duminică, 11 martie 2012

Pasii corecti ai diversificarii alimentatiei bebelusilor


De multe ori din dorinta de a-si hrani cit mai bine copiii, parintii exagereaza. Daca sintem prea agresivi in diversificare, ii producem bebelusului un disconfort digestiv si acel copil va fi mereu agitat
Conf. dr. Maria Stamatin, sefa Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii "Cuza Voda" Iasi, director medical al spitalului: "
Diversificarea alimentatiei sugarului reprezinta inlocuirea treptata a alimentatiei constituita exclusiv din lactate cu alimente solide si semisolide. Diversificarea la sugarul alimentat la sin se face la 6 luni de viata. Recomandat este ca la bebelusii alaptati sa nu se dea nici un fel de sucuri de fructe in primele sase luni; introducerea sucului de fructe inseamna diversificare. La copilul alimentat cu formule de lapte diversificarea incepe mai precoce. Adica se poate incepe cu sucuri de fructe in jurul virstei de 6 saptamini. Dar, de preferat este ca diversificarea la beblusii alimentati cu lapte praf sa inceapa la doua luni. Asa cum am spus se incepe cu sucul de fructe initial; apoi se continua cu supe de zarzavat, adaugate treptat. Aceasta supa de zarzavat este bine sa nu contina cartof pentru ca produce fermentatie. Cartoful trebuie introdus in alimentatia bebelusului dupa virsta de 6 luni. Introducerea supei se va face treptat, astfel incit va fi inlocuit complet prinzul de la ora unu cu aceasta supa de legume. Lucru ce se va intimpla pe parcursul a doua saptamini. As vrea sa mai subliniez un fapt: banana se introduce in alimentatia copilului la 6 luni, nu la 2-3 luni cum procedeaza multi dintre parinti. Atentie: banana este un aliment care poate cauza alergii daca se introduce in alimentatie mai devreme de 6 luni.

Ce se intimpla cind mamele sint prea insistente

Exista tot tot felul de retete de diversificare a alimentatiei bebelusilor. Si de multe ori din dorinta de a-si hrani cit mai bine copiii, parintii exagereaza. Daca sintem prea agresivi in diversificare, ii producem un disconfort digestiv bebelusului si acel copil va fi mereu un copil agitat. Trebuie sa lasam copiii sa se dezvolte normal si sa nu fortam anumite note. Cum este, de exemplu, premargatorul. Sint foarte multi parinti care pun copilul in premargator la 5-6 luni. Nu vor face altceva decit sa modifice coloana, mersul si statica copilului. Acest premergator nici nu ar trebui sa existe.

Ficatel de pasare fiert in lapte si facut apoi pe gratar

Dupa ce supa de zarzavaturi a inlocuit prinzul de la ora unu, urmatorul aliment introdus ar trebui sa fie brinza de vaci amestecata cu pulpa de mar. Si aceasta este introdusa treptat, astfel incit sa fie inlocuit si prinzul de ora la 10. Incet-incet pina la 4-5 luni supa de zarzavat se transforma in supa de carne, iar pe la patru luni si jumatate se poate introduce carnea mixata. Tot la sugarul alimentat cu formule de lapte praf se mai poate introduce pe la 5 luni galbenusul de ou fiert tare, sau ficatelul de pasare. Copilul accepta foarte bine ficatelul de pasare daca este fiert mai intii in lapte, apoi pus pe gratar si pasat in mincare: supa, piureuri de legume. Bineinteles, chiar daca s-a realizat diversificarea, copii hraniti cu lapte praf vor avea in continuare doua mese de lapte pe zi. Insa, trebuie spus ca dupa virsta 7-8 luni, un bebelus nu ar trebui sa manince mai mult de 500 de ml de lapte pe zi. Pentru un copil alaptat la sin, diversificaqrea urmeaza aceeasi pasi prezentati mai sus doar ca incepe mai tirziu: la 6 luni. De asemenea, in cazul acestora trebuie continuata alaptarea pina la 1-2 ani. Asta pentru ca laptele de mama, pina la un 1-2 ani, se pare ca aduce absolut tot necesarul de vitamine si microelemente necesare copilului.

Introducerea unui aliment nou se face numai la sugarul sanatos.

Trebuie subliniat faptul ca introducerea unui aliment nou se face numai la sugarul sanatos. Repete si e foarte important de respectat: nu se incepe diversificarea alimentatiei la un sugar care are probleme de sanatate. In astfel de cazuri trebuie rezolvata initial problema de care sufera micutul si apoi se poate incepe sau continua diversificarea alimentatiei. De asemenea, mai trebuie stiut ca primul pas in diversificare este testarea treptata a tolerantei digestive la alimentul respectiv care trebuie dat cu lingurita, in cantitati mici. Atentie! Nu se introduc doua alimente noi simultan, ci doar unul pe saptamina. Dieta trebuie sa fie echilibrata si rationala. Daca apar tulburari digestive la introducerea unui aliment nou (diaree si varsaturi), acel aliment va trebui suprimat 1 - 2 saptamini pina la refacerea digestiva dupa care se incearca reintroducerea lui. Nu fortati copilul sa consume intreaga cantitate oferita si nici nu trebuie insistat la introducerea unui aliment nou daca refuza.

Atentie la alergii

* Sucuri de fructe si legume: mere, morcovi, citrice, rosii, caise, piersici, initial citeva picaturi, apoi crescind progresiv pina la 30 - 50 ml pe zi.

* Piureurile de fructe: mere crude sau coapte, piersici. Nu se dau sub un an: fragi, zmeura, capsune, iar bananele si kiwi se recomanda dupa 6 si respectiv 9 luni. Masa de fructe se administreaza imediat ce a fost pregatita, nu se pastreaza la frigider si nu se incalzeste. Nu se administreaza amestecuri de piureuri de fructe, ci se servesc individual.

* Supa de legume: morcovi, telina, pastirnac, patrunjel, dovlecel, ceapa, fasole verde. In timp se poate adauga o rosie si un ardei gras. In timpul primelor saptamini de divesificare, supa va trebui sa contina numai morcovi si albitura (telina, pastirnac, patrunjel, dovlecel) ulterior introducindu-se treptat si celelalte legume. La inceput supa se serveste mai diluata pentru ca apoi sa i se creasca consistenta si sa devina supa-crema de legume.

* Carnea de pasare sau vita se da copilului dupa ce a implinit 6 luni (pentru cei alaptati la sin; pentru cei aliemntati cu lapte praf diversificarea cu carne de pasare se poate incepe la 4,5-5 luni). Se evita carnea de animal tinar (pui, vitel) fiind alergizanta. Carnea de porc si de oaie se recomanda numai dupa 3 ani. Perisoarele de carne se pot administra dupa 9 luni. Chiftelutele de carne pregatite in ulei se recomanda dupa 1 an. Carnea de peste alb (salau, pastrav, stiuca) se da incepind cu 10 luni.

* Galbenusul de ou la inceput se da cite un sfert, de 2 - 3 ori pe saptamina, crescindu-se progresiv cantitatea. Se amesteca in supa sau in piureul de legume. Albusul nu se da sub un an, deoarece este alergizant.

* Brinza de vaci: se administreaza impreuna cu piureul de legume sau dupa 8-9 luni se poate da mamaliguta cu brinza de vaci.

* Iaurt pregatit in casa care poate fi amestecat cu o lingurita de ducleata.

* Zaharul nu va depasi concentratia de 5 la suta si, in nici un caz, nu se vor adauga in alimentatia copilului sare sau condimente.

* Fainoase fara gluten - orez, porumb, tapioca, folosite pentru a imbogati o masa de lapte, supa, piureurile de fructe sau legume.

* Fainoasele cu gluten (griu, orz, secara), se introduc dupa ce copilul s-a obisuit cu cele fara gluten. Glutenul este o proteina alergizanta pentru mucoasa intestinala a copilului, de aceea se recomanda ca produsele ce contin gluten sa fie introduse dupa 8 luni. Cele mai alergizante alimente ramin: oul (albusul), pestele si capsunele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu