi, jucarii de plus in timp ce baieteii incep sa devina fascinati de masinute.

Dupa terminarea episodului de joaca, adunati impreuna jucariile si asezati-le la locul lor; aceasta activitate ii va responsabiliza incet incet si va contribui la evitarea unor situatii neplacute care pot sa apara atunci cand parasiti o locatie preferata sau considerati ca este momentul pentru masa, somn, plimbare. Atitudinile negative ale copiilor care apar in general in magazinele de jucarii si care se manifesta de la plansete pana la aruncari pe jos si urlete pot fi prevenite din timp, daca-l obisnuiti treptat cu cateva reguli pe care le va invata si le va considera firesti mai tarziu.Invatati sa spuneti NU si veti vedea ca nu vor fi probleme. De asemenea laudati-i, aplaudati-i, incurajati-i, toate acestea conferindu-i siguranta si stabilitate emotionala. In ultima vreme am constatat ca, din ce in ce mai multi copilasi se uita la televizor….si aici nu ma refer la cei mai mari, trecuti de 3 anisori ci, chiar la bebelusi…este absolut contraindicat acest lucru chiar daca este un canal dedicat exclusiv bebelusilor ( asta nu inseamna ca sunt potrivite pentru ei). Nu-i lasati la televizor de la aceasta varsta frageda….este pacat de acel timp pe care l-ati putea petrece in parc, rasfoind o carte sau jucandu-va cu cuburile; mai mult, din ce in ce mai multe studii citeaza privitul la televizor printre factorii favorizanti in aparitia ADHD-ului ( Deficit atentional cu tulburare hiperkinetica). Seara spre exemplu puteti sa-i citit o poveste, vocea dumneavoastra il calmeaza si-l face sa stie ca este timpul de culcare iar pe masura ce va creste se va obisnui cu ” povestea de seara”; uneori povestile pot fi inlocuite de muzica in surdina care are acelasi rol, “semnalandu-i” ca a venit ora de culcare.

Somnul

In privinta somnului nu exista modificari semnificative fata de luna precedenta, nevoiea de somn fiind in medie 12-13 ore pe zi, repartizate in 2-3 reprize: una sau doua in cursul zilei cu durata de 1-2 ore iar restul pe parcursul noptii; multi dintre copii dorm noaptea fara sa se trezeasca, existand desigur si exceptii, in special in cazul copiilor obisnuiti sa manance noaptea; acesta este motivul pentru care am tot insistat in importanta eliminarii meselor din timpul noptii; daca nu ati recurs pana acuma la acesta metoda, este imperativ sa o faceti deoarece, cu siguranta nu mai are nevoie de lapte peste noapte; mai mult mesele ii fractioneaza somnul si, odata trezit, cu greu va mai adormi; la fel de gresit este sa-l puneti cu dumneavoastra in pat deoarece se creeaza precedente si, de fiecare data va dori acest lucru. O alta cauza a trezirilor frecvente poate fi eruptia dentara fiind indicat in acest sens sa aveti la dispozitie geluri dentare cu care sa-i alinati durerea.

Printre cauzele cele mai frecvente ale trezirilor din timpul noptii sunt orele tarzii de culcare si, implicit de trezire, la care se adauga un somn fragmentat in timpul zilei sau chiar absenta acestuia care va accentua starea de oboseala si-l va face sa devina foarte iritabil, nervos, capricios. Aceasta stare are repercursiuni si asupra meselor care nu vor mai fi luate in liniste, bebelusul pierzandu-si rabdarea si refuzand mancarea solida in favoarea laptelui, ceea ce nu este bine la aceasta varsta cand importanta majora o are mancarea solida.

Alimentatia

Orarul si numarul meselor este acelasi ca si in luna precedenta si anume 3 mese principale si 2-3 gustari. Am vazut foarte multe mamici care ofera bebelusilor pufuletisau chiar chipsuri. Atrag inca o data atentia asupra efectului nociv al acestor ” alimente” ( vezi articol Alimente interzise bebelusilor) care nu aduc nici un beneficiu bebelusului, ba dimpotriva ii ofera un aport caloric care va potoli foamea, determinadu-l pe acesta sa refuze urmatoarea masa.

Practic :

Micul dejun

- are la baza laptele ( ratia ideala ar fi 150 -170 ml)., fie ca inca-l alaptati fie ii serviti formula de continuare; in functie de greutatea copilului se pot adauga cereale in lapte sau se poate servi o felie de paine unsa cu unt sau pasta de branza la care se adauga laptele. Nu-i mai serviti laptele din biberon; invatati-l sa bea din cana chiar daca la inceput va fi reticent.

Gustare(10 -11)

- piure de fructe ( mere, pere, banane, piersici, nectarine, prune, avocado, mango, etc ) eventual cu adaos de biscuiti sau chiar 1 piscot

Pranz ( 12-13)

- supica de legume, galuste, perisoare ( de vita , pui, curcan) + piureu de legume cu carne, ficat, galbenus de ou, peste ( cod, somon, salau).

Gustare 16-17.00

- iaurt cu fructe ( preparat in casa, nu din comert), branza de vaci cu piure de fructein diferite combinatii ( banana, piersica, mar copt, etc) , 1-2 biscuiti, 1 piscot, cereale (adaptate varstei); mai puteti incerca mamaliga cu branza, paste cu barnza, budinca de orez, budinca de macaroane, papanasi.

Cina

- lapte ( nu uitati dupa masa de seara spalarea dintisorilor )

Daca bebelusul dumneavoastra are dintisori ( in mod normal ar trebuie sa existe 4-6, uneori chiar 8 ) trebuie sa inlocuiti legumele pasirate cu bucatele mici, pentru a-i stimula masticatia si a ajuta astfel la dezvoltarea maxilarului si mandibulei; ii va face placere sa se serveasca cu manuta si, chiar este indicat sa-i permiteti acest lucru.

Nu uitati de igiena dintilor!!!

Insist asupra renuntarii la masa/mesele de noapte daca nu ati facut deja acest lucru, din cauza efectului nociv asupra dentitiei cu aparitia precoce a cariilor dentare cu dificultati de alimentatie consecutive, pierderea dentitiei temporare precoce dar si anomalii ale dezvoltarii mandibulei care vor necesita multiple interventii ortodontice.

Cand si cum folosim olita?

Chiar daca este devreme pentru instalarea controlului asupra urinii si materiilor fecale, puteti incerca sa-l obisnuiti in primul rand cu olita si apoi sa sperati ca, incet, incet veti reusi sa scapati de pampers. Sunt niste refelexe complexe care datorita imaturitatii sistemului nervos sunt inca incomplete, bebelusii nevand senzatia de plenitudine a vezicii urinare, respectiv a rectului. Este nevoie de foarte multa rabdare si perseverenta, unii copilasi deprinzand ” tehnica” mai repede, altii mai tarziu.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa identificati orele aproximative la care au scaun si sa incercati sa respectati aceste ore; in general un copil hranit echilibrat, cu multe fructe si legume are 1-2 scaune pe zi, in general la aceleasi ore astfel incat va va fi usor sa ” prindeti” momentul oportun. Niciodata sa nu-l fortati sa stea pe olita, dupa cum foarte important este ca statul pe olita sa nu depaseasca 5, maxim 10 minute chiar daca nu ati obtinut rezultatul scontat; este important sa perseverati si mai ales sa stiti ca uneori va reusi, alterori se va intampla exact dupa ce a fost din nou imbracat; nu-l certati si nu-l tineti pe olita pana va reusi sa urineze; este important sa priveasca olita ca pe ceva firesc, cu care se va obisnui insa este nevoie de timp pentru asta; foarte important dupa “statul” pe olita este spalarea pe maini, chiar daca nu s-a intamplat nimic, acest lucru intrand in obisnuinta bebelusului si obisnuindu-l pe mai tarziu cu masurile de igiena.


BEBELUSUL LA 12 LUNI

Iata-ne ajunsi la capatul unui an, poate cel mai important din viata parintilor, in care ati invatat cum sa intelegeti plansul bebelusului, cum sa-l hraniti, cum sa-l plimbati, cum sa va jucati, cand si de ce sa va ingrijorati. A trecut repede, evenimentele succedandu-se cu viteza, de la luna la luna bebelusul surprinzandu-va cu ceva nou si rasplatindu-va eforturile depuse, noptile nedormite, grijile nesfarsite.

Asa cum relatam si in articolul dedicat lunii a 11-a sunt o serie de aspecte comune lunilor 10-11-12, atat in ceea ce priveste dezvoltarea motorie cat si cea psihica, acest lucru datorandu-se ritmului diferit de dezvoltare al fiecarui bebelus in parte. Acesta este motivul pentru care veti regasi multe chestiuni identice in cele 3 luni la care se adauga noi achizitii pe masura ce se apropie varsta de un an (spre exemplu sunt copilasi care la varsta de 10 luni au aceleasi aptitudini fizice si psihice cu cei de 12 luni). De aceea insist mereu sa nu se compare copilasii intre ei, fiecare reprezentand o individualitate atat in ceea ce priveste dezvoltarea staturo-ponderala ( greutatea, lungimea) cat si dezvoltarea motorie, respectiv cea psihica.

Si fiindca suntem la sfarsit de an se cuvine a face un bilant al tuturor realizarilor, motiv pentru care acest articol va fi putin diferit fata de celelalte dedicate bebelusilor, deoarece asa cum spuneam, ultimele 2 luni aproape ca se suprapun in functie de fiecare copilas in parte.

1. Greutatea:

Curba ponderala variaza semnificativ si are intotdeauna ca punct de referinta greutatea la nastere si sexul bebelusului. Astfel este normal ca un copilas nascut cu 2800-3000g sa aiba la varsta de 1 an cu 1000-1500 g mai putin decat unul care s-a nascut cu 4000g.

Ritmul de crestere cel mai accelerat este in primele patru luni, de 750g/luna, pentru ca in urmatoarele patru sa fie de 500g/luna si apoi sa scada la 250g/luna in ultimele patru luni. Facand un calcul simplu, pe parcursul unui an cresc in medie 5750g. Acestea sunt niste valori medii, ceea ce inseamna ca pot exista variatii in ambele sensuri. Cel mai important este sa alimentati corect copilasul, oferindu-i la aceasta varsta 5 mese distribuite astfel:

  • mic dejun : lapte adaptat varstei : 180-200ml;
  • gustare 1 : piure de fructe ( mar, piersica, etc)- 150 -200 g, eventual cu adaos de 1-2 biscuiti, piscot;
  • pranz: – ciorba de legume ( 100 ml) + piure de legume/pilaf de orez, etc ( 80-100 g) + carne, ficat ( 30-50g) sau galbenus de ou;
  • gustare 2: branza de vaci cu fructe, iaurt, mamaliga cu branza, budinca de orez, cereale, etc – 100-150 g;
  • cina – lapte adaptat varstei ( 180-200 ml)

Copilasul nu trebuie sa mai bea lapte peste noapte; cele cinci mese sunt suficiente si-i asigura aportul caloric, proteic, lipidic si glucidic; la fel de important este excesul de lapte, ratia de lapte pe zi, netrebuind sa depaseasca 500 ml.

2. Lungimea:

O remarca importanta este aceea ca, pana la varsta de 2 ani se foloseste termenul de lungime, ulterior cel de inaltime. Spre deosebire de greutate, lungimea ideala nu se raporteaza la lungimea de la nastere ci se folosesc harti de crestere fata de care se raporteaza lungimea, respectiv inaltimea.

La nastere lungimea medie este de 53-58 cm, iar ritmul cel mai alert de crestere este in prima luna – 4 cm, apoi 3 cm in lunile II, III, 2 cm in lunile IV,V, ulterior cate 1 cm /luna pana la varsta de 1 anisor. Astfel pe parcursul unui an se ajunge la un total de18-20 cm.

3. Perimetrul cranian :

Reflecta in primii 2-3 anisori cresterea in dimensiuni a creierului. La nastere valorile medii se incadreaza intre 34-36 cm cu o crestere accelerata astfel incat la varsta de 1 an ajunge la 48-50cm, pentru ca in urmatorii ani sa creasca foarte putin, la 15 ani avand valori medii de 54-56 cm.

4. Perimetrul toracic :

Interesant este faptul ca la nastere perimetrul toracic este mai mic decat cel cranian cu 1-2 , uneori 3 – 4 cm, urmand ca la varsta de 1 an sa devina egale ( 48-50 cm) iar pe masura ce inainteaza in varsta ajunge sa-l depaseasca.

5. Dentitia:

Varsta de aparitie a dintisorilor este variabila, in general intre 4 si 10 luni; la un an, majoritatea copilasilor au 8 dinti : incisivii superiori, respectiv cei inferiori, urmand ca pana la 30-36 de luni sa apara rand pe rand si restul pana la un total de 20 cat insumeaza dintisorii “de lapte”. Pentru detalii legate de eruptia dentara, de manifestarile ce o insotesc si de modul in care putem alina suferinta piticilor va recomand articolul eruptia dentara.

6. Dezvoltarea motorie si psihica

Nu voi insista foarte mult asupra acestora, fiind pe larg detaliate in cadrul fiecarui articol din primul an de viata al bebelusului. Voi puncta aspectele mai importante care au relevanta asupra modului in care a decurs dezvoltarea atat din punct de vedere motor cat si psihic. Astfel :

  • 3 luni

- isi tine capul, se joaca cu manutele;

- gangureste, isi recunoaste mama

  • 6 luni

- sta in fundic usor sprijinit, primeste si ofera obiecte

- se intoarce de pe o parte pe alta

- trece jucariile dintr-o mana in alta

- rade in hohote, recunoaste persoanele din anturaj

articuleaza silabe

  • 9 luni

- sta foarte bine in fundic, se ridica singur in picioare

- merge in “patru labe”

- prinde obiecte mici

- arata preferinte pentru anumite persoane

- se teme de vocea ridicata

- intelege cuvintele repetate de anturaj

  • 12 luni

- merge sprijinit sau chiar nesustinut

- pronunta 5-6 cuvinte cu inteles precis

- executa ordine simple

- isi recunoaste numele si raspunde cand este strigat

7. Somnul:

Daca la venirea din maternitate dormea aproape tot timpul, pe parcursul anului si-a scurtat semnificativ durata totala de somn astfel ca la aceasta varsta doarme in medie 10-11 ore pe parcursul noptii, respectiv 2-3 ore pe timpul zilei in una sau doua reprize. Orele de somn trebuie respectate, deoarece acum consuma multa energie si are nevoie de repaus pentru a-si ” incarca bateriile”. Mai ales seara este important sa-i respectati ora de culcare (ideal intre orele 20-21), acel ritual despre care am mentionat in fiecare articol. Nu cred ca mai este nevoie sa mentionez ca nu trebuie culcat in patul parintilor cum de asemenea cred ca am insistat suficient asupra importantei renuntarii la masa/mesele din timpul noptii.

Fiind vorba despre un bilant, nu putem incheia inainte de a face si un control medical de specialitate. Este ceea ce se numeste examenul de bilant care se efectueaza in cabinetul medicului de familie,ocazie cu care se realizeaza si vaccinarea de 1 an(rapel la vaccinul DTP/VPO(VPI) care consta in administrarea vaccinului efectuat lavarsta de 4 luni, motiv pentru care reactiile secundare postvaccinale sunt mai putin exprimate.

Pe langa acest examen de bilant, este indicata si o reevaluare ortopedica si, optional, in functie de dorinta parintilor un consult stomatologic, mai mult pentru a obisnui copilasul cu cabinetul stomatologic si pentru a institui acel “obicei” de a face cate o vizita stomatologului la fiecare 6 luni, acesta ajungand sa devina prietenul micului pacient. Din experienta am observat ca multi parinti sunt reticenti cand vine vorba despre acest consult stomatologic si, in general de igiena dintilor, foarte multi uitand ca, incepand cu aparitia primilor dintisori este obligatoriu periajul zilnic al acestora.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu