vineri, 23 septembrie 2011

Ginecologul raspunde: Sarcina si schimbarile aduse corpului

Raluca S. – Bucuresti: Din cate am inteles de la prietenele me le care au deja copii, sanii se modifica in timpul sarcinii. As vrea sa stiu ce modificari se produc si la ce sa ma astept dupa ce voi ramane insarcinata.

Modificarile fiziologice si anatomice induse de sarcina se manifesta si la ni velul sanilor, aceste modificari fiind determinate de hormonii de sarcina care au rolul de a pregati glanda mamara pentru lactatie. In primele saptamani, apare o intarire a sanilor, cu senzatia de tensiune, de „greutate“ in sani, precum si prurit local. Dupa a doua luna, sanii cresc in marime si devine vizibila reteaua venoasa subcutanata. Areolele mamare se largesc, devin mai mari, mai pigmentate, iar mamelonul devine mai proeminent, mai erectil.

Dupa primele luni, se poate exprima, prin masaj usor la nivelul mamelonului, un lichid galben, gros, reprezentand colostrul matern. La nivelul areolelor mamare apar mici excrescente care sunt glande sebacee hipertrofiate datorita sarcinii. Daca sanii cresc in aceasta perio ada foarte mult, pot aparea vergeturi asemanatoa re celor de pe abdomen si coap se. La multipare, modificarile sa nilor din timpul sarcinii sunt mai putin evidente decat la primipa re. Cresterea in dimensiune a sa nilor nu se coreleaza cu o productie crescuta de lapte matern.

La 3-4 zile de la nastere, poate aparea „furia laptelui“, determinata de secretia laptelui, care se manifesta prin angorjarea sanilor, durere locala si cresterea temperaturii. Igiena sanilor este foarte importanta la lauzele care alap teaza, aceasta constand in spa larea mameonului cu apa si sa pun inainte si dupa fiecare masa a bebelusului. Sanii trebuie goliti complet dupa fiecare alaptat, acest lucru facandu-se prin muls artificial cu ajutorul unor pompe special destinate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu