Va prezentam un minim necesar pentru "primii pasi" in ingrijirea bebelusului dumneavoastra.
Temperatura
- in camera 22-24 grade Celsius (temperatura se masoara la nivelul podelei, sub patutul bebelusului)
- amplasarea patutului se face intr-un loc luminos, ferit de curenti de aer puternici, intr-o camera cu posibilitati de aerisire rapida
- la baie 26 grade celsius- aerul (apa trebuie sa fie calda, puteti masura cu termometru sau "babeste" cu antebratul dumneavoastra)
Pentru baie: 2 pumni de tarate +1 oala apa se fierb pana dau in clocot, se lasa sa se aseze taratele, se strecoara si apa obtinuta se foloseste pentru baita lui bebe.Alternative: produse cosmetice pentru baie din gama Bepanthol Baby pentru bebelus - gel de dus pentru curatare delicata din prima zi de viata (nu contine conservanti, coloranti sau alcool. Este hipoalergenic, nu usuca pielea)
Pentru masaj: ulei de bebelus (de preferat produse hipo-alergenice de foarte buna calitate - Bepanthol, Mustela HypoAlergenic, Atoderm, Trixerra). Sfat util : va rugam sa achizitionati cantitati mici de uleiuri de corp/lapte de corp, deoarece produsele odata deschise se oxideaza in 7-14 zile devenind toxice pentru pielea bebelusului. In cazul in care nu puteti achizitiona un produs hipoalergenic utilizati un produs fara culoare (transparent), fara miros de buna calitate (Nivea, Johnsons baby products, etc). Daca bebelusul dumneavoastra nu a tolerat nici un produs de mai sus, se recomanda prepararea uleiului de masaj in casa: din 100ml ulei(floarea soarelui/ masline ) fiert pe baie de aburi 2-3 min., se lasa sa se raceasca si se adauga 10 ml solutie uleioasa de vitamina A(se poate pastra maxim 5 zile de la preparare). masaj toracic( pe spate) si plantar(talpi), picioare si maini se face cate 10 minute de 3 ori pe zi. Este bine sa cereti sfatul medicului pentru a sti care sunt miscarile pe care trebuie sa le faceti la masaj.
Alimentatie- de preferat exclusiv la san.Sugarul alimentat la san, nu are nevoie de suplimente alimentare. Doar la nevoie( in caz de temperaturi ridicate= e foarte cald afara) se poate suplimenta cu apa plata fiarta si racita sau ceai : 100ml apa +1 lingurita de chimen , fenicul, anason.
Pentru gurita (in caz de afte bucale): 100 ml apa fiarta si racita +1 lingurita rasa de bicarbonat alimentar. Se agita inainte de folosire si cu un tifon se sterge bebe in gurita.
Pentru ochi, nas si urechi: se spala cu ser fiziologic, se sterge cu tampon de vata (exclusa utilizarea betisoarelor pentru urechi - sunt nesterile, nesigure, si pot infecta copilul). Se pun cateva picaturi de lapte de mama direct din san, fara a atinge copilul cu mamelonul sau cu pipeta din laptele muls intr-un recipient steril, in unghiul interior al ochiului (la baza nasului), in nas in ambele nari, si in ureche. Se vor pune 5-6 picaturi de lapte matern utilizarea laptelui matern este indicata la nivelul mucoaselor bebelusului, deoarece laptele dvs. contine factori de protectie locala a mucoaselor (imunoglobulina A - cu rol antiviral, substante antibacteriene dezinfectante) care protejeaza bebelusul de infectii ulterioare.
Patutul - salteaua trebuie inclinata fata de patut la 30 de grade
, trebuie facuta dintr-un material rezistent cu posibilitatea de a fi dezinfectat usor. Bebelusul trebuie culcat pe o parte sau pe cealalta alternativ, sustinut de un sul de prosop in fara si in spate . are voie sa doarma pe burta sau pe spate doar in prezenta adultilor dupa varsta de 1-3 luni (exclus sub varsta de 1 luna si nesupravegheat).
Plimbare :din a 7-a zi de viata , progresiv , incepand cu 15 min , 20, 30 min pana la 2-3 ore.
Bebelusul nu are voie afara in caz de ceata deasa, ploaie, vant puternic sau temperaturi sub minus 7 grade celsius. Este indicata plimbarea zilnica
Profilaxia rahitismului cu Vigantol 2- 3 picaturi /zi din a 14-a zi de viata.
Pentru colici: Sab-Simplex (Espumisan) 30 picaturi de trei ori pe zi.
Infachol 0,4mlx3/zi (Sab-Simplex, Espumisan, Infachol = Simeticona, produse de firme diferite. Va rugam atentie, nu le administrati concomitent, pentru ca reprezinta aceeasi substanta medicamentoasa).
Bonnisan 30 picaturi de trei ori pe zi.
Gripe Watter 2,5 ml de trei ori pe zi
Debridat 2,5 ml de trei ori pe zi
Colief - enzima lactaza, se administreaza de 3x10pic/zi, la sugarii mici la care exista un deficit in productia enzimei numita lactaza, utilizata in procesul de prelucrare al laptelui. Are efect benefic, intrucat favorizeaza absorbtia rapida a produsilor de descompunere ai laptelui.
Se pot administra separat sau impreuna.
Alimentatia mamei care alapteaza:
Fructe: mar , banana
Lactate: lapte dulce, branzeturi neafumate, nesarate, nefermentate
Carne : alba de peste (pastrav sau salau, fiert sau gratar) sau de pui (de tara) fiert sau gratar.Recomandare : a nu se consuma carne rosie, tocaturi, sosuri, prajeli, rantasuri, pizza, snacksuri.
Legume : dovlecel, morcov, albitura, cartof copt
Preparate pe baza de orez : pilaf de orez, orez cu lapte.
Preparate pe baza de paste fainoase : budinca de paste fainoase cu branza ,etc.
Lauzele sunt sfatuite sa foloseasca pe perioada alaptarii vitamine + fier + calciu (Gama Elevit)
Temperatura: temperatura normala a sugarului = 36,5 grade Celsius +/- 0,6 (atentie : temperatura nu se ia dupa baie, somn sau plans, agitatie, sau masa).
Urgente
I. Febra inseamna temperatura peste 38 de grade Celsius. In caz de febra:
1.Panadol Baby / Aldol / Calpol / Efferalgan 120 mg/ 5 ml = paracetamol
Doza
40 mg/zi ------------------1kg
120 mg/zi--------------3 kg -------------- 5 ml/zi= 2,5 ml X 2/zi
2.Novocalmin supozitor 300 mg
Doza= 50 mg -------------- 1 kg / zi
1 supozitor -------------- 300 de mg
Atentie ! Nurofen (Ibuprofen. Ibalgin, Marcofen) nu se administreaza sub varsta de 3 luni !!!
3.Impachetari in cearceafuri ude cu apa rece ( NU spirt, NU otet) din cap pana in picioare, doar fata ramane afara. Se poate pune deasupra o patura uscata. Cearceaful se schimba la 5 minute
SAU
Dus initial apa la temperatura de baie apoi se scade temperatura apei treptat pana la temperatura camerei.
II. Reanimare :in caz de stop respirator( copilul nu respira, este cianotic), se respecta urmatorii pasi (obligatoriu!):
- se aseaza copilul pe podea sau pe o suprafata dura
A) A=aer - eliberarea cailor respiratorii
- se curata cavitatea bucala(gura) de resturi alimentare sau obiecte straine
B) B=Breath (respiratie)
- parintele inspira profund, se apleaca deasupra copilului si se efectueaza respiratie gura la gura+nasul copilului
C) C=cord/circulation
-masaj toracic
-succesiune 15 compresiuni toracice la 2 insuflatii (conform protocolului de terapie intensiva)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu