luni, 26 martie 2012

SCAUNUL LA BEBELUSI

Cum ar trebui sa arate scaunul la bebelusi si cand este cazul sa va ingrijorati?

Majoritatea parintilor isi pun aceasta intrebare, intrucat scaunul bebelusilor difera atat de mult, poate avea o multime de culori, tente si consistente, incat mai mult ca sigur niciun parinte nu a avut ocazia sa le vada pe toate.

In functie de ceea ce mananca bebelusul, daca este alaptat sau mananca lapte formula, daca a inceput sa manance si alte alimente, solide sau nu, in functie si de varsta acestuia, putem intalni mai multe tipuri de scaune.

Ca regula generala insa, daca vi se pare ceva in neregula la scaunul bebelusului, este mai sigur sa apelati la un medic pediatru.

SCAUNUL NOU-NASCUTULUIScaunul nou-nascutului

Scaunul nou-nascutului, numit si meconiu, are aspectul unui ulei de motor, este de culoare verzui spre negru, lipicios, si nu prea miroase. Acesta este constituit din lichidul amniotic, mucus, celule ale pielii, precum si alte lucruri pe care nou-nascutul le-a ingerat cat timp se afla in uter.

La varsta de 2-4 zile, scaunul nou-nascutului va deveni ceva mai deschis la culoare si va fi mai putin lipicios. Acesta este asa numitul scaun de tranzitie si este un semn ca a inceput sa digere laptele de la mama (sau formula, dupa caz) si ca tractul sau intestinal functioneaza foarte bine.



SCAUNUL UNUI BEBELUS SANATOS, ALIMENTAT EXCLUSIV LA SANScaunul bebelusului alaptat

Daca bebelusul este alimentat exclusiv la san, atunci scaunul sau va fi galben sau usor verzui si va avea o consistenta ca de terci, sau cremoasa. Poate fi asemanat cu diareea. Scaunul bebelusului sanatos alimentat exclusiv la san arata de obicei ca mustarul de Dijon amestecat cu o branza de vaci si poate sa aiba si mici “seminte”. Mirosul nu este chiar atat de rau.

Sunt de asemenea multe tente care ar putea sa apara in scaunul bebelusului alaptat la san si care depind in mare masura si de ceea ce mananca mama. Daca bebelusul nu are si alte simptome, nu trebuie sa va ingrijorati.

Daca scaunul bebelusului insa are culoare verde luminos si aspect spumos, aproape ca niste alge, probabil ca acesta primeste prea mult lapte de inceput – acel lapte cu continut scazut de calorii care apare primul atunci cand alaptati – si nu primeste suficient lapte bogat in calorii, nutrienti. De asemenea, poate insemna si ca nu il alaptati suficient la fiecare san, luand astfel din fiecare san numai laptele de inceput. Ca sa remediati acest lucru, puteti sa incepeti alaptarea cu sanul la care ati terminat-o anterior.



SCAUNUL BEBELUSILOR ALIMENTATI CU LAPTE FORMULAScaunul bebelusilor alimentati cu lapte formula

Scaunul unui bebelus sanatos alimentat cu lapte formula poate avea culori de la maro inchis, maro-galbui, maro-verzui si un aspect pastos, ca de unt de arahide. Este mai intepator ca miros decat scaunul bebelusilor alaptati, dar mai putin intepator decat cel al bebelusilor care au inceput sa manance mancare solida.



SCAUNUL BEBELUSILOR CARE PRIMESC SUPLIMENT DE FIERScaunul bebelusului care primeste supliment de fier

Daca ii dati bebelusului un supliment de fier, scaunul acestuia poate deveni de culoare verde-inchis sau aproape negru. Nu se intampla foarte des acest lucru, dar este ceva normal in momentul in care primeste supliment de fier.

Daca in schimb scaunul bebelusului are culoare neagra sau aproape neagra si nu ii dati niciun supliment de fier, atunci trebuie sa apelati la medicul pediatru.



SCAUNUL BEBELUSILOR CARE AU INCEPUT SA MANANCE MANCARE SOLIDAScaunul bebelusului care mananca mancare solida

Pe masura ce incepeti sa introduceti in alimentatia bebelusului alimente solide – cereale de orez, piure de banana, etc – veti observa o modificare a scaunului acestuia, mai ales daca este si alaptat.

Scaunul bebelusilor care au inceput diversificarea si au trecut si pe mancare solida este de obicei de culoare maro sau maro inchis si este mai gros decat untul de arahide, dar inca este moale. De asemenea, mirosul este mai puternic.



SCAUNUL CU MANCARE PARTIAL DIGERATAScaunul cu mancare partial digerata

Uneori scaunul bebelusului poate avea diferite resturi de mancare ce pot fi identificate in el sau poate fi nuantat in una din nuantele curcubeului, cum ar fi rosu, portocaliu sau albastru inchis. Rosul poate fi de la sfecla, portocaliul poate fi de la morcovi si albastrul inchis de la afine.

Nu trebuie sa va ingrijorati. Probabil acestea au aparut fie pentru ca au fost doar partial digerate, fie pentru ca au traversat atat de repede intestinele incat nu au avut suficient timp sa se descompuna. Se mai intampla si atunci cand bebelusul mananca mai mult dintr-un anumit tip de mancare sau cand nu mesteca suficient inainte de a inghiti.

In cazul in care insa, scaunul bebelusului prezinta in mod constant mancare nedigerata in el, trebuie sa apelati la medicul pediatru. Acesta va verifica daca intestinele bebelusului absorb corect mancarea si nutrientii.



SCAUNUL DIAREICScaunul diareic al bebelusului

Diareea este alcatuita mai mult din apa si mai putin din alimente solide. Poate fi de culoare galbena, verde, maro si poate sa “explodeze” si sa iasa chiar din scutec.

Diareea poate fi un semn de infectie sau alergie si daca dureaza prea mult fara a fi tratata corespunzator, poate duce la deshidratare.

Daca bebelusul dumneavoastra are 3 luni sau mai putin si are mai mult de 2-3 scaune diareice sau continua sa aiba diaree mai mult de o zi sau 2, trebuie sa apelati imediat la ajutorul medicului pediatru.

De asemenea, daca in scaunul diareic observati sange sau mucus, trebuie sa apelati de urgenta la medicul pediatru.



CONSTIPATIAConstipatia la bebelusi

Daca scaunul bebelusului este tare si seamana cu niste pietricele mici, probabil ca acesta este constipat. Bebelusul va avea o stare de disconfort vizibila atunci cand va avea scaun, iar scaunul poate avea chiar firicele subtiri de sange datorate fortarii anusului.

Daca bebelusul are unul sau doua scaune cu pietricele, nu trebuie sa va ingrijorati. Daca insa are trei sau mai multe astfel de scaune sau daca vedeti si sange in scaun, trebuie sa apelati la medicul pediatru.

De obicei constipatia apare la bebelusii carora li s-a introdus mancarea solida, dar poate sa fie si un semn de sensibilitate la lapte sau o intoleranta la ceva din laptele de mama sau formula.

Este posibil ca in functie de varsta bebelusului, medicul pediatru sa va recomande sa ii dati bebelusului apa, suc de pere sau de prune, pentru a rezolva aceasta problema. Totusi, nu administrati cele de mai sus fara acordul / recomandarea medicului pediatru.



SCAUN CU MUCUSScaunul cu mucus

Daca scaunul bebelusului prezinta mucus, si este de culoare verzuie, este bine sa apelati la ajutorul medicului pediatru. Uneori acest scaun cu mucus poate fi un semn pentru o infectie sau o alergie. Daca este insotit si de alte simptome sau este prezent pentru doua sau mai multe zile la rand, mergeti la medic pentru a rezolva aceasta problema.



SCAUN CU SANGEScaunul cu sange

Uneori scaunul bebelusului poate prezenta urme de sange de culoare rosu-luminos si uneori poate avea culoare neagra (ceea ce inseamna ca a fost digerat).

Sange de culoare rosu-luminos poate sa apara in scaunul bebelusului din diferite motive. Daca observati unul din cele de mai jos, mergeti de indata la medic:

  • Scaun normal, in care se vede si sange de culoare rosie – adesea este un semn de alergie la o proteina din lapte.
  • Scaun constipat cu fire rosiatice de sange – poate sa apara pentru ca s-a fortat cand l-a eliminat sau pentru ca are mici hemoroizi
  • Scaune diareice amestecate cu sange rosu – pot indica o infectie bacteriana.
Daca in scaunul bebelusului apare sange negru – este adesea pentru ca bebelusul este alaptat si inghite sange de la sanii mamei care pot fi raniti / crapati / pot sangera. In orice caz, este recomandat sa mergeti la medic pentru a va asigura ca aceasta este cauza si nu alta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu