marți, 14 februarie 2012

Cum as putea ajuta cresterea in greutate a bebelusului?
Posibile cauze pentru crestere in greutate redusa la bebelusii alaptati
Este recomandat sa colaborati cu pediatrul dvs si un consultant in lactatie certificate daca bebelusul dvs. are probleme in ceea ce priveste cresterea ponderala.
In primul rand trebuie determinat daca bebelusul are o problema adevarata de crestere in greutate. Aruncati o privire aici kellymom.com :: Average Weight Gain for Breastfed Babies (Metric)

Urmeaza o scurta schita privind cateva lucruri care trebuie luate in calcul atunci cand bebelusul nu ia in greutate bine. In nici un caz nu este o lista completa:
Cea mai frecventa cauza a unei cresteri in greutate reduse este managementul prost al alaptarii – Consuma bebelusul suficiente calorii?
o Are bebelusul suficiente scutece ude si murdare? Acesta este un indicator al cantitatii de lapte care ajunge la bb
o Care este tiparul (programul) de supt al bebelusului? Suge bebelusul suficient de des? Unele lucruri care tin de bebelus pot interfera cu frecventa supturilor. Printre acestea se numara: icterul, nou nascutul somnoros, bebelusul distractibil, folosirea suzetei
o Mama lasa copilul sa determine cand sa schimbe sanul? Sau schimba ea dupa un anumit timp?
o Bebelusul este atasat corect si transfera laptele intr-un mod adecvat?
o Este productia lactate a mamei adecvata? (Retineti ca volumul de lapte scos cu pompa nu este un indicator real al productiei de lapte)
o Nu este necesar sa va mulgeti si sa dati acest lapte cu biberonul sau formula ca sa determinati daca bebelusul primeste suficiente calorii. Exista cantare speciale pentru a face proba suptului (inainte si dupa supt). Exista o procedura speciala pentru a face aceste masuratori, asigurati-va ca persoana care face cantaririle stie despre aceste metode.
o Uitati-va aici pentru a vedea daca bebelusul primeste sufficient lapte?
o kellymom.com :: Is baby getting enough milk?
• Evaluati copilul pentru a vedea daca are probleme medicale care pot interfera cu cresterea in greutate
o Bebelusii bolnavi (chiar cu boli minore) adesea iau in greutate mai putin sau chiar slabesc
o Cateva afectiuni commune care pot afecta cresterea in greutate sunt: infectiile la ureche, candida, refluxul, anemia, alergiile si infectiile urinare


Ce pot face ca sa ajut cresterea in greutate a bebelusului meu?

Exista cateva lucruri simple care s-au dovedit a ajuta la cresterea in greutate:
Opriti sau scadeti cantitatea de solide, mai ales daca bebelusul are sub 6 luni. Majoritatea solidelor au mai putine calorii si nutrienti decat laptele matern, plus ele tind sa inlocuiasca (mai degraba decat sa se adauge) laptele matern care este mai bogat in calorii si nutrienti
• Dormiti cu bebelusul dvs (acest lucru creste nivelul de prolactina si frecventa alaptarilor)
• Invatati masajul bebelusului – s-a dovedit ca imbunatateste digestia si cresterea in greutate
• Purtati-va copilul in timpul zilei intr-un port bebe/marsupiu/sling. Incercati sa aveti cat mai mult contact piele pe piele. Aceste lucruri s-a demonstrate ca duc la o crestere mai buna in greutate.
• Alaptati des- cel putin 1 data la 2 ore in timpul zilei si o data noaptea. Alaptatul frecvent creste cantitatea de lapte ingerata de copil
• Asigurati-va ca permiteti bebelusului sa termine complet primul san inainte sa i-l oferiti pe al doilea, urmarind semnalele ca bb a terminat, ex: da drumul singur la san si pare satisfacut, adoarme, schimba suptul active cu un supt asemanator cu cel al suzetei, etc. Intotdeauna OFERITI si al 2-lea san, dar nu va ingrijorati daca pare ca nu are nevoie. Este mult mai important sa termine primul san complet, decat sa suga din ambii sani. Procedand asa va asigurati ca primeste suficient din laptele mai gras, mai caloric de la sfarsitul alaptarii.
• Folositi masajul sanului si compresiile in timpul alaptarii
• Mulgeti cu pompa sau manual cateva minute inainte sa alaptati. Asta va indeparta o parte din laptele de inceput ca bb sa primeasca mai mult din laptele mai de sfarsit care este mai gras si mai bogat in calorii
• Daca se indica suplimentarea din punct de vedere medical, se prefera laptele matern laptelui praf ca si supliment (exceptiile sunt rare), media grasimilor/caloriilor fiind mai mare in laptele matern decat in formula. Mama se poate mulge 5-10 minute dupa alaptat (nu intrerupeti sau scurtati alaptarea ca sa faceti asta) si sa ofere acest lapte mai gras bebelusului dupa nevoie.


Sursa kellymom.com ::
Tradus si adaptat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu