marți, 1 mai 2012

                                       DIVERSIFICARE- RETETE 






Supa Crema sau Pireu de morcov cu pastarnac! (Pentru Bebe de la 4 luni)




Ingrediente: 
1 morcov, 
1 pastarnac 
1 felie de telina

Se spala bine ingredientele, se curata si se pun la fiert in 500ml apa. Se fierb pana cantitatea de apa se injumatateste. Se mixeaza in blender morcovul cu pastarnacul si cu cateva linguri de supa pana devine crema.






Mar cu para si biscuiti rasi - de la 4 luni







Ingrediente:
1. 1 mar
2. 1 para
3. 1 felie de lamaie
4. 3 - 4 biscuiti (de la 4 luni biscuiti fara gluten, de la 6 luni biscuiti petit beure)

Mod de preparare:
1.se spala si se curata marul si para
2. se rad biscuitii pe razatoarea de sticla
3. se rade para pe razatoarea de sticla si se adauga peste biscuiti
4. se rade marul pe razatoarea de sticla si se adauga peste para si biscuiti
5. Se stoarce felia de lamaie peste fructele rase

Portie: 200ml

Nota: Para poate avea efect laxativ pentru unii bebelusi - inercati mai intai in cantitati mici si urmati regula progresivitatii pentru a urmarii reactia bebelusului la noul aliment introdus!



Cereale cu mar si para - 4+ luni 




Ingrediente:
1. 2 masuri cereale (7 cereale bio Milupa de la 6 luni - pentru copii mai mici de 6 luni se vor inlocui cu formula de cereale adecvate de la 4 luni)
2. 1 mar
3. 1 para
4. 30 ml lapte

Mod de preparare:
1. Se rad fructele si se amesteca cu cu cerealele preparate cu lapte

Portie 250ml







Banane cu cereale de orez - de la 5 luni 




Ingrediente:
1. 1 banana
2. 60ml lapte formula
3. 3 masuri de cereale

Mod de preparare:
1. se curata si se paseaza banana cu furculita
2. se adauga laptele
3. se adauga cerealele si se amesteca pana se omogenizeaza

Rezulta cam 220 - 250 ml o portie







Dovlecei cu pui si legume - de la 6 luni cu pui si de la 5 luni numai legumele




Ingrediente pentru 2 portii (500ml):
1. 1 dovlecel
2. 2 morcovi
3. 1 pastarnac
4. 1 jumatate de ardei kapia
5. 1 jumatate de ceapa
6. 1 cubulet de piept de pui sau curcan(maxim 50 grame carne )
7. 1 varf de cutit de unt

Mod de preparare:
1. Se curata si se spala legumele si carnea
2. Se pun la fiert intr-un vas emailat legumele.
3. Se pune la fiert in alt vas carnea de pui sau de curcan
4. Dupa ce au fiert bine, se mixeaza in blender jumatate din legume (mai putin ceapa), carnea, untul si 50 ml supa de legume

Optional: pentru un plus de gust si satietate se pot adauga 2 masuri de lapte formula se adauga in compozitie cand se mixeaza

Mentiuni: Supa de legume se poate pastra la frigider pentru maxim 48 ore (eu fac ziua in curs si ptr ziua urmatoare)









Iaurt cu fructe si biscuiti - 6 luni




Ingrediente:
1. jumatate de banana
2. 1 nectarina sau piersica
3. 100 ml iaurt gras
4. 3 biscuiti

Mod de preparare:
1, Se spala si se curata nectarina/piersica
2. Se mixeaza in blender jumatatea de banana cu nectarina
3. Se rad pe razatoarea de sticla biscuitii
4. Se amesteca bicuitii cu iaurtul si fructele

Portie 250ml



                                                Legume cu pui - de la 6 luni





Ingrediente pentru o portie de 250g

1 morcov,
1 jumatate de ceapa
1/4 ardei kapia,
1 felie de telina (cam 3x3cm si cam 0.5cm grosime)
1 jumatate de cartof mediu
2 frunze de salata
1 pastarnac mic
un varf de cutit de unt
un cubulet de carne de pui (piept pui)

Preparare:
1. Se spala bine cubuletul de piept de pui sub jet de apa rece si se pune la fiert separat intr-o craticioara emailata

2. Se curata si se spala legumele, se taie in 2 si se pun la fiert in 750 ml apa, intr-o oala emailata (eu folosesc un ibric de 1,5 litri)

Se mixeaza in blender carnea, legumele, untul si cu 50ml supa de legume - cantitatea de supa care se adauga legumelor la mixat este in functie de cat de gros doriti sa fie pireul de legume - ptr bebelusii care nu sunt obisnuiti inca cu hrana solida se lasa mai fluida - ca o supa crema.


Pentru un gust mai dulce si pentru a fi mai bogat caloric eu adaug si 2 masuri de lapte formula (laptele pe care il bea bebe de obicei)







Iaurt cu piersici sau nectarine - 6 luni +




Ingrediente:
1 iaurt gras - 6 luni
1 nectarina sau o piersica - 4,5 luni

Preparare:

Se spala bine nectarina si se curata de coaja, apoi se taie in 4 bucati si se face pasta cu blenderul ((eu folosesc un blender cu picior)
Se amesteca cu iaurtul si se serveste.

Portia are cam 250 g - cantitatile se fac in functie de cat papa bebe.

Pentru a schimba gustul si ptr a fi mai satios se pot adauga si biscuiti rasi.
 


 Iaurt cu banane - 6 luni +





Ingrediente:
1 iaurt gras - 6 luni
1 banana - 5 luni (cu precautie ptr ca la unii copii poate produce alergi)

Preparare:

1. Se curata banana si se taie (taie longitudinal de jur imprejurul miezului cu seminte - ptr bebelusii mai mici de 6 luni se scot semintele - asta pana cand s-a obisnuit bebe cu fructul)
2. Se paseaza banana cu furculita
3. Se adauga iaurtul si se amesteca pana se omogenizeaza

Pentru a schimba gustul si ptr a fi mai satios se pot adauga si biscuiti rasi.




Banane cu 7 cereale si iaurt - 6+ luni

Ingrediente:
1. o banana 
2. un iaurt gras
3. 2 masuri de cereale (7 cereale bio Milupa)
4. 60 ml lapte formula

Mod de preparare:
1. Se curata banana si se paseaza cu furculita pana devine crema
2. Se adauga cerealele, laptele si iaurtul
3. Se amesteca pana se omogenizeaza 
 






Pui cu orez si legume - 6+ luni


Ingrediente:
1. 1 morcov
2. 1/4 dintr-un dovlecel mic
3. 1/2 pastarnac
4. 1/4 ardei kapia
5. o lingura rasa de orez cu bob rotund fiert bine (separat de legume)
6. un varf de cutit unt
7. 1 bucata carne de pui (maxim 50grame)
8. OPTIONAL: 2 masuri de lapte formula

Mod de preparare:
1. Se fierb legumele
2. Se fierbe orezul pana infloreste (separat de legume)
3. Se mixeaza toate ingredientele pana devin o crema omogena

Portie 250ml



Spanac cu pastarnac si lapte - de la 7 luni




Ingrediente:
1. Frunze de spanac sau un cubulet de spanac congelat portionat (eu am luat de la gradina bunicii - congelat)
2. 1 pastarnac mediu si fraged si o jumatate de morcov
3. 2 masuri lapte formula
4. un varf de cutit de unt

Preparare:

1. Se pune spanacul la fiert in apa si se fierbe pana se imoaie bine
2. Se spala si se curata pastarnacul si morcovul, se taie bucati si se pune separat rat la fiert
3. Dupa ce a fiert spanacul se strecoara printr-o strecuratoare mica (vorbesc de spanacul congelat)
4. Se mixeaza in blender spanacul fiert si strecurat, morcovul, pastarnacul, untul si l lapte formula cu cateva linguri de supa in care au fiert morcovul si pastranacul, pana la omogenizare.

Portie de 150ml





Ficatei cu orez si dovlecei - 7+ luni 




Ingrediente:
1. 1 lingura rasa de orez
2. 1 pastarnac mic
3. jumatate de dovlecel
4. ficatei (maxim 50 grame)
5. un varf de cutit de unt

Mod de preparare:
1. Se fierb ficateii separat
2. Se fierb legumele
3. Se fierbe orezul pana infloreste
4. Se mixeaza toate ingredientele cu supa de legume (cantitatea difera in functie de consistenta dorita) pana devin o crema omogena.
5. OPTIONAL: se poat adauga 2 masuri lapte formula)

Portie




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu