vineri, 9 septembrie 2011

Anestezia peridurala

Astazi, 50% dintre femei beneficiaza de peridurala. Este anestezia cea mai utilizata in maternitate. Este locala si are ca scop de a insesibiliza nervii durerii prezenti in partea inferioara a corpului. Durerea este blocata dar nu si functiile motrice. O peridurala facuta bine ii permite femeii sa simta cand copilul coboara fara sa sufere. Foe ca sunteti pro sau contra, o consultatie cu anestezistul este prevazuta in luna a 8-a. Aceasta vizita va permite sa cunoasteti contra-indicatiile si sa primiti toate informatiile necesare.
Punerea sub anestezie peridurala este facuta de catre un medic – anestezist. Veti fi asistata in pozitia cu spatele arcuit si el va va pune un antispetic la baza spatelui. Dupa o mica anestezie locala, el va cauta vertebrele a 3-a si a 4-a lombare (zona numita spatiu peridural). Va fi injectata o prima doza, apoi va fi retras acul, dar ramane un cateter care va permite reinjectarea produsului dupa nevoi. Sunt suficiente 10 minute pentru ca produsul sa isi faca efectul.
Acest confort este exceptional. Fara niciun efect asupra bebelusului, ii da femeii posibilitatea de a trai nasterea copilului sau fara neliniste si teama.
Este cu atat mai adevarat ca peridurala poate fi folosita si in cazul utilizarii forcepsului, a spatulelor sau al operatiei cezariene.
Exista bineinteles contra-indicatii dar toate aceste mici dezavantaje sunt astazi cunoscute de medici si controlate. Unele femei ar putea avea febra la nastere, altele probleme de coagulare, infectii locale sau crestere a greutatii. In toate cazurile, nu mai exista riscuri in zilele noastre.

Epiziotomia

Autor:
anonymous
Anonymous

Pentru prima nastere, este un gest curent (aproape 60 %), mai mult realizat de catre medici decat de moase. Este vorba de o incizie a perineului pentru 2 sau 3 cm.

Practicata sub anestezie locala, epiziotomia permite protejarea femeii de o incontinenta urinara si de o destindere musculara. Insa astazi, dezbaterea este relansata. Se estimeaza de fapt ca un procent de 30 % ar fi mai acceptabil si aproape de nevoile reale.

Epiziotomia este realizata pentru a evita o ruptura a tesuturilor ce se situeaza intre organul sexual si anus. Ea este facuta in momentul unei contractii care forteaza nervii si blocheaza deci toata durerea. Ea este cusuta minutios dupa nastere pe trei grosimi, vaginul, muschiul si pielea. Firele vor fi retrase cateva zile mai tarziu.

Perineul este mai mult sau mai putin fragil, in functie de fiecare femeie. iar riscul de a avea o epiziotomie depinde de mai multe criterii. Mai intai, greutatea copilului, un perineu prea scurt sau prea tonic (este cazul marilor sportive), tesuturile pielii fragile si sensibile si in final, o luare in greutate mai importanta in timpul sarcinii. Dar aceste criterii nu sunt sistematice, deci nu va ingrijorati. In orice caz, suferinta bebelusului determina realizarea unei epiziotomii.

In ultimii ani, studiile au aratat ca nu exista o legatura intre o epiziotomie si problemele de incontinenta.Unii medici merg chiar pana la a pleda pentru o mica ruptura naturala si meticulos cusuta, mai degraba decat o epiziotomie. De fapt, nasterea pe cale naturala diminueaza tonicitatea perineului, nu epiziotomia.

Indiferent de caz, nu ezitati sa vorbiti cu moasa sau cu medicul care va urmareste sarcina despre aceasta problema.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu