duminică, 30 octombrie 2011

Sarcina pe saptamani!!!!

Un copil este un miracol, iar aducerea lui pe lume presupune o experienta cat se poate de reala: 40 de saptamani de sarcina. Suntem alaturi de tine in aceasta calatorie minunata ca sa te sfatuim, linistim si ajuta sa intelegi ce se petrece cu tine si cu bebelusul din burtica.

Saptamana 1 – Calcule si presupuneri

O sarcina dusa la termen dureaza 40 de saptamani (280 de zile), impartite in trei trimestre, a cate 13 saptamani fiecare. Ele se calculeaza incepand cu prima zi a ciclului menstrual.

Ai ghicit, in aceasta prima saptamana nici macar nu ati conceput bebelusul. Ovulatia apare, de obicei, la doua saptamani dupa venirea ciclului, iar majoritatea femeilor sunt fertile in aceasta perioada.

Ai inceput sa ai banuieli? Prima solutie si cea mai la indemana sunt testele de sarcina. Atentie, insa! Daca vrei ca rezultatul sa fie cel corect, trebuie sa stii ca ele vor depista o eventuala sarcinala aproximativ 10 zile dupa fecundare – adica la 24 de zile dupa aparitia ultimului ciclu menstrual.

Daca testul iese pozitiv (doua liniute roz, puternic si identic conturate), e timpul pentru o prima programare la medicul ginecolog. Alege unul de incredere, preferabil acelasi care sa te asiste la nastere si ai grija sa-ti notezi orice intrebare ai vrea sa-i adresezi.

Programeaza-ti din timp urmatoarele vizitei: in primele doua trimestre de sarcina e indicat sa mergi la medic regulat, o data pe luna.
De-acum inainte, sanatatea ta si a micutului sunt pe primul loc.

Daca in trecut ai fost o fire petrecareata, aparitia sarcinii inseamna disparitia alcoolului, tutunului, cofeinei si chiar a multor dintre medicamentele care se elibereaza in farmacii, inclusiv cele fara prescriptie medicala. Stai departe de mediile toxice si incearca sa te odihnesti cat mai mult posibil.

Si nu uita: orice sarcina este o experienta unica si decurge diferit, de la o gravida la alta. Cea mai exacta modalitate de a te informa este vizita la medicul obstetrician.

Idee pentru tati: Odihneste-te saptamana asta. La sfarsitul urmatoarei saptamani vei avea lucruri importante de facut! winking

Saptamana 2

Nu mai ai nicio indoiala ca vei fi mamica? E timpul pentru o dieta sanatoasa, dublata demultivitamine si acid folic.

Corpul tau incepe sa pregateasca o casuta mica si confortabila, construita din tesut celular, care va creste in diametru pe zi ce trece, astfel incat bebelusul, care va incepe sa creasca si el, sa se poata adaposti in ea pe parcursul celor noua luni.

Primele doua saptamani sunt cele mai efervescente. In primul rand, trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca statutul tau s-a schimbat pentru totdeauna. O sa incepi sa fii cuprinsa de sentimente contradictorii: bucurie, teama, speranta, curiozitate, iar teama si din nou bucurie.

Aceste schimbari bruste de spirit nu sunt datorate doar ineditului prin care treci, ci si schimbarilor fiziologice pe care corpul tau le are de infruntat. E foarte important sa comunici orice posibila angoasa medicului tau, care te poate orienta, daca e necesar, catre un psiholog.

Lucrurile incep sa se precipite. Multe dintre noi au asteptat indelung acest moment, pe care l-au amanat din diverse motive: lipsa unei case, a unui serviciu stabil sau a unui partener potrivit pentru rolul de tatic. Acum, ca in sfarsit a venit, nici nu stii de ce sa te ocupi mai intai.

Simptomele neplacute despre care se tot vorbeste in primele luni de sarcina, probabil ca nu iti dau inca batai de cap. Prima si a doua saptamana sunt cele in care se au loc ovulatia si fertilizarea. Corpul tau produce estrogen si progesteron in diferite cantitati, pregatindu-se astfel pentru ovulatie. In aceasta perioada pot aparea crampe usoare in zona abdominala.

Oboseala pronuntata, lipsa menstrei, greata, sanii sensibili la palpare, nevoia de a urina frecvent, un gust metalic in gura sau episoadele de insomnie sunt tot atatea simptome ca esti pe drumul cel bun.

Inca din primele saptamani de sarcina este absolut necesar sa treci la un stil de viata sanatos.Opteaza pentru o dieta bogata in nutrienti si vitamine, pentru mancarea preparata in casa si fa miscare, de preferat in aer liber si curat. Elimina sau redu pe cat posibil sursele de stres.

In plus, daca nu ai inceput inca si daca vrei sa te bucuri de o sarcina fara probleme, este timpul sa iei suplimente prenatale, prescrise de medicul obstetrician.

Idee pentru tati: Daca mami are un ciclu regulat la 28 de zile, este timpul sa te bucuri, ati reusit! Dar nu uita, e nevoie de tine pe toata perioada sarcinii, nu doar in momentul conceptiei.

Saptamana 3

La trei saptamani de la conceptie, bebelusul tau e prea mic pentru a putea fi perceput cu ochiul liber, desi incepe sa creasca cu repeziciune.

La inceputul celei de-a treia saptamani, oul este purtat in josul trompei falopiene, in timp ce spermatozoizii “inoata” in sus, intrecandu-se pentru castigarea trofeului. Invingatorul va lua in curand forma unei fiinte umane. Poate dura pana la trei zile ca intalnirea decisiva dintre ovul sispermatozoid sa se produca.

Mai apoi, embrionul proaspat format incepe sa se dezvolte, transformandu-se intr-o minge solida de celule. Speram ca ti-ai dat seama deja – vorbim despre copilul tau! happy In acest punct, sarcina este inca foarte mica si nu este vizibila la ecografie.

In timpul acestei etape atat de premature a sarcinii, placenta nu este inca formata si nu poate lua elemente nutritive din sistemul circulator. In schimb, hrana este furnizata de catre fluidul ce inconjoara sarcina proaspat formata – lichidul amniotic. In acest moment, bebelusul tau are, aproximativ, lungimea unui capat de ac pentru cusut.

Cat despre tine, starile de anxietate continua, probabil. Ce se va intampla mai departe? Cat de tare se va transforma corpul tau? Majoritatea femeilor nu vor intampina schimbari fiziologice sau hormonale majore in urmatoarele saptamani de sarcina. Daca observi la un moment dat o usoara sangerare, aceasta poate fi un semn al fertilizarii reusite.

Nu e cazul sa-ti faci inca probleme cu privire la greutate. Cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice recomandate de un specialist, cantarul nu o va lua razna in urmatoarele noua luni.

Nici prin minte sa nu-ti treaca sa tii regim in timpul sarcinii. Nu uita, in urmatoarea perioada e absolut firesc sa adaugi kilograme in plus siluetei tale.

E important insa sa nu depasesti, pe cat posibil, limita de sus, adica 15 kilograme. O sarcina cu supraponderabilitate iti poate cauza multe neplaceri, printre care, la loc de cinste, se afladiabetul.

Idee pentru tati: Inca te mai bucuri de linistea caminului in doi? Savureaza aceste momente, viata ta e pe punctul de a se schimba in totalitate! winking

Saptamana 4

Este o saptamana decisiva: daca menstruatia depaseste termenul, inseamna ca s-a produs conceperea. Vei fi mamica!


La sfarsitul primei luni de sarcina s-ar putea sa fii indusa in eroare. Asta pentru ca ai putea observa o mica sangerare. O vei putea insa usor distinge de sangerarea de la ciclu, pentru ca e mult mai putin abundenta si trece mai repede. Ea se datoreaza procesului de implantatie, cand sarcina se prinde efectiv de mucoasa uterului.

Multe femei sunt inselate de aceasta sangerare usoara si cred ca nu sunt insarcinate, ceea ce are drept rezultat o estimare eronata cu pana la patru saptamani a sarcinii.

Continua si schimbarile prin care treci in mod normal in aceasta perioada premergatoare menstruatiei. Una dintre ele: sensibilitatea sanilor si cresterea lor in volum. De obicei, acesta este primul semn exterior al sarcinii.

Cam acum este momentul in care testele de sarcina devin pozitive. Hormonul sarcinii, denumithCG, poate fi detectat chiar si in cantitati extrem de mici in sangele tau si in urina.

De-acum vom incepe sa vorbim tot mai concret si mai mult despre bebe. In scurt timp, o parte din celulele structurii cistice se transorma, devenind un disc embrionar. Perimetrul inundat cu fluid se transforma in cavitatea amniotica in care traieste embrionul.

Tesutul placentar creste si invadeaza mucoasa uterina, asa cum o planta isi infige radacinile in pamant. Acum se stabileste si o interconexiune cu sistemul tau circulator. Vasele sangvine din zona placentei se dilata pentru a alimenta cu sange sarcina in continua dezvoltare. Odata ce sarcina este confirmata, 85% din bebelusii care urmeaza sa se nasca vor supravietui.

Incearca sa eviti alimentele de tip fast food, care sunt bogate in grasimi si sare. Consumate ocazional, acestea nu-ti fac totusi rau.

Acum incepi sa ai nevoie de o cantitate mai mare de calciu, fier, proteine si alte vitamine. Asadar, sa nu-ti lipseasca de la masa urmatoarele:

- Calciu: lapte, branza, iaurt, migdale, legume
- Fier: pui, peste, carne rosie, fasole, cereale, oua, orez, paine integrala, spanac
- Acid folic: legume verzi, soia, banane
- Carbohidrati: fructe si legume proaspete, nuci, paste, cartofi
- Vitamina C: citrice, capsune, ardei gras
- Viramina B12: carne rosie macra, produse lactate, pui, peste
- Acizi grasi Omega 3: somon, hering, sardine, seminte canepa
- Zinc: Carne, mazare
- Apa: bea cel putin 8 pahare pe zi, pentru hidratare

Idee pentru tati: Mami te ignora, fiind cu ochii pe calendar sau pur si simplu pare neajutorata? Oricare ar fi reactia ei in aceasta perioada, e normal. Trece printr-o stare de emotivitate accentuata. happy

Saptamana 5

Schimbarile hormonale continua cu repeziciune. Sanii se umfla si devin tot mai durerosi, pe masura ce glandele mamare se umplu de lapte. Incepi sa ai senzatia de foame chiar si dupa ce ai mancat, iar greturile de dimineata nu se lasa prea mult asteptate.

Uterul se dezvolta si el pe zi ce trece si incepe sa preseze vezica. Efectul? Vizitele la baie incep sa se inmulteasca. Avem si o veste buna: simptomele de mai sus difera nu doar de la o gravida la alta, ci si de la o sarcina la alta. Cu putin noroc, s-ar putea ca aceste senzatii sa fie pasagere si sa nu te sacaie prea mult. happy

La cinci saptamani, sarcina nu difera cu mult fata de saptamana anterioara. Bebelusul nu are acum mai mult de un milimetru lungime. Multe cupluri il numesc „boaba”, deoarece la ecograf nu pare mai mare decat un graunte de orez! Cu toate acestea, el creste pe mai multe planuri.Organele vitale isi continua rapid dezvoltarea.

Sistemul nervos central, muschii, oasele si chiar inima incep sa se formeze. In timpul acestei saptamani, inima se separa in camere si incepe sa pompeze sange. Tot acum se dezvolta un prim sac gestational, care va disparea, de regula, dupa 12 saptamani, dar si cordonul ombilical.

Problemele cele mai frecvente sunt oboseala si greata de dimineata. De fapt, este impropriu spus „de dimineata”, pentru ca ea poate sa apara la orice ora din zi sau din noapte. Specialistii considera ca greata in sarcina este prezenta mai ales in cazul unui nivel scazut al zaharului in sange.

Incearca sa-ti echilibrezi dieta mancand putin si des. Dimineata, opteaza pentru biscuiti uscati si paine prajita sau fa-ti gustari din piscoturi si fructe uscate.

Poti sa iei niste tablete de ghimbir sau sa bei ceai de ghimbir: aceasta planta este faimoasa pentru reducerea greturilor. Si ceaiul de menta poate da rezultate bune.

Daca treci prin perioade lungi de stari de voma sau greturi extrem de severe, contacteaza-ti obstetricianul – poate fi vorba de o sarcina toxica. In cazul acesta, ea trebuie atent monitorizata. In general greturile scad in intensitate la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Acum apar si poftele – dintre cele mai ciudate si inexplicabile. Ti se poate intampla sa tanjesti dupa un castravecior murat in plina vara sau dupa o inghetata cu frisca in miez de iarna.

Gustul si mirosul se pot altera: respingi fara sa vrei anumite mancaruri care inainte iti placeau (in principal cafeaua si vinul). Colac peste pupaza, si libidoul poate avea de suferit in aceasta perioada.

Idee pentru tati: Mami nu se simte prea bine in perioada asta. Vei observa la ea schimbari bruste in starea de spirit. Nu te supara si n-o lua personal daca uneori va ridica tonul. E la fel de speriata ca tine. tongue

Saptamana 6
Micutul tau se dezvolta cu repeziciune. La ecograf se aud primele batai ale inimii, iar tu incepi sa te simti cu adevarat gravida!

Asta pentru ca devii tot mai obosita, o senzatie obisnuita pentru un inceput de sarcina. Greata de dimineata nu-ti da pace, poftele sunt nelipsite. Se intampla sa te fixezi pe un singur aliment, in timp ce pe altele, care-ti placeau atat de mult odata, sa nu le poti vedea in fata ochilor!

Este o perioada de maxima importanta pentru dezvoltarea organelor fatului, asa ca stai departe de alcool sau alte substante interzise ori daunatoare. Evita sa-ti faci parul permanent, sa te vopsesti ori sa-ti faci manichiura.

Sa nu te surprinda daca vei deveni tot mai emotiva. Corpul tau produce acum hormonul numitrelaxina, care permite o miscare mai ampla a articulatiilor. Astfel, ligamentele care sustin oaselepelvisului se intind, pentru ca bebe sa poate trece mai usor. Uneori, aceasta miscare este de ajuns pentru a crea presiune asupra nervilor.

S-ar putea sa fi luat si ceva in greutate. In primul trimestru de sarcina, majoritatea femeilor cresc in greutate cu 2 kilograme, in medie. Dar si viceversa e posibila: sa slabesti cateva kilograme. Vinovatul: greturile omniprezente.

La inceputul celei de-a sasea saptamani, bebe masoara in jur de 5-10 mm din cap si pana la extremitatea dorsala a corpului. Ochii si urechile incep si ele sa se formeze, ca si o deschizatura ce va deveni, treptat, o gura. Inima incepe sa bata cu 100 pana la 140 de batai pe minut si sa pompeze sange.

Pe corp apar un fel de muguri care se vor transforma, mai tarziu, in maini si picioare. Bebelusul tau ar putea fi capabil sa prezinte reflexe, ca raspuns la atingere. Asta se datoreaza sistemului nervos: acesta incepe sa dezvolte si leaga muschii de membre.

Tot in aceasta perioada te gandesti, probabil, sa impartasesti marea veste rudelor si prietenilor. Sau poate vrei sa pastrezi secretul doar pentru tine. Unele mamici se tem de posibilitatea aparitiei unui avort spontan.

Important e sa faci cum simti ca e mai bine pentru tine. De exemplu, poti sa organizezi o mica petrecere pentru a le anunta vestea.

Idee pentru tati: Daca mami se confrunta cu greturile de dimineata, iata cum poti s-o ajuti:
1. Unele mirosuri o deranjeaza teribil, chiar si acela al cafelei. Incearca sa n-o mai consumi langa ea, pana trec greturile.
2. Incurajeaz-o sa opteze pentru o dieta bogata in proteine, carbohidrati si multe lichide.
3. Pune pe noptiera niste saratele sau covrigei: daca va gusta din ele inainte de a cobori din pat, ar putea fenta greturile sau ameteala.

4. S-ar putea sa nu fie capabila sa gateasca sau sa deretice prin casa. I-ai fi de mare ajutor daca ai face tu aceste treburi pentru o scurta perioada. winking

Saptamana 7
Schimbarile continua, atat la tine cat si la bebe. Sanii devin durerosi, te simti obosita si incepi sa ai migrene.

Desi starea ta fizica nu e tocmai de invidiat la inceputul celei de-a saptea saptamani, uiti de toate dupa ce citesti raportul medical: bebelusul tau creste precum Fat Frumos! Acum are deja marimea unei boabe de afina.

Mainile si picioarele isi continua dezvoltarea, desi degetelele nu s-au format inca. Ochii, narile, intestinele, pancreasul si bronhiile incep sa se formeze.

Daca ai inceput sa cresti in greutate, partea inferioara a abdomenului incepe sa se bombeze aproape imperceptibil. S-ar putea ca perechea ta favorita de blugi sa inceapa sa te stranga! Acum e timpul sa te gandesti la hainele pentru gravide. Gasesti in magazine modele extrem de vesele. big grin

Dar nu toate lucrurile sunt roz. In aceasta perioada pot aparea migrenele, dureri de cap sacaitoare. Ele sunt datorate, de obicei, presiunii vaselor de sange de la nivelul creierului si pot fi adesea insotite de varsaturi si ameteli.

Din fericire, migrenele nu dauneaza bunului mers al sarcinii. Daca totusi migrena e insotita de tulburari de vedere, comunica-i de urgenta doctorului tau – pot aparea complicatii.

Principalii factori care favorizeaza aparitia migrenelor sunt:
- Stresul
- Lipsa somnului
- Ciocolata
- Branzeturile
- Vinul
- Cafeaua
- Hormonii
- Fumatul
- Mirosurile puternice

Sanii incep si ei sa se mareasca si sa fie sensibili. Mameloanele tind sa devina mai mari, mai pigmentatre si mai erectile. Marirea sanilor se datoreaza proliferarii tesutului canalelor galactofore.

Creste si nivelul progesteronului, despre care se crede ca relaxeaza muschiul ce se afla intre intestine si uter. Acesta este unul dintre motivele pentru care, in timpul sarcinii, apare constipatia.

Un alt efect secundar al starii de graviditate este retentia de lichide. Din cauza aceasta vei observa o crestere in greutate care, insa, nu afecteaza in niciun fel evolutia fatului.

Idee pentru tati: Aveti o pisica? Daca raspunsul este afirmativ, te rugam, tati, sa te ocupi tu de ea in aceasta perioada. Fecalele pisicii contin un parazit care poate cauza toxoplasmoza – o infectie care poate penetra placenta si ii poate dauna micutului tau.


Saptamana 8

Bebe creste tot mai mult si tu te simti tot mai obosita. E o perioada in care nevoile tale trebuie sa primeze.

Uterul – casuta care adaposteste bebelusul − a ajuns de marimea unei portocale, iar talia incepe sa se mareasca. Daca esti la prima sarcina, probabil nu se vede inca nimic.

S-ar putea sa te simti ca o adolescenta – si nu in sensul bun. Asta pentru ca schimbarile hormonale se vad si la suprafata: pot sa-ti apara chiar si cosuri sau sa observi alte probleme la nivelul pielii. Nu te panica, starea de graviditate cauzeaza o crestere a secretiilor uleioase din organism. Vestea buna este ca, la sfarsitul primului trimestru, nivelul hormonilor incepe sa scada.

Sanii cresc insa in continuare, devin tot mai durerosi si chiar tensionati. Daca iti dau prea multe bataie de cap, cumpara-ti un sutien special pentru gravide, care-i va sustine asa cum trebuie. Ia in considerare faptul ca sanii vor continua sa creasca, asa ca, pentru a putea purta sutienul pe intreaga perioada de sarcina, opteaza pentru unul cu un numar sau doua mai mare.

Ai putea incerca si usoare crampe abdominale – e normal, pe masura ce uterul tau se mareste. Si spatele ar putea sa-ti cauzeze probleme, asta pentru ca uterul preseaza partea inferioara a coloanei vertebrale. In aceste momente, incearca sa te odihnesti cat mai mult si sa stai cat mai putin in picioare.

Membrele bebelusului continua sa se dezvolte, luand tot mai mult forma umana. Si fata se transforma – urechile, ochii si varful nasului devin proeminente. Pana si dintisorii isi incep dezvoltarea sub gingii.

Poate parea caraghios dar pana in saptamana a opta micutul din burtica prezenta o mica… coada, care insa incepe sa se resoarba din aceasta saptamana.

Celulele nervoase din creier incep sa se interconecteze, formand baza pentru capacitatea de gandire de mai tarziu. Nici n-o sa-ti vina sa crezi cat de repede va incepe puiul tau sa semene cu o fiinta umana! happy

Idee pentru tati: Cand mami isi face programare la doctor, fa-ti o favoare si mergi cu ea: vei fi extrem de castigat! Intreaba obstetricianul despre ceea ce te framanta sau nu intelegi. Apoi, invit-o pe mami la o cina in oras si vorbiti despre vizita, ecografie si noutatile pe care le-ati aflat. De-acum esti tatic cu norma intreaga! winking

Saptamana 9

Saptamana aceasta o sa fii “intepata” la greu. Nu vorbim de albine sau alte insecte, ci de acul de seringa, pentru ca medicul iti va prescrie o gramada de teste de sange.

Multe dintre ele sunt suportate de casa de asigurari, asa ca nut e gandi ca vei cheltui prea mult cu ele. Sunt importante pentru a-ti stabili grupa sanguina (in caz ca ai Rh negativ si partenerul are Rh pozitiv, lucrurile se pot complica daca nu se iau anumite masuri – medicul iti va spune despre ce e vorba).

In plus, in urma analizelor de sange se pot depista eventuali anticorpi care ar putea sa iti protejeze copilul. Mai mult, testele releva nivelul de hemoglobina din sange, pentru a exclude orice banuiala de anemie.

In cazul in care suferi de hepatita, sifilis sau rubeola, aceste afectiuni vor iesi la suprafata in urma analizelor. Pentru a depista eventuale infectii urinare, vei face si o urocultura.

Sanii tai pot deveni tari ca piatra si te pot durea mai mult ca oricand. E posibil sa simti arsuri la nivel abdominal sau sa ai indigestii trecatoare – vinovatii sunt hormonii sarcinii, care-si fac in continuare de cap.

Daca esti deja preocupata de kilogramele in plus si vrei sa mentii cantarul sub control, trebuie sa stii ca greutatea fluctueaza mult, uneori de la o zi la alta. Pentru a avea o evidenta cat mai exacta, cantareste-te o data pe saptamana, dimineata, pe burta goala.

Mai trebuie sa stii ca nu toate kilogramele sunt depozitate sub forma de grasime. La nastere, bebelusul tau cantareste in jur de 3 kilograme. Uterul se extinde si el, si poate ajunge sa cantareasca in jur de un kilogram.

Placenta, pe care o vei elimina dupa nastere, are aproximativ 700 de grame. Tesutul care sustine sanii creste si el in timpul sarcinii si ajunge la 700-1.000 de grame.

Volumul sangelui se mareste, de asemenea, atingand aproape 2 kilograme. Fluidele retinute in corp in aceasta perioada pot cantari si ele pana la 2 kilograme. Depozitul de grasime maternala depaseste 3 kilograme din totalul greutatii adaugate in timpul sarcinii.

Astfel, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, vei avea cu 8-16 kilograme in plus. Asta daca organismul tau functioneaza ca la carte.

La trei luni dupa nastere, majoritatea femeilor dau jos aproape toate kilogramele castigate in timpul sarcinii. Vei pierde in jur de 5-6 kilograme in timpul nasterii (atat cat cantareau copilul si placenta), apoi intre 3 si 5 kilograme in prima saptamana postpartum. Restul de kilograme vor fi pierdute doar printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice sustinute.

Dar ce se mai intampla cu bebelusul tau in a noua saptamana de sarcina? Cartilagiile si oasele incep sa se formeze. Structura primara a ochiului este bine conturata, iar limba isi incepe si ea dezvoltarea. In aceasta saptamana isi va inchide ochisorii si nu-i va mai deschide pana in saptamana a 27-a.

Tot acum ar putea incepe conturarea organelor sexuale, ele insa nu vor fi vizibile la ecograf. Prin ultrasunete, acestea vor putea fi detectate in jurul saptamanilor 18-20. Asa ca mami, mai ai un pic rabdare! happy

Idee pentru tati: Partenera te-a cam privat de viata sexuala in ultimele saptamani? Multe gravide nu mai au chef de asa ceva din cauza schimbarilor hormonale si a greturilor de dimineata. S-ar putea totusi sa te numeri printre norocosii care au langa ei o viitoare mamica plina de pofte. Si de data asta nu ne referim la mancare! winking

Saptamana 10

O multime de schimbari vor surveni in aceasta saptamana. Greturile de dimineata scad in intensitate iar tu te simti tot mai confortabil in noua ipostaza.

O prima schimbare se produce in volumul sangelui, care creste cu 40-50% in timpul sarcinii. Ca urmare, venele tale vor deveni mai pronuntate, mai ales in zona burticii, a sanilor si a picioarelor.

Incepi sa iei tot mai mult in greutate. Aminteste-ti ca asta e normal. Sub nicio forma sa nu tii regim in timpul sarcinii. Mananca sanatos si greutatea va ramane sub control.

Burtica ta incepe sa devina vizibila, dar majoritatea oamenilor nu-si vor da seama ca esti gravida. Foarte bine, pentru ca in urmatoarele saptamani talia ta se va estompa vazand cu ochii si iubitul tau va incepe sa faca observatii de pe margine.

Intelege-l. Te indepartezi, fizic, tot mai mult de persoana pe care o cunostea atat de bine. Explica-i ca transformarile sunt absolut naturale si ca in cateva luni femeia de care poate incepe sa-i fie dor se va intoarce la el, asa cum o stia (ai grija, trebuie sa muncesti din greu, dupa nastere, ca sa-ti onorezi promisiunea!). happy

Incepi sa te simti tot mai bine cu tine si cu noul statut. Temerile si starile de tristete devin pasagere. La asta contribuie si vizitele la ecograf – e de ajuns sa auzi pentru ptrima oara bataile inimii micutului din burtica, pentru ca o stare de fericire incomensurabila sa puna stapanire pe tine si sa nu te mai paraseasca prea curand. Te sfatuim sa mergi la ecograf insotita de partener, implica-l in aceasta aventura incredibila. winking

Veti observa impreuna cate lucruri miraculoase se petrec de-acum in burtica ta! Bebelusul incepe sa inoate. Incepe sa se miste, desi este atat de mititel. Majoritatea articulatiilor sunt de-acum formate: coatele, incheieturile mainilor, genunchii, umerii si gleznele, ca si bratele, picioarele si degetele.

Acum poate fi cantarit si masoara intre 31 si 42 de mm. La sfarsitul celei de-a zecea saptamani, bebe creste precum Fat Frumos!

O veste buna: daca ai trecut cu bine de aceasta saptamana, riscul aparitiei malformatiilor congenitale s-a redus simtitor. Dar este foarte important ca, in continuare, sa nu te expui mediilor toxice, altfel micutul ar putea avea de suferit. Ia aminte: chiar si fumatul pasiv este un mediu vicios.

Idee pentru tati: Mami are toane. Nimic nou sub soare, nu? Nici tu nu prea esti in apele tale. Acum te bucuri ca un copil de bebelusul pe care l-ai vazut la ecograf, acum ti se pare imposibil sa fie al tau. Acum te uiti cu duiosie la toti copiii de pe strada, ca peste doua minute sa fii ingrozit de ideea de a fi parinte. Impartaseste aceste nelinisti cu sotia ta. Probabil ca si ea trece prin aceleasi stari. winking

Saptamana 11

In aceasta perioada poti face un test in urma caruia vor fi depistate eventuale anomalii fizice.

Nu e de mirare ca starea ta emotionala nu e de invidiat. Esti destul de obosita din cauza hormonilor care inca fac legea in organismul tau si, in plus, esti supusa unor temeri suplimentare, pentru ca acum este momentul sa te decizi daca vrei sau nu sa faci un test prin care cromozomiifatului vor fi amanuntit analizati.

Ce presupune asta? Obtinerea unui mic fragment din tesutul placentar, care are aceeasi strucutra cromozomina ca a fatului tau. Ca orice test insa, si acesta prezinta un risc – desi foarte mic – deavort spontan.

Acest risc depinde foarte mult si de iscusinta medicului care face aceasta interventie sau poate fi legat de un episod precedent de avort spontan. Daca tu sau paertenerul aveti in familie persoane cu dizabilitati, poate ca n-ar fi rau sa faci acest test, ca sa-ti iei de-o grija.

Amniocenteza este o metoda alternativa de testare a cromozomilor. Ea poate fi efectuata doar din saptamana a 16-a de sarcina, iar rezultatul este sigur intr-un procent foarte ridicat, de peste 90%.

Indiferent de testele pe care te hotarasti sau nu sa le faci (ele nu sunt obligatorii, si, mai mult, unele dintre ele nu sunt acoperite de asigurarea de sanatate, avand un pret destul de ridicat), sarcina ta merge mai departe.

Sa nu te mire daca vei observa ca unghiile de la maini si picioare, dar si parul vor incepe sa-ti creasca mai repede. Acesta din urma s-ar putea sa nu te mai asculte deloc, asa ca nu conta pe o coafura prea cuminte pe timpul sarcinii. Vei creste si in greutate, pe masura ce greturile de dimineata se atenueaza.

Si la bebe situatia e cum nu se poate mai buna. Perioada critica pentru dezvoltarea sa armonioasa a luat sfarsit. Acum lucrurile intra pe un fagas normal, cu riscuri tot mai putine.

Micutul tau este… capos! happy Capsorul lui masoara jumatate din lungimea totala a corpului. Sub pleoapele inchise, irisii incep sa se dezvolte. Saptamana aceasta sau cel tarziu urmatoarea, sangele va incepe sa circule intre fat si uter, si rolul placentei isi va intra in functiune.

Acum vei incepe sa-ti schimbi si preferintele TV. O sa urmaresti mai putine filme si seriale si o sa te trezesti ca ajungi tot mai adesea sa te uiti la emisiuni dedicate subiectului sarcina. Incearca, pe cat posibil, sa-ti mentii o stare de spirit pozitiva, si nu uita ca, daca se intampla sa mai versi o lacrima, e perfect nromal, sanatos si acceptabil.

Idee pentru tati: Toata povestea asta cu sarcina incepe sa te prinda. Cu suisurile si coborasurile ei, cu problemele financiare pe care le ridica, cu o droaie de responsabilitati, cu grija pentru femeia iubita de langa tine, parca s-au adunat prea multe! Da, tati, ai nevoie de o pauza. Ingaduie-ti cateva ore de relaxare, la un meci de fotbal cu prietenii sau, de ce nu, la o bere. O bere, am zis. Iar cand vii acasa, surprinde-o pe mami cu un trandafir mare si rosu si cu unbiletel pe care poti sa scrii simplu: “Iti multumesc, draga mea. Te iubesc!”

Saptamana 12

Primul trimestru se apropie de sfarsit, greturile si oboseala se micsoreaza, dar tu incepi sa iei proportii.

E posibil sa observi modificari la nivelul epidermei. Daca ai multi pistrui, s-ar putea sa se inchida la culoare in timpul saptamanii acesteia.

Majoritatea femeilor experimenteaza aparitia unei linii verticale care porneste imediat de sub buric si coboara pe toata lungimea abdomenului. Acesta nu va mai disparea pe tot parcursul sarcinii dar se va estompa, treptat, la cateva saptamani dupa nastere.

Pielea din jurul sanilor si areolele se vor inchide la culoare. La unele gravide apar pete maroniipe fata si gat. In limbajul de specialitate acestea se numesc melasma (masca sarcinii) si dispar sau isi diminueaza culoarea dupa nasterea bebelusului.

E important ca pe tot parcursul sarcinii sa folosesti creme cu protectie solara, indiferent de anotimp, care sa-ti protejeze pielea foarte sensibila in aceaste momente. Opteaza pentru formule naturale, fara compusi chimici.

Multe femei folosesc cu religiozitate creme impotriva ridurilor. Daca foloseai si tu o crema pentru fermitate cu o concentratie ridicata de vitamina A, e timpul sa te opresti. Pilulele prenatale contin suficienta vitamina A. Un surplus ar dauna, atat tie cat si fatului, pentru ca poate duce la vatamarea ficatului si aparitia icterului.

Daca senzatia de arsuri stomacale se inteteste, nu trebuie sa te sperii, se intampla frecvent in aceasta saptamana si se datoreaza cresterii in volum a progesteronului. Mananca putin si des, mesteca bine, bea apa inainte si dupa masa (nu in timpul mesei), elimina bauturile acidulate si mancarurile picante si vei vedea ca starea ta fizica se va ameliora.

In saptamana a douasprezecea, degetelele micutului s-au separat, parul si unghiile incep sa creasca. Organele genitale incep sa ia formele caracteristice. Se formeaza si lichidul amniotic, pe masura ce rinichii fatului se dezvolta, produc si excreteaza urina. Muschii peretelui intestinal se contracta, pentru a putea digera mancarea.

Creierul incepe sa produca hormoni, iar nervii si celulele se multiplica in ritm rapid.

Idee pentru tati: Mami se simte mai bine. E momentul pentru putina miscare in aer liber. Faceti o plimbare prin parcul din apropiere si nu uita sa-i iei mana intr-a ta. happy

Saptamana 13

Incepe trimestrul al doilea, cea mai linistita perioada a sarcinii. Simptomele timpurii au disparut si burtica nu a crescut inca atat de mult incat sa te deranjeze.

Pe masura ce uterul creste in volum, ligamentele care il sustin se intind pentru a se adapta noilor forme. De aceea e posibil sa simti mici dureri abdominale, absolut firesti, numite dureri de ligament rotund. De obicei, acestea nu dureaza mai mult de cateva minute ssi cedeaza la schimbarea pozitiei.

Totusi, daca durerile sunt insotite de alte simptome, cum ar fi crampe, sangerari sau varsaturi, trebuie sa te consulti imediat cu medicul tau.

Riscul unui avort a scazut substantial. Cu toate acestea, unele gravide sunt supuse unui risc de avort pana in saptamana 20, in cazul in care sunt diagnosticate cu incompetenta cervicala.

In aceasta situatie, colul uterin se poate deschide inainte de termen, ceea ce poate duce la o nastere prematura. Solutia? Cerclajul, o interventie chirurgicala minora, efectuata sub anestezie, in urma careia canalul cervical este cusut cu un fir de ata neresorbabil, care il va mentine inchis pe durata sarcinii.

Starile de rau aproape au disparut, iar tu incepi sa te simti tot mai revigorata. Gata cu greturile si oboseala! Tot acum, s-ar putea ca hainele obisnuite sa inceapa sa te stranga. Da o raita prin magazinele pentru gravide.

Venele din jurul areolelor, de-acum inchise la culoare, vor deveni mai proeminente, pe masura ce se formeaza canalele galactofore.

Desi nu va incepe sa cante, in aceasta saptamana se dezvolta corzile vocale ale bebelusului. Ochii incep sa se apropie (inainte erau departati unul de celalalt, de o parte si de alta a capului), urechile ajung si ele intr-o pozitie normala.

Ficatul incepe sa secrete fierea si pancreasul sa produca insulina, atat de importanta, mai tarziu, pentru reglarea nivelului zaharului in sange.

Idee pentru tati: Impreuna, ati trecut cu bine de primul trimestru! Urmatoarele cateva luni de sarcina sunt cele mai usoare. Mami se simte in forma, nivelul hormonilor s-a stabilizat iar ea inca nu a luat proportii considerabile. E timpul sa sarbatoriti!

Saptamana 14

Burtica ta incepe sa se bombeze, iar tu trebuie sa bei cat mai multe lichide pentru a evita constipatia.

Cu putin noroc, s-ar putea ca lumea sa-ti ofere locul in metrou. Burtica incepe, incet, incet, sa creasca si nu poti decat sa te bucuri – in sfarsit vor intelege si altii ca te afli intr-o stare speciala.

Incepand din aceasta saptamana e posibil sa te confrunti cu un simptom mai neplacut:constipatia. E un fenomen comun in sarcina, si este legat, adesea, de administrarea de fier, pe care il iei pentru a preveni anemierea organismului.

Din fericire, constipatia poate fi usor remediata in mod natural. Si trebuie eliminata, deoarce constipatia cronica in timpul sarcinii poate duce la aparitia sau inmultirea hemoroizilor. Bea cat mai multa apa. Nu trebuie sa ajungi sa-ti fie sete – daca se intampla asta, e posibil sa fii deja deshidratata.

Consuma alimente bogate in fibre naturale, cum ar fi fructele si legumele proaspete, care pot ameliora constipatia. Nu exagera insa, ci introdu-le treptat, pentru a evita producerea balonarii, extrem de neplacuta cand esti gravida.

Pentru ca starea ta fizica s-a imbunatatit considerabil, s-ar putea sa simti nevoia sa faci sport. Multe dintre gravide debordeaza de energie in al doilea trimestru de sarcina.

Daca n-ai mai facut fitness inainte, asigura-te ca doctotul tau iti va da unda verde. E important s-o iei usurel. Iti dai seama ca, daca te accidentezi prin cadere, de exemplu, situatia poate deveni dramatica, in special pentru bebelus.

In timpul exercitiilor, monitorizeaza-ti bataile inimii – nu trebuie sa depaseasca 140 de batai/minut. Asta pentru a nu te extenua si pentru a-i permite fatului sa primeasca suficient oxigen in timpul exercitiilor.

Bebelusul incepe sa exerseze si el respiratia, cu cele doua faze ale ei: inspiratia si expiratia. Tot acum invata sa-si miste mainile, un gest, probabil, reflex. Din acest punct, cel mic va primi hrana exclusiv prin intermediul placentei.

Bebe cantareste acum 25-29 de grame si masoara in jur de 7-9 centimetri. Capul si corpul par sa fie mai proportionate in aceasta perioada. I se poate vedea cu usurinta gatul, pentru ca acum isi tine capul departe de piept. Desi nu simti absolut nimic, puiul tau se misca si sare de sute de ori pe zi, protejat de peretii grosi ai uterului!

Corpul i se acopera de un puf, numit lanugo, care are rolul de a-l proteja si care dispare cu cateva saptamani inainte de nastere. Incep sa apara parul de pe cap, genele si sprancenele.Glanda tiroida s-a maturizat si fatul incepe sa produca hormoni, care accelereaza dezvoltarea organelor reproductive.

Idee pentru tati: Esti usor stresat la gandul cheltuielilor financiare suplimentare? Lucrezi peste program pentru a incepe sa castigi mai mult? Daca e asa, opreste-te putin, respira adanc si gandeste la rece. Chiar crezi ca n-o sa va descurcati cu banii? Multi barbati se preocupa de acest aspect si intra in panica. In realitate, s-ar putea sa le fie teama de ideea de a fi parinte. Gandeste-te de ce anume te ingrijorezi cu adevarat. Uneori, e suficient sa descoperi problema, si ea se va micsora de la sine. winking

Saptamana 15

Bebe consuma mare parte din vitaminele pe care le introduci in organism prin intermediul alimentatiei. Esti, astfel, mai vulnerabila in fata bolilor de orice fel, datorita unui sistem imunitar slabit.

Pe masura ce sarcina avanseaza, apar si alte efecte secundare, mai mult sau mai putin placute. Din ultima categorie fac parte – desi nu e neaparat necesar – salivarea excesiva si senzatia denas infundat. Asta se datoreaza umflarii mucoasei nazale, in mare masura din cauza productiei semnificative de hormoni.

S-ar putea chiar sa te trezesti cu o raceala. In timpul sarcinii, sistemul tau imunitar e puternic afectat, si de aceea te poti imbolnavi cu usurinta. Spala-te bine pe maini de cate ori este necesar, mai ales cand ai frecventat locurile publice.

O alta nepacere cauzata in aceasta perioada poate fi aparitia unei infectii a tractului urinar. Aceste infectii sunt des intalnite in timpul sarcinii, datorita relaxarii muschilor ureterelor, in urma cresterii volumului de progesteron.

De asemenea, uterul poate presa ureterul, ceea ce va duce la incetinirea fluxului de urina ce se elimina din vezica – fapt ce poate favoriza acumularea bacteriilor.

Daca incerci dureri in timpul urinarii, senzatia de arsura in partea inferioara a abdomenului, nevoia frecventa de a urina, desi in cantitati foarte mici, sau daca urinezi cu sange, e posibil sa fi contractat o infectie urinara.

Daca apare voma, febra mare si ameteala, s-ar putea ca infectia sa fi urcat la rinichi. In oricare dintre cazuri, trebuie sa mergi de urgenta la doctor.

Decat sa te imbolnavesti, mai bine previi: bea opt pahare de apa zilnic, mergi la toaleta de cate ori simti nevoia, fara sa amani momentul, si sterge-te cu hartia igienica de fata, spre spate. Sucul de coacaze poate tine si el bacteriile la distanta de tractul urinar.

Intre timp, cel mic are multa treaba in burtica. Isi suge degetul mare, si nu sta locului o clipa. Oasele devin mai dense pe zi ce trece, pielea este subtire si transparenta – poti observa vasele de sange sub ea. Bebelusul isi petrece majoritatea timpului exersand respiratia, inspirand si expirand lichidul amniotic. Toat acum incep sa se formeze papilele gustative.

Idee pentru tati: Mami are nevoie de multe imbratisari in perioada asta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, cu cat primeste mai multe imbratisari, cu atat mai mult isi va strange bebelusul la piept atunci cand va aparea! happy

Saptamana 16

Gata cu talia ca de viespe. La patru luni, burtica e vizibila. Bucura-te de maternitate si cumpara-ti haine hazlii.

Daca pana acum n-ai avut mari probleme cu sarcina, de-acum incolo te bucuri si mai mult de noua situatie. De ce? Simplu: burtica ta e tot mai vizibila si asta te face sa te simti speciala.

De-acum nu prea mai poti sa pastrez secretul doar pentru tine. Cei din jurul tau vor incepe sa observe schimbarea si se vor purta in consecinta. Poate ca nu vrei sa fii tratata ca o persoana cu nevoi speciale, dar sfatul nostru este sa profiti si sa accepti sa fii rasfatata de catre cei din jur. Cand o sa te mai intalnesti cu ocazia asta? big grin

O sa incepi sa simti nevoia sa porti haine mai confortabile. Daca in trecut gravidele din Romania se descurcau cum puteau cu imbracamintea in timpul sarcinii, acum oferta de pe piata e generoasa. Da o raita prin magazine si vei fi surprinsa sa vezi ce outfituri la moda vei gasi.

In plus, multe dintre hainutele pentru gravide sunt extrem de atragatoare si la preturi pentru toate buzunarele.

Ai nasul infundat sau sangerari nazale? Este un fenomen normal, pe masura ce presiunea sangelui in timpul sarcinii creste, ajungand cu 40-50% mai mare ca de obicei.

Daca vrei sa-ti faci teste de sange (triplutest) sau amniocenteza, acum este momentul. Aceste teste, care pot indica o problema de sanatate a fatului sau malformatii la nivel cromozomial, sunt efectuate intre saptamanile 18 si 20.

Daca testul de sange iese pozitiv, nu e cazul sa te ingrijorezi inca. El nu are statut de diagnostic. Amniocenteza este cea care lamureste, in proportie de peste 90%, o eventuala problema de sanatate.

Bebelusul incape acum in palma ta. Masoara 11-12 cm si cantareste intre 70-95 de grame. Are pielea transparenta, de culoare rozalie. Poate sa apuce cu manutele si da cu putere din picioare. Daca pana acum miscarile lui au fost reflexe, din aceasta saptamana ele devin miscari voluntare. Acum isi poate tine chiar si capul ridicat.

Cordonul ombilical este bine legat de placenta si furnizeaza nutrienti vitali pentru fat.

Daca astepti o fetita, saptamana aceasta se formeaza in ovarele ei milioane de oua sau ovule! Majoritatea vor muri, iar pana la nastere vor ramane doar un milion. La prima ei menstruatie, nu vor mai fi ramas decat 500 000 de ovule.

Idee pentru tati: Mergi cu mami prin magazine si ajut-o la cumparaturi, atunci cand se va decide sa-si schimbe garderoba. Stim ca shoppingul nu e chiar pe placul tau, dar gandeste-te ca si bebe se va simti mai confortabil daca mamica lui poarta hainute lejere.

Saptamana 17

Memoria ta nu mai functioneza la parametri optimi in timpul sarcinii? Noteaza pe o hartie tot ce ai de facut.

Sa nu te surprinda daca incepi sa uiti unde ti-ai pus cheile de la masina sau daca nu-ti mai aduci aminte ce trebuie sa cumperi de la magazin. “Amnezia materna” este un fenomen des intalnit in sarcina si se datoreaza schimbarilor hormonale sau celor fizice din corpul tau. Nu te ingrijora, aceasta predispozitie spre uitare va trece dupa nastere. happy

Burtica ta creste cu repeziciune, bebe se face tot mai mare si tu incepi sa iei vizibil in greutate – cantaresti cu pana la 4,5 kilograme mai mult decat la inceputul sarcinii.

Pe masura ce uterul tau creste, e posibil sa simti dureri ascutite in partea de jos a abdomenuluisau in vintre. Asta se datoreaza muschilor care se intind si a ligamentelor care sustin uterul aflat in crestere.

N-ai simtit inca fluturasi in stomac? Vei face cunostinta cu ei cat de curand! Bebe e mai neastamparat ca oricand, si activitatea lui se va inteti de-acum incolo.

Daca esti o gravida ocupata, s-ar putea sa nu simti prea curand (sau prea puternic) miscarile fatului in burtica. Fii atenta seara, inainte de culcare. Tocmai cand tu te vei linisti, el va avea chef de joaca! happy

Ai putea observa ca secretia vaginala devine mai abundenta decat de obicei. Daca e inodora si incolora, nu trebuie sa-ti faci griji. Daca devine pastoasa sau e insotita de pete de sange, ar putea fi vorba de o infectie urinara. In masura in care ai suspiciuni in acest sens, raporteaza-le mediculuiginecolog.

Daca lucrezi intr-un mediu solicitant, fa tot posibilul sa reduci nivelul stresului. Potrivit studiilor, stresul poate duce la complicatii serioase in sarcina, ca si la nastere, cum ar fi nasterea prematura.

Cartilagiile bebelusului, care formau scheletul osos, isi modifica duritatea, transformandu-se inoase. Micutul incepe sa auda prin burtica. Desi acum bebe e compus in mare parte din apa, incep sa se formeze primele straturi de grasime.

Specialistii in medicina alternativa cred cu tarie in puterea atingerii. Mangaie-ti burtica de cate ori ai ocazia, cu miscari usoare, circulare. Cel mic se va simti in siguranta, confortabil si, mai mult de-atat, vei crea inca de pe-acum o legatura stransa intre voi doi. Sau poti sa asculti muzica – va avea un efect calmant, atat pentru tine, cat si pentru bebe.

Idee pentru tati: Se petrece ceva ciudat. Mami simte bebelusul miscandu-se in burtica, striga dupa tine sa vii si tu sa observi, dar – surpriza! Nazdravanul parca-ti face in ciuda: nu mai face nicio miscare. Nu te supara, bebelusul nu are nimic cu tine. E un motiv bun sa stai cat mai mult cu mami, si sa-ti asezi mana pe burtica ei, in asteptarea semnalelor jucause. Rabdarea iti va fi rasplatita! winking

Saptamana 18

Cioc, cioc, cine bate? Ai intrat oficial in cea de-a cincea luna de sarcina. Felicitari! Bebe va da din picioruse de bucurie!

Fundul uterului se afla acum la jumatatea distantei dintre osul pubian si buric. Daca esti la prima sarcina, exista sanse mari ca acum si in urmatoarele saptamani sa simti primele miscari fetale.

Multe femei spun ca sunt ca niste fluturari la inceput. Mai tarziu vei simti lovituri, inghionteli si chiar miscarile facute de bebelus in timp ce sughita!

Desi ai trecut de mult de faza greturilor de dimineata, s-ar putea sa simti brusc cum te ia cu ameteala sau chiar lesin. Asta se datoreaza presiunii scazute a sangelui in momentul in care iti schimbi pozitia. In astfel de momente, sistemul cardiovascular nu reactioneaza atat de prompt pe cat ar trebui.

O sa-ti vina din ce in ce mai greu sa dormi, pe masura ce burtica ta continua sa creasca. Cel mai bine este sa te asezi pe partea stanga atunci cand stai intinsa in pat, mai ales in al treilea trimestru de sarcina. Asa, uterul tau nu va mai presa o vena din interiorul corpului tau, numita vena cava. Aceasta vena ajuta la transmiterea sangelui catre inima si inapoi.

Daca te hotarasti sa faci o ecografie cu ultrasunete, aceasta iti va dezvalui nu doar marimea membrelor bebelusului, ci si data probabila a nasterii. Mai mult, acum se poate detecta mult mai clar sexul copilasului.

In aceasta saptamana, inima bebelusului s-a dezvoltat suficient pentru a fi observate anumite anomalii, prin intermediul ecografiei cu ultrasunete. Ritmul extrem de rapid de crestere a mai scazut putin.

Bebe seamana mult cu o fiinta umana. Vartejurile si spiralele unice care formeaza amprentele bebelusului tau incep sa-si faca aparitia pe varfurile degetelor sale. Copilasul poate sa-si suga degetul de la mana si are deja formate papilele gustative.

Mai mult, osul urechii interne si capetele nervilor din creier s-au dezvoltat suficient incat copilul sa poata percepe zgomote precum bataile inimii tale si ritmul sangelui care se misca prin cordonul ombilical.

Placenta ii asigura acum copilului o dieta continua de elemente nutritive si oxigen si preia in acelasi timp deseurile din sangele fatului si le depoziteaza in sangele tau. Rinichii tai preiau si filtreaza aceste deseuri, eliminandu-le.

Idee pentru tati: Mami are nevoie acum de un umar puternic pe care sa planga, de cineva care sa o asculte. Vrea sa se descarce, pentru a se elibera de emotiile contradictorii pe care le simte in timpul sarcinii. Oricat de ciudat ar parea, ea nu se asteapta de la tine sa-i aduci luna de pe cer, chiar daca, fie vorba intre noi, o sa ti-o ceara intr-o doara, la un moment dat. Stim ca e confuz ceea ce se petrece, dar incearca sa te relaxezi si sa-i oferi toata atentia de care esti in stare. winking

Saptamana 19

Libidoul fluctueaza in timpul sarcinii. Poti descoperi ca al tau este la cote maxime sau, dimpotriva, ca lipseste cu desavarsire.

E posibil sa te deplasezi cu dificultate. Nu mai ai un centru de echilibru, asa ca vei observa ca iti va fi greu sa urci o panta, de exemplu.

Daca simti ca te ia cu ameteala, s-ar putea ca zaharul din sange sa fie la un nivel mai mare sau mai scazut decat cel normal. Nu trece peste gustarile dintre mese si sub nicio forma nu sari peste cele principale. Daca faci asta, situatia se va remedia de la sine.

Sexul iti da si el bataie de cap. Sau nu. Unele gravide se bucura de un libidou crescut, in special in cel de-al doilea trimestru, cand greturile dispar si energia revine la cote acceptabile sau chiar normale.

Altele, in schimb, descopera ca libidoul lor este foarte scazut. Oboseala, grijile cu privire la bebelus, schimbarile fizice sau hormonale, stresul de la locul de munca, incertitudinea si multe alte aspecte pot avea un impact destul de important asupra fluctuatiei libidoului.

Discuta cu partenerul tau aceasta problema si incercati sa gasiti o solutie. De pilda, pentru o perioada, va puteti doar juca, fara sa ajungeti la penetrare. Explica-i faptul ca in aceasta perioada ai mai mult nevoie de tandrete si imbratisari romantice. Cu rabdare, lucrurile ar putea reveni pe un fagas normal.

Daca, dimpotriva, poftele nu-ti dau pace, da-le frau liber. Sexul este considerat sigur in toate etapele sarcinii, atata timp cat aceasta evolueaza normal, iar doctorul tau nu te-a sfatuit sa eviti contactele sexuale.

Copilasul cantareste acum 180-250 de grame si masoara intre 13-5 centimetri. Pe toata suprafata corpului sau apare o substanta grasa numita mielina, care imbraca si izoleaza nervii, astfel incat impulsurile ajung usor la el. Are loc, de asemenea, mielinizarea coloanei vertebrale.

In urmatoarele zile, in spatele mugurilor dintilor de lapte vor incepe sa se formeze mugurii dintilor permanenti. Glandele sebacee incep sa produca o substanta de culoare alba, numita vernix caseosa, ce protejeaza ca un strat pielea delicata a fatului de lichidul amniotic.

Idee pentru tati: Ai simtit cum se misca piciul tau in burtica mamei? Inseamna ca ai vazut cat e de puternic si viguros inca de pe-acum. Da, vei fi tatic! Esti incantat si speriat in acelasi timp. Te intrebi daca esti pregatit, daca vei putea fi un parinte bun. Daca iti trec prin minte astfel de ganduri, nu te ingrijora. Mami e si ea putin tematoare. Discutati impreuna despre ce va nelinisteste. Consultati carti sau articole ca acesta, cu sfaturi numai bune de urmat. Faptul ca esti aici, citind aceste randuri, demonstreaza deja cat esti de responsabil!

Saptamana 20

Felicitari, ai ajuns la mijlocul sarcinii! De-acum nu mai poti sa-ti ascunzi burtica cu niciun chip. Bebelusul tau a mai crescut: este cat o banana.

La sfarsitul acestei saptamani uterul tau va fi la aproximativ doua degete sub buric si de-acum inainte va creste cu un centimetru pe saptamana.

Teoretic (retine acest cuvant) esti la jumatatea sarcinii. Cu toate astea, unele gravide nasc inainte de 40 de saptamani, altele – dupa aceasta perioada. O sarcina fara complicatii dureaza intre 37-42 de saptamani.

Te incadrezi in acesti parametri in functie de acuratetea cu care ti s-a stabilit data ultimei menstruatii, de sanatatea bebelusului si chiar de structura ta genetica.

In aceasta perioada este bine sa-ti faci o ecografie bazata pe ultrasunete − doar asa medicul va putea observa, pe baza masuratorilor, daca bebelusul din burtica se incadreza in limitele normale.

Iata cativa dintre factorii de risc ce pot afecta dezvoltarea fatului:
- o sarcina anterioara cu probleme in dezvoltarea fetala
- hipertensiune arteriala cronica
- diabet sau alte afectiuni medicale cronice
- greutatea scazuta a mamei inainte de sarcina
- cresterea scazuta in greutate a gravidei in timpul sarcinii
- sarcina gemelara
- abuzuri de substante toxice (nicotina, alcool, droguri)
- anemie

In cazul in care apare un prurit la nivel abdominal, nu intra in practica. Pielea de aici se intinde si asta cauzeaza mancarimea. De obicei, folosirea unor creme adecvate (prescrise de medic), va reduce iritatiile.

Bebe creste repede si schimbarile care se produc de la saptamana la saptamana sunt uluitoare. O sa le simti si tu, la propriu, pentru ca devine mai neastamparat pe zi ce trece. Este un moment crucial pentru dezvoltarea senzoriala. Creierul dezvolta zone specializate pentru simturi: miros, gust, auz, vaz si simtul tactil.

Pielea micutului se ingroasa si apar mai multe straturi, inclusiv derma, epiderma si stratul subcutanat. Parul si unghiile continua sa creasca. Apar si miscarile respiratorii, insa plamanii nu sunt dezvoltati de-ajuns cat sa permita supravietuirea fatului in afara uterului. Inima copilasului bate cu rapiditate – cam de doua ori mai repede decat a ta.

Idee pentru tati: Mami s-ar putea sa vrea sa se inscrie la cursuri prenatale. O sa-ti vorbeasca despre respiratia din timpul nasterii, despre modalitati de nastere si alte exercitii fizice care o vor ajuta sa treaca mai usor peste acest eveniment mult asteptat, dar de care se teme putin, mai ales daca e la prima sarcina. E important s-o asculti cu atentie si – de ce nu – sa mergeti impreuna la cursuri. Asa o sa-i poti adresa instructorului o gramada de intrebari care, suntem convinsi, te nelinistesc si pe tine. winking

Saptamana 21

e simti obosita, amortita si fara chef? Mergi la sala sau fa putina miscare prin parc. Ai grija s-o iei, totusi, usurel.

Exercitiile fizice in sarcina te pot ajuta sa-ti mentii conditia fizica si chiar sa minimalizezi unele simptome neplacute, cum ar fi aparitia venelor varicoase, ingrasarea excesiva sau durerile de spate.

Nu uita ca starea in care te afli este una speciala si nu poti sa te antrenezi ca pentru un maraton.Ligamentele tale devin mai laxe in timpul sarcinii, astfel ca exista riscul de a te accidenta. Opteaza pentru exercitii care nu implica impactul – cum ar fi yoga, inotul si plimbarea.

Daca afara vremea tine cu tine, poti sa faci un tur de parc cu bicicleta – dar e mai sigur sa-l intrebi inainte pe medicul tau.
Profita acum de miscare, cat inca burtica ta este mica si iti ofera suficienta mobilitate. Multe gravide se bucura de cel de-al doilea trimestru si il numesc “luna de miere a sarcinii”.

Nu toate vestile sunt la superlativ. S-ar putea sa simti dureri la nivelul membrelor inferioare. Daca observi aparitia varicelor, cumpara-ti dresuri speciale care iti vor strange piciorul, vor alina durerile si vor diminua umflaturile.

Cand stai in sezut si iti simti picioarele umflate sau durerea incepe sa te sacaie, incearca sa ti le asezi pe un suport – cum ar fi un scaunel plasat sub masa. Daca esti asezata in pat, intoarce-te cu fata spre unul din pereti si pune-ti picioarele in sus, timp de 10-15 minute.

In aceasta perioada, desi continua sa creasca, bebelusul tau cantareste doar 10% din greutatea pe care o va avea la nastere. Acum nu doar ficatul si splina sunt responsabile cu producerea celulelor din sange, ci si spatiile dintre oase, destinate maduvei, sunt destul de dezvoltate pentru a contribui la formarea celulelor sangvine.

Somnul copilasului tau incepe sa urmeze anumite tipare, dar nu viseaza inca. E posibil sa ghicesti momentele in care doarme, atunci cand simti ca se misca mai putin.

Unele studii sustin ca bebe isi potriveste ceasul intern pentru a intra in ritm cu lumea de-afara in functie de obiceiurile tale alimentare si de somn, de intensitatea luminii sau a zgomotului din jurul tau, care functioneaza ca niste semnale pentru el.

Creierul fatului incepe sa se dezvolte cu repeziciune, iar capacitatea sa va creste constant pana cand copilul va implini 5 ani.

Idee pentru tati: Mami se bucura de trimestrul doi de sarcina, asa ca profita si tu de cerul limpede de pe strada voastra si faceti planuri impreuna. E o perioada propice pentru a merge intr-o minivacanta si a va limpezi mintea. Daca nu puteti sau mami nu are voie sa calatoreasca, pur si simplu relaxati-va petrecand timp de calitate impreuna. winking

Saptamana 22

E posibil sa observi contractii nedureroase in partea superioara a uterului. Nu te speria, chiar daca bebe le va simti, nu-l vor deranja cu nimic.

Desi au un nume complicat, contractiile Braxton-Hicks sunt des intalnite in timpul sarcinii si total inofensive pentru bebelusul din burtica. In schimb, tu vei avea senzatia ca partea de sus auterului incepe sa te stranga.

Ce se intampla, de fapt? Este vorba de o repetitie pe care o face uterul, in incercarea de a se pregati pentru nastere. Totusi, daca aceste contractii devin dureroase sau daca sunt mai mult de patru intr- ora, este indicat sa suni medicul: contractiile dureroase si regulate pot indica untravaliu inainte de termen.

Tot acum pot aparea si vergeturile pe sani, coapse, in jurul taliei si pe abdomen, pe masura ce corpul tau incearca sa faca fata ritmului de crestere al copilasului. Vergeturile pot avea diferite culori, de la alb, la roz, rosiatic sau chiar maro inchis, in functie de prigmentul pielii tale.

Desi cremele destinate vergeturilor pot fi eficiente, adesea ele nu vor disparea definitiv. De obicei, vergeturile sunt o mostenire genetica – examineaza burtica mamei tale si vei gasi acolo raspunsul. Chiar daca nu se estompeaza pana la disparitie, vergeturile devin aproape invizibile dupa nastere.

Odata cu burta, si buricul tau incepe sa se bombeze. Nu te speria, isi va reveni la forma concava imediat dupa ce vei naste.

Iata si o veste buna: vei radia de sanatate! Cum asa? Surplusul de sange care circula in interiorul corpului tau, ajunge si la nivelul fetei si coloreaza in mod placut obrajii. Toata lumea te va complimenta pentru cat de bine arati! big grin

Asta daca – iti tinem pumnii sa nu fie asa! – sarcina nu-ti va reaminti mai degraba de varsta adolescentei, cand acneea iti facea zile negre. Nu-ti fa griji, eventualele eruptii la nivel epidermic se vor retrage cand sarcina va fi la sfasit.

Bebelusul continua sa creasca. Organele, sistemul digestiv si cel reproductiv se dezvolta pe mai departe. Ficatul fatului are acum o capacitate limitata de a converti bilirubina (o substanta produsa de celulele rosii din sange atunci cand sunt distruse) si de a o elimina din sangele sau.

Pleoapele si sprancenele sunt complet dezvoltate, iar unghiile degetelor de la maini sunt vizibile. De aceea, imediat dupa nastere, unora dintre bebelusi va trebui sa li se taie unghiutele.

Se dezvolta si glandele sudoripare, iar suprafata pielii devine din transparenta, opaca.

Idee pentru tati: Unii parinti cad de la inceput de acord asupra numelui pe care bebelusul il va purta de-a lungul vietii. Pentru altii, acesta e un alt motiv de disputa. Fa o lista cu zece dintrenumele tale preferate si pune-o si pe mami sa faca la fel. Apoi, consultati-va listele si taie numele le care le urasti cu-adevarat. Mami va face si ea la fel cu lista ta. Daca la final vor fi cateva nume care au supravietuit razboiului, incepeti sa le combinati intre ele pana la lozul castigator! Acela va fi numele copilului vostru. winking

Saptamana 23

Poftele incep sa-si faca de cap. Putin si des – asta e solutia daca iti vine sa cumperi tot magazinul. La urma urmei, esti gravida si poti sa mananci ceva mai multa inghetata, castraveti murati si merdenele ca de obicei.

Uterul tau continua sa creasca si odata cu el si tu: de-acum ar trebui sa iei in greutate intr-un ritm constant, in jur de 0,25 kilograme pe saptamana.

Nu incerca sa te compari cu alte vietuitoare ceva mai corpolente, chiar daca te simti complet lipsita de gratie. Daca ti-a trecut prin cap ca ai semana cu o femela elefant, nu-ti dai seama ce spui! winking

Mai bine bucura-te ca bebelusul are acum suficient spatiu de miscare in burtica si incepe sa se simta din ce in ce mai confortabil. Drept urmare, activitatea lui intrauterina se inteteste si se diversifica: sare, da din manute si din picioruse, nu sta o clipa locului.

E posibil sa mai ai inca schimbari bruste de dispozitie. Poftele nu-ti dau nici ele pace. Ai manca tone de prajituri, visezi doar la frisca, ciocolata si alune. Daca ai avut greturi si ameteli frecvente in prima parte a sarcinii, probabil acum vrei sa recuperezi.

Nu sari calul, dar nu-ti ignora semnalele corpului. Acesta este foarte inteligent si de obicei iti cere exact ceea ce-i lipseste. Nu-ti refuza nimic din ceea ce poftesti, dar ai grija sa gusti cu moderatie din fiecare.

Fatul este imens fata de acum aproape jumatate de an. happy Cantareste 380-520 de grame si masoara 20-22 de centimetri. Arata ca un nou-nascut in miniatura, sau ca o papusica. Buzeledevin acum mai distincte si, in curand, bebelusul va incepe sa zambeasca.

In aceasta saptamana este secretat si pigmentul care coloreaza pielea. Se dezvolta sipancreasul, foarte important in crearea insulinei, care ajuta la gestionarea corecta a zaharurilor de catre muschii activi.

Foarte important: daca bebelusul tau s-ar naste acum, ar putea avea sanse sa supravietuiasca in afara pantecelui. In acest moment, mutle femei se intreaba ce s-ar intampla daca ar fi nevoite sa nasca prematur.

Un copil nascut la 23 de saptamani ar avea intre 10 si 70% sanse de supravietuire, dar numai sub o supraveghere medicala de specialitate. Din pacate, sansele ca un copil atat de mic sa ramana cu paralizie cerebrala sau alte dizabilitati sunt si ele mari: intre 50-75%.

Idee pentru tati: Fa ceva dragut si neasteptat pentru mami. Vrei sa te ajutam? Schimba asternuturile, pune rufe in masina de spalat sau vino acasa cu cina. Lasa-ti partenera sa simta cat de speciala e si demonstreaza-i ca si tu esti la fel.

Saptamana 24

Simptomele neplacute incep sa te sacaie. Pe masura ce te apropii de data nasterii, schimbarile suferite de corpul tau se intetesc. Din pacate, “luna de miere a sarcinii” pare ca s-a sfarsit.

S-ar putea sa ti se intample ceva caraghios: sa te trezesti ca tot mai multe femei vor dori sa-tiatinga si sa-ti mangaie burtica, asta pentru ca in traditia populara se spune ca atingerea burtii unei gravide aduce noroc.

Daca te deranjeaza, apeleaza la un truc: spune-le indraznetilor ca te gadili foarte tare. Sau, daca observi pe cineva apropiindu-se si banuiesti ce va urma, aseaza-ti mainile in fata, ca si cum ai vrea sa aperi bebelusul.

E un gest pe care multe gravide il fac, de multe ori fara sa constientizeze, asa ca nimeni nu te va suspecat de sentimente ostile si, in plus, ii va tine pe superstitiosi la distanta! happy

Incepi sa resimti o stare de slabiciune generala și devii tot mai somnoroasa in timpul zilei. Exista si posibilitatea ca, din cauza hormonilor de sarcina, gingiile tale sa devina mai sensibile, in mare parte datorita surplusului de sange care are drept consecinta sangerari frecvente, declansate cu usurinta in timpul perierii dintilor si a folosirii atei dentare. Nu renunta la niciunul din aceste obiceiuri pentru ca, din cauza carentei de calciu, pot aparea carii nedorite.

In saptamanile 24-28 se poate face un test prenatal important si anume analiza glucozei sautestul de toleranta la glucoza, prin care se verifica eventuala declansare a diabetuluigestational, un tip de diabet temporar, care apare in timpul sarcinii. Diabetul gestational poate crea probleme nou-nascutului, cum ar fi un nivel scazut al glicemiei.

Bebelusul tau are din ce in ce mai putin loc de miscare, iar casuta din burtica nu mai e la fel de confortabila. El cantareste acum 520-700 de grame si masoara 21-23 de centimetri. Ar trebui sa simti impunsaturi puternice si mult mai regulate in burtica: micutul exerseaza miscari complexe.

Bebe seamana acum perfect cu o fiinta umana, numai ca una in miniatura. Sistemul nervos, cel digestiv, reproductiv si circulator isi continua maturizarea. Urechea interna este acum complet dezvoltata si controleaza echilibrul corpului.

Astfel, bebelusul isi poate da seama cand se afla cu capul in jos sau cand se afla la verticala, in timp ce pluteste si se misca in lichidul amniotic.

In plamani, se formeaza acum vasele sangvine si sacii pulmonari. Intr-un final, acestia vor face schimb de oxigen si il vor trimite apoi in tot corpul. Tot in aceasta perioada, plamanii copilasului vor incepe sa produca surfactant, o substanta care are rolul de a preveni colapsul sacilor pulmonari si de a evita lipirea acestora unul de celalat in momentul expirarii.

Idee pentru tati: Fa-i lui mami multe poze! Chiar daca acum s-ar putea sa n-o incante, mai tarziu iti va multumi pentru ca ai imortalizat aceste clipe speciale. Ele vor deveni amintiri minunate si, cine stie, cu putin noroc, poate va avea chef sa-ti pozeze a la Demi Moore, pe coperta revistei Vanity Fair! big grin

Saptamana 25

Bebelusul tau este tot mai viguros si trece prin transformari vitale pentru viata lui extrauterina. Bucura-te, chiar daca tu nu te simti la fel de bine ca el.

La 25 de saptamani, burtica este de marimea unei mingi de volei. Din pacate, in acest moment, sarcina poate avea unele efecte secundare neplacute. E posibil ca ochii sa-ti devina sensibili la lumina, sa ai mancarimi ori sa-i simti uscati. Pentru o usoara ameliorare, foloseste ser fiziologiccare-ti va echilibra umiditatea ochilor.

In plus, progesteronul secretat in exces va incetini golirea stomacului, pentru a permite absorbtia elementelor nutritive pentru copil. Uterul tau in continua expansiune incepe sa preseze pe intestine. Rezultatul se traduce prin indigestie si arsuri la stomac. Incearca sa mananci mai putin si mai des si evita alimentele prea condimentate sau bogate in grasimi.

Apasarea uterului asupra organelor interne te poate face sa resimti dureri de spate si de pelvis. Aceste dureri se pot lasa in jos, pe picior, sub forma de intepaturi sau amorteala a membrelor.

Unele gravide incearca dureri tot mai puternice, pe masura ce sarcina inainteaza. Durerile pot deveni atat de sacaitoare incat sa nu te simti in stare sa-ti ridici piciorul sau sa mergi.

Problemele vor disparea imediat dupa ce sarcina se va sfarsi, dar pana atunci, iata ce poti face pentru a le alina:
- asaza o punga cu gheata pe zona cea mai dureroasa
- dormi pe o saltea ferma
- nu sta in sezut pentru o perioada prea lunga de timp
- atunci cand stai in picioare, incearca sa mentii o pozitie dreapta
- pune-ti sub cap doua perne in loc de una
- nu ridica greutati decat in cazuri exceptionalte si indoaie genunchii mai intai

Pentru micutul din burtica incepe o perioada in care se da in vant dupa dulciuri. Papilele gustative sunt bine formate si la fel este formata si preferinta bebelusului pentru dulciuri.

Cordonul ombilical este acum gros si rezistent. Bebe se bucura de noul sau simt si adesea pipaie cu manutele cordonul ombilical. Dintii permanenti dezvolta muguri in adancul gingiilor, dar acesti dinti nu vor aparea decat dupa ce dintii de lapte incep sa cada, in jurul varstei de sase ani. Dar cate mai aveti de experimentat pana atunci! big grin

Idee pentru tati: E timpul sa te gandesti cand si daca iti vei lua o pauza de la munca si pentru ce fel de program vei opta dupa aparitia bebelusului. Discuta cu seful tau care ar fi optiunile cele mai avantajoase. Poate vei lucra de acasa o perioada, daca nu vrei sa te rupi de mediul profesional, sau vei opta pentru jumatate de norma. Orice ati decide, in caz ca nu va permiteti un altfel de ajutor, ca de exemplu rude sau o bona, trebuie sa stii ca e nevoie ca mami sa fie ajutata cel putin o luna dupa nastere. winking


Saptamana 26

O sa-ti vina din ce in ce mai greu sa dormi, pentru simplul fapt ca nu-ti gasesti pozitia. Iar cand in sfarsit vei atipi, nu vei visa floricele pe campii. Dimpotriva am spune. Pe scurt: adio, somn usor!

In somn, subconstientul tau se transforma intr-o adevarata scena de film, in care toate fricile si nesigurantele legate de sarcina si de proximitatea maternitatii se desfasoara neingradite. Miscarile micutului te-ar putea linisti, insa lipsa lor iti poate crea griji.

Uterul tau se afla acum la doua masuri de deget deasupra buricului si va continua sa creasca cu aproximativ un centimetru pe saptamana. Greutatea ta poate fluctua de la o zi la alta, in functie de retentia de apa din tesuturi, asa ca mai bine nu te stresa cantarindu-te zilnic.

Senzatia de apasare si durere la nivelul coloanei vertebrale continua sa nu-ti dea pace.Durerile de picioare sunt si ele un fenomen comun. Pentru a le preveni incearca sa mananci echilibrat, astfel incat organismul tau sa primeasca aportul optim de nutrienti in masura sa sustina dezvoltarea armonioasa a copilasului.

Si exercitiile de stretching ajuta – insa aminteste-ti ca nu-ti mai poti solicita corpul ca inainte de a ramane insarcinata si nici el nu va mai raspunde la fel de prompt. Cuvantul de ordine: nu exagera!

Si migrenele se inmultesc, pe masura ce hormonii iti transforma corpul odata cu evolutia sarcinii. Incep sa te doara si coastele, deoarece bebelusul capata putere si impinge tot mai mult. De obicei, durerea trece daca incerci sa-ti schimbi pozitia pana gasesti una cat de cat confortabila. Esti intr-un moment al sarcinii in care totul se negociaza!

Micutul tau a ajuns la o greutate cuprinsa intre 600-800 de grame, echivalenta cu 25% din greutatea pe care ar trebui s-o aiba la nastere. Uimitor − in urmatoarele 14 saptamani strengarul va lua trei patrimi din totalul kilogramelor pe care le va avea la nastere!

Bebe poate acum sa inspire si sa expire, reactioneaza la atingeri si la lumina. Daca aprinzi o lanterna deasupra burticii, bebelusul isi va intoarce capul in directia luminii. Genele incep si ele sa creasca, parul de pe cap se indeseste.

Daca asezi un stetoscop clasic pe abdomen, ii vei putea auzi bataile inimii. Daca asta nu merge, cu siguranta va da roade ecografia Doppler, efectuata cu ajutorul ultrasunetelor.

Poti observa ca micutul devine mai agitat in prezenta sunetelor puternice. E un moment prielnic pentru a-l transforma intr-un mic meloman. Inlocuieste CD-ul cu Bon Jovi din masina, cu niste cantece de leagan. Beethoven si Mozart au scris niste capodopere ale genului.

Idee pentru tati: Ati inceput cumva sa va ocupati de camera copilului? Multa lume nu face nicio pregatire inainte ca micutul sa apara pe lume. Daca faceti parte dintre acei parinti care vor sa aiba totul gata in momentul marelui eveniment, acum e timpul sa incepeti. Varuiti peretii in culori pastelate, montati patutul, cumparati lucrusoare. Vezi? Ii poti fi de ajutor copilasului tau chiar inainte de a-si face aparitia! winking

Saptamana 27

Daca te intrebi ce s-a intamplat cu euforia ce pusese stapanire pe tine la inceputul trimestrului al doilea, iti spunem noi: a fost preluata de bebelus.

Te indrepti cu pasi repezi spre trimestrul al treilea. Cu alte cuvinte, te apropii de sfarsitul sarcinii! Asta nu inseamna nici pe departe ca greul a trecut. Cel putin, nu pentru tine. Desi sansele de a pierde sarcina sau de a avea un copil cu probleme s-au diminuat considerabil, disconfortul propriului trup este dificil de indurat.

E perioada in care problemele de genul arsurilor la stomac iti dau din ce in ce mai multa bataie de cap. Poti diminua aceste neplaceri dormind in pozitie semiasezata, sprijinita pe niste perne – in fine, daca poti dormi asa. Probabil ca n-o sa mai simti arsurile, dar o sa inceapa sa-ti amorteasca spatele! Cum o dai, nu iese bine!

De fapt, pe masura ce sarcina ta avanseaza vei constata ca iti va fi din ce in ce mai dificil sa-ti gasesti o pozitie buna de dormit. Cand stai intinsa pe o parte foloseste perne in plus, pe care sa le asezi sub burtica si intre genunchi. Daca stai pe spate, aseaza-ti pernele sub genunchi si sub gat.

In aceasta perioada incepe si urinarea frecventa in timpul noptii – ce sa-i faci, nu e usor sa aduci pe lume un pui de om! Mai bine gandeste-te ca tot acest chin iti va fi rasplatit odata cu primul suras mititel, sau cu prima strangere de manuta. happy

Bebe masoara acum aproximativ 30 de centimetri si cantareste in jur de un kilogram. Placentaeste pe deplin dezvoltata, iar tu esti pe punctul de a intra in faza maxima de crestere fetala, cand bebelusul castiga foarte mult in lungime si in greutate, prin adaugarea de grasime subcutanata.Retina isi incepe si ea dezvoltarea, insa de-abia peste doua saptamani copilasul isi va deschide ochii.

Idee pentru tati: E ora 3 dimineata si visezi cum nimicesti monstri in jocul tau preferat de strategie. Deodata te simti zgaltait cu putere de o femeie gravida, care bolboroseste ceva langa tine. Nu, nu mai visezi, e chiar nevasta ta care iti declara ca o sa moara de pofta daca nu te ridici acum din pat si nu te duci la cel mai apropiat supermaket cu program non-stop ca sa-i iei inghetata, ciocolata si cornuri. Degeaba ii spui ca nu e o mancare sanatoasa si ca e miez de noapte, n-o sa te auda. Arata-i ca o iubesti si, ca sa-ti fie mai usor, gandeste-te ca faci repetitii pentru noptile in care te vei trezi in tipetele bebelusului. Cel putin, el n-o sa te trimita la cumparaturi la ore imposibile! happy


Saptamana 28

Felicitari, ai ajuns in ultimul trimestru! Mai ai de facut cateva teste de sange si gata, ai scapat de ce era mai greu!

Unul dintre aceste teste va evalua echilibrul celulelor din sange, iar un altul va stabili nivelul anticorpilor in sangele tau. Daca Rh-ul tau este negativ, e posibil ca sangele tau sa dezvolte anticorpi impotriva sangelui micutului, pe care nu-l recunoaste. In acest caz, ti se va administraRhogam, un vaccin care te va proteja in cazul in care sangele micutului se va amesteca cu al tau.

Un alt test, cel de toleranta la glucoza, verifica daca ai diabet. In perioada aceasta se colecteaza si o mostra de secretie vaginala, pentru a se exclude riscul infectiei cu streptococul beta hemolitic.

Aceste bacterii populeaza adesea zona cervixului si cu toate ca infectia pe care o produc nu prezinta niciun simptom, poate afecta copilul provocand infectii neonatale severe. Vestea buna este ca, descoperita la timp, aceasta infectie poate fi tratata inainte de nastere si e mult mai bine sa se intample asa, mai ales daca urmeaza sa nasti pe cale vaginala.

Daca picioarele ti-au devenit sensibile, te dor si ti se umfla, trateaza-le cu o portie de masaj zilnic. De-acum inainte, medicul tau ar putea sa te cheme nu o data pe luna, ci o data la doua saptamani, incepand ca din saptamana 36 sa mergi saptamanal la consult.

Micutul tau si-a dezvoltat un program riguros in burtica, in care alterneaza perioadele de somn cu cele active. Poate sa-si deschida ochii si sa isi suga degetul. Masoara in jur de 34 de centimetri si cantareste aproximativ 1,2 kilograme.

Din aceasta saptamana, creierul bebelusului nu mai este neted, ci incep sa se formeze acele santuri si striatii bine cunoscute, asociate creierului uman. Parul de pe cap incepe sa creasca mai mult. Cu toate acestea, nu exista o regula: multi copilasi vin pe lume fara niciun fir de par in cap, in timp ce altii prezinta o minunatie de bucle.

Idee pentru tati: Este ultimul trimestru! E timpul sa iesiti in oras sa sarbatoriti acest eveniment. Cumpara-i partenerei tale o rochita comoda sau cateva hainute haioase pentru mititel. Fa-i un masaj cu ulei special pe burtica sau la picioare. Nici nu-ti inchipui cat de mult o poti ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente. Stai implicat, mami are nevoie de tine mai mult ca oricand! winking

Saptamana 29

In aceasta perioada vei sa ai arsuri stomacale dar asta nu inseamna ca bebelusului ii creste parul! Daca burtica ta e mai tuguiata, nu te gandi ca o sa ai o fata. Toate aceste semne au o explicatie stiintifica.

Sfatul nostru este sa accepti cu zambetul pe buze aceste pareri si spuerstitii inofensive. Indata ce vei naste, te vei bucura de o multime de astfel de povete. Marea majoritate a acestorpovestioare nu au o baza stiintifica, dar au fost transmise dintr-o generatie in alta de catre femeile cu copii.

Pastreaza totusi o atitudine deschisa fata de acestea. Vei vedea ca unele lucruri sunt adevarate, indiferent de cat de bizare ti s-ar parea. Ele sunt pur si simplu rodul observatiilor empirice care s-au repetat milenii la rand.

Acum vei incepe sa te gandesti tot mai des cum vei fi in rolul de mamica si cum te vei descurca cu noul-nascut. Ca sa nu mai vorbim ca apropierea cu pasi rapizi a momentului nasterii iti da deja fiori reci pe sira spinarii.

Cum va fi? Cand va fi? Cat va dura travaliul? Vor aparea complicatii? Cat de tare ma va durea? E normal sa te framanti, pentru tine este o experienta noua, dar aminteste-ti ca lucrul acesta este cel mai firesc de pe lume. Daca omenirea continua sa existe si, mai mult, sa se mareasca pe an ce trece, inseamna ca nasterea nu e chiar asa de complicata pe cat iti imaginezi tu.

Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa mananci regulat in timpul zilei. Trei mese principale si doua gustari sunt suficiente pentru tine si micut. Bebe are nevoie de nutrienti, iar procesul tau de digestie si-a incetinit considerabil ritmul din cauza volumului crescut de progesteron si a spatiului tot mai stramt din stomacul tau.

De asemenea, e important sa bei suficienta apa (minimum 2 litri pe zi), pentru a evita constipatia si aparitia hemoroizilor.

Bucura-te de ultimele saptamani de sarcina. Esti rasfatata de catre cei din jur, poti sa mananci ceva mai mult fara sa tii cont de silueta (oricum nu se mai vede). Daca ai chef du-te la cosmetica si fa-ti manichiura si pedichiura, curata-ti tenul – petrece timp cu tine si pentru tine, cat inca mai poti!

De-acum inainte, bebelusul o sa ia in greutate cu rapiditate. Muschii si plamanii sai isi continua dezvoltarea, creierul formeaza miliarde de neuroni zilnic.

Mananca sanatos si dormi regulat – este regula de aur a acestei saptamani.

Idee pentru tati: Informeaza-te cu privire la nastere. Citeste carti de specialitate sau articole care vorbesc despre asta. Asa iti vei putea da singur seama daca mami incepe sa aiba simptome care anunta travaliul. Ea poate fi atat de speriata sau se poate simti atat de rau in acele momente incat sa nu mai coopereze. Vei putea suna medicul si sa va consultati la telefon despre ce aveti de facut pe mai departe. Ajutorul tau este de nepretuit pentru mama si copilas! winking

Saptamana 30


Esti destul de obosita si iti gasesti cu mare greutate pozitia confortabila. In aceasta perioada iti recomandam sa investesti intr-o perna tare si in asternuturi de calitate.

Vizitele prenatale devin din ce in ce mai frecvente, pentru ca de-acum inainte sarcina ta si evolutia bebelusului trebuie monitorizate indeaproape. In timpul acestor vizite ti se va controla greutatea – acum iei cam jumatate de kilogram pe saptamana.

O greutate in exces poate fi un semn ca retii fluide si ca s-a declansat hipertensiunea saudiabetul gestational. In schimb, o greutate sub normal poate indica retardare de crestereintrauterina.

Doctorul care te tine sub observatie iti va controla tensiunea arteriala si iti va cere o mostra de urina pentru a testa nivelul de zahar si cel al proteinelor din organismul tau. Medicul iti va palpa abdomenul pentru a verifica marimea copilului si pozitia acestuia.

De asemenea, specialistul va verifica bataile inimii copilului printr-un stetoscop in forma de trompeta. In final, iti va verifica mainile, picioarele si gleznele ca nu cumva sa fie umflate. Multe gravide se plang ca in timpul sarcinii trebuie sa poarte incaltaminte chiar si cu un numar mai mare, din cauza slabirii articulatiilor.

Din pacate, daca se intampla sa treci prin aceasta experienta, avem o veste nu tocmai buna:procesul e adesea ireversibil. Doamnelor, ne pare rau pentru colectia voastra de pantofi! sad

In trimestrul al treilea de sarcina poti incerca schimbari bruste de dispozitie. Depinde doar de tine daca iese sau nu cu… “scandal”. Sfatul nostru este simplu: controleaza-te. Altfel, vei rani multe persoane apropiate care nu au nicio vina. Bine, poate doar aceea de-a se fi aflat in preajma unei gravide nervoase! happy

Bebelusul pune tot mai mult stapanire pe uterul tau. Pana acum sigur ai observat un cot sau un genunchi profilandu-se pe sub pielea ta. Multi parinti se distreaza incercand sa ghiceasca despre ce membre este vorba: un picior, o mana, un degetel?

Daca apare o umflatura mare si rotunda, sigur acela este capul bebelusului (sau poate funduletul?); o suprafata lunga si plata poate fi spatele micutului.

Volumul lichidului amniotic din burtica ta incepe sa descreasca pe masura ce bebe pune stapanire pe tot mai mult spatiu. In urmatoarele luni bebelusul tau va absorbi si asimilaelementele nutritive pe care corpul tau i le ofera. Acestea includ calciul (ajuta la dezvoltarea scheletului), fierul (necesar in producerea celulelor rosii din sange) si proteinele (care sustin procesul general de crestere).

Idee pentru tati: Mama e cea care decide cum isi va hrani bebelusul din momentul in care copilul vostru se va naste. Cu toate astea e foarte important ca tati sa fie de acord cu metoda aleasa. Impartaseste-i partenerei convingerile tale si documentati-va cu privire la avantaje si dezavantaje. Apoi acorda-i tot sprijinul, indiferent de ceea ce decide. Ideal ar fi ca mami sa inteleaga importanta hranirii copilasului la san.


Saptamana 31

Vei incepe sa respiri tot mai greu, pe masura ce burtica ta creste. Poti incerca sa faci exercitii yoga – te vor mentine in forma si te vor ajuta sa treci cu bine peste neplacerile fizice.

Daca nu ai alte indicatii sau restrictii din partea medicului care te monitorizeaza, exercitiile de yoga,stretching-ul sau orice fel de miscare fizica moderata sunt o alegere excelenta pe toata perioada sarcinii.

Yoga este recunoscuta pentru capacitatea sa de-a pregati corpul pentru travaliu, iti intareste si, in acelasi timp, iti relaxeaza muschii si ligamentele.

Nici exercitiile muschilor pelvieni nu trebuie neglijate. In contextul presiunii din ce in ce mai mari exercitate asupra vezicii urinare este foarte posbil sa incepi sa suferi de incontinenta produsa de stresul fizic – o mica scurgere de urina cand tusesti, stranuti sau razi.

Pentru a preveni aparitia acestui gen de probleme si dupa nastere exerseaza regulat intarirea muschilor de baza din zona pelvisului. Acestia sunt muschii largi, intinsi pe orizontala, ce ocupapelvisul osos si lateral. Sunt prinsi intre ei si se intalnesc la mijloc, dar sunt incompleti in zona in care uretra, vaginul si rectul ii sectioneaza.

Acesti muschi sustin toate organele din partea superioara a corpului uman, datorita faptului ca au capacitatea de a sta permanent incordati. Daca acesti muschi slabesc, atunci apare riscul ca organele din partea superioara a corpului sa “prolapseze”, adica sa cada.

Sanii tai isi continua transformarea. Unele gravide pot observa scurgerea unui lichid, numitcolostru, care precede laptele matern si pe care sanii tai il formeaza pentru a hrani nou-nascutul in primele zile dupa nastere.

Acesta poate fi limpede sau poate avea pete galbui sau chiar portocalii. Colostrul poate fi extrem de benefic pentru copiii nascuti prematur. Este bogat in anticorpi si nutrienti care iti pot proteja micutul de infectii periculoase si alte complicatii ce pot aparea in primele zile de viata.

In aceasta saptamana bebelusul acumuleaza straturi de grasime sub piele. Pleoapele sale sunt acum dezlipite si se pot inchide si deschide. Pe masura ce momentul nasterii se apropie, miscarile ochilor sai devin din ce in ce mai evidente.

Micutul cantareste acum 2 kilograme si masoara 39 de centimetri. Are tot mai putin spatiu in burtica, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei observa ca nu se mai misca atat de vivace ca in urma cu cateva saptamani.

Idee pentru tati: Mami are nevoie de tine mai mult ca oricand. E posibil sa se planga tot mai mult de disconfortul provocat de sarcina inaintata. Ascult-o si ajut-o sa se relaxeze, masandu-i spatele si picioarele. Repeta-ti ca facand asta pentru mami inveti de pe-acum sa devii un tatic formidabil pentru copilasul tau. winking

Saptamana 32

Incearca sa eviti epuizarea fizica si sa te odihnesti cat de mult poti. Te simti obosita in perioada asta si nimic nu-ti va face mai bine decat o gura de aer proaspat sau o ora de somn in plus.

In saptamana 32, volumul sangelui care circula in corpul tau este cu 40-50% mai ridicat decat inainte de-a ramane insarcinata. Acest volum crescut al sangelui il ajuta pe copil sa se simta confortabil in mediul intrauterin.

Kilogramele tale continua sa se acumuleze (nu doar tu iei in greutate, ci si fatul, deci nu te alarma). Ai putea simti ca respiri mai greu, mai sacadat – situatia nu se va schimba pana la nastere, dimpotriva. Nu prea ai ce sa faci: incearca sa-ti gasesti o pozitie mai putin sacaitoare.

Tot acum ai putea incerca dureri in partea inferioara a spatelui, dar si dureri de fese, datorita schimbarii centrului tau de greutate. Fii atenta atunci cand mergi pe strada, pentru a nu te dezechilibra: de-aici si pana la a aluneca sau chiar cadea nu mai e prea mult.

Daca astepti gemeni, in aceasta saptamana uterul tau are probabil aceeasi marime ca a unei femei cu sarcina unica la 40 de saptamani. Fa un efort si bea mai multe lichide, consuma alimente bogate in fibre pentru a combate constipatia care apare adesea in ultimele saptamani de sarcina.

Pot aparea si contractiile Braxton-Hicks. Acestea devin mult mai intense in cel de-al treilea trimestru. Cum contractiile Braxton-Hicks nu duc la dilatarea colului, ele nu semnaleaza incepereatravaliului. De obicei nu sunt dureroase si inceteaza daca te ridici sa te plimbi putin.

Copilasul masoara in jur de 40 de centimetri si cantareste aproximativ 2,2 kilograme. Oasele capului raman moi si flexibile, iar plamanii s-au dezvoltat indeajuns ca sa sustina singuri viata. Aude zgomotele puternice si simte atingerile. Doarme cam 90-95% din timp, dar incepe sa se evidentieze o variatie intre zi si noapte.

Idee pentru tati: Daca ai decis ca nu vrei sa stii sexul copilului, ai putea sa te iei dupa povestile femeilor mai in varsta. Unele pot fi chiar distractive. happy

Se spune ca daca tatal este mai nervos, pe drum se afla o fetita. Daca e mai relaxat, va avea un baietel. Tatal este implicat in treburile gospodariei? Atunci va fi baiat. Daca sta mai mult deoparte, va avea o fetita. In fine, daca tati ia si el in greutate odata cu mami, urmeaza sa aiba un baietel. Daca ramane cu aceleasi kilograme, trebuie sa se pregateasca pentru rochite si fustite. happy

Saptamana 33

Din cauza retentiei de apa iti pot aparea edeme sau umflaturi ale picioarelor, mai ales daca termometrul arata temperaturi ridicate in exterior.

Le vei diminua stand cat mai mult in pozitia culcat, pentru a nu-ti mai solicita picioarele. Aseaza-te pe partea stanga pe cat posibil, pentru a minimaliza durerile si a reduce umflaturile. Unele gravide resimt dureri si intepaturi chiar si in degetele de la maini si de la picioare, dar si in zona incheieturilor.

Daca jobul tau consta in a sta mult in fata calculatorului si a tasta, s-ar putea ca medicul tau sa iti recomande sa porti un bandaj pentru strangere, care sa mai aline durerile.

De asemenea, iti recomandam sa faci pauze mici si dese (stii tu: sunt cheia marilor succese! tongue), pentru a permite incheieturilor mainii sa se destinda.

E posibil ca acum sa-ti apara vergeturi pe abdomen, daca asta nu s-a inamplat deja. Incearca sa nu iei prea mult in greutate, pentru ca ingrasarea excesiva intr-o perioada scurta de timp nu face altceva decat sa acutizeze vergeturile.

Cremele cu efect de catifelare pot ajuta la ingrijirea pielii si ii pot mentine elasticitatea. Daca nimic din toate astea nu functioneaza, nu te panica: de-a lungul timpului aceste vergeturi se vor estompa.

Capatul uterului tau se afla acum chiar sub cutia toracica. Fatul va sta mai mult cu capul deasupra pelvisului tau pentru ca, de obicei, acolo are mai mult spatiu decat in partea de sus a uterului. Aceasta datorita faptului ca pelvisul este marginit de oase, pe cand varful uterului este musculos si limitat, din punct de vedere spatial, de intestine si ficat.

Daca placenta este pozitionata jos si este detectata astfel la ecografia efectuata in saptamanile 18-20, atunci e posibil sa fie vorba de o placenta previa, care patrunde in segmentul de jos al uterului. In astfel de cazuri, capul fatului nu poate patrunde in pelvis.

Tot acum fatul isi continua exercitiile de respiratie, in decursul carora copilasul inspira lichid amnitic. Spre sfarsitul sarcinii, aceste episoade de respiratie fetala devin mai lungi si mai frecvente. Ele sunt semnul ca fatul se dezvolta asa cum trebuie.

Idee pentru tati: Mami nu si-a luat inca conediu prenatal? Incurajeaz-o sa faca asta. Chiar daca nu se poate desprinde de locul sau de munca, incearca sa o faci sa inteleaga ca prioritatile s-au schimbat temporar. E posibil sa-i fie teama de reactia sefilor sau a colegilor, de ruperea de un mediu familiar, insa copilasul vostru e pe primul plan acum. Incurajeaz-o sa-ti destainuie ce-o framanta cu privire la proiectele de la serviciu si asigur-o ca daca ea va face o mica pauza, tu vei munci cat pentru doi! winking

Saptamana 34

De acum inainte nu mai este indicat sa calatoresti departe de casa pentru ca travaliul se poate declansa oricand si nu vrei sa te trezesti la sute de kilometri distanta de doctorul tau sau de spital.

S-ar putea sa observi ca burtica ta difera de a altor femei care au aceeasi vechime in sarcina ca si tine. Nu e cazul sa faci comparatii. La fel cum fiecare individ e unic, asa si fiecare sarcina are particularitatile ei.

Unele gravide au o burtica mai mare, altele mai mica, la unele forma abdomenului este rotunda, la altele – mai tuguiata. Pe scurt, marimea si forma nu au nicio relevanta pentru starea fatului. Totul tine de genetica si difera de la caz la caz.

Gandul ca in curand vei face cunostinta cu noul-nascut incepe sa te nelinisteasca. Ai asteptat atat de mult acest moment, incat presiunea psihica s-a acumulat si acum e pe cale sa explodeze. T

e insapaimanta si gandul la eventualele complicatii ce vor aparea in timpul nasterii. De obicei, decizia finala se ia de catre medicul care te asista, chiar in timpul travaliului. Atunci se va putea observa daca micutul e prea mare pentru a putea iesi prin pelvis si se va opta, in acest caz, pentru operatia cezariana.

Daca ai o conformatie mignona, nu inseamna ca nu vei putea naste pe cale naturala. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile cu sanii mici. Cantitatea de lapte matern nu e nici pe departe direct proportionala cu marimea sanilor.

Tot in aceasta perioada capul copilului va intra in canalul pentru nastere. Aceasta schimbare de pozitie se poate intampla oricand de-acum inainte, dar de obicei se produce cu cateva zile inainte de soroc. In acel moment s-ar putea sa simti ca micutul isi incetineste activitatea motorie sau ca bursc poti respira mult mai usor.

Bebelusul tau cantareste acum 2,3 kilograme si masoara 42 de centimetri. Unii medici recomanda efectuarea unei ecografii de rutina in timpul acestei saptamani. Acest examen este menit sa estimeze marimea si starea generala a fatului.

In cazul in care exista riscul unei retardari de crestere sau fatul este pus in pericol de posibilele boli materne, cum ar fi diabetul gestational sau hipertensiunea, atunci doctorul te va examina la ecograf din doua in doua saptamani si mai frecvent spre sfarsitul sarcinii.

Idee pentru tati: Mami se simte “uriasa” si nu prea feminina zilele astea. Poate fi cam plangacioasa si destul de vulnerabila. In orice caz, are toane! Repeta-i zilnic cat de frumoasa e, bombardeaz-o cu mesaje dragastoase de cate ori nu esti langa ea, spune-i ca va fi o mama excelenta. Adu-i micul dejun la pat si fa-o sa se simta speciala, asa cum si este, de fapt. winking

Saptamana 35

E timpul sa pregatesti camera micutului. Bebelusul tau nu prea mai are rabdare. Inca de la primele ore ale diminetii te trezeste din somn cu loviturile sale.

Uterul tau atinge baza cutiei toracice, provocandu-ti un oarecare disconfort. Iti va fi mai greu sa-ti pastrezi echilibrul si va trebui sa-ti tragi umerii spre spate pentru a contrabalansa greutatea uterului.

Te-ar ajuta foarte mult dacă ai putea face masaj o data sau de doua ori pe saptamana. Masajuleste extrem de benefic pentru alinarea durerilor, ameliorarea umflaturilor si a disconfortului, a oboselii asociate cu ultima perioada de sarcina.

Nu iti recomandam sa faci masajul acasa. Mergi la spa-uri care stiu cum sa faca un masaj pentru femei insarcinate. Asta pentru ca anumiti centri din corp, odata stimulati, pot provoca travaliul timpuriu.

A venit timpul sa-ti faci ultimele teste de sange – inclusiv o analiza a celulelor rosii pentru a exclude orice suspiciune de anemie, precum si un test care sa evalueze anticorpii, in cazul in care ai RH negativ.

Bebelusul tau continua sa acumuleze grasime care-i va tine de cald in primele saptamani dupa nastere. Daca s-ar naste acum, probabil ca l-ai putea hrani la san fara probleme, pentru ca instinctul de supt este pe deplin format.

Acum este timpul sa cumparati cele necesare pentru camera copilasului. Iata ce ar trebui sa contina ea:
Leaganul. Vei avea nevoie de trei lenjerii de pat, de preferat 100% din bumbac, si trei paturi.
Masuta pentru schimbat scutece. Alege una cu rafturi incluse, stabila si solida. Asigura-te ca masa are inaltimea potrivita pentru tine.
• Alte obiecte necesare: un pachet mare de scutece de unica folosinta, fese, scutece de bumbac, servetele umede.

Varuiti in culori vii camera celui mic, achizitionati jucarii zornaitoare si jucarii din material moale, dar si un balansoar pe care mami va sta in timp ce-si alapteaza odorul.

Pont: Roaga-ti partenerul sa te ajute la curatarea casei in detaliu, inainte de sosirea pe lume a bebelusului.

Idee pentru tati: Mama se simte ca o balenuta trista, esuata la mal. Tu esti nervos si obosit. Nu mai faceti sex ca inainte. Mami isi gaseste cu greu o pozitie in care sa se simta cat de cat confortabil. Hai, ca nu e un capat de lume! In curand iti vei recapata nevasta tanara si frumoasa. Pentru moment insa, ce-ar fi sa va limitati doar la tandreturi? Imbratiseaz-o, tine-o de mana, dormi cu ea in brate, sarut-o. Fa-i pedichiura. Da, ea nu mai poate ajunge la degetele de la picioare fara sa striveasca beleusul din burtica. Fii un barbat adevarat! winking

Saptamana 36

Crezi ca nu poti sa te faci mai mare de-atat? Ei, cum sa nu? In ultimele patru saptamani poti sa devii uriasa. Asta daca nu cumva bebelusul sa decide sa stea chiar mai mult in burtica.

Nu spune hop pana n-ai sarit! Ce inseamna asta? Nu te te bucura ca intr-o luna ai scapat de greutatea imensa pe care trebuie s-o sustina picioarele tale.

Unii bebelusi pot sa stea in burtica si pana la 42 de saptamani: pur si simplu se simt atat de bine acolo incat nu mai vor sa paraseasca mediul primordial, raiul lor de noua luni. happy

Majoritatea gravidelor au continuat sa mearga la serviciu pana in aceasta perioada, dar de-acum inainte ele raman in sfarsit acasa. Din multe puncte de vedere este un timp magic, mai ales daca ai parasit pentru prima oara in viata rutina impusa de serviciul de zi cu zi, ca sa iti pregatesti casa pentru noua ta familie. Toate aceste preocupari te vor entuziasma peste masura si conceptul de maternitate se va transforma rapid in realitate.

Te simti greoaie si nu prea atractiva. Nici nu-i de mirare: cand ti-ai zarit pentru ultima data degetele de la picioare? Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru tine in aceste ultime saptamani de sarcina este sa mergi la bazin sa inoti. Atentie insa: alege o forma de inot care sa nu te solicite fizic prea mult.

Inotul face minuni pentru starea ta de spirit, pentru ca apa iti reda greutatea de la inceputul sarcinii. Efectul? Va usura toate durerile pe care le resimti de cateva luni incoace. Adu-ti insa aminte sa nu faci baie in apa fierbinte pana la nastere. Temperatura ridicata dilata muschii sitravaliul poate incepe inainte devreme.

Fa-ti timp sa te relaxezi si sa simti miscarile bebelusului in burtica ta. Sunt putine lucruri pe lume care se compara cu aceste senzatii. Pana la urma, odata cu trecerea timpului, te vei gandi la cele noua luni de sarcina, cu tot cu balonari, crestere in greutate si oboseala, ca la o perioada speciala, unica in viata ta.

In saptamana 36 de sarcina bebelusul masoara aproximativ 46 de centimetri si cantareste in jur de 2,5 kilograme. Auzul i s-a maturizat si fatul se apropie de sfarsitul perioadei de maxima crestere.

Cantitatea de grasime de sub piele creste, dandu-i copilului un aspect mai rotofei, in special in zona fetei si a umerilor, in comparatie cu infatisarea ridata pe care a avut-o pana acum. Daca s-ar naste acum, copilul tau ar avea 90% sanse sa supravietuiasca fara sechele.

Stiai ca unii cercetatori cred ca bebelusul tau transmite un semnal creierului pentru a declansatravaliul? Exista mai multe teorii in acest sens. Una dintre ele afirma ca, odata maturizat complet, creierul micutului trimite un semnal glandelor suprarenale.

Acestea, la randul lor, incep sa secrete un hormon numit cortizol, care modifica metabolismul estrogenului si progesteronului din corp, fapt ce duce la aparitia travaliului.

Idee pentru tati: Odihneste-te saptamana asta. La sfarsitul urmatoarei saptamani vei avea multe lucruri de facut. winking

Saptamana 37

Gateste mai mult ca de obicei, foloseste cantitati duble si ce ramane pune la congelator. Cand te vei intoarce acasa cu bebelusul vei avea la dispozitie mancare gata preparata.

Multe femei observa ca din aceasta saptaman uterul inceteaza sa se mai extinda. Pentru multe dintre gravide burtica nu va mai creste pana in momentul nasterii.

Esti mai nerabdatoare ca oricand sa-ti vezi nou-nascutul. E timpul sa-ti pregatesti bagajul pentru calatoria la spital. Ia cu tine toate lucrurile speciale de care crezi ca vei avea nevoie in timpultravaliului, plus obiectele necesare in timpul sederii postnatale.

Nu prea mai poti sa faci exercitii fizice, iar noaptea dormi din ce in ce mai prost. In aceste conditii, odihna de dupa-amiaza devine esentiala. Este bine sa-ti faci un obicei din asta, pentru ca in viitorul apropiat vei hrani bebelusul in timpul noptii si un somn scurt dupa-amiaza te va ajuta sa treci mai usor peste oboseala acumulata. Odihneste-te tinandu-ti picioarele in sus, pozitie care te va ajuta sa reduci umflarea gleznelor si disconfortul creat de geutate.

In aceasta perioada este bine sa-ti faci o analiza de sange pentru depistarea streptococului de grup B. Acesta nu afecteaza gravida, dar poate trece la copil in cazul unei nasteri naturale.

Nou-nascutii infectati trebuie monitorizati si tratati in spital. In cazul unei infectii, acestora li se va administra antibiotice. Netratat, streptococul de grup B poate duce la septicemie, meningita sau pneumonie.

Micutul tau masoara acum in jur de 48 de centimetri si cantareste aproximativ 2,8 kilograme. Cu cat va sta mai mult in burtica, cu atat va lua mai mult in greutate. Miscarile fetale se diminueaza datorita conditiilor dinlauntrul pantecului, unde spatiul devine din ce in ce mai limitat. Cu toate acestea, atata timp cat simti copilul foindu-se sau lovind in timpul zilei poti fi sigura ca este sanatos si puternic.

Idee pentru tati: Daca saptamana trecuta te-ai odihnit, acum e timpul sa recuperezi. Trebuie sa pui la punct toate acele mici detalii ce te vor ajuta sa nu fii luat pe nepregatite de inceperea travaliului partenerei tale (de saptamana viitoare asta se poate intampla oricand). big grin

Daca nu-ti poti pune gandurile in ordine, te-ajutam noi:
• Invata rutele de acces catre spital. Trebuie sa stii cum sa ajungi si pe alta varianta in cazul in care cea pe care ati pornit se blocheaza din varii motive.
• Afla pe ce strada e intrarea in spital si vezi ce optiuni de parcare sunt in zona.
• Fa o lista cu numerele de telefon ale persoanelor ce trebuie sunate in momentul inceperii marelui eveniment.
• Pune deoparte un incarcator pentru telefon, pe care sa-l iei cu tine la spital. S-ar putea sa fie nevoie sa plecati in graba si sa astepti acolo ore intregi. Nu vrei sa te lase bateria cand ti-e lumea mai draga.
• Aranjeaza din timp cu cineva sa aiba grija de copiii mai mari (in caz ca aveti mai multi) atunci cand tu vei pleca cu mami la spital.
• Pune in masina cosuletul pentru transportarea bebelusului de la spital, acasa.

Vezi cate ai de rezolvat pe ultima suta de metri? Fii un tatic bun si un partener minunat in continuare. Mami se bazeaza mult tine! winking

Saptamana 38

Bebelusul tau se “angajeaza” in pelvis. E timpul sa-ti faci bagajul pentru spital chiar azi. Nazdravanul se poate naste in orice moment de-acum incolo.

Saptamana aceasta vei simti cum uterul ti se lasa, asta datorita faptului ca micutul tau se pregateste sa-si faca aparitia in cateva zile. Momentul este insotit de o puternica senzatie de presiune in abdomenul inferior si pe platforma pelviana.

Daca nu are loc angajarea, atunci poate fi un semn ca exista o oarecare disproportie intre dimensiunea pelvisului tau si copil, sau ca are loc o obstructionare, de genul placentei pozitionate prea jos, un chist sau un fibrom ovarian. E bine sa faci o ecografie pentru a exclude toate aceste posibilitati.

N-ai impachetat inca pentru sederea la spital? Nu mai amana. Iata ce trebuie sa contina in principal bagajul tau:
- doua camasi de noapte si un halat
- papuci si sosete calduroase
- o lotiune de corp sau ulei pentru masaj
- balsam de buze (acestea se usuca puternic in timpul travaliului)
- snacks-uri si apa (daca nasti la 3 noaptea iti va fi foarte foame dupa aceea)
- o revista sau o carte de citit
- produse de igiena personala, o perie de par, periuta si pasta de dinti
- tampoane pentru sani
- haine de schimb pentru iesirea din spital

Principala ocupatie a bebelusul tau este acum de a lua in greutate cat mai mult. Imediat dupa nastere, el va primi un scor, denumit Apgar. Multi parinti devin obsedati de rezultatul acestui scor, asa ca merita sa clarificam situatia. Scorul Apgar este o simpla evaluare a medicului care te-a asistat la nastere, asupra starii generale a nou-nascutului, imediat dupa ce acesta a venit pe lume.

Scorul Apgar tine seama de:
• Culoarea pielii bebelusului (albastruie sau roz)
• Respiratia nou-nascutului
• Bataile inimii
• Tonusul musculaturii
• Reflexele bebelusului.

De obicei, daca bebelusul tau a obtinut intre 8 si 10 puncte, inseamna ca este intr-o conditie foarte buna. Un scor mai mic presupune nevoia de a efectua si alte teste, pentru depistarea unor eventuale probleme.
Idee pentru tati: Te uiti la mami si ii vezi burtica imensa… Te simti vinovat! Este suparacioasa, s-a saturat de sarcina, nu poate dormi pentru ca trebuie sa fuga la baie din jumatate in jumatate de ora, are arsuri stomacale, indigestie si cate si mai cate. Stii ce? Chiar esti responsabil pentru asta.  Daca si ea ti-o reproseaza, aminteste-i totusi ca ati ajuns aici impreuna, ca sarcina este rezultatul muncii in… echipa. Apoi fugi cat de repede poti ca sa-ti salvezi pielea – mami e in urma ta, cu matura pregatita! 


Saptamana 39

Tu si tati faceti presupuneri despre cum arata bebe si cu cine va semana mai mult? S-ar putea s-aveti surpriza sa constatati ca micutul vostru aduce mai degraba cu un stramos indepartat!

Primul lucru pe care il veti observa la odorul vostru imediat dupa nastere este ca acesta arata… ciudat. Unora li se pare dragut capul mare si tuguiat, dar majoritatea e de parere ca forma asta este cel putin caraghioasa! big grin

Nu va speriati, oasele capului nu sunt inca perfect tari, asta pentru a-l ajuta pe pitic sa iasa mai usor pe cale naturala din pantecul mamei. Cutia craniana isi definitiveaza forma de-abia in jurul varstei de un an.

Din acest moment se considera ca sarcina ta este dusa la termen pentru ca, in mod normal, copilul se naste intre saptamanile 38 si 42.

Unul sau doua dintre urmatoarele semne marcheaza instalarea travaliului: inceputul contractiilor uterine regulate care pot fi dureroase, scurgerea din vagin a unei cantitati mici de mucus lipicios, patat cu sange de culoare maronie, eruperea lichidului amniotic prin vagin, indicand ruperea membranelor.

Imediat dupa nastere s-ar putea sa nu simti ca te bucuri cu-adevarat la vederea micutului. Daca se intampla asa, e posibil sa se fi instalat depresia postpartum. Aminteste-ti ca e o stare normala, care dureaza o scurta perioada de timp.

Daca incerci sentimente de anxietate, iti vine sa plangi fara motiv aparent, esti usor de iritat sau nu-ti poti exprima sentimentele la adresa micutului, trebuie sa raportezi toate aceste stari contradictorii doctorului tau: depresia postpartum este un lucru deosebit de serios, dar care poate fi usor inlaturata cu un tratament adecvat.

Micutul tau masoara acum 51 de centimetri si cantareste in jur de 3,3 kilograme. Totusi, nu uita ca bebelusii sunt extrem de diferiti cand vine vorba de marime, astfel ca dimensiunile normale pot varia intre 2,5 kilograme si 4,5 kilograme. De regula, baietii sunt usor mai grei decat fetitele cu aproximativ 100 de grame.

Idee pentru tati: Poti sa te feliciti. Esti aproape… tatic! Te simti probabil daramat psihic, incordat si intrebandu-te cat o sa mai dureze pana iti vei putea lua in brate copilasul.

Si asta nu-i nimic! In cateva zile, nici nu-ti vei mai aminti ce ai mancat la micul dejun (daca mai apuci sa mananci ceva!) − atat de ocupat vei fi. Bucura-te impreuna cu mami de ultimele momente de liniste dinaintea furtunii si bate-te pe umar pentru felul exemplar in care te-ai comportat pe parcursul acestor noua luni magice si totodata pline de provocari.

Pana la urma, daca n-ai fi un tatic exceptional, n-ai mai fi citit cu sufletul la gura fiecare articol al acestui dosar de sarcina! winking

Saptamana 40

Calatoria a luat sfarsit. De-acum inainte poti deveni oricand parinte, daca asta nu s-a intamplat deja. Felicitari, ai fost o gravida de nota 10 si vei fi o mamica de nota 20!

Stai ca pe ghimpi: bebe nu-si mai face odata aparitia? Ai nascut cu o saptamana inainte de termen? Ei bine, trebuie sa afli in al doisprezecelea ceas ca “la termen” este impropriu spus. Data stabilita pentru aducerea pe lume a micutului este orientativa.

In realitate, statisticile arata ca doar 95% din bebelusi s-au nascut conform previziunilor medicului. Dintre acestia, 25% au aparut pe lume mai devreme, in timp ce 70% s-au nascut mai tarziu decat se estimase.

Pe masura ce se apropie sorocul, marimea uterului tau e posibil sa se fi redus putin din momentul in care bebelusul s-a angajat pe canalul de nastere, situat in pelvis. Vei sti ca s-a intamplat asa pentru ca vei simti cum presiunea pe anumite organe a mai scazut.

Odihneste-te cat de mult poti, te asteapta nopti albe mult timp de-acum incolo. Vorbeste cu micutul − in aceasta faza a sarcinii el recunoaste sunetele familiare. De fapt, la nastere, vocea mameieste unul din primele lucruri pe care puiul tau le va recunoaste.

Bebelusul tau este acum pregatit sa infrunte lumea extrauterina. Organele sale interne sunt pe deplin dezvoltate si nerabdatoare sa fie folosite la capacitate maxima. Desi ochii sunt perfect formati, nervii optici isi continua dezvoltarea si la cateva saptamani dupa nastere.

De aceea, nou-nascutii au adesea vederea slaba imediat dupa ce au fost adusi pe lume. De-abia intre sase si opt luni cel mic poate fixa sau urmari cu privirea obiectele din jur.

Cat despre tine, daca observi ca “adevaratul” travaliu s-a declansat, ar fi bine sa pornesti spre spital cu valiza pe care ai pregatit-o deja.

Daca mai ai timp, spala-te pe cap si fa-ti unghiile inainte de a pleca de-acasa. Nu se stie cand vei mai avea posibilitatea sa faci lucrurile astea si cu siguranta vei dori sa arati cat mai bine in fotografiile facute imediat dupa nastere. winking

Idee pentru tati: Cam asta a fost! Incearca si tu, ca si mami, sa dormi mai mult zilele astea. In curand vei resimti din plin lipsa somnului. Daca mami a depasit termenul, probabil ca fiecare zi pare o eternitate. Fiecare tresarire sau mica durere este imediat taxata si suspectata ca anticipand nasterea. Mai rezista putin, tati! Nicio sarcina nu dureaza vesnic. Ah, si felicitari inca o data! Ai fost un ajutor de neinlocuit pentru mami! winking

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu