Copilul plange incontinuu si tu nu stii ce sa-i mai faci. N-ai idee ce vrea sa-ti transmita si cum sa-l potolesti din tipete.
Un sentiment de frustrare te cuprinde de fiecare data cand bebe incepe sa planga si nicio metoda nu pare sa dea roade pentru a-l calma. Ai grija sa nu te lasi prada cedarii nervoase, asa cum li se intampla uneori parintilor care ajung sa isi raneasca sugarii prin scuturare sau alte forme de bruscare.
Aminteste-ti ca este normal pentru copii sa planga. Acestia incearca de fapt sa comunice cu tine, sa iti spuna ceva. Specialistii considera ca este normal ca un copil sa planga in medie pentru 2-3 ore pe zi, insa 20% dintre bebelusi depasesc acest timp.
Asigura-te ca nevoile de baza ale sugarului sunt implinite. Trebuie sa stii sigur daca ii este foame, somn sau daca vrea sa ii fie schimbat scutecul inainte de a incepe sa te ingrijorezi pentru alte motive. Poate fi de asemenea cazul unei dureri sau daca l-ai hranit peste masura, sa nu se simta prea bine. Daca nu stii cum sa procedezi, suna mai bine medicul pediatru pentru a te sfatui. Ar mai putea fi vorba si de un factor de stres, in cazul in care a avut un numar mai mare de vizitatori in ziua respectiva sau daca a fost supus unor evenimente iesite din rutina.
Incearca ceva diferit. Mangaie-l pe manute, pe picioare sau pe spate. Este posibil sa fie doar o nevoie de dezmierdare si confort. Infasoara-l intr-o paturica pentru a-i oferi caldura. Incearca sa-l iei in brate si sa te plimbi cu el prin casa, ori chiar sa iesi pe afara. Poate o plimbare cu masina sau un simplu cantecel ar putea sa il faca sa se calmeze. Unii copii reactioneaza si la contactul vizual cu parintii.
Ia o pauza. Daca ai incercat toate variantele posibile si te simti coplesita, nu ceda nervos. Lasa-l pe micut sa planga intr-un loc sigur si verifica-l din cinci in cinci minute.
Poti sa apelezi si la ajutor. Suna o ruda sau o prietena pentru a veni sa te ajute daca simti ca situatia te depaseste si esti singura.
In general, copiii au excese de plans intre varsta de sase saptamani si patru luni. Nu uita insa ca nu trebuie sa il bruchezi sub nicio forma pe bebe, pentru ca ii poti face rau, iar atitudinea ta poate avea consecinte grave.
Este adevarat ca formele severe de bruscare sunt cele periculoase, dar este mai bine sa nu aplici niciun fel de violenta. Gatul este slabit, vasele de sange sunt fragile, iar creierul este sensibil, asa ca micutul poate fi usor ranit. Nu ezita insa sa te joci cu el, dar cu atentie.
Ce poate sa transmita plansul unui sugar?
-mi-e foame
-mi-e somn
-sunt stresat
-nu ma simt bine
-am nevoie de afectiune si confort
Ce nu transmite plansul sugarului?
-sunt nervos pe tine
-vreau sa ma razbun
-ma simt abandonat
-vreau sa iti stric ziua
-mi-as dori sa fiu copilul altcuiva
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu