miercuri, 10 august 2011

cum evitam epiziotomia

"Cu cateva saptamani inainte de nastere, in lichidul amniotic si in sangele mamei se secreta prostaglandina, un hormon care pregateste nasterea. Acesta inmoaie orificiul vaginal, pana atunci rigid, aproape sigilat, si anihileaza fibrele dure de colagen, pentru ca poarta nasterii sa se poata deschide pentru copil. O data ce orificiul vaginal incepe sa se deschida, aportul de prostaglandina creste sensibil. Astfel pregatit, corpul nu mai resimte durerile facerii atat de acut. Nasterea incepe de la o dilatatie de 2-3 cm, pe care gravida nici nu o percepe: nivelul de oxitocina (oxitocina este hormonul ce declanseaza durerile facerii) creste o data cu intensificarea durerilor, pentru a favoriza nasterea. De aceea, la maternitati se foloseste mai ales prostaglandina si oxitocina (recreate in laborator) pentru a declansa o nastere.

Prostaglandina, de preferat sub forma de gel (exista si sub forma de tablete si supozitoare), se aplica in colul uterin sau in vagin, abia atunci cand uterul trebuie pregatit pentru nastere. Astfel, se da un semnal de start, pe care in mod natural durerile il declanseaza de la sine.
Oxitocina este folosita pentru a declansa durerile facerii abia atunci cand orificiul vaginal este deja flexibil. Acest hormon declanseaza, relativ rapid, contractii eficiente.

Cu acesti doi hormoni, dozati individual, si cu mare grija, se poate ajunge destul de aproape de cursul normal al unei nasteri. Acest tip de nastere nu dureaza nici mai mult, nu este nici mai dureroasa, iar in urma ei femeia nu va trebui sa stea la pat.

Marile spitale din Occident testeaza tot mai multe posibilitati nemedicamentoase, cum ar fi utilizarea unui cateter-balon subtire si gonflabil sau betisoare subtiri din materiale naturale care se dilata, cu care orificiul vaginal este largit pentru a provoca hormonii declansatori de dureri din rezerva naturala a organismului.
"

Am mai citit despre prostaglandina ca se ocupa de pregatirea vaginului pentru nastere, pentru evitarea epiziotomiei. Am mai citit despre dispozitive ( balon, betisoare) care se folosesc in marile maternitati pentru evitarea epiziotomiei.
A folosit cineva una din variantele astea sau altele pentru a dilata colul si vaginul pentru nastere naturala fara probleme?
Glicerina stiu ca intinde pielea stie cineva mai multe, daca se poate folosi si pentru evitarea epiziotomiei?
Pentru ca organismul sa secrete ocitocina si prostaglandina si ce mai este necesar, in cantitati suficiente tot tiroida si iodul sunt raspunzatoare?
Trebuie sa luam supliment de iod in timpul sarcinii, pentru ca majotitatea formulelor de prenatal nu contin iod?
De ce difera asa de mult ca si compozitie cemtrum materna de elevit si de alte formule de prenatal?
Sunt sigura ca pentru orice exista o solutie dar trebuie gasita, ajutatima sa nasc natural fara epiziotomie, bineinteles daca nu sunt alte probleme.
Si in caz de epiziotomie am citit ca sunt ovule si unguente de betadina, se pot folosi dupa nastere daca alaptam?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu