duminică, 5 februarie 2012

Primele baite ale odorului tau, mari incercari pentru toata familia, au trecut cu bine. O singura problema nu s-a rezolvat si pare sa nu aiba leac, micile cruste de pe capul micutului. Cum sa-l scapi de ele?

Puiul tau n-a trecut inca pragul primelor trei luni de viata si are deja o problema. Asa esti tentata sa crezi, vazand ca nu-l poti ajuta sa scape de cojitele galbui, aderente, grase de pe pielea capului. Nu-i nimic grav si aceste neplacute aparitii nu sunt dovada lipsei de igiena. Nu te speria, aproape toti copiii au trecut prin asta.

Cum se manifesta?

In formele usoare, de altfel, cele mai frecvente, se manifesta prin aparitia unor scuame groase, galbui, grase, localizate pe pielea capului, mai ales in regiunea parietala si a fontanelei mari. Uneori, acestea pot afecta si fata: fruntea, obrajii, sprancenele, fiind insotite de un usor eritem (roseata tegumentelor).

In forme mai severe, eruptia afecteaza si trunchiul, axilele, zona anogenitala. In zona pliurilor, scuamele sunt mai putin proeminente, dominand eritemul. Cel mai adesea, leziunile nu sunt pruriginoase, adica produc mancarimi, de aceea copilul nu va fi agitat, nu i se va modifica pofta de mancare sau programul de somn.

Leziunile se pot infecta cu candida (o ciuperca ce se gaseste si in intestinul copilului) sau cu diferiti germeni bacterieni, dar aceasta se intampla, de cele mai multe ori, in cazul unei igiene precare sau al unei imunitati scazute.

Care este tratamentul?

In formele usoare, dermatita seboreica a sugarului necesita doar o ingrijire normala. Igiena locala rezolva totul. De aceea, n-ai voie sa amani baia zilnica, inclusiv spalarea pe cap a bebelusului. Scuamele se inmoaie cu ulei de corp special pentru copii sau in cazul in care vrei ceva mai la indemana, cu ulei de bucatarie fiert si racit, ca pe vremea bunicii.

Aplica uleiul pe pielea capului cu blandete si dupa ceva timp, fara sa freci, incearca indepartarea scuamelor cu prosopul sau cu o perie foarte moale. Nu-i o problema daca nu vei reusi din prima, cu timpul, ele se vor desprinde singure. Daca leziunile sunt mai intinse, poti incerca sa-l speli cu sampon continand ketoconazol 2% (nizoral), dar cel mai bine este ca in acest caz sa ceri sfatul medicului dermatolog.

De retinut!

-Dermatita seboreica nu este contagioasa.
-Nu spala copilul cu sapun de casa pentru ca este foarte iritant.
-Nu aplica gaz sau alte substante, decat cele speciale pentru copii.
-Ingrediente permise in dermatita seboreica, precum gudronul, acidul salicilic, sulfura de seleniu, zinc piritionul sau alti aditivi cosmetici la moda, se pot adauga doar in sampoanele pentru adolescenti si adulti.
-Nu incerca indepartarea mecanica a cojitelor. Nu vei face decat sa agravezi leziunile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu