miercuri, 10 august 2011

Alimente recomandate in timpul sarcinii:

In timpul sarcinii trebuie sa se renunte la ideea preconceputa din popor:
"trebuie sa mananci cat pentru 2!".

In primul trimestru de sarcina nu trebuie crescut aportul caloric in nici un fel. Doar in trimestul al II-lea si al III-lea de sarcina trebuie cresut aportul caloric cu 200-300 calorii/zi (adica un maxim de 10%in plus fata de cat obisnuiai sa mananci inainte de sarcina).
Sportul in timpul sarcinii consuma 100calorii/30minute de efort moderat (singurul recomandat in aceasta perioada). O femeie care obisnuia sa fie activa inainte de a ramane insarcinata si care in timpul sarcinii devine sedentara nu are voie sa isi mareasca consumul caloric in aceasta perioada ( se accepta maxim 2000calorii/zi).
Femeia insarcinata pe langa acest aport caloric deosebit de important trebuie sa aibe si un aport suplimentar de acid folic si fier, recomandandu-se preparatele polivitaminice si minerale speciale pentru aceasta perioada.

Alimente recomandate in timpul sarcinii:

broccoli- bogat in calciu si acid folic, vitamina C ,ajuta la absorbtia fierului
cereale- vitamina B
fasole uscata -proteine
lapte degresat, branza - un pahar de lapte asigura 30%doza de calciu necesara
banane - sursa de potasiu
carne - in special ficat pentru fier
oua - 1 ou/3zile, o alternativa de proteine
legume verzi (spanac,salata verde) - fier
paine integrala- se recomanda inlocuirea painii albe - fier si zinc
portocale - vitamina C, acid folic
alune - grasimi nesaturate

soia- poti urma si o dieta vegetariana atata timp cat incluzi in meniul tau alimente ca tofu de ex
fructe uscate - ideale pentru accelerarea tranzitului , dar bogate caloric
In cazul pirozisului-arsurilor din stomac si esofag(pe gat) nu se recomanda tamponarea aciditatii prin ingestia de biscuitii sau lapte ci folosirea unui produs-medicament de tamponare a aciditatii.Se pot folosi fara restrictii Dicarbocalm, Rennie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu